ANAF lucreaza la implementarea celor 14 directii de actiune in baza carora spera sa imbunatateasca semnificativ gradul de colectare a taxelor si impozitelor datorate statului.
La incheierea discutiilor cu premierul Sorin Grindeanu, pe data de 7 martie, Guvernul a dat publicitatii un comunicat in care a anuntat ca au fost stabilite cateva masuri vor fi implementate pana pe data de 15 aprilie. Comunicatul de atunci continea, insa, doar 6 exemple.
Cursdeguvernare.ro prezinta lista completa a celor 14 actiuni pe care premierul si ANAF au convenit-o.
Cu precizarea ca acestea, daca ar fi implementate in litera, dar mai ales in spirit, ar impinge Fiscul iremediabil pe calea normalizarii relatiei statului cu contribuabilul si ar semnala ca ANAF incepe sa ia in serios lupta anti-frauda.
Si cu observatia: succesul sau esecul tine de oamenii care implementeaza aceste planuri.
Lista angajamentelor ANAF
Premierul Sorin Grindeanu a vorbit despre "comunicarea transparenta" a masurilor pe care ANAF s-a angajat sa le implementeze.
Cursdeguvernare.ro a incercat sa afle de la ANAF care sunt planurile de actiune, insa raspunsul a venit de la Guvern.
Vezi lista masurilor si care sunt problemele lor pe Cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Lista completa a actiunilor prin care ANAF promite sa creasca colectarea. Si cateva detalii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 20:10
Suntem mai putin optimisti decat Guvernul in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a colecta taxele, a transmis, luni, Angela Filote, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care a adaugat ca institutia va fi cu ochii pe tara noastra.
"Este adevarat ca in Romania s-a inregistrat o crestere economica importanta, dar haideti sa ne uitam si la sursa cresterii. (...) Unul dintre motivele pentru care Romania a avut un deficit bugetar scazut a fost nivelul redus de investitii. Tara nu poate sa creasca doar pe baza consumului intern si a exporturilor pentru ca acestea sunt principalele surse de crestere economica in Romania, ci trebuie si sa investeasca.
Toti cei care calatoresc in tara - si eu calatoresc destul de mult - stiu cat de mare este nevoia pentru infrastructura adecvata, incepand cu infrastructura de transport, dar si in alte domenii avem nevoie de infrastructura in aceasta tara", a mentionat Filote.
Veste de la INS despre cresterea economica a ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana, cu ochii pe Romania: Suntem mai putin optimisti ca Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 12:51
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, dezaproba decizia Guvernului de a prelua o parte din colectarea taxelor si impozitelor locale, prin acceptarea de catre Trezoreria Statului a platilor acestora cu cardurile, considerand ca initiativa nu este "de bun augur", intrucat stimuleaza centralizarea.
"In lumea occidentala a Europei, taxele si impozitele se culeg, datorita descentralizarii, in foarte multe tari integral la nivelul autoritatilor locale si, in anumite tari, unde descentralizarea nu a mers suficient, exista si Ministerul de Finante, care culege anumite tipuri de taxe si impozite. Eu sunt adeptul sistemului integral descentralizat, dar noi suntem inca foarte departe de acest lucru. (...) Din acest motiv, dorinta Ministerului de Finante de a prelua o parte din colectarea taxelor si impozitelor locale nu mi se pare o initiativa de bun augur, pentru ca de fapt vine impotriva procesului de descentralizare, care ar trebui sa gestioneze gandirea fiecarui responsabil din orice minister ar fi el", a declarat joi Chiliman, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.
El considera ca descentralizarea reprezinta solutia si ca "centralismul" a generat intotdeauna rezultate proaste.
Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta care creeaza cadrul legal pentru implementarea sistemului de plata cu cardul de catre persoanele fizice, online si la terminalele Trezoreriei, a impozitelor si taxelor administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, incepand din... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 16:00
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat pentru Wall Street Journal ca taxele speciale impuse pentru companiile din sectoarele energiei, telecomunicatiilor, retail si banci vor ramane in vigoare pana cand Guvernul va reduce datoria publica, iar acest lucru ar putea dura un deceniu.
"Atunci cand esti intr-o situatie dificila, cand si vecinii tai sunt afectati de criza, politicile economice standard nu functioneaza", a declarat Orban in interviul acordat WSJ. "Ai nevoie de actiuni tintite. Oamenii spun ca aceste politici sunt neortodoxe. Daca ai o viziune mai pozitive sunt inovative", a apreciat premierul ungar.
De la venirea sa la putere in 2010, Orban a adoptat mai multe masuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru banci si alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, institutii care au salvat Ungaria de la colaps in 2008. Alte masuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie si sprijinirea gospodariilor care au probleme cu creditele in valuta, au ridicat semne de intrebare in randul investitorilor si economistilor.
Premierul ungar a subliniat ca nu are de gand sa modifice acest sistem de taxare tintita in curand. Potrivit lui Viktor Orban pana cand datoria publica a Ungariei nu va fi redusa sub 50% din PIB, de la aproape 80% in prezent, Guvernul nu poate modifica modalitatea de colectare a veniturilor. Orban a estimat ca reducerea datoriei... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 11:28
Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca Romania sta bine in ceea ce priveste incasarile pe luna aprilie, el aratand ca evaziunea fiscala nu e legata de taxele mari, care sunt, de fapt, cele mai mici din Europa, problema fiind una de strategie si de implementare.
"Noi vorbim de evaziune fiscala la 16%. Altii vorbesc de evaziune fiscala cand au 50% toate taxele, Germania sau Franta. Si se pare ca e mai mare la noi evaziunea la 16% decat la ei, la 48%. Ni se spune ca sunt taxele prea mari, de aia e evaziune. Nu sunt taxele prea mari, sunt cele mai mici din Europa, alaturi de Bulgaria. Nu asta e problema. Deci e o problema de stategie, de implementare", a spus Ponta.
