Nivelul somajului din Romania va fi tinut sub control doar daca Guvernul va reusi sa absoarba fondurile europene, crede presedintele Traian Basescu, care a fost prezent la summitul Uniunii Europene, organizat la Bruxelles.
Seful statului a mai spus, la finalul lucrarilor Consiliului European, ca Romania este obligata sa infiinteze mai multe locuri de munca pentru tineri si ca va aloca, incepand de anul viitor, 140 de milioane de euro in acest scop, conform Agerpres.
"Romania, din circa 650.000 de someri, are aproximativ 170.000 de someri tineri, cu varste pana in 25 de ani. Aici, daca stiti, sunt niste fonduri de garantare, facilitati acordate tinerilor (...). Stiu sigur ca incepand cu 1 ianuarie 2014 avem la dispozitie 140 de milioane de euro de la UE sa cream locuri de munca strict pentru tineri", a afirmat seful statului.
Presedintele a mai aratat ca modernizarea administratiei publice vizeaza debirocratizarea si diminuarea cheltuielilor de functionare a statului, proces pe care si actualul guvern il continua.
In acest context, a reamintit ca ordonanta care permite o singura angajare pentru sapte posturi eliberate in sistemul public a diminuat cu 200.000 numarul angajatilor din sectorul public in 2010-2012.
"Continuarea ei va face sa atingem probabil acel obiectiv de a ajunge cu circa 1,1 milioane de salariati in sectorul public", a spus presedintele. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 16:27
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania ar trebui sa primeasca, in continuare, fonduri europene si a criticat declaratiile facute de unii dintre ministrii care au spus ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, de sub 10%.
"Rog ministrii sa dea informatiile corecte. In fiecare an, gradul de absorbtie in agricultura este de aproape 100%. La proiectul privind politica de dezvoltare rurala este de 50%, la politica de coeziune, din cele 19 miliarde, pana in acest moment au intrat patru miliarde", a spus Ponta, intr-o interventie Digi24, din cadrul sedintei de Guvern de marti.
Ponta a recunoscut ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, dar ca se ridica la 20% si ca ar trebui ca statul roman sa primeasca fonduri europene in perioada 2014-2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:36
Executivul actual nu poate sa indrepte toate deficientele din perioada 2009-2011 in sistemul absorbtiei fondurilor europene, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, in sedinta de guvern.
"Este evident ca nu vom putea noi sa indreptam ceea ce s-a facut prost sau nu s-a facut in 2009-2011, adica trecutul e trecut si nu ai cum in 2012 sa faci ceea ce ai facut sau nu ai facut bine in 2009-2011. Dar putem sa luam masuri pentru ca efectele acelor neimpliniri sa fie atenuate si putem sa luam masuri impreuna pentru a ne pregati cat mai bine pentru ultima perioada a exercitiului financiar si pentru modul cum vom incepe la 1 ianuarie 2014 noul mecanism de finantare din partea Uniunii Europene", a spus Ponta. mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:20
Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, aflat in vizita oficiala in Romania, a participat la lucrarile comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene.
Business 24 va prezinta cele mai importante declaratii de presa ale prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu si ale comisarului Johannes Hahn, la finalul intalnirii oficiale:
Mihai Razvan Ungureanu
"Fondurile structurale si de coeziune reprezinta o prioritate absoluta pentru Romania. Exista si vointa politica, si capacitatea si determinarea pentru a acelera programele operationale si pentru a remedia deficientele constate de UE.
Suntem primii interesati sa absorbim fonduri, sunt bani ieftini daca ii avem si scumpi daca ii pierdem. Mai exista o miza a felului in care vom izbuti sa absorbim fonduri europene, este vorba despre credibilizare, in contextul in care vom discuta despre urmatorul pachet 2014-2020".
Pentru a urgenta ritmul de absorbtie a fondurilor europene, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul este decis sa evite orice intrerupere de plata, in conditiile in care un astfel de incident inseamna dezangajare de fonduri la sfarsitul anului.
