Politistii au ridicat in urma perchezitiilor efectuate duminica la domiciliile suspectilor din localitatea Sintesti, acuzati de fraude bancare intr-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur si 27 de masini de lux.
Autoturismele de lux sunt 13 marca BMW, patru Audi, noua Mercedes si un Ford.
Politistii si procurorii DIICOT au efectuat, duminica, 80 de perchezitii in localitatea Sintesti din judetul Ilfov pentru destructurarea unui grup infractional organizat care prin evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.
"Membrii gruparii sunt suspectati de savarsirea de inselaciuni prin inducerea in eroare a reprezentantilor institutiilor bancare prin prezentarea unor situatii financiare neconforme cu realitatea, in vederea obtinerii unor imprumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante. Gruparea era condusa de un barbat, de 44 ani, din municipiul Oltenita, judetul Calarasi, arestat deja in aceasta cauza.
Pe baza probelor administrate s-a stabilit ca din aceasta grupare fac parte aproximativ 20 de persoane. Acestea au detinut in nume propriu sau prin intermediari mai multe societati comerciale, in numele carora au obtinut credite foarte mari", a informat Politia Romana intr-un comunicat citat de Agerpres.
Retea de crima organizata in Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Bucuresti
In baza informatiilor obtinute de politistii Serviciului de Combatere a... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:57
Capii grupului de fraude bancare, Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu le-au impus executantilor ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara, arata DIICOT in referatul cu propunere de arestare.
Procurorii DIICOT arata, in documentul citat ca "una din conditiile impuse de liderii gruparii infractionale, inculpatii Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu, a fost ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara".
Pe parcursul derularii activitatii infractionale, mai arata anchetatorii in documentul citat, "au fost acordate credite cu un plafon maxim de 3.000.000 de euro si din acesta s-au platit o parte din creditele acordate unor societati comerciale controlate de membrii gruparii infractionale, pentru a nu se descoperi frauda bancara si pentru ca aceste credite sa nu fie trecute la categoria creditelor neperformante, pentru care trebuiau sa fie constituite provizioane".
"Garantiile instituite in favoarea bancii, ipoteci de grad I si II, erau schimbate intr-un timp relativ scurt cu altele a caror valoare era supraevaluata. Datorita faptului ca transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor implica cheltuieli suplimentare efectuate de catre membrii gruparii, creditele nu erau platite la timp si, pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara si pentru a se optimiza profiturile... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 15:12
Un nou scandal de frauda zdruncina piata bancara din Romania. Prejudiciul este unul record, de 85 milioane de euro, iar printre persoanele implicate se numara bancheri de la unele dintre cele mai mari banci din Romania, oameni de afaceri, notari, politicieni si evaluatori imobiliari.
Procurorii DIICOT cerceteaza o grupare infractionala formata din 58 de persoane. Potrivit informatiilor aparute in presa, capii acestei grupari ar fi controversatul om de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati sapte directori de banci de la BRD, Volksbank, dar si oameni politici ca Vasile Blaga sau Oana Mizil.
Persoanele implicate isi vindeau intre ele imobile. Dupa aceste tranzactii, apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Business24 iti prezinta cele mai importante importante informatii din cea de-a doua zi de ancheta:
- BRD: Am sesizat organele penale si am desfacut contractele de munca ale angajatilor care nu respectau normele Reprezentantii BRD au precizat, intr-un comunicat de presa, ca schemele de finantare ilegala au fost descoperite cu cateva luni in urma si ca banca a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
- 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:36
Omul de afaceri Valentin Nedelcu este care a facut denunt la DIICOT in dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a aratat indicat anchetatorilor persoanele si mecanismele prin care au fost obtinuti nelegal bani, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Surse citate au spus ca cel care a facut denunt la DIICOT in acest dosar este Valentin Nedelcu, fostul sot al artistei Manuela Fedorca, si ca acesta a fost arestat cateva luni, in 2011, pentru acest gen de fapte.
Concret, in februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori si, ulterior, arestat pana in mai 2011, fiind cercetat alaturi de alte sase persoane.
Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a facut un amplu denunt in care a nominalizat persoane, intre care si directori ai unor banci, si le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de acestia.
In 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost deferit justitiei pentru initiere si constituire de grup infractional organizat. Decizia in acest caz nu este definitiva, iar dosarul se afla in prezent in fata judecatorii apelurilor la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit surselor citate, Valentin Nedelcu a mai fost condamnat si in anul 2005 pentru inselaciune.
Valentin Nedelcu este si cel care l-a denuntat, in 2004, pe fostul directorul general in Ministerul Agriculturii... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:06
Reprezentantii Volksbank au confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate.
"Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare.
In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010", se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
Frauda bancara de 85 mil. de euro: Oana Mizil, Marius Locic si 7 directori de banci, implicati LIVE
Un nou scandal, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania. Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste trazactii, ei apelau la... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:48
Presedintele PDL Vasile Blaga si parlamentara USL Oana Mizil ar fi implicati in noul dosar de frauda bancara, cu prejudicii record de 85 milioane de euro, au dezvaluit surse pentru Realitatea TV. Ipoteza a fost infirmata de Blaga.
"Nu am intervenit niciodata pentru nimeni, nici nu am luat credit de la banca, nu mi s-a cerut sa intervin. Eu pe acesti frati Crestin nici nu ii cunosc".
In acest caz sunt invinuite 58 de persoane, printre care 7 directori de la BRD, Volksbank si ATE Bank, notari si oameni de afaceri, precum Marius Locic si fratii Crestin.
Si despre Oana Mizil circula zvonuri in presa, conform carora parlamentara USL ar fi contractat un credit cu ajutorul grupului infractional, pe care nu l-a achitat.
Citeste totul despre scandalul fraudei bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:12
Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.
Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.
In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40
Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.
Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.
Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie
Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:
- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.
- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41