Statele Unite si statele baltice au convenit duminica sa isi intareasca cooperarea pentru a proteja retelele energetice ale acestor tari de atacuri cibernetice in contextul in care Lituania, Letonia si Estonia sunt in proces de deconectare de la reteaua electrica rusa, transmite AFP.
Secretarul american pentru energie Rick Perry si omologii sai lituanian, leton si estonian au calificat acest acord drept un "moment crucial pentru statele baltice in consolidarea securitatii cibernetice" a infrastructurilor energetice strategice.
Lituania a indicat, de asemenea, ca este in cautarea unor companii tehnologice americane capabile sa modernizeze programele informatice utilizate pentru controlul sistemelor energetice in scopul prevenirii unor atacuri din partea hackerilor rusi, susceptibile de a perturba aprovizionarea cu energie.
"Sectorul energetic lituanian ramane o tinta cibernetica pentru Rusia, reteaua este scanata constant si de aceea cautam tehnologii de securitate americane pentru sistemele noastre de productie si distributie a energiei", a declarat pentru AFP Edvinas Kerza, un inalt oficial lituanian din sectorul securitatii cibernetice, care a participat la discutiile cu secretarul american pentru energie.
Totodata, ministrii celor trei state baltice au convenit cu Rick Perry sa creeze in urmatoarele sase luni o platforma de cooperare pentru experti in securitate cibernetica.
Lituania, Letonia si Estonia urmeaza sa se conecteze la reteaua energetica... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:02
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila trucare a unor licitatii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achizitionarea de role si ghirlande de role pentru benzi transportoare de carbune, potrivit unui comunicat al institutiei de concurenta.
Autoritatea de Concurenta suspecteaza ca firmele Upipsa, Axa Company, Uzina Rominex, Uzitmet Industry, Prelmet si Grupul Reparatii Industriale si Montaj Excavatoare X s-au inteles sa-si imparta contractele atribuite cu ocazia participarii in asociere la procedurile de achizitie publica, cu scopul de a elimina concurenta dintre ele.
Consiliul Concurentei a demarat aceasta investigatie in urma unei sesizari facute de Complexul Energetic Oltenia. Autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediul companiilor, iar documentele colectate sunt in analiza, in cadrul procedurii specifice de investigatie.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia societatilor, au subliniat oficialii institutiei.
Legea Concurentei interzice asocierea companiilor in scopul restrangerii concurentei la procedurile de achizitie... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:47
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Cea mai recenta strategie energetica a Romaniei estimeaza investitii totale in domeniu "intre 15 si 30 de miliarde de euro pentru perioada 2018-2030, cu o estimare centrala de aproximativ 20 de miliarde de euro".
Strategia identifica "investitii substantiale ce sunt necesare pentru modernizarea si retehnologizarea sistemului energetic romanesc in urmatorii 15 ani", potrivit proiectului pus in dezbatere publica, joi, de Ministerul Energiei, informeaza Curs de guvernare.
Strategia Energetica are opt obiective, respectiv:
energie curata si eficienta energetica;asigurarea accesului la energie electrica si termica pentru toti consumatorii;protectia consumatorului vulnerabil si reducerea saraciei energetice;piete de energie competitive, baza unei economii competitive;modernizarea sistemului de guvernanta energetica;cresterea calitatii invatamantului in domeniul energiei si formarea continua a resursei umane;Romania, furnizor regional de securitate energetica;cresterea aportului energetic al Romaniei pe pietele regionale si europene prin valorificarea resurselor energetice primare nationale.
Pentru atingerea acestor obiective, ministerul propune patru investitii strategice de interes national, "repere fixe si obligatorii in programarea strategica; toate celelalte masuri necesare pentru atingerea obiectivelor strategice vor fi operationalizate plecand de la premisa realizarii proiectelor de investitii strategice de interes national".
Cele patru investitii sunt:... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 21:26
Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia si cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul in baza caruia vor infiinta o companie cu capital mixt pentru constructia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investitie de circa un miliard de dolari.
Acordul de infiintare a acestei societati mixte romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de presdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurentiu Dan Ciurel, si presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Economiei, Constantin Nita, transmite Mediafax.
Presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, aratat ca societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor si investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
"O sa construim acest proiect in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, ca sa realizam o baza energetica de calitate superioara in Romania", a spus oficialul chinez.
Acesta a adaugat ca China Huadian Engineering este interesata si de alte proiecte energetice si va participa si in viitor la realizarea yiunor proiecte din domeniu in Romania.
La randul sau, ministrul Economiei, Constantin Nita, a aratat ca, in pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea "prind viata".
