Victimele unor atentate comise de gruparea terorista Hamas au dat in judecata Facebook si cer daune de un miliard de dolari.
Patru americani au fost ucisi si unul a fost ranit in atentate comise recent in Israel, iar rudele acestora acuza compania lui Mark Zuckerberg ca le-a permis teroristilor sa comunice si sa instige la violenta prin intermediul retelei de socializare Facebook, informeaza Bloomberg.
"Pur si simplu, Hamas a folosit Facebook pe post de unealta pentru raspandirea terorismului", sustine avocatul acuzarii.
Cazul se va judeca in SUA, in acelasi tribunal care, in februarie 2015, a acordat despagubiri de 218,5 milioanede dolari intr-un proces deschis impotriva Autoritatii Palestiniene si a Organizatiei pentru Eliberarea Plaestinei de catre familiile unor americani ucisi in mai multe atentate din 2005.
Intr-un comunicat de presa, reprezentantii Facebook au mentionat ca nu vor sa discute cu presa pe tema procedurilor legale, iar un lider al gruparii Hamas a afirmat ca "un proces deschis impotriva Facebook demonstreaza clar o politica americana dusa impotriva presei si a libertatii de exprimare".
Gruparea palestiniana Hamas este considerata organizatie terorista de catre Israel, Statele Unite si Uniunea Europeana. mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 18:22
Atacurile teroristilor pot avea loc in diferite feluri, insa au un punct comun - tehnologia folosita pentru coordonare si organizarea evenimentului.
Ca si traficantii de droguri, retelele de prostitutie si alte grupari de criminalitate organizata, teroristii folosesc cartele preplatite si telefoane de unica folosinta ("burner") pentru a comunica usor si ieftin, prin convorbiri si mesaje, fara a fi nevoie sa se conecteze la vreun software sau computer, arata Business Insider.
SRI: Cartele telefonice din Romania, folosite in Siria si Irak, posibil si de suspecti de terorism
Insa diferitele aplicatii au si ele rolul lor in procesul radicalizarii. Platformele sociale ca Facebook, Twitter, Instagram si Periscope permit gruparilor extremiste sa raspandeasca rapid mesaje, care pot fi accesate de pe orice dispozitiv, inclusiv telefoanele burner, de membri ai retelei sau adepti din intreaga lume. Astfel, ideile extremiste pot fi in permanenta reactualizate in randul ...citeste mai departe despre "Tehnologia folosita de teroristi pentru atacuri si recrutari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 19:44
Europol va infiinta de luna viitoare un birou special pentru monitorizarea si desfiintarea conturilor de Facebook, Twitter si de pe alte retele de socializare folosite de islamistii radicali pentru propagarea mesajelor de violenta.
Unitatea va avea 15 ofiteri care vor tine sub supraveghere retelele de socializare pentru a bloca conturile Statului Islamic si ale adeptilor sai folosite pentru propaganda si recrutarea europenilor, anunta ziarul New York Times.
Cu zecile de mii
Reprezentantii Europol estimeaza ca numarul conturilor deschise pe Facebook si pe Twitter de adeptii Statului Islamic se ridica la cateva zeci de mii. Cel putin 100.000 de postari sunt facute zilnic pe Twitter, mai afirma politistii europeni.
In martie, Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne din cadrul UE a mandatat Europol sa infiinteze o unitate specializata in reducerea nivelului de propaganda extremista si terorism pe internet.
Directorul Europol, Rob Wainwright, isi doreste o cooperare cat mai stransa intre noua unitate, fortele de politie si serviciile de informatii din statele membre UE, ca si cu companiile care administreaza retelele de socializare pentru a oferi un raspuns ferm acestei probleme.
Marea Britanie, Franta si Germania sunt principalele state europene de unde adeptii Islamului radical au recrutat o multime de tineri care s-au alaturat gruparii teroriste Statul Islamic.
Plecati in Siria au in Irak, acestia sunt folositi fie ca luptatori jihadisti sau, femeile,... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:08
Directorul Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA, John Brennan, a afirmat vineri ca retelele de socializare si alte tehnologii de comunicare fac tot mai dificila lupta impotriva militantilor care utilizeaza astfel de mijloace moderne pentru a face schimb de informatii si a intreprinde operatiuni, relateaza agentia Reuters.
