Pe zi ce trece, temele politice pun in umbra subiectele economice. Apropierea campaniilor electorale si miscarile surprinzatoare de pe scena politica atrag atentia in dauna realitatilor din economia romaneasca. Iar mesajele care vin dinspre economie nu sunt dintre cele mai imbucuratoare.
Semnele recesiunii, tot mai evidente, sunt considerate de catre guvern ca nesemnificative. Asa si poate fi, dar dincolo de recesiune ramane o intrebare: cresterea prognozata de guvern si luata in calcul la construirea bugetului va putea fi atinsa? Cel mai probabil nu se va intampla asa, iar acest lucru va duce la o scadere a veniturilor. Ajustarea se va face ca de obicei pe seama taierii capitolului de investitii.
O posibila sursa alternativa, o colectare mai buna a veniturilor prin scaderea evaziunii, ramane doar o iluzie. Tinta pe care si-a propus-o premierul Mihai Razvan Ungureanu se va dovedi foarte curand a fi nerealista.
Scuzele sefului ANAF
Recent, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a explicat ca masurile antievaziune se simt in veniturile bugetare abia peste cativa ani. Procesele, recuperarile de bunuri, confiscarile de marfuri aduc bani in bugetul statului peste cativa ani din cauza procedurilor derulate in justitie.
Explicatia este mai degraba o scuza pe care seful ANAF a gasit-o si un pretext pentru a-si apara functia. Premierul Ungureanu a spus clar ca in doua luni, adica pana in data de 17 aprilie a.c., asteapta 7,5... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 12:01
Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu spune ca pretul produselor petroliere la pompa reprezinta reteta esecului acestei guvernari si formula incompetentei actualului Executiv, iar introducerea unui impozit pentru producatori ar fi o greseala, informeaza NewsIn.Deputatul PSD a precizat, miercuri, ca in ultimii doi ani, Guvernul Boc a crescut accizele la benzina fara plumb cu 33%, la motorina cu 46%, iar la gaz petrol lichefiat cu 28%, ajungand in structura pretului pe litru la 50% accize.
Potrivit lui Iancu, Executivul avea la dispozitie prevederile din Legea concurentei nr.21/ 1996, conform carora pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale precum situatii de criza, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combataterea cresterii excesive a preturilor, dar si din Legea privind privatizarea Petromului, care stipuleaza ca, in situatii de criza, Guvernul - prin membrii CA - va lua in considerare si interesele consumatorilor si interesul national al Romaniei.
"Avem doua prevederi legale, doua instrumente legale in mana Guvernului, drept pentru care care Guvernul nu trebuie sa mimeze ca este ingrijorat de situatia pe care a creat-o la pompe.
Cum este posibil ca acest Guvern, pe de o parte sa taie salariile cu 25%, sa recalculeze pensiile, dar in acealasi timp sa majoreze toate preturile si toate taxele, inclusiv TVA cu 5% in conditiile in care se stia ca avem angajament in capitolul 10 privind... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 14:16
Decizia Curtii Constitutionale care a daramat planurile Guvernului privind masurile de austeritate a subminat autoritatea executivului intr-o perioada in care Romania, aproape cel mai sarac stat membru UE, are nevoie de lideri puternici pentru a iesi din recesiune, se arata intr-o analiza Reuters, citata de Mediafax.Intr-un efort pe ultima suta de metri de a strange bani, dupa decizia judecatorilor ca reducerea pensiilor este ilegala, Cabinetul condus de premierul Emil Boc a anuntat sambata ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24% pentru a asigura derularea neperturbata a acordului de 20 miliarde euro cu FMI.
Aceasta solutie de urgenta ar putea multumi Fondul Monetar International, insa guvernul lui Boc nu are suficienta forta pentru a forta implementarea masurilor necesare pentru ca deficitul bugetar sa ramana sub control, noteaza agentia internationala de presa.