"Au fost multi care nu au avut incredere in proiectele pe care noi le-am anuntat cu companiile chinezesti, dar iata ca,... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:09
Negocierile cu partea chineza pentru constructia unei noi termocentrale la Rovinari sunt foarte avansate, reprezentantii investitorilor urmand sa vina in Romania in perioada imediat urmatoare, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul vizitei efectuate in China.
Constructia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusa in vara anului trecut in Planul national de investitii al Guvernului, fiind prezentat atunci ca grupul China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard dolari.
In luna noiembrie, conducerea Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.
Marti, Dragnea a reluat faptul ca autoritatile romane intentioneaza sa construiasca la Rovinari o noua termocentrala, de 500 MW, cu randament dublu.
"Cu aceeasi cantitate de carbune, obtii o cantitate dubla de energie si, foarte important, se respecta normele de mediu", a spus Dragnea.
In urma cu cinci zile, Greenpeace Romania si un reprezentant de la Viena al organizatiei ecologiste au masurat, la Rovinari, gradul de poluare in apropierea termocentralei din localitate, rezultatele inregistrate aratand o depasire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admisi.
Complexul Energetic Oltenia a precizat, prin purtatorul de cuvant Elena Zamfir, ca a investit in ultimii ani in instalatii de... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 18:32
Compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd. a fost selectata sa realizeze noul grup de producere a energiei de 500 MW de la Complexul Energetic (CE) Rovinari.
Societatea si investitorul selectat urmeaza apoi sa negocieze si sa semneze un memorandum de intelegere, etapa estimata a se finaliza la sfarsitul lunii iunie 2012.
De asemenea, urmeaza sa fie intocmit noul studiu de fezabilitate si sa se faca evaluarea aporturilor in natura, cu termen de finalizare in luna septembrie 2012, iar o alta etapa este inregistrarea societatii mixte de tip IPP si obtinerea autorizatiilor, avizelor si certificatelor necesare pentru inceperea efectiva a constructiei noii centrale, cu termen de finalizare in luna martie 2013.
Punerea in functiune a noului grup energetic de minim 500 MW este estimata la sfarsitul anului 2015.
Complexul Energetic Rovinari intentioneaza sa construiasca un grup energetic nou de 500 de MW, cu cazan cu ardere pulverizata cu parametri supracritici, utilizand drept combustibil de baza lignitul, care se va amplasa pe locul a doua grupuri de cate 200 MW existente la Termocentrala Rovinari, respectiv blocurile energetice nr. 1 si 2, puse in functiune in perioada 1972-1973, in prezent dezafectate. mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 18:59
Grupul energetic Enel din Italia si-a planificat investitii de 800 milioane euro in Romania, in perioada 2011-2015, in primul rand in consolidarea proceselor de eficienta si pentru a-si extinde baza de clienti, a anuntat marti grupul, transmite NewsIn."Intre 2011 si 2015, Grupul Enel intentioneaza sa efectueze investitii cu o valoare estimata la 31 miliarde euro", se arata intr-un raport publicat marti de Enel.Grupul Enel a avut anul trecut un profit net in scadere cu 21,4%, de 4,39 miliarde euro (fata de 5,58 miliarde euro in 2009) si venituri totale de 73,377 miliarde euro, mai mari cu 14% fata de cele din 2009, de 64,36 miliarde euro.Reprezentantii companiei mai spun ca planul de afaceri pentru perioada 2011-2015 se axeaza pe consolidarea pozitiei si cresterea organica in sectorul energiilor regenerabile si in America Latina, Rusia si Europa de Est, in consolidare, integrare si eficienta operationala, precum si in consolidarea pozitiei de lider in pietele cheie. mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 11:55
Rolls-Royce, companie globala de sisteme de putere, a castigat un contract pe 20 de ani pentru furnizarea de servicii critice de siguranta la centrala nucleara de la Dukovany din Cehia, operata de Grupul energetic CEZ a.s., se arata intr-un comunicat emis marti seara de Rolls-Royce. Rolls-Royce colaboreaza cu CEZ din anul 2000.
Semnarea acestui nou contract pentru furnizarea de servicii de management pe durata ciclului de viata urmeaza celui pentru livrarea de sisteme Rolls-Royce de intrumentatie de siguranta si control (I&C) la Dukovany, in cadrul unui proiect major de modernizare I&C.
Acest proiect a presupus actualizarea sistemelor cruciale de I&C pe o perioada de noua ani.
"Rolls-Royce poate sa se bazeze pe experienta sa de peste 40 de ani in industria energiei nucleare", a declarat directorul general al Rolls-Royce pentru Instrumentatie si Control, Benoit Chabre.
Furnizarea de servicii de management pe ciclul de viata ii ajuta pe clienti sa administreze costul total si sa reduca riscurile operationale prin monitorizarea proactiva a operarii sistemelor, asigurand disponibilitatea pieselor de schimb la cerere, oferind asistenta tehnica si servicii de suport.
mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 00:16