Intr-un discurs rostit la New York, la centrul de reflectie Council on Foreign Relations, Brennan a estimat ca astfel de comunicatii nu fac decat sa sporeasca dificultatea in abordarea problemei amenintarilor si a atacurilor din intreaga lume din partea unor grupari precum Statul Islamic, cunoscuta si ca ISIL.
"Noile tehnologii pot ajuta grupari precum ISIL sa coordoneze operatiuni, sa atraga noi recruti, sa-si extinda propaganda si sa-i inspire pe simpatizantii de pe intreaga planeta sa actioneze in numele lor", a declarat Brennan, referindu-se la acronimul ISIL pentru gruparea militanta din Siria si Irak.
"Amenintarea globala din partea terorismului ...citeste mai departe despre "Semnal de alarma de la seful CIA: Lupta cu terorismul, ingreunata de Internet" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 21:17
Statele Unite au cerut luni aliatilor din coalitia impotriva gruparii Statul Islamic sa extinda lupta contra jihadistilor si pe internet, pentru a combate propaganda prin care acestia din urma isi recruteaza noi adepti, transmite AFP.
In timpul unei reuniuni pe tema mijloacelor de contracarare a propagandei jihadiste de pe retelele de socializare, ce se desfasoara in Kuwait, coordonatorul american al coalitiei, generalul John Allen, a subliniat ca aceasta propaganda de 'razboi oribila (...) este menita sa recruteze si sa perverteasca inocenti'. El estimeaza ca Statul Islamic nu va fi 'invins cu adevarat decat atunci cand va fi negata legitimitatea mesajului pe care-l transmite tinerilor vulnerabili', potrivit Agerpres.
Gruparea Statul Islamic, ce a proclamat un 'califat' pe teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, foloseste cu multa iscusinta retelele de socializare cu ajutorul carora difuzeaza filme propagandistice si o publicatie editata cu multa grija. Acest tip de propaganda a convins multi europeni si americani sa devina partizani ai jihadistilor, fapt ce provoaca ingrijorari serioase guvernelor occidentale. Nu doar recrutarea de noi adepti starneste preocupari, ci si influenta pe care aceasta campanie o are in determinarea tinerilor musulmani de a conduce atacuri teroriste.
Combaterea amenintarilor venite din partea Statului Islamic 'necesita o abordare globala si coordonata la nivel international, regional si local, combinand actiunea militara,... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 15:55
Gruparile teroriste si-au crescut prezenta pe Internet in ultimii ani, in special pe retelele sociale, esentiale pentru recrutare, propaganda si formarea noilor membri, potrivit unui studiu.
"Din punctul de vedere al teroristilor, (retelele de socializare) au un avantaj enorm, si anume anonimatul", a remarcat, in cadrul unui forum care a avut loc miercuri, Gabriel Weimann, de la Universitatea din Haifa, care a realizat acest raport pentru Woodrow Wilson Center, conform Mediafax.
Potrivit acestuia, in 1998, existau doar 12 site-uri consacrate terorismului, fata de peste 10.000 de site-uri sau conturi pe retelele de socializare in prezent.
Aceste grupari au profitat de avantajul pe care il ofera libertatea pe Internet si au creat instrumente utile, precum revista Inspire, legata de Al-Qaida si utilizata pentru a recruta sau forma simpatizanti, in special in Statele Unite.
"Teroristii au motive intemeiate pentru a utiliza retelele de socializare", a adaugat Gabriel Weimann. "Pe de o parte, aceste canale sunt de departe cele mai populare in randul publicului pe care il vizeaza (...). Pe de alta parte, mediile de socializare virtuale sunt usor de folosit, fiabile si gratuite. Si, in cele din urma, (acestea) le permit sa ajunga direct la publicul lor tinta", a precizat el.
"Nu exista niciun mijloc de a-i impiedica", a dat asigurari cercetatorul. In opinia sa, prezenta sporita a acestor grupari pe Internet subliniaza necesitatea unei ameliorari a supravegherii,... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 09:12