Necazul in care se regaseste Guvernul arata de asemenea absenta unei gandiri de perspectiva, pe termen lung (multi analisti au anticipat ca taierea pensiilor urma sa fie declarata ilegala), fapt care submineaza si mai mult autoritatea executivului.
Evenimentele acestei saptamani au venit la scurt timp dupa ce Guvernul s-a strecurat pe langa o motiune de cenzura, dificultatea cu care a reusit aceasta victorie sugerand ca executivul ar putea cadea daca opozitia introduce o noua motiune.
Analistii se intreaba insa daca cineva ar vrea sa vina la putere in vremuri atat de grele, noteaza Reuters.... mai mult
Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:50
Putini din pacate au inteles in urma cu un an ceea ce unii si mai putini au spus despre acordul incheiat atunci cu FMI ca nu va aduce nimic bun pentru simplul motiv ca implica un imprumut masiv pentru altii, respectiv bancile straine din Romania, si nu pentru populatie, businessul romanesc sau statul roman, respectiv platitorii acestui imprumut.Si, iarasi din pacate, cu toate ca acum dupa un an s-a dovedit ca a iesit rau, caci Romania se afla intr-o situatie si mai grea decat in urma cu un an, inca se mai ocoleste adevarata problema, punandu-se totul pe seama incompetentei guvernului Boc, care n-ar fi stiut ce sa faca cu banii!
Pai, ce sa faca cu ei cand nu erau de fapt pentru el?! A platit salarii si pensii din cele 2 miliarde euro pe care FMI i-a permis sa-i ia din imprumut pentru finantarea deficitului bugetar. Grosul din cele peste 9 miliarde euro intrate in tara din imprumutul de la FMI a ajuns la destinatia prevazuta: bancile straine din Romania.
Si aceasta in timp ce guvernul a trebuit sa se imprumute din alte parti pentru restul nevoilor sale! Nu discutam acum si aici daca justificate sau nu! In orice caz, pretentia ca guvernul Boc - indiferent daca supercompetent sau, dimpotriva, incompetent - sa si faca ceva contra crizei sau macar si altceva decat de a-si satisface pe cat posibil clientela politica este o biata exagerare!
Cele mai penibile reprosuri in aceasta directie vin de la PSD, care era la guvernare impreuna cu PDL in momentul contractarii si... mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 00:30
Printre datoriile pe care guvernul Boc le lasa viitorului executiv se numara cheltuielile cu salariile bugetariilor, plata pensiilor, facturile neachitate catre companii si dobanzile la creditele bancare.Potrivit calculelor realizate de Evenimentul Zilei, noul guvern va fi obligat sa plateasca in fiecare luna 3,5 miliarde lei pentru plata salariilor bugetarilor. La aceasta suma, se adauga cheltuielile cu asistenta sociala, ce reprezinta 5,2 miliarde lei.
Pe langa acesti bani, statul trebuie sa achite companiilor facturile restante, la proiecte in domenii precum infrastructura, mediu, termoenergie si reabilitare la nivel regional."Din datele pe care le avem pana acum, estimam ca statul mai are de achitat circa 20% din valoarea lucrarilor efectuate pana in prezent, care se cifreaza la 11,5 miliarde euro", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, pentru Evenimentul Zilei. Statul mai are datorii si catre Bechtel, constructorul care lucreaza la Autostrada Transilvania. Potrivit ministrului transporturilor, Radu Berceanu, Bechtel mai are de primit circa 100 milioane euro. La sumele mentionate se adauga aproape 1,6 miliarde lei deconturi intarziate de TVA, conform datelor publicate de Fisc la sfarsitul lunii trecute.
mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 10:53
Bursa nu a reactionat la anuntul demiterii Guvernului Boc, astfel ca indicele general, BET-C, s-a mentinut in scadere usoara, cu 0,57%, in timp ce actiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 1,58%.Imediat dupa ce surse din Parlament au declarat ca motiunea de cenzura a fost adoptata, indicele BET-C a scazut de la 0,5% la 1%, precizeaza Mediafax.
