Calota glaciara din Groenlanda a inregistrat cea mai mare scadere dupa ritmul record de topire care a inceput anul trecut, potrivit unui studiu publicat miercuri, ce subliniaza riscul unei cresteri accentuate a nivelului marilor provocate de schimbarile climatice.
Aceasta topire masiva a fost cauzata nu numai de temperaturile ridicate, ci si de modele de circulatie atmosferica, devenite mai frecvente din cauza incalzirii globale, fapt care sugereaza posibilitatea ca oamenii de stiinta sa fi subestimat aceasta amenintare pentru stratul de gheata, au descoperit autorii.
"Distrugem in decenii gheata formata timp de mii de ani", a declarat pentru Reuters Marco Tedesco, profesor-cercetator in cadrul Observatorului Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia, care a condus studiul. "Ceea ce facem aici are implicatii enorme pentru restul planetei".
Stratul de gheata din Groenlanda, al doilea cel mai mare din lume, a inregistrat cea mai mare scadere directa a ceea ce oamenii de stiinta denumesc "masa de suprafata" de la inceputul inregistrarilor, in 1948, potrivit studiului.
Groenlanda a pierdut circa 600 de miliarde de tone de apa anul trecut, cantitate ce va contribui cu aproximativ 1,5 milimetri la cresterea nivelului marilor, potrivit studiului realizat de Universitatea Columbia si Universitatea Liege din Belgia, publicat in revista The Cryosphere.
Stratul de gheata din Groenlanda acopera 80% din suprafata insulei si ar putea duce la cresterea nivelului apelor... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 11:53
Autoritatile din Groenlanda, un urias teritoriu autonom danez din Oceanul Arctic, au anuntat luni ca au detectat un prim caz de contaminare cu noul tip de coronavirus.
Pacientul infectat locuieste in capitala Groenlandei, Nuuk, si a fost plasat in regim de izolare la domiciliu, au precizat autoritatile locale.
"Mai multe dispozitii au fost implementate pentru a face fata acestei noi situatii. Este important ca rezidentii sa respecte recomandarile oficiale, acum ca epidemia a ajuns pe teritoriul nostru", a declarat prim-ministrul Groenlandei, Kim Kielsen, citat de cotidianul local Sermitsiaq, intr-o conferinta de presa.
Inainte de anuntul referitor la acest prim caz, autoritatile de pe aceasta insula cu o populatie de 56.000 de locuitori au emis un set de recomandari, incercand sa limiteze raspandirea noului virus.
Astfel, guvernul local le-a recomandat rezidentilor sa evite cursele aeriene considerate "non-esentiale" spre si dinspre Groenlanda, inclusiv cursele interne, la fel ca si adunarile publice la care participa mai mult de 100 de persoane.
Danemarca - inclusiv Groenlanda si Insulele Feroe (arhipelag autonom danez din Atlanticul de Nord) - si-a inchis sambata granitele in fata vizitatorilor straini, incercand sa incetineasca propagarea epidemiei cauzate de noul tip de coronavirus.
Potrivit unui bilant publicat luni, 910 cazuri de coronavirus au fost detectate in tarile nordice si teritoriile lor, unde o persoana a murit din cauza acestei... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 21:29
Liderii Groenlandei vor sa profite de interesul generat la nivel mondial de oferta de cumparare a insulei arctice facuta de presedintele SUA, Donald Trump, pentru a atrage noi investitii americane si a castiga mai multe de pe urma activitatilor militare din insula arctica, transmite Reuters.
"Atunci cand stimulezi investitiile intr-o zona cum este Groenlanda se pot intampla lucruri minunate in minerit, turism si infrastructura", a declarat Verner Hammeken, directorul general al companiei de shipping Royal Arctic Line.
Saptamana trecuta, presedintele SUA, Donald Trump, a decis sa amane o intrevedere programata cu premierul danez Mette Frederiksen, dupa ce sefa Guvernului de la Copenhaga a respins categoric oferta lui Trump vizand cumpararea Groenlandei.
Insula arctica este importanta pentru armata americana, care are o baza aeriana in zona de nord-vest a Groenlandei, dar pentru care nu plateste niciun fel de chirie, pe baza unui acord convenit in 1951 cu Danemarca.
Groenlanda a fost o colonie daneza pana in 1953. In prezent, Groenlanda este o regiune autonoma care se administreaza singura, in timp ce Danemarca este responsabil de aparare si politica externa.
