Angajatorii care reactiveaza contractele de munca suspendate pot primi un sprijin financiar de la Guvern care acopera 41,5% din salariul brut al fiecarui lucrator, potrivit planului de masuri prezentat miercuri de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Guvernul stie ca aceasta perioada prin care am trecut nu s-a terminat si nu se termina imediat, ci ca in continuare aceste firme se afla in fata unei serioase provocari, si vine cu o masura direct in sprijinul lor, prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecarui angajat, pe care anterior angajatorul l-a avut in somaj tehnic, deci caruia anterior i-a suspendat temporar contractul de munca.
Conditia minima pe care am pus-o este ca respectivul angajat sa fi fost 15 zile in aceasta situatie de suspendare temporara a contractului de munca, pentru a putea avea o continuitate in masurile guvernamentale pe care le acordam. Ca atare, venim in sprijinul celor care intra acum intr-o noua etapa, de la etapa in care au avut activitatea inchisa, cu personalul aflat acasa, in somaj tehnic, deci cu fiecare dintre acestia avand contractul de munca suspendat temporar, in sensul in care il ajuta pe angajat si pe angajator sa revina in activitate, acoperindu-i 41,5% din salariul de baza al persoanei", a afirmat Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa.
Ministrul Muncii a subliniat ca angajatorii care apeleaza la aceasta masura de sprijin au obligatia sa pastreze locul de munca activ pana... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 12:05
Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de joi, un proiect de ordonanta de urgenta pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului.
Proiectul de act normativ reglementeaza, printre altele, acordarea unor masuri active de sprijin pentru angajati si angajatori.
"Incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea 59/2020 si carora le sunt mentinute raporturile de munca ulterior reluarii activitatii de catre angajatori, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei parti din salariu, reprezentand 45% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 45% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020", se prevede in proiectul de OUG.
De asemenea, se mentioneaza in proiect, angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de 6 luni dupa implinirea termenului de 3 luni.
In proiect se mai propune ca: "Prin exceptie de la prevederile articolului 85... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 14:54
Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii si mari.
"Cred ca putem profita de o conjunctura economica internationala in care Romania poate fi o tinta atractiva pentru relocari importante de capacitati de productie, care vor fi relocate din anumite tari si noi suntem pregatiti pentru a oferi conditii cat se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor sa se relocheze.
Deja avem semnale favorabile in acest sens si cred ca poate fi un motor important de crestere. Pregatim, de asemenea, cateva masuri.
Dupa modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii, si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari.
Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care si-au pastrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar daca si-au suspendat pe o perioada scurta, si-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care isi reiau activitatea, dupa o perioada scurta de intrerupere", a declarat Ludovic Orban, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Premierul a anuntat, in context, ca va deveni curand operationala o schema de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 09:54
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a transmis Guvernului o serie de masuri pe care companiile din Bucuresti solicita sa fie discutate in cadrul activitatii Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic, financiar si bugetar asupra Romaniei generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM), informeaza CCIB, intr-un comunicat remis miercuri.
Prima dintre masuri are in vedere implicarea activa a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei in situatia creata.
Astfel, CCIB considera ca limitarea circulatiei persoanelor in conditiile raspandirii COVID-19 trebuie sa lase suficiente cai pentru continuitatea circulatiei marfurilor si serviciilor la nivel international, data fiind interdependenta activitatii in cadrul proceselor de cooperare economica internationala.
A doua masura solicitata este clarificarea statutului transportatorilor de marfa - soferi de TIR - prin sprijinirea acestora de a-si desfasura activitatea atat in trafic intern, cat si international, pentru evitarea blocarii aprovizionarii agentilor economici cu materii prime si materiale.
Urmatoarele masuri propuse sunt: stimularea producatorilor romani din toate ramurile economice pentru reconversia productiei in domenii vitale in aceasta perioada (medicamente, materiale si echipamente sanitare, produse alimentare etc); amanarea platii impozitelor pentru o perioada determinata de timp; plata de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:31
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca Guvernul PSD-ALDE schimba strategia si nu-i mai sustine pe cei care au putere de munca, dar prefera sa stea pe ajutoare sociale si somaj. In schimb, ii va recompensa pe oamenii de afaceri care in angajeaza.
Mai exact, Olguta Vasilescu a anuntat ca a trimis deja spre avizare un proiect de ordonanta de urgenta, care prevede ca cei care angajeaza someri, persoane care traiesc din ajutoare sociale, tineri absolventi sau pe cei aproape de varsta de pensionare vor primi, de la stat, 500 de euro pe luna.
"Viziunea Ministerului Muncii merge de acum inainte pe o alta linie, de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de munca, dar nu vor sa o faca. Motiv pentru care ne-am gandit sa ii sprijinim pe toti din mediul de afaceri care vor sa faca angajari in perioada urmatoare.
In acest sens, statul va plati 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care incadreaza someri si beneficiari de ajutor social, pentru fiecare din aceste persoane, pentru o perioada de pana la 5 ani, in functie de categoria din care viitorii angajati fac parte.
