Iesirea Greciei din zona euro ar declansa o criza devastatoare pe pietele financiare, situatia fiind chiar mai grava decat in cazul falimentului Lehman Brothers din anul 2008, a avertizat un economist american.
O decizie a Guvernului grec de a parasi zona euro ar afecta grav bancile elene si piata de actiuni a tarii, sustine Barry Eichengreen, economist din cadrul Universitatii din California, scrie Market Watch.
Iesirea Greciei din zona euro nu ar avea efecte devastatoare doar asupra acestei tari, ci si asupra altor state din UE, intrucat investitorii ar putea actiona pe baza unor speculatii legate de care ar putea fi urmatoarea tara care paraseste zona euro.
"Pe termen scurt, ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat", a atras atentia Barry Eichengreen. Acesta este de parere ca liderii europeni vor face din ...citeste mai departe despre "Iesirea Greciei din zona euro, echivalentul crizei din 2008 la patrat - economist" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 18:00
Cancelarul german Angela Merkel a cerut gasirea unei "solutii" pentru a impiedica Grecia sa paraseasca zona euro in toamna, scrie revista Der Spiegel, in editia ce urmeaza sa apara luni, relateaza AFP.
"Trebuie sa gasim o solutie pentru Grecia", a declarat Merkel saptamana trecuta in fata anturajului sau, afirma saptamanalul, fara sa citeze vreo sursa. Merkel ar fi rostit aceste cuvinte inaintea ultimei misiuni a troikai reprezentate de UE, BCE si FMI la Atena.
Potrivit saptamanalului, cancelarul si consilierii sai se tem ca o iesire a Atenei din zona euro ar putea declansa un efect de domino similar cu falimentul bancii Lehman-Brothers in 2008.
Costul unui astfel de scenariu pentru Germania este estimat la 62 de miliarde de euro, aminteste saptamanalul, adaugand ca Merkel, care si-a reiterat opozitia fata de o posibila renuntare a Greciei la euro, considera aceasta optiune incarcata de consecinte politice.
Potrivit cotidianului, consilierii sai se tem ca Guvernul german ar putea fi constrans sa ia masuri pentru stabilizarea Italiei si Spaniei, punand in aplicare o uniune a datoriilor.
Cancelarul vrea, de asemenea, sa impiedice punerea in aplicare a unui al treilea program de ajutor pentru Atena, pentru care ea considera ca nu va mai obtine majoritatea in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului), continua Der Spiegel.
Cotidianul arata ca Merkel ar fi in favoarea unei adaptari a programului in curs, prin cresterea transelor de credit pe viitor si... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 13:00
Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, care ar declansa turbulente grave pe piete, ar conduce la deprecierea puternica a monedelor din regiune, la cresterea costurilor creditului si franarea exporturilor, potrivit WSJ.
Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ).
Regiunea este insa vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, potrivit unei analize a WSJ.
Ingrijorati ca alegerile de la sfarsitul saptamanii viitoare din Grecia ar putea determina iesirea tarii din zona euro, investitorii vand deja de cateva saptamani active legate de Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, provocand deprecierea monedelor si a indicilor bursieri din regiune.
Ungaria, cu cel mai ridicat grad de indatorare dintre statele UE care nu au trecut inca la euro, a inceput sa-si "consolideze apararea astfel incat un astfel de cutremur sa nu aduca tara in genunchi", potrivit declaratiilor premierului de la Budapesta,... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 12:44
O eventuala decizie a Greciei de a parasi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia si alte tari din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
Criza datoriilor de stat din zona euro ramane cel mai mare risc pentru economia globala, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club.
"Cea mai importanta problema nu va fi Grecia, ci Spania si Italia", considera oficialul.
Daca Grecia ar decide sa iasa din zona euro, efectele propagate in economia globala ar fi foarte grave, amintind de consecintele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizeaza seful BM.
"Pericolul real apare atunci cand evenimentele incep sa afecteze increderea intr-o asemenea masura incat te intalnesti cu momente de lipsa de lichiditate, care anunta ca ceva urmeaza sa se prabuseasca, fie companii, fie banci", a explicat Zoellick.
Liderii europeni trebuie sa gaseasca modalitati de a actiona inainte ca astfel de probleme sa se manifeste, de a sprijini Spania si Italia, care implementeaza in prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.
Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Bancii Europene pentru Investitii sau ale altui mecanism de acest tip, crede presedintele BM.
Liderii UE vor discuta, saptamana viitoare, la o intalnire informala a sefilor de... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 11:46
Criza datoriilor ameninta infectarea bancilor, iar semnalele de risc pentru stabilitatea financiara din zona euro arata culoarea rosie, potrivit BCE, informeaza NewsIn."Eu as spune ca da, semnalele de risc sunt rosii", a precizat Trichet, dupa o intalnire a Consiliului European de Risc Sistemic (ESRB