Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, miercuri, ca toti medicii si toate asistentele din Romania vor intra de la 1 martie direct pe grila de salarizare din 2022, afirmand ca un medic primar va primi 15.000 de lei pe luna, in loc de 4.000 de lei cat primeste in prezent.
"Este vorba de absolut toti medicii si toate asistentele care urca pe grila din 2022 direct, incepand de maine, va vom transmite salariile ca sa vedeti despre ce este vorba. Pot sa va spun ca un medic primar, de exemplu, de la 4.000 de lei ajunge la 15.000 de lei, la care se adauga in mod evident vechimea si celelalte sporuri de care beneficiaza.
In sistemul de sanatate, salariile chiar vor fi foarte mari si ne-am bucurat sa constatam ca inca de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea ca vor creste salariile", a spus Vasilescu.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, declara pe 8 februarie ca salariile medicilor nu vor scadea, ci vor creste, ajungand chiar la peste 4.000 de euro brut pentru medicii legisti.
Pintea a precizat ca 3% din angajatii din subordinea ministerului au probleme, "dar nu probleme mari", astfel ca salariile consilierilor din Ministerul Sanatatii vor scadea cu aproximativ 23%, iar ajustari vor fi si pentru functiile de conducere din minister, astfel incat un director de la Sanatate, de exemplu, sa aiba acelasi salariu ca un director din alt minister.
Citeste si De la 1 martie, medicii si asistentele vor avea salarii "aproape europene":... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 16:30
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa finalizeze, pana in iunie, un proiect de lege privind salarizarea in sistemul sanitar prin care cei mai multi medici sa fie scosi din categoria bugetarilor si platiti dupa performanta, insa ministrul Muncii, Mariana Campeanu, cere prudenta.
"Putem sa gandim un alt sistem de plata a medicilor, sa schimbam salarizarea, sa nu-i mai lasam pe medici si asistenti sa fie bugetari, sa nu mai fie in grila de salarizare bugetara. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul medicilor sa fie citeriile fundamentale prin care ei sa fie platiti. Avem deja un draft la acest proiect de lege, pe care il vom transmite spre consultare Colegiului Medicilor", a declarat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Un nou proiect de lege
El a precizat ca, probabil, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ar putea avea forma finala a proiectului de lege, pe care sa o supuna dezbaterii publice.
"Speram sa avem forma finala a legii pana la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, pe care sa o supunem dezbaterii publice si mai departe sa trecem la judecata in societatea romaneasca a unui asemenea proiect de lege. Acea lege reprezinta modalitatea prin care sistemul se perfectioneaza, se schimba, se modifica, se radicalizeaza din punct de vedere al eliminarii neajunsurilor si al promovarii valorilor, as spune al imbunatatirii modalitatilor prin care se realizeaza zilnic in raport... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 08:31
Sistemul de sanatate este sectorul care a beneficiat cel mai mult de majorari in noua grila a salarizarii aflata in prezent in dezbatere, in ciuda nemultumirilor exprimate de catre reprezentanti ai cadrelor sanitare, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, potrivit Mediafax."Zona de sanatate e o zona care a beneficiat, probabil, cel mai mult de majorari stabilite in urma acestor evaluari. Evaluatorii, specialistii in acest domeniu, au stabilit ca in Legea 330 functiile din zona medicala nu erau retribuite in mod corespunzator, ma refer la stabilirea nivelului coeficientilor", a declarat Mocanu.
Federatia "Solidaritatea Sanitara" este nemultumita de proiectul legii unice de salarizare, aratand ca pentru angajatii din sanatate coeficientii s-au redus cu mult sub cei stabiliti de comisia de experti din Ministerul Muncii, si cere mentinerea grilei cu 12 coeficienti, fata de 15 propusi in noua varianta.
Potrivit reprezentantilor Federatiei "Solidaritatea Sanitara", prin noul proiect de lege a salarizarii personalul din sanatate "pierde locul in ierarhia ideala", din cauza rearanjarii grilei de salarizare fata de studiul comisiei de experti, scaderea fiind cu doi coeficienti.
Acestia sustin ca medicul primar de la un spital clinic ar trebui sa aiba coeficientul 8,75, dar prin proiect va avea doar 5,75, in timp ce asistentul medical principal din acelasi tip de unitate sanitara va avea coeficient de doar 3,04, in loc de 5.
Totodata,... mai mult
Sambata, 28 August 2010, ora 01:01
O asistenta medicala cu studii medii va castiga mai mult decat un medic stagiar, salariul de incadrare al acestora fiind de 1.740 lei (echivalentul a 2,9 salarii minime brute), respectiv 1.290 lei (2,15 salarii), potrivit grilei de salarizare convenite de Ministerul Sanatatii cu Ministerul Muncii, informeaza NewsIn.Un medic primar va castiga intre 4.950 lei si 5.400 lei, in functie de vechime, avand coeficienti in grila unica de salarizare cuprinsi intre 8,25 si 9, iar un medic specialist intre 3.600 lei si 4.050 lei, cu coeficienti in grila cuprinsi intre 6 si 6,75 salarii minime brute pe economie, de 600 lei.
Salariul de incadrare al unui medic rezident anul I va fi de 2.010 lei (coeficient 3,35 in grila), al unui medic rezident anul II de 2.400 lei (coeficient 4 in grila), al unui medic rezident anul III de 2.550, al unui medic rezident anul IV-V va fi de 2.880 lei(coeficient 4,8 in grila), iar al unui medic rezident anul VI-VII de 3.090 lei (coeficient 5,15), potrivit grilei de salarizare pentru personalul de specialitate medico-sanitar, obtinuta de NewsIn.Un medic ar putea castiga in functie de vechime intre 2.250 lei si 2.700 lei, un farmacist intre 2.550 lei si 3.000 lei, iar un dentist intre 1.650 lei si 2.100 lei.O asistenta medicala cu studii superioare si o asistenta medicala cu scoala postliceala ar putea castiga doar din salariu, fara sporuri, intre 2.100 lei si 2.550 lei, in timp ce salariul de baza al unei asistente medicale cu studii medii s-ar putea situa... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:13
Grupul care lucreaza la elaborarea grilei unice de salarizare a finalizat prima etapa a acesteia, stabilind ca, in raportul 1 la 15 dintre salariile mici si cele mari, unu va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar Guvernul va hotari in sedinta de saptamana viitoare cine va fi 15. Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, la finalul discutiilor, ca reprezentantii Ministerului Muncii vor prezenta o nota in Guvern referitoare la stadiul actual privind elaborarea legii unice de salarizare, potrivi Mediafax.
"Am finalizat cele trei niveluri de referinta, adica am completat functiile care lipseau de la ministere care nu prezentasera documentele solicitate", a declarat Mocanu.
Potrivit schemei de echivalare finalizata la Ministerul Muncii in primul nivel cu medicul primar de clinica sunt echivalate functii precum subcomisar, conferentiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finantelor Publice, judecator de tribunal, consilier probatiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de opera, consilier superior de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finantelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justitiei, consilier de... mai mult
Joi, 07 Mai 2009, ora 16:30