Sumele vor fi oferite pentru angajarea de tineri absolventi de orice fel de forma de invatamant: scoli profesionale, invatamant gimnazial sau liceal, tineri greu angajabili, marginalizati, ucenici, indiferent de varsta, stagiari, adica absolventi de studii superioare, persoane cu handicap si care se afla in prag de pensionare", a spus Olguta Vasilescu,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 19:17
Guvernul va lansa o schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern.
Valoarea investitiei a fost redusa fata de forma initiala a documentului, obtinut si prezentat de Mediafaxla inceputul lunii iulie, de la minimum 88 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Totodata, proiectul prevedea ca firmele in activitate vor putea beneficia de ajutor de stat daca au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat si au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat. In noua forma a proiectului, rentabilitatea cifrei de afaceri trebuie sa fie mai mare decat zero in ultimul exercitiu financiar incheiat.
Obiectivul: stimularea... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 16:50
Guvernul a decis, marti, printr-o ordonanta de urgenta, sa reduca de la 143 de milioane de euro la 75 de milioane de euro ajutorul de stat acordat companiei Ford pentru planul de investitii din Romania.
"Contractul initial expira pe 19 martie si a trebuit reasezat conform noilor angajamente investitionale ale companiei. Vechile angajamente s-au modificat radical in acest moment, avand in vedere situatia din piata", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Intrebat daca Romania va lua masuri privind acest program de ajutor, daca Ford nu-si respecta noile angajamente, acesta a afirmat: "Vor exista masuri, evident, dar nu pornim de la ideea ca Ford nu-si respecta angajamentele".
Potrivit noului act normativ, care modifica o ordonanta de urgenta din anul 2008, din cei 75 de milioane de euro acordati, 38 de milioane de euro sunt destinati productiei de automobile, iar 37 de milioane de euro productiei de motoare.
Pana in prezent Ford a primit circa 31 de milioane de euro din ajutorul de stat, pentru productia de automobile, si inca 5,6 milioane de euro pentru motoare, acesti bani fiind luati in calcul in interiorul sumei de 75 de milioane euro prevazuta de noua ordonanta de urgenta, a mai explicat Dan Suciu.
Pentru a primi ajutorul de stat, Ford se angajeaza la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in suma totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat produceri de motoare de 250,95 milioane de... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 20:35
Executivul a aprobat in sedinta de joi acordarea unui ajutor de urgenta pentru asigurarea furnizarii energiei termice in Mangalia, a anuntat premierul Emil Boc, precizand ca de problemele din oras nu este vinovat Guvernul.
"Problema de la Mangalia este strict de competenta autoritatilor locale si judetene. Noi astazi am aprobat un ajutor de urgenta de 1,5 milioane de lei, ca sa nu mai stea oamenii in frig. Pentru ca oamenii nu stau in frig acolo din cauza Guvernului, ci din cauza incompetentei autoritatilor locale", a declarat Emil Boc, in cadrul videoconferintei cu prefectii.
"Sa stie lumea acest lucru. Si nu vom tolera aceste aspecte. Responsabilitatea apartine, in primul rand, celor care trebuie sa furnizeze agentul termic", a subliniat seful Executivului.
Prin hotararea de Guvern adoptata joi, va fi suplimentat bugetul Consiliului local al municipiului Mangalia, judetul Constanta, cu suma de 1,5 milioane de lei. Banii sunt asigurati din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Executivului.
Fondurile sunt destinate asigurarii furnizarii energiei termice locuitorilor din Mangalia, racordati la sistemul centralizat de incalzire. In prezent, exista dificultati in ceea ce priveste alimentarea populatiei cu energie termica.
In context, premierul le-a cerut tuturor prefectilor sa faca o analiza, cu primarii, legata de furnizarea agentului termic catre populatie.
"Sa nu ne trezim ca avem probleme cu caldura. Ministerul Economiei a facut eforturile de a asigura... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:49
Guvernul va impune un plafon maxim de ajutoare sociale sub nivelul venitului minim garantat, pentru a elimina situatiile in care persoane care detin vila si masina si stau in carciuma sa astepte sprijin de la stat, a afirmat premierul Boc intr-o discutie cu membrii comunitatii romanesti din New York, transmite Mediafax. "Daca mergeti acum la tara sa angajati un om sa mearga la coasa sau sa lucreze la ferma, nu veti gasi pentru ca are ajutor social minim care ii permite sa stea in carciuma cat doreste si, in acelasi timp, sa primeasca iarna ajutor pentru cumpararea lemnelor, si nu sa munceasca, sa intre in campul muncii. Nu mai putem sa stam in maniera asta de a guverna.
Punem un plafon maxim de ajutoare sociale care sa fie mai mic decat venitul minim garantat, incat sa-l determini pe om sa iasa din starea de pasivitate si sa-si mentina un loc de munca", a spus Boc.
El a aratat din nou ca Romania si politicienii nu au stiut sa fructifice avantajele intrarii in Uniunea Europeana, cu au accentuat dezechilibrele structurale provenite din perioada comunista si a sustinut ca nimeni nu ar avea nimic impotriva sa creasca salariile, pensiile sau ajutoarele sociale "cu conditia sa aiba sustinere in spate".
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat, luni, ca Guvernul a decis ca persoane care detin si alte locuinte in afara celei de domiciliu, precum case de vacanta, sau masini cu o capacitate cilindrica de peste 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de incalzire, evaluarile indicand ca... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 10:07