UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizeaza o fuziune cu rivalul francez Societe Generale, o miscare care ar deschide calea procesului de consolidare a sectorului bancar european, informeaza un articol publicat duminica pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, care precizeaza insa ca deocamdata nu a fost inaintata inca nicio oferta oficiala.
Potrivit Financial Times, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat aceasta idee de mai multe luni iar directorii Societe Generale studiaza si ei posibilitatea unei fuziuni.
Mai multi directori din cadrul ambelor parti au subliniat ca discutiile sunt deocamdata intr-un stadiu preliminar iar situatia politica volatila din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul initial de 18 luni.
Jean-Pierre Mustier considera Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punand accentul pentru divizia sa de banking si operatiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobandirea unei pozitii de lider in Italia si Germania, atat in sectorul de retail cat si in cel de corporate banking.
Intr-un comunicat de presa, Societe Generale a dezmintit existenta unor discutii in interiorul Consiliului de administratie cu privire la o posibila fuziune cu... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 10:59
Orice moneda are doua fete, iar americanii ar putea sa se convinga rapid de acest lucru, daca presedintele ales isi va pune in aplicare politicile protectioniste fata de importurile din China si Mexic, sustine presedintele bancii Societe Generale.
Lorenzo Bini Smaghi este de parere ca economiile emergente ar avea mai putin de suferit decat cea americana, in cazul in care Donald Trump va aplica suprataxe pentru importuri, informeaza CNBC.
Atac la clasa de mijloc
Pe fondul evolutiei anemice a economiei globale, un pas catre protectionism nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile in comertul mondial, iar dizolvarea acordurilor comerciale de catre SUA, un proiect despre care Trump crede ca ar putea revigora economia locala, s-ar dovedi un miraj periculos.
In ciuda promisiunilor de relaxare fiscala anuntate de noul presedinte american, retorica sa protectionista ar putea dauna clasei de mijloc din Statele Unite, crede Bini Smaghi.
"Vorbim despre pericolul unei politici protectioniste, despre care nu stim nici cum va fi implementata si nici cum va fi de folos clasei mijlocii din SUA", a precizat presedintele grupului financiar francez.
In acelasi timp, pachetul de masuri fiscale propus de Trump si echipa sa ar avea ca rezultat aprecierea dolarului si deprecierea monedei euro, un scenariu care va avantaja politica monetara actuala a Bancii Centrale Europene, chiar si in contextul continuarii programului de relaxare cantitativa implementat de Mario Draghi.... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 11:34
HSBC, Standard Chartered si DBS Group se numara printre cei aproximativ zece candidati care au depus oferte preliminare pentru preluarea diviziei asiatice de private banking a grupului bancar francez Societe Generale, divizie evaluata la 600 milioane de dolari, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din interiorul bancii.
Potrivit Reuters, pe lista firmelor care au depus oferte preliminare s-ar mai afla si banca elvetiana Credit Suisse precum si cel putin o institutie financiara americana. Sursele au precizat insa ca unele oferte facute nu depasesc 300 de milioane de dolari, ceea ce scoate in evidenta diferenta dintre pretentiile grupului francez si disponibilitatile posibililor cumparatori. Aceleasi surse au precizat ca Societe Generale este consiliata de JPMorgan.
Societe Generale a decis sa-si vanda diviza de private banking din Asia in conformitate cu strategia sa de reducere a costurilor si de imbunatatire a profitabilitatii.
Societe Generale ar fi cea de-a treia mare institutie financiara globala care decide sa se separe de operatiunile de private banking din Asia, dupa Bank of America si ING Groep. Cresterea rapida a segmentului clientilor care au de investit cel putin un milion de dolari favorizeaza bancile private cu o retea extinsa in detrimentul jucatorilor mici care pot sa se adreseze doar clientilor foarte bogati. Divizia de private banking din Asia a Societe Generale gestioneaza active in valoare de aproximativ 13 miliarde de dolari, fiind... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:48
Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune, un eventual acord avand potentialul de a "cimenta" prezenta grupului francez in Rusia si Romania, potrivit Financial Times.
Banca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere.
Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este in etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri in randul bancilor.
Un acord ar putea cimenta prezenta grupului in Rusia si Romania - in prezent principalele sale piete in regiune - si ar putea de asemenea sa ii asigure accesul in alte tari, noteaza FT.
Intrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frederic Oudea, a refuzat sa comenteze in mod direct informatiile.
Oudea a raspuns insa ideea ca un eventual parteneriat ar putea anunta fuziunea sau preluarea unei banci rivale.
"Planul nostru de crestere va fi organic, cu siguranta", a declarat seful Societe Generale intr-un interviu acordat Financial Times.
In ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare - prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului - insa Oudea pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazandu-se in buna masura pe prezenta pe pietele emergente.
Societe Generale asteapta un... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:12
Didier Luc Marie Dominique Colin a preluat functia de director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, coordonator al Departamentului Control Central al Riscurilor, dupa ce pe 3 iunie a primit aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei.
