Olivier Blanchard, economist sef al FMI pana acum doua saptamani si unul dintre cei implicati in gasirea solutiilor la cea mai grava criza economica din ultimele decenii, se arata dezamagit de slabele performante ale economiei europene.
Pentru Blanchard, transferul suveranitatii fiscale de la guverne catre Bruxelles in asa zisa uniune fiscala nu are rolul de a vindeca bolile cronice ale zonei euro, cata vreme aceasta nu da semne de prosperitate, relateaza ziarul The Telegraph.
Trezirea la realitate
Comentariile lui Blanchard sunt un adevarat dus rece pentru liderii europeni care si-au pus sperantele in crearea unui "superstat UE" bazat pe o politica fiscala comuna.
Initiativa crearii unor noi institutii supra-statale in cadrul uniunii monetare europene, trezoreria zonei euro si un minister de Finante, au fost avansate inca din vara, dupa ce telenovela datoriilor Greciei a fost la un pas de a declansa o criza de proportii in regiune.
Printre initiatori se numara presedintele freancez Francois Hollande, presedintele CE Jean Claude Junker si cel a Bancii Centrate Europene, Mario Draghi, toti sustinand ca acesta este pasul urmator in completarea programului de unificare economica si monetare inceput acum 15 ani.
Pentru fostul economist sef al FMI, uniunea fiscala, desi necesara, nu va rezolva mare lucru in privinta dezechilibrului economic inregistrat in interiorul uniunii monetare.
"Uniunea fiscala nu este un panaceu. Trebuie facuta, dar acest lucru nu... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 13:15
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, sustine in continuare ideea unui Grexit temporar, in ciuda acordului la care au ajuns luni, dupa un summit maraton, Grecia si creditorii internationali.
Intr-o interventie la postul public de radio Deutschlandfunk, oficialul german a salutat votul dat in Parlamentul de la Atena in noaptea de miercuri spre joi, cand o majoritate covarsitoare a aprobat planul de reforme pentru salvarea Greciei, scrie Spiegel.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Schaeuble s-a declarat, insa, sceptic ca Grecia ar putea trece de criza fara o restructurare a datoriei - ipoteza respinsa vehement de creditori. Ministrul german a subliniat ca un astfel de acord ar fi incompatibil cu regulile zonei euro. In opinia sa, Grecia are acum o singura varianta: "sa paraseasca temporar uniunea monetara".
Scenariul unui Grexit temporar a fost vehiculat si in weekend, in timp ce la Bruxelles se purtau negocieri dure pentru soarta Greciei. ...citeste mai departe despre "Germania vrea in continuare un Grexit temporar: Singura solutie e sa plece de buna voie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 18:00
A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
Intalnirea eurogrupului continua la Bruxelles, unde se decide soarta Greciei. Scenariul unui Grexit pare din ce in ce mai plauzibil.
Presa internationala scria mai devreme, pe surse, ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse
The Guardian scria ca ideea unui Grexit temporar nu a fost inca discutata in cadrul Eurogrupului, insa ar circula documente interne in care se vorbeste despre o astfel de propunere.
Acum, jurnalistii acreditati la Bruxelles au intrat in posesia documentului prin care Ministerul german de Finante propune un Grexit temporar.
Here's the Schauble Grexit plan everybody is talking about - via @sven_giegold pic.twitter.com/zYwTeyx4Q5- Mathieu von Rohr (@mathieuvonrohr) July 11, 2015
Numarul celor care spun ...citeste mai departe despre "Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 00:01
Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei a inceput la Bruxelles, unde ministrii de Finante din zona euro analizeaza planul de reforme propus de Alexis Tsipras. Negocierile sunt dificile, iar ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, ar fi avut in vedere ideea unei iesiri temporare a Greciei din zona euro.
Ziarul german FAS scrie ca Schaeuble a respins planul de reforme propus de premierul Tsipras si a propus ca elenii sa paraseasca zona euro pentru cinci ani, timp in care tara va primi ajutor umanitar, scrie The Telegraph.
Conform The Guardian, ideea unui Grexit temporar nu a fost inca discutata in cadrul Eurogrupului, insa ar circula documente interne in care se vorbeste despre o astfel de propunere.
O alta idee mentionata in aceste documente ar viza transferarea de catre Grecia a unor active in valoare de 50 de miliarde de euro intr-un fond special.
Schauble's idea of a "Temporary Grexit" not yet discussed at Eurogroup meeting. But paper exists and circulates. ...citeste mai departe despre "Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 19:48
Oficialii de la Casa Alba insista ca liderii europeni sa salveze cu orice pret Grecia, pentru a evita o iesire dezordonata a tarii din zona euro.
Analizele efectuate pana acum arata ca, pe langa riscurile geopolitice si financiare, Europa poate vedea izbucnind revolte populare in Atena.
Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a avertizat ca riscul de a declansa o criza necontrolata in Grecia se poate rasfrange asupra Europei, a economiei din zona euro si, in ultima instanta, asupra economiei globale, relateaza ziarul The Telegraph.
Exasperati de zgarcenia Europei
Liderii de la Washington experimenteaza exasperarea in fata impasului inregistrat in criza din zona euro, care ar putea destabiliza intreaga periferie mediteraneana a Europei.