"Am discutat despre stadiul implementarii de masuri prioritare pentru majorarea gradului de absorbtie a fondurilor si am propus ca noi sa ne concentram pe simplificarea procedurilor si pe proiectele majore in implementare sau pe cale de a fi implementate. Am discutat despre Strategia Dunarii, un proiect... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 14:00
Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.
"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.
Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.
Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".
Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00
Sub amenintarea unei decizii care ar conduce la intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de 3,7 miliarde de euro, expertii Golden Mind & Spirit propun solutii pentru accelelarea absorbtiei fondurilor europene.
Centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare se afla pe lista solutiilor gandite de expertii de la Golden Mind & Spirit.
De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementari. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspuns la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.
Transparenta proceselor, pe lista recomandarilor
Alte recomandari in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de anuntarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.
In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:00
Ministerul Afacerilor Europene va organiza luni o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar care are ca obiectiv identificarea unor solutii viabile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, dar si implicarea institutiilor financiare in pregatirea viitorului exercitiu bugetar.
"Ministerul Afacerilor Europene organizeaza luni, 20 februarie 2012, o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar din Romania avand ca obiectiv atat identificarea unor solutii viabile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene in actuala perioada de programare a Uniunii Europene, 2007-2013, cat si implicarea institutiilor financiar-bancare in pregatirea viitorului exercitiu bugetar, 2014-2020", spun reprezentantii ministerului.
Reuniunea are loc la Centrul Infoeuropa (Calea Victoriei nr 88), incepand de la ora 12.00. mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 13:15
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a apreciat joi la Guvern ca in acest an Romania nu risca dezangajari ale fondurilor europene in acest domeniu, dar trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare.
Ciolos a avut joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu si cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Comisarul european Dacian Ciolos a apreciat ca in acest an nu exista riscul dezangajarii fondurilor, subliniind insa ca trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pe componenta de plati directe in agricultura este de aproape de 100%, in timp ce pentru dezvoltare rurala este de 34%, a precizat ministrul Fuia.
Referitor la reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, Dacian Ciolos a apreciat ca Romania are deja o pozitie bine definita privind reforma PAC, ce va trebui sustinuta activ, in perioada urmatoare, la nivel european.
De asemenea, comisarul european a subliniat importanta proiectului de internet de banda larga, broadband in mediul rural, ca element de baza al infrastructurii locale.
La randul sau, premierul Ungureanu a evidentiat ca Romania sustine mentinerea unor alocari importante de fonduri pentru Politica Agricola Comuna, alaturi de politica de coeziune, in contextul negocierilor pentru... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:17
Premierul Emil Boc a prezentat prefectilor reuniti, sambata, in statiunea Baile Felix, cele zece prioritati ale Guvernului pe termen, scurt, mediu si lung, intre care absorbtia fondurilor europene, cerandu-le prefectilor "vigilenta maxima" asupra corectitudinii licitatiilor.In ordinea prezentarii, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investitiilor multianuale ale statului" in conditiile in care Guvernul Tariceanu " a lasat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investitii". "Nu pot fi toate finalizate dintr-o data.
Fiecare a inceput investitii fara sa le finalizeze, dar aceasta politica este paguboasa.
In primul rand, trebuie sa le finalizam pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decat in parteneriat cu administratiile locale", a spus Boc, sustinand ca 90 la suta dintre aceste obiective de investitii sunt de importanta locala, iar acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.
Premierul a spus ca a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmand ca este vorba despre "abecedarul" dezvoltarii comunitatilor din mediul rural. "Abecedar inseamna asfalt, bec, canalizare", a spus Boc.
El a amintit ca este vorba despre programul in baza caruia se reabiliteaza 10.000 kilometri de drumuri din toate judetele tarii si se stimuleaza realizarea alimentarilor cu apa, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 13:59