Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a anuntat vineri ca intentia fondului canadian de investitii Fairfax Holdings de a lua parte la programul sau de recapitalizare s-a lovit de un obstacol, deoarece fondul canadian a vrut sa faca unele modificari la termenii ofertei care erau dincolo de controlul NBG.
Zilele trecute, NBG a informat ca Fairfax Holdings si-a exprimat interesul sa investeasca 1,5 miliarde de euro, sau 10% din majorarea de capital avuta in vedere de grupul bancar elen. Fairfax este controlat de omul de afaceri Prem Watsa, supranumit "Warren Buffet al Canadei", transmite Reuters.
"Exprimarea interesului a ramas intr-o faza initiala deoarece Fairfax a cerut o serie de modificari la termenii planului de recapitalizare care erau dincolo de controlul NBG", a informat banca greceasca intr-un comunicat trimis bursei de la Atena.
Primele patru banci grecesti vor emite noi actiuni pana la finele lunii aprilie pentru a-si reface capitalul afectat de pe urma deprecierii obligatiunilor guvernamentale. NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus au nevoie in total de noi capitaluri in valoare de 27,5 miliarde de euro pentru a-si imbunatati rata de adecvare a capitalului Core Tier 1 la 9%.
In luna februarie a acestui an, NBG a preluat o banca greceasca mai mica, Eurobank, iar Banca centrala a estimat ca impreuna cele doua banci ar avea nevoie de noi capitaluri in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro.
Principalele banci din Grecia sunt... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:31
Doua dintre cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) si EFG Eurobank ar putea fuziona, rezultand astfel cea mai mare institutie de credit de pe piata elena.
O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de un euro.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.
Piraeus Bank vrea sa cumpere divizia din Grecia a Societe Generale
Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:16
Autoritatile de reglementare a concurentei din UE au aprobat temporar ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci din Grecia - National, Alpha, EFG Eurobank, Piraeus - si au anuntat ca vor analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.
Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.
Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene. Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor tarii.
Separat, Comisia Europeana a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank si a anuntat ca va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrala a Greciei a descoperit in conturile Proton Bank, o institutie cu o retea de 31 de sucursale si o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaura de 51 milioane de euro. In octombrie 2011, Banca Greciei a nationalizat Proton Bank.
Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:20
In contextul discutiilor despre iminenta falimentului grecesc, autoritatile europene iau masuri pentru a limita efectele pe piata financiara a unui astfel de eveniment. Astfel, autoritatile de reglementare au cerut separarea bancii grecesti EFG Eurobank de Grupul EFG.
In cazul in care Grecia isi declara in mod oficial falimentul, efectul nociv asupra sistemului bancar s-ar opri la EFG Eurobank, fara a se extinde catre importantul grup bancar european.
Grupul EFG este actionar majoritar in cadrul bancii romanesti Bancpost, inca din 2003. Din 2009, Grupul detine 99% din actiunile bancii. In acest moment, Bancpost are 3.000 de angajati si 240 de sucursale in Romania, 10 centre regionale si 10 centre de afaceri. La nivel global, Grupul EFG are peste 20.000 de angajati si 1.600 de sucursale, raportand in primul trimestru al 2012 active totale de 73,6 miliarde de euro.
"Evident ca pentru orice banca intrarea in faliment a Greciei va fi foarte importanta, depinzand in primul rand de portofoliul de titluri grecesti pe care le are fiecare banca. Dincolo de asta, bancile care au subsidiare locale vor avea o pierdere si in functie de valoarea portofoliului pentru aceste subsidiare", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.
BNR poate absorbi socul retragerii bancilor grecesti din Romania - JPMorgan.
Grupul EFG va transfera 43,55% din cele 44,7% actiuni detinute in banca greceasca in posesia a noua membrii mai tineri ai familiei Latsis,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:01
Cele mai mari banci elene de pe piata romaneasca si-au vazut profiturile intrate la apa, in 2011, pe masura ce criza din Grecia a afectat increderea populatiei in aceste institutii.
Criza datoriilor Greciei i-a facut pe romani sa nu mai ia credite si sa nu-si mai tina banii in depozite in bancile elene, ceea ce s-a reflectat puternic in rezultatele financiare ale acestora. Cele mai mari patru banci cu actionariat elen: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, au raportat trecerea pe pierderi sau scaderea masiva a profitului in anul 2011.
Alpha, profit de patru ori mai mic
Astfel, Alpha Bank a inregistrat in Romania un profit inainte de scaderea taxelor de patru ori mai mic decat in 2010, acesta scazand de la 49,2 milioane de euro la 12,1 milioane de euro. Provizioanele au fost reduse cu 5,5%, iar depozitele au inregistrat un declin de 30%, dupa cum a anuntat grupul elen care controleaza banca.
In acelasi timp, veniturile operationale au scazut cu 18,8%, de la la 220,3 milioane de euro la 178,9 milioane de euro. Depozitele au scazut cu 30%, de la 1,656 miliarde de euro in 2010 la 1,16 miliarde de euro, iar soldul creditelor a coborat cu 10,2%, de la 3,66 miliarde de euro la 3,286 miliarde de euro.
Cota bancii pe piata creditelor din Romania a scazut de la 7,4% la sfarsitul anului 2010 la 6,5% in decembrie anul trecut. Ponderea imprumuturilor neperformante in soldul creditelor a urcat de la 7,1% la 10,3%.
Banca Romaneasca, pierderi cat... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 12:58
Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.
Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.
Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.
Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.
Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.
Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor
Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15