Marti, presedintele Barack Obama a intervenit personal pe langa Angela Merkel pentru a-i cere sa gaseasca o solutie rapida in criza datoriilor din Grecia, care ar urma sa atinga un nivel de 180% din PIB al tarii pe acest an.
Lew se arata ceva mai pesimist in ceea ce priveste obtinerea unui compromis care sa potoleasca agitatia starnita de Grecia.
Din punctul sau de vedere, ambele tabere au pus un pariu ce are ca miza stabilitatea economiei globale prin perspectiva Grexit.
"Inainte ca procesul de negociere sa fie intrerupt pentru a ajunge la referendum, grecii aveau nevoie de cateva miliarde pentru a acoperi diferenta in programul anual de returnare a creditelor.
Pentru orice initiat in problemele de politica... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 12:54
1Rezultatul referendumului din Grecia nu trebuie sa fie o surpriza pentru nimeni, cu atat mai putin pentru oficialii europeni, considera analistul George Friedman.
Trei motive principale sunt identificate de strategul american ca fiind la baza votului negativ rezultat in urma referendumului de duminica din Grecia.
In primul rand, partidul Syriza si Alexis Tsipras au ajuns la guvernare pentru ca au inteles starea de spirit a grecilor.
In al doilea rand, oprobriul manifestat de liderii europeni fata de Tsipras i-a conferit acestuia o aura de erou popular in Grecia.
In al treilea rand, liderii UE i-au fortat pe eleni sa adopte o pozitie din care nu mai aveau nimic de pierdut, arata Friedman intr-o analiza publicata de Stratfor.
Fara simtul penibilului
Grecii au fost pusi sa aleaga intre doua rele: o devastare economica imediata, dar cu sanse de redresare pe termen mediu sau o strangulare financiara graduala, intinsa pe termen lung si fara posibilitate de scapare.
Chiar si pastrand o linie dura fata de guvernul de la Atena, expertii FMI au fost nevoiti sa admita ca Grecia nu-si poate plati datoriile si nu va scapa de acest cosmar economic decat in cazul unei restructurari substantiale a datoriei.
Solutia Fondului include stergerea partiala datoriilor facute de eleni si un plan pe mai multe decenii care sa asigure stabilitatea tarii.
Expertii FMI au precizat clar ca politicile de austeritate nu au decat rolul de anula orice sanse de redresare economica... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 17:38
1Riscul agitatiei transmise in piete de o eventuala iesire a Greciei din zona euro este mult subestimat, sustin reprezentantii Bancii Mondiale.
Negocierile dintre guvernul de la Atena si creditorii tarii sunt in impas de aproape cinci luni, inaintand tot mai repede spre un deznodamant soldat cu intrarea in faliment a statului elen.
"O parte din comentariile pe care le aud vin de la oameni care au traversat astfel de crize si care au constatat ca intotdeauna apar surprize", a avertizat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, intr-un interviu acordat postului CNBC.
"Semnati urgent acordul!"
Discutiile dintre delegatia elena si creditorii internationali ai tarii se axeaza pe deblocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de asistenta financiara curent.
Fara un acord semnat pana in ultima saptamana a acestei luni, Grecia va intra in incapacitate de plata, o prima transa de 300 milioane de euro din imprumutul FMI fiind deja amanata.
"Ai crede ca pietele au calculat deja efectul pe care l-ar avea o iesire a Greciei din zona euro, dar adevarul este cu nu stii niciodata ce se poate intampla.
Le cer tuturor celor asezati la masa negocierilor sa urgenteze semnarea unui acord care este bun pentru Grecia, pentru Europa si bun pentru economia globala", a afirmat presedintele Bancii Mondiale.
Marti, oficialii de la Atena au trimis spre analiza un nou plan de reforme care ar putea raspunde cererilor creditorilor din zona euro.
Ingrijorarea... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 10:30
Banca Angliei a cerut institutiilor financiare din Marea Britanie sa isi intocmeasca planuri de urgenta pentru o eventuala iesire a Greciei din zona euro.
Minuta ultimei sedinte a Comitetului de Politici Financiare al bancii centrale din Regatul Unit arata ca reprezentantii institutiei considera ca actuala criza din Grecia reprezinta un risc major la adresa stabilitatii financiare a Marii Britanii, mentioneaza portalul Market Watch.
Planuri de rezerva la foc rapid
Alarma data de greci in Marea Britanie a dus deja la formarea unui comitet alcatuit din reprezentanti ai bancii centrale, Trezoreriei si ai Autoritatii de Conduita Financiara care lucreaza la creionarea unor planuri de rezerva.
"Realizarea oricaruia dintre riscurile globale identificate de Comitet ar putea declansa schimbari rapide ale apetitului de risc la nivel global. Aceasta ar putea duce la o reevaluare brusca a vulnerabilitatilor care stau la baza economiilor supra-indatorate si la schimbari rapide in pietele financiare", arata oficialii Bancii Angliei in minuta emisa saptamana aceasta.
Atena merge direct spre dezastru
Negocierile derulate inca din februarie intre noul guvern al Greciei si creditorii internationali nu au dat niciun rezultat. Oficialii de la Bruxelles acuza Atena ca nu se arata dornica sa initieze reformele necesare pentru continuarea programului de asistenta financiara.
In replica, parlamentarii greci au solicitat, marti, derularea unei investigatii privind... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:31
1