Guvernul Bulgariei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de banii de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.
Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 23 iulie, scrie Info Sud-Est.
Reamintim ca si ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.
"Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie", a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.
In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.
Sursa citata relateaza ca, initial, guvernul bulgar stabilise ca OUG sa prevada ca absolventii de medicina sa poata lucra in acelasi spital in care isi faceau... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:45
Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Romania, Serbia si Bulgaria trebuie sa fie mai unite, exprimandu-si totodata dorinta ca "grupul de la Craiova", format din cele trei tari, sa fie la fel de important precum grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria).
Declaratia a fost facuta de Ponta dupa intalnirile cu omologii sai din tarile vecine, Serbia si Bulgaria: Aleksandar Vuci si Boyko Borisov si inainte de o sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Bulgariei. Intalnirile au loc la Craiova.
"Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa fie mai coordonate decat pana acum in toate demersurile pe care le facem pe plan european. Avem exemplul de succes al tarilor vecine - Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - care au fost si in continuare sunt foarte eficiente in promovarea intereselor si proiectelor lor regionale.
Craiova, capitala politica a Balcanilor: Ponta primeste doi premieri vecini si face sedinta comuna de guvern
Mi-as dori ca azi la Craiova sa punem baza ...citeste mai departe despre "Sedinta comuna a guvernelor din Romania, Serbia si Bulgaria: Ponta, entuziasmat de "grupul de la Craiova"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 13:49
Guvernul socialist din Bulgaria pregateste concedierea a 40.000 de functionari publici, reprezentand 10% din total, potrivit unei scrisori a ministrului de Finante Petar Ciobanov adresata unor ministri si sefi de institutii.
Ciobanov cere ministrilor si directorilor de institutii sa isi coordoneze eforturile de pregatire a bugetului de stat pentru 2014, tinand seama ca estimarile lor trebuie sa includa o reducere de personal de 10%, relateaza Novinite.
Premierul Plamen Oresarski si Ministerul de Finante au confirmat informatia sa circa 40.000 de angajati publici vor fi concediati.
Potrivit unei informatii neoficiale, mai multe structuri administrative mari vor fi exceptate de la restructurare.
Concedierile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie, iar programul ca incepe, cel mai probabil, la 1 decembrie, in Codul Muncii fiind stipulat un preaviz de o luna.
Termenul pana la care ministerele trebuie sa prezinte propuneri de restructurare ministrului de Finante este 16 octombrie.
Intre timp, sindicatele au anuntat ca in randul funcionarilor publici au aparut tensiuni, ingrijorare si zvonuri, odata cu aflarea vestii legate de reducerea numarului de angajati. Sindicatele au avertizat totodata ca vor organiza greve si demonstratii, pentru contestarea deciziei. mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:41
Inca din primele luni ale mandatului sau, noul guvern bulgar, care cel mai probabil va fi aprobat de parlament in cursul acestei saptamani, va inaugura patru tronsoane de autostrada, scrie luni cotidianul Capital din Sofia.
Potrivit ministrului interimar al dezvoltarii regionale, Ekaterina Zaharieva, pana la sfarsitul lunii iunie vor fi inaugurati ultimii 49 de kilometri ai autostrazii Tracia, care leaga capitala Sofia de orasul Burgas, de pe litoralul Marii Negre, transmite Agerpres.
Cu o lungime totala de 360 de kilometri, Tracia (A1) va deveni prima autostrada completa din Bulgaria, daca nu este luata in calcul mica autostrada Liulin, de abia 19 kilometri, dintre Sofia si orasul vecin Pernik. Decizia de construire a autostrazii a fost luata in anul 1964, lucrarile de constructie incep in anul 1973, dar pana in anii '90 ai secolului trecut au fost finalizati abia 165 de kilometri de autostrada.
Tracia urma sa fie gata pana in primavara, dar constructia ultimului tronson a intarziat. Ministrul Zaharieva a inspectat duminica santierul, afirmand ca lucrarile de constructie se vor incheia in iunie, desi constructorul se angajeaza cu termenul de 15 iulie.
In iunie va trebui finalizat si un tronson din autostrada Hemus (A2), care traverseaza nordul Bulgariei si urmeaza sa lege Sofia de Varna. Autostrada este proiectata cu o lungime de 433 de kilometri, din care pana acum sunt exploatabili 151 de kilometri. Este vorba de un tronson mic langa orasul Sumen, din... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 11:14
Primul ministru bulgar Boiko Borisov a anuntat in Parlament demisia guvernului, in contextul protestelor sociale de amploare care au cuprins tara in ultimele zile. Cel mai probabil vor urma alegeri anticipate in luna aprilie.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov si-a pierdut o mare parte din sustinatori si in prezent are sanse egale cu socialistii fostului premier Serghei Stanisev, transmite corespondentul special Agerpres.
Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria.
Borisov a incercat sa reduca tensiunea sociala prin demiterea ministrului de finante Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa si functia de vicepremier, a fost prezentata luni, dar nici asta nu a oprit protestele. Marti, Parchetul din Bulgaria a anuntat ca va recomanda revocarea licentei societatii de distribuire a energiei electrice CEZ.
Cele mai importante proteste din 1996
Pentru prima data dupa iarna lui 1996, cand valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere si intersectii importante din intreaga tara au fost blocate, duminica, de protestatari nemultumiti fata de cresterea facturilor la energie electrica.
Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a le fi satisfacute revendicarile. Principala revendicare a protestatarilor a fost... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:16
Guvernul bulgar va monitoriza atent situatiile economice din Grecia si Romania, va reduce cu 20% cheltuielile in administratie, insa va mentine TVA la nivelul actual, a spus miercuri premierul Borisov la finalul sedintei executivului de la Sofia, transmite corespondentul RRA, citat de RADOR si preluat de NewsIn."Cand ursul se joaca prin vecini, probabil ca va veni sa se joace si in curtea noastra", a afirmat primul-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, referindu-se la evolutiile dramatice din Grecia, unde trei persoane au murit in timpul protestelor anticriza.
Guvernul pe care il conduce a decis sa nu majoreze TVA, dar va monitoriza atent situatia din regiune, atat spre sud, ca urmare a problemelor economice din Grecia, cat si spre nord, in Romania - a declarat miercuri premierul Borisov.Pentru a incheia anul cu un deficit sub 3% din PIB, guvernul condus de fostul general de politie Boiko Borisov va reduce cu 20% cheltuielile administratiei.
La Ministerul de Interne reducerea va fi de numai 13%.Propunerea pentru actualizarea bugetului a fost introdusa in Parlament.In acest mod vor fi economisite peste 900 de milioane de leva (460 de milioane de euro). Sunt asteptate alte 250 de milioane de euro din accize.Dupa trei luni cu deficite bugetare, aprilie s-a incheiat cu un surplus de 116 milioane de euro la bulgari.Concomitent, va fi rectificat cu 220 de milioane de leva, insa in sus, bugetul Casei Nationale de Sanatate. Vor fi finantate marile proiecte in infrastructura -... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 09:18
Guvernul bulgar a adoptat miercuri un pachet de masuri de austeritate, ce vizeaza mai ales stabilizarea bugetului prin reducerea cheltuielilor, in conditiile in care incasarile la buget au fost sub asteptari de la inceputul anului, iar deficitul s-a agravat, relateaza AFP, citat de NewsIn.Cele 60 de masuri au fost convenite cu sindicatele si patronatele si ar trebui sa asigure venituri suplimentare si economii de 1,6 miliarde leva (810 milioane euro).
Parlamentul se va pronunta joi asupra pachetului de masuri.
Bulgaria este supusa din 1997, cand a intrat in incetare de plati, unui regim de consiliu monetar, care presupune fixarea monedei nationale la euro la un curs de 1,9558 leva/euro si interzice, in principiu, deficitele bugetare.
Insa veniturile bugetare au fost sub estimari la inceputul acestui an, astfel ca Bulgaria a inregistrat un deficit bugetar de 499 milioane leva (255 milioane euro) in ianuarie si este estimat pentru finalul lui februarie la 1,2-1,3 miliarde leva, echivalent cu 1,8% din PIB.
Guvernul de la Sofia vrea sa majoreze si rata de absorbtie a fondurilor europene, in conditiile in care are alocate peste 7 miliarde euro in perioada 2007-2013, insa a reusit sa obtina doar 2% din bani pana acum.
Alte masuri din pachet vizeaza vanzarea de certificate de emisii de CO2 si a participatiilor minoritare detinute de strat la o centrala termica si la societatile de distributie de energie, ca sa obtina venituri suplimentare la buget.
De asemenea, guvernul bulgar... mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:34
Guvernul bulgar de centru-dreapta intentioneaza sa vanda proprietatile detinute de statul bulgar in strainatate, in valoare de opt milioane de leva (4,1 milioane de euro), pana la sfarsitul acestui an, a anuntat ministrul de Externe, Nikolai Mladenov.Ministrul a declarat pentru postul de televiziune Nova TV ca trei proprietati din strainatate erau deja prevazute sa fie vandute, dar a refuzat sa mentioneze tarile in care se afla acestea, informeaza Mediafax.
"Proprietatile care vor fi vandute sunt cele de care statul nu mai are nevoie, precum ambasade care au fost inchise", a precizat ministrul, adaugand ca mai multe misiuni diplomatice vor fi desfiintate sau personalul lor va fi redus.
Mladenov a mai afirmat ca 15 la suta din personalul sau a fost deja concediat, iar aceasta este o tendinta care va continua.
El a sugerat ca Bulgaria ar trebui sa caute parteneri de afaceri in afara Uniunii Europene si Rusiei, oferind ca exemplu vizita unei delegatii guvernamentale in Qatar si Kuwait, efectuata saptamana aceasta. mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:03
Premierul bulgar a anuntat duminica introducerea unei taxe "pe lux", dupa o sedinta de Guvern in care au fost discutate masurile anticriza, relateaza site-ul Novinite.com.Taxa "pe lux" va fi aplicata detinatorilor de masini cu peste 150 de cai putere, proprietarilor de iahturi sau case, respectiv, apartamente de peste 250 de metri patrati.
O alta masura anticriza va fi introducerea unei grile de salarizare in cazul functionarilor publici.
"Salariul premierului va fi cel mai mare mare dintre cele ale oficialilor", a declarat Borisov.
El a declarat ca Guvernul nu va modifica taxele pentru sectorul privat, dar a precizat ca va adauga o taxa pentru depozitele bancare de peste 100.000 de leva (circa 50.000 de euro).
Propunerea Executivului GERB nu este planul final si va fi discutata cu sindicatele si angajatorii. mai mult
Duminica, 21 Martie 2010, ora 23:21