Conform unui comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti, aprobarea prealabila a BNR a fost acordata sub rezerva primirii de catre Banca Nationala a informatiilor solicitate de la Federal Reserve Bank of New York cu privire la activitatea lui Colin si a clarificarii modului in care acestea se complementeaza cu informatiile transmise de Board of Governors of the Federal Reserve System. mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:29
Grupul bancar francez Societe Generale, prezent si pe piata din Romania, intentioneaza sa elimine peste 1.000 de posturi la nivel mondial in urmatorii trei ani, dintre care 500 numai la sediul din Paris al grupului, conform unui plan prezentat marti care vizeaza realizarea unor economii de 900 milioane de euro, a declarat directorul general Jean-François Sammarcelli.
Intrebat de postul de radio BFM Business daca banca franceza are de gand sa depaseasca cifra de 1.000 de posturi ce ar urma sa fie eliminate, Sammarcelli a raspuns afirmativ dar nu a dat o cifra exacta, transmite AFP.
"Vom propune un anumit numar de posturi ce ar urma sa fie eliminate la sediul grupului, care ar reprezenta aproximativ 500 de angajati. (...) Vor exista de asemenea reduceri de locuri de munca la reteaua din Franta si cea internationala", a mai spus Sammarcelli.
Potrivit directorului general de la Societe Generale, grupul are in prezent 154.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 60.000 in Franta.
Societe Generale a anuntat marti un plan de economii de 900 milioane de euro pana in 2015, care ar urma sa se adauge reducerilor de costuri de 500 milioane de euro realizate anul trecut. In paralel, grupul bancar francez a informat ca in primul trimestru al acestui an profitul sau net a scazut cu 50% pana la 364 milioane de euro.
Divizia din Romania, BRD-Groupe Societe Generale a anuntat ca a revenit pe profit in primul trimestru din acest an, banca raportand un rezultat net de 13... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 11:38
BRD-Groupe Societe Generale a raportat pierderi in ultimul trimestru, atat la nivel de grup, cat si pentru divizia din Romania.
BRD a incheiat anul trecut cu o pierdere de 332 milioane lei, rezultatul net fiind afectat de nivelul costului riscului, conform unui comunicat al bancii remis Bursei de Valori Bucuresti.
In aceasi perioada, si grupul bancar Societe Generale a raportat pierderi, dupa deprecierea participatiei detinute la compania de brokeraj Newedge Group si dupa ce a pus deoparte 300 milioane de euro (403 milioane de dolari) pentru cheltuieli juridice, transmite Bloomberg.
Costul net al riscului in cazul BRD a crescut anul trecut cu 61,6% fata de 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.
"Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma.
Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate", a spus Philippe Lhotte, presedintele -... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:55
Moody's a coborat cu o treapta ratingul BRD - Groupe Societe Generale la "Baa3", cu perspectiva negativa, ajustand calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrala si de Est dupa retrogradarea grupului francez, la sfarsitul saptamanii trecute.
Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, Romania si Rusia, printre care si BRD, in urma retrogradarii calificativului bancii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectiva stabila.
Agentia a coborat vineri ratingurile a 15 mari banci globale cu operatiuni semnificative pe pietele de capital, printre care si Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.
Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectiva negativa.
"Actiunea asupra ratingului BRD reflecta deteriorarea conditiilor operationale din Romania si cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, in balans perceptia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale fata de piata romaneasca", se spune intr-un comunicat transmis marti de agentie.
Performantele economice ale Romaniei s-au deteriorat, din cauza vulnerabilitatilor fata de inrautatirea perspectivelor de crestere ale zonei euro, prin dependenta economica ridicata de exporturi catre zona euro si de... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:16
Banca Nationala a Romaniei are in vedere trecerea la standardele internationale de contabilitate, IFRS, pana la finele anului, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu."Avem in vedere trecerea la standardele internationale de contabilitate pana la sfasitul anului. Trecerea la IFRS va ajuta bancile", a afirmat Isarescu.
Membrii din conducerile executive ale BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen, ING Bank Romania, Banca Transilvania (BT) si UniCredit Tiriac Bank au declarat in februarie pentru MEDIAFAX ca doresc adoptarea standardelor IFRS (International Financial Reporting Standards), intrucat arata mai fidel situatia financiara a bancilor.
Standardele IFRS sunt foarte utilizate la nivel international, fiind aplicate in Europa, Statele Unite si Asia, iar agentiile de rating, investitorii, actionarii si fondurile de investitii analizeaza situatiile contabile ale companiilor potrivit acestor standarde.
Principala deosebire intre IFRS si RAS, din punctul de vedere al sistemului bancar, se regaseste pe segmentul provizioanelor, iar daca in standardele romanesti nu exista o prevedere expresa, atunci se aplica normele internationale.
Indicatorii financiari si de capital ai bancilor calculati potrivit standardelor internationale de raportare financiara difera cu cel putin +/- 5% fata de cei stabiliti utilizand standardele de contabilitate romanesti, potrivit unui studiu prezentat in luna noiembrie a anului trecut de compania de audit si consultanta KPMG Romania. mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 16:20