Ulterior, indicele general a revenit la nivelul de dinaintea anuntului privind demiterea Guvernului.
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au coborat cu 1,7% imediat dupa anunt, insa au revenit imediat pe crestere, iar la ora 15:38 indicele BET-FI se plasa cu 1,58% peste referinta. Anterior anuntului actiunile SIF-urilor aveau preturi in medie cu 0,5% mai mari decat cele de luni.
Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a fost adoptata, marti, cu 254 de voturi "pentru" si 176 "impotriva", potrivit anuntului oficial, iar Guvernul Boc se considera demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune trece in Parlament. mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 17:17
Companiile Cris-Tim si Gecad si-au mutat sediile in Cipru. Motivul invocat de patroni: absenta legii holdingului. Realitatea: impozitarea excesiva din Romania.Din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani, exasperati de programul anticriza al Guvernului Boc, isi muta afacerile in paradisurile fiscale. In acest fel pierde bugetul de stat si castiga afacerea. Iar cum in perioada de criza banii devin mai scumpi, demersul lor poate fi inteles, mai ales ca in cei 20 de ani de economie libera nu s-a dat, inca, o lege a holdingurilor.
Primii care au anuntat ca si-au mutat sediul social in Cipru au fost sotii Timis, proprietarii Cris-Tim. Cei doi au infiintat o companie in Cipru, Rangeglow Limited, societate care a preluat peste 99% dintre actiunile Recunostinta Prodcom Impex (inregistrata la Filipestii de Padure, judetul Prahova, zona defavorizata pana in 2009) si Cristim 2 Prod Com - doua dintre principalele entitati ale grupului.
"Am recurs la acest procedeu deoarece in Romania nu este recunoscuta legea holdingului, iar un grup de firme cum este Cris-Tim are de patimit, cel putin pe partea de impozite
In acest fel, daca vreau sa investesc in una dintre firmele din grup, atunci nu mai sunt nevoit sa platesc o mie de impozite", a declarat Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim.
Nici sotii Georgescu, actionarii companiilor membre ale GECAD Group, nu au ramas imuni la avantajele financiare aduse de paradisurile fiscale. Drept urmare Concentric Limited, o... mai mult
Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 23:12
Cifrele mari ale bugetului consolidat, veniturile si cheltuielile, nu sunt realiste. Ele sunt mult prea mari in comparatie cu anul 2008 si mult prea optimiste pentru un an in care efectele crizei nu sunt inca definite.In acest moment, principalele date de buget sunt cele legate de cheltuielile generale prognozate pentru anul 2009. In primul rand, este mult mai interesant de analizat bugetul de stat in comparatie cu cifrele absolute ale anului trecut. De altfel, acest mod de calcul ar trebui folosit si in cazul in care Romania ar reusi sa alcatuiasca bugete multianuale. Raportarea la sumele prevazute in bugetul anului anterior este mult mai realista. Ea se bazeaza pe o dinamica a veniturilor si a cheltuielilor mai apropiata de realitate decat simpla comparare a ponderii cheltuielilor sau veniturilor in produsul intern brut (PIB). Cu atat mai mult cu cat economia mondiala, inclusiv cea romaneasca, traverseaza o perioada de corectii succesive ale prognozelor privind cresterea economica si efectele crizei economice. Din acest punct de vedere, analizarea bugetului de stat pe baza cifrelor absolute si nu a ponderilor in PIB este mai relevanta. O astfel de analiza duce insa la concluzia ca bugetul general consolidat a fost construit pe baze supradimensionate. Mai concret, compararea cheltuielilor estimate pentru anul 2009 cu cele derulate in anul 2008 ridica o serie intreaga de intrebari. Conform declaratiilor ministrului finantelor, Gheorghe Pogea , in anul 2009,... mai mult
Marti, 03 Februarie 2009, ora 22:26