Banca Nationala a Romaniei a respins tranzactia prin care OTP Bank Romania urma sa preia Banca Romaneasca, desi Consiliul Concurentei daduse deja avizul inca de la finalul anului trecut.
Este pentru prima data cand BNR se opune unei tranzactii agreate intre parti in procesul de consolidare inceput dupa criza, scrie Profit.ro.
Decizia poate fi contestata de OTP doar intr-o procedura cu Banca Nationala, aducand lamuriri in fata Consiliului de Administratie al BNR.
La inceputul lunii martie, Sandor Csanyi, directorul executiv al grupului OTP declara intr-o conferinta la Budapesta, ca "are o presimtire rea" in legatura cu decizia finala. Acelasi lucru l-a spus si Laszlo Wolf, directorul general adjunct.
Achizitia ar fi crescut semnificativ cota de piata a OTP Bank in Romania, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus institutia de credit in jurul locului 8 in piata, fata de locul 11 la finele lui 2016.
National Bank of Greece si OTP Bank au semnat, in 27 iulie 2017, acordul definitiv pentru vanzarea pachetului integral de actiuni detinut de greci la Banca Romaneasca la un pret convenit de 72 de milioane de euro.
NBG preciza la acea vreme ca ca va incasa 650 de milioane de euro. In aceasta suma erau incluse si imprumuturile acordate subsidiarei din Romania.
Banca Romaneasca avea datorii totale de 2,3 miliarde de lei catre grupul NBG la finele lui 2016, sume ce ar fi trebuit sa fie platite de cumparatorul afacerii din Romania.
OTP Bank Romania este subsidiara a... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:41
Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a autorizat operatiunea prin care OTP Bank Romania a achizitionat Banca Romaneasca. OTP devine astfel al 8-lea mare jucator de pe piata bancara interna.
"Autoritatea de concurenta a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. Analiza Consiliului Concurentei a condus la concluzia ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata nationala sau pe o parte a acesteia", potrivit Consiliului Concurentei.
Decizia urmeaza sa fie publicata pe site-ul Consiliului Concurentei.
Pana la preluare, Banca Romaneasca era membra a Grupului National Bank of Greece. Era a 14-a cea mai mare banca din Romania, in baza afacerilor facute in 2016.
Citeste si:
E oficial: OTP cumpara Banca Romaneasca. Ce inseamna pentru clientiMaghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania ...citeste mai departe despre "Preluarea Bancii Romanesti de catre OTP a fost autorizata de Consiliul Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 15:55
Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, Romania si Serbia, dar nu in Grecia, transmite presa maghiara.
Anuntul a fost facut, vineri, de adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, in contextul crizei elene, potrivit MTI si portfolio.hu.
BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene
BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)
In alta ordine de idei, el a explicat ca situatia din Ucraina nu este foarte promitatoare si costurile de risc ar urma sa creasca si in viitor, dar pana la sfarsitul anului OTP se asteapta la o stabilizare a operatiunilor din regiune.
Rezultate financiare
Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in ...citeste mai departe despre "Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 16:46
OTP Bank Romania, una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni, va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.
Francul s-a apreciat joi masiv fata de euro si astfel si fata de leu, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro, transmite Mediafax.
Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei.
Astfel, romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR
Clientii OTP Bank pot solicita aceasta facilitate pana la data de 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.
Astfel, incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:54
OTP Bank Romania, parte a grupului ungar OTP, a finalizat achizitia Millennium Bank Romania, de la Banco Comercial Portugues, printr-o tranzactie in valoare de 39 de milioane de euro in urma careia isi mareste cota de piata la circa 2% si urca pe locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca.
"Achizitia Millennium Bank Romania (...) ne apropie tot mai mult de obiectivul nostru strategic pe termen mediu, acela de a ne clasa printre primele 10 banci din Romania", a declarat intr-un comunicat Laszlo Diosi, directorul general executiv al OTP Bank Romania, potrivit Mediafax.
Millennium Bank Romania are aproximativ 80.000 de clienti si o retea formata din 56 de unitati si 58 de ATM-uri, axata pe Bucuresti. Dupa aceasta preluare, OTP Bank ajunge la 400.000 de clienti si o retea de 140 de sucursale si 180 de ATM-uri.
"Obiectivul nostru strategic este de a ne extinde cota de piata in tarile in care suntem prezenti. Romania a fost intotdeauna o piata importanta pentru noi. De la intrarea noastra pe piata locala, in urma cu peste zece ani, am crescut organic", a declarat Laszlo Wolf, deputy CEO al OTP Bank.
Odata cu finalizarea achizitiei a 100% din titlurile Millennium, OTP Bank Romania va lansa procesul de integrare a operatiunilor preluate si se asteapta ca acesta sa dureze un an.
Pe 30 iunie 2014, OTP Bank Romania a incheiat un acord pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:57
Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.
"Se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica ce urmeaza a se realiza in urma dobandirii controlului unic direct asupra Bancii Millenium S.A., de catre OTP Bank Romania S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienti corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh - Sucursala Romania, de catre Unicredit Tiriac Bank S.A. - n.r.) constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in documentele Consiliului Concurentei (CC).
UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.
OTP a preluat in iulie toate actiunile Millennium Bank Romania
OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.
Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 16:20
Grupul ungar OTP nu a gasit o tinta adecvata pentru preluare in Romania, piata pe care o considera de importanta strategica, si ar putea face in curand o achizitie in tarile in care are o cota de piata redusa, a declarat directorul general al OTP, Sandor Csanyi.
Grupul ar putea face in curand o achizitie in tarile in care are o cota de piata redusa, dar analizeaza in continuare si institutiile de credit din Ungaria, a raspuns Csanyi la o intrebare a unui actionar, potrivit cotidianului ungar Portfolio. Actionarii OTP s-au reunit vineri la adunarea generala anuala, potrivit Mediafax.
OTP a privit intotdeauna Romania ca o tinta strategica, intrucat este o tara vecina si membra a Uniunii Europene, dar banca nu a identificat o tinta adecvata pentru achizitie pe aceasta piata, a spus Csanyi.
Banca ungara are o cota de piata redusa in Serbia, tara din care se retrag mai multe institutii de credit, astfel ca OTP analizeaza posibile tinte in Serbia si nu exclude achizitii in Croatia.
Institutia financiara ungara a anuntat inca din 2009 ca este interesata sa cumpere o banca din Romania si a analizat mai multe banci de mici dimensiuni in ultimii ani fara sa incheie o tranzactie.
Seful OTP a declarat ca nu considera ca, in actualul context economic si fiscal, o institutie de credit straina ar intra pe piata ungara. Bancile straine din Ungaria nu au suficient capital pentru a pelua alte banci, in timp ce OTP dispune de resursele necesare pentru achizitii, a spus el.... mai mult
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 11:17
OTP Bank Romania a suferit in 2012 o pierdere de 5,53 miliarde de forinti (19,1 milioane de euro), dupa ce in 2011 inregistrase un profit de 763 milioane de forinti (2,73 milioane de euro).
Evolutia negativa a fost determinata de costurile de risc in crestere si de declinul profitului operational, transmite Mediafax.
Provizioanele constituite pentru posibile pierderi din credite neperformante au avansat astfel anul trecut cu 52%, de la 8,2 miliarde de forinti (29,34 milioane de euro) la 12,44 miliarde de forinti (43 milioane de euro), potrivit unui raport al grupului ungar OTP.
Profitul operational al diviziei din Romania a scazut cu 28%, de la 8,96 miliarde de forinti (32,1 milioane de euro) la 6,5 miliarde de forinti (22,5 milioane de euro), in timp ce veniturile totale au coborat cu 11%, la 19,8 miliarde de forinti (68,55 milioane de euro).
OTP Bank Romania a inregistrat anul trecut o scadere de 15% a veniturilor nete din dobanzi, la 15,92 miliarde de forinti (55,1 milioane de euro), iar incasarile din taxe si comisioane au coborat cu 31%, la 1,68 miliarde de forinti (5,8 euro).
Evolutia veniturilor din dobanzi poate fi explicata partial de cheltuielile mai mari cu dobanzile, generate de atragerea de depozite.
Declinul veniturilor nete totale a fost temperat de dublarea incasarilor nete din alte surse decat dobanzi, excluzand efectul reevaluarii provizioanelor pentru creditele in valuta. Acestea au urcat de la 1,12 miliarde de forinti (4 milioane de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 13:45
OTP Bank Romania a raportat o pierdere de 869.000 euro (242 milioane forinti) pentru primul semestru, fata de un profit de 5,22 milioane euro (1,47 miliarde forinti) in prima jumatate a anului trecut, dupa ce castigul din trimestrul al doilea a compensat in mare parte rezultatul negativ din primele trei luni ale anului.
Provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 50% in primul semestru, de la 9,33 milioane de euro (2,6 miliarde de forinti) la 14 milioane de euro (3,9 miliarde de forinti), a anuntat, vineri, grupul ungar OTP, care controleaza banca din Romania.
Profitul operational la semestru a coborat cu 11%, de la 14,7 milioane de euro (4,1 miliarde de forinti) la 13,2 milioane de euro (3,67 miliarde de forinti), in timp ce veniturile totale au avut un declin de 1%, de la 38,2 milioane de euro (10,62 miliarde de forinti) la 37,7 milioane de euro (10,5 miliarde de forinti).
Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 3%, la 30,8 milioane de euro (8,58 miliarde de forinti), iar cele din comisioane si alte taxe s-au redus cu 30%, la 3 milioane de euro (846 milioane de forinti). La categoria venituri nete din alte surse decat dobanzi, excluzand efectul reevaluarii provizioanelor pentru creditele in valuta, OTP Bank Romania a avut un avans de 81%, la 3,6 milioane de euro (1 miliard de forinti).
In trimestrul al doilea, OTP Bank Romania a avut profit de 1 miliard de forinti (921 milioane de forinti), in scadere cu 31% fata de aprilie-iunie anul trecut.... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 13:25