El a aratat ca Romania sta bine in ceea ce priveste incasarile pe luna aprilie si a subliniat ca restructurarea ANAF si infiintarea Directiei Antifrauda cu statut special va avea loc.
"Stam bine cu incasarile pe aceasta luna, pe luna aprilie, dar in continuare restructurarea ANAF, infiintarea acelei Directii Antifrauda cu un statut special, simplificarea legislatiei fiscale - sunt lucruri pe care trebuie sa le facem, nu e ceva ce se opreste - uite, ai facut o data. In administrarea unui Guvern si a unui stat tot timpul trebuie sa imbunatatetti aceste lucururi", a spus Ponta. mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 14:37
Nivelul de colectare a taxelor si impozitelor din Romania este de 75-80%, mult mai redus decat in alte state din UE, cresterea acestuia la 90%, cum este in Spania, putand face ca mediul fiscal sa arate diferit, a declarat Peter de Ruiter, partener al companiei de audit si consultanta PwC.
"Colectarea impozitelor in Romania este prea redusa fata de alte state din Uniunea Europeana. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Daca am ajunge la 90% ca in Spania sau in alte tari, mediul fiscal al Romaniei ar arata diferit", a afirmat de Ruiter.
"O rata de impozite mare nu impiedica oamenii de afaceri. In Suedia exista un nivel de impozitare mare, dar mediul de afaceri este sprijinit. Problemele sunt mai mici in Suedia decat in Romania. Simplificarea regulilor fiscale trebuie sa aiba loc chiar daca va avea loc o crestere a impozitelor", a explicat de Ruiter.
El a aratat ca administratia trebuie sa fie credibila si a mentionat ca in Romania nu exista un parteneriat intre Guvern si administratie. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:33
Reprezentantii companiei de audit si consultanta Ernst&Young Romania se asteapta ca autoritatile sa se axeze in acest an pe cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, ca urmare a nivelului redus al investitiilor straine si necesitatii rambursarii de fonduri imprumutate de la FMI.
"Lipsa investitiilor straine directe, avand in vedere ca Romania are un imprumut de la FMI si trebuie sa ramburseze banii, va face sa existe in acest an un accent foarte important pe cresterea nivelului de colectare a taxelor si impozitelor. Nu pe cresterea impozitelor, ci pe cresterea nivelului de colectare", a declarat joi Venkatesh Srinivasan, partener pe asistenta fiscala al Ernst&Young, la conferinta anuala de fiscalitate a companiei.
El a facut aceste afirmatii in contextul modificarii Codului Fiscal, in urma carora se asteapta colectari la buget de 1,7 miliarde lei.
Srinivasan a aratat ca alta problema este reprezentata de lipsa finantarilor din partea bancilor si ca "2013 nu arata prea bine".
"Totusi, este bine ca avem un Guvern stabil, avem o certitudine politica, sper ca acest lucru sa aduca aspecte pozitive in 2013", a spus partenerul Ernst&Young.
Consultantii in fiscalitate s-au declarat "luati pe nepregatite" de modificarea Codului Fiscal in prima luna a anului, la putin timp dupa sarbatorile de iarna, si afirma ca schimbarile au fost realizate "in graba". mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 10:36
Ordonanta de Urgenta privind introducerea taxei clawback pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost adoptata miecuri de catre Guvern, anunta NewsIn.Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a apreciat ca aceasta taxa reprezinta o solutie pentru rezolvarea problemei arieratelor, care au aparut ca urmare a depasirilor bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente.
"Este o discordanta intre cresterea consumului de medicamente si cresterea morbiditatii", a spus Ritli, care a dat exemplul oncologiei.
Astfel, cresterea consumului de medicamente impotriva cancerului fata de anul trecut a fost de doua ori mai mare fata de cresterea incidentei aceste boli. Prin varianta revizuita a taxei clawback, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.
"Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii. Contributia se va plati trimestrial, fiecare distribuitor achitand o suma in functia de cota de piata detinuta si va fi aplicata de la 1 octombrie.
"ANAF-ul administreaza aceasta contributie care este o obligatie fiscala. Contributia colectata se vireaza in fondul... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 07:33
Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, a declarat vineri ca noi masuri sunt necesare pentru a intari capitalurile bancilor si a estimat ca institutiile financiare ar trebui sa plateasca o taxa pentru riscul pe care il fac sa planeze asupra colectivitatii, potrivit AFP, informeaza NewsIn. Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, a declarat vineri ca noi masuri sunt necesare pentru a intari capitalurile bancilor si a estimat ca institutiile financiare ar trebui sa plateasca o taxa pentru riscul pe care il fac sa planeze asupra colectivitatii, potrivit AFP.
"Este necesar sa fie luate noi masuri pentru a face astfel incat organismele bancare sa aiba suficient capital", a spus Ben Bernanke, intr-un discurs pronuntat la Chatham, Massachusetts.
El a solicitat, de asemenea, o contributie din partea bancilor pentru a compensa riscurile pe care acestea le fac sa planeze asupra colectivitatii.
"Orice cost suportat de guvern pentru a asigura o restructurare ordonata (companiilor financiare) ar trebui sa fie suportat de sectorul financiar, printr-o contributie, si nu de catre contribuabili", a argumentat Bernanke.
Seful Fed a mai indicat ca banca centrala va realiza noi teste de stres "mai frecvente si mai ample", pentru a evalua mai bine riscurile pe care le pun institutiile supravegheate de Federal Reserve. mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 17:56