Liderii Groenlandei vor de mai mult timp ca SUA sa plateasca pentru utilizarea bazei aeriene Thule. Nemultumirile s-au inmultit dupa ce in 2014 armata americana a anulat un contract cu firma de stat Greenland Contractors care a asigurat servicii pentru baza americana timp de patru decenii. In plus, in... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 16:21
Presedintele american Donald Trump si-a anulat o vizita oficiala in Danemarca, dupa ce premierul acestei tari a spus ca Groenlanda nu este de vanzare.
Liderul de la Casa Alba trebuia sa mearga in Danemarca pe 2 septembrie, la invitatia reginei Margrethe a II-a, conform BBC.
Insa saptamana trecuta Trump a sugerat ca SUA sunt interesate sa cumpere Groenlanda, un teritoriu autonom danez.
Apoi, premierul danez Mette Frederiksen a replicat ca ideea este "absurda" si ca spera ca presedintele Trump nu vorbeste serios.
Liderul american a scris pe Twitter: "Danemarca este o tara foarte speciala cu oameni incredibili, insa bazandu-ma pe comentariile prim-ministrului Mette Frederiksen, ca nu ar avea niciun interes sa discute despre cumpararea Groenlandei, o sa amanam intalnirea noastra programata in doua saptamani pentru alta data...".
Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen's comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019
Totodata, un purtator de cuvant de la Casa Alba a confirmat ca vizita a fost anulata.
Casa regala daneza a confirmat, de asemenea, anularea vizitei, iar purtatorul de cuvant Lene Balleby a spus ca miscarea a fost "o surpriza".
Trump a confirmat de curand informatiile potrivit carora este interesat sa cumpere... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 10:17
Un important consilier economic al presedintelui Donald Trump a declarat ca administratia de la Washington doreste totusi sa examineze o eventuala cumparare a Groenlandei de la Danemarca, chiar daca teritoriul este unul autonom, iar autoritatile locale au precizat deja ca nu este de vanzare.
"Spun doar ca presedintele, care stie cate ceva despre achizitiile imobiliare, vrea sa arunce o privire... la achizitia Groenlandei", a declarat duminica la postul Fox News consilierul Larry Kudlow.
"Danemarca detine Groenlanda. Danemarca este un aliat", iar acest teritoriu are o importanta "strategica" si are resurse naturale, precum minereurile, a adaugat consilierul lui Trump. "Este o poveste interesanta. Ea se petrece. O examinam. Nu se stie" ce va fi, a completat el.
Potrivit unui articol aparut saptamana trecuta in publicatia Wall Street Journal, Donald Trump s-a gandit la posibilitatea ca SUA sa cumpere acest teritoriu si le-a cerut consilierilor sai sa examineze problema.
Liderul de la Casa Alba urmeaza sa efectueze luna viitoare o vizita in Danemarca. Dar "Groenlanda nu este de vanzare", i-a transmis guvernul acestui teritoriu.
SUA au mai luat in calcul o posibila cumparare a Groenlandei pe parcursul secolului al XX-lea, dar ideea a fost respinsa de Danemarca.
Groenlanda, un masiv teritoriu inghetat situat intre nordul Oceanului Atlantic si oceanele arctice, este in mare parte autonoma, dar Danemarca este responsabila in continuare cu afacerile externe,... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 20:13
Presedintele american Donald Trump si-a intrebat in mai multe randuri consilierii daca este posibil ca Statele Unite sa cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar biroul consilierului de la Casa Alba a analizat aceasta posibilitate, au declarat joi doua surse pentru CNN.
Publicatia Wall Street Journal (WSJ) este prima care a scris despre interesul lui Trump pentru achizitia Groenlandei. Potrivit WSJ, persoane apropiate situatiei au spus ca presedintele a ridicat aceasta problema in timpul unor intalniri si al unor cine, intrebandu-si consilierii si ascultand cu atentie despre posibilitatea si avantajele de a detine Groenlanda. Trump a cerut principalului consilier de la Casa Alba sa analizeze situatia, au spus doua persoane.
Doua dintre persoane au declarat pentru WSJ ca opiniile consilierilor au fost impartite, unii considerand ca este o strategie economica solida, iar altii respingand ideea ca fiind o fantezie trecatoare.
CNN a contactat Casa Alba si Departamentul de Stat pentru comentarii.
In Groenlanda, un teritoriu autonom danez, se afla Baza Aeriana Thule, baza americana cea mai nordica, situata la circa 770 de mile deasupra Cercului Polar, care a fost construita in 1951. Radarul si echipamentul de ascultare includ un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, care poate avertiza despre venirea unor rachete balistice intercontinentale si care poate receptiona informatii de la mii de mile in interiorul teritoriului rus.
Consilierii si-au... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 08:44
Valul de canicula care a dus la depasirea recordurilor de temperatura in multe locuri din Europa, in aceasta saptamana, se deplaseaza inspre Groenlanda, unde va topi miliarde de tone de gheata, spun oamenii de stiinta.
Venit din Africa de Nord, acesta a adus la Paris temperaturi de aproape 43 de grade, inregistrandu-se record dupa record in mai multe locuri de pe continent, arata Live Science, care citeaza Accuweather.com.
World Meteorological Organization (WMO) a anuntat ca valul de canicula se indreapta inspre Groenlanda, care deja a pierdut peste 170 de miliarde de tone de gheata in iulie si 80 de miliarde in iunie.
Va urma un nou val de topire accelerata a ghetarilor, a explicat Twila Moon, om de stiinta american.
Topirea accelerata a ghetarilor, in timpul verii, a devenit mai degraba norma si nu exceptie in Groenlanda, inca in 2006. Se pierde tot mai multa gheata an de an, arata statisticile.
Iar implicatiile vor fi serioase in intreaga lume, cresterea nivelului marii si fenomenele climatice extreme fiind doar cateva dintre acestea, spun oamenii de stiinta.
"Ce se intampla in zona arctica nu ramane doar acolo", avertizeaza un alt cercetator, Joyce Msuya.
In anii 70 si 80, Groenlanda a pierdut, in medie, 50 de miliarde de tone de gheata anual. In perioada 2010 - 2018, s-a ajuns la pierderi medii anuale de 290 de miliarde de tone. Iar anul acesta s-au depasit recordurile din 2012.
Vestea buna e ca pierderile dintr-un an nu sunt cruciale. Vestea... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 14:22
O cantitate neobisnuit de mare gheata de pe banchiza Groelnandei s-a topit saptamana trecuta, indicand faptul ca, in urmatoarele luni, ar putea urma cea mai mare scadere a stratului de gheata din Groenlanda inregistrata vreodata.
Pana si cercetatorii au fost uimiti sa vada ca, marti, pe 11 iunie, s-au topit nu mai putin de 2 miliarde de tone de gheata, provenite de pe 40% din suprafata banchizei din Groenlanda, potrivit CNN.
In mod normal, astfel de cantitati uriase de gheata se pierd abia incepand cu luna iulie, care marcheaza miljlocul "sezonului topirilor", in zona.
Thomas Mote - un cercetator de la Universitatea din Georgia care studiaza clima Groelandei - a explicat si de ce topirea prematura a ghetii ar putea fi problematica. Mai exact, zapada si gheata de suprafata reflecta razele soarelui si astfel mentin temperatura scazuta in zona banchizei. Insa odata ce buna parte din acest strat superficial se topeste, temperatura in zona risca sa creasca, favorizand alte si alte topiri accelerate.
Climatologul danez Jason Box considera ca - in conditiile in care deja partea de vest a banchizei a scazut mult - e posibil ca in 2019 topirea gheturilor din Groenlanda sa atinga un nou nivel record.
Citeste mai departe despre " 2 miliarde de tone de gheata s-au topit doar saptamana asta in Groenlanda. Cat de ingrijorati ar trebui sa fim?" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 16 Iunie 2019, ora 22:43
Incalzirea globala accelereaza topirea ghetii care acopera Groenlanda, o masa inghetata de dimensiunea Alaskai ce reprezinta 10% din gheata din intreaga lume. Daca s-ar topi pe de-a-ntregul, nivelul marii ar creste cu peste sase metri in intreaga lume.
Paradoxal insa, in pofida unor decenii de temperaturi in crestere si a cresterii dramatice a suprafetei care se topeste in Groenlanda, un nou studiu releva ca viteza cu care bucata de gheata se deplaseaza dinspre centrul Groenlandei inspre marginea ...citeste mai departe despre "Veste buna despre incalzirea climatica: Marea topire din Groenlanda e mai mica decat se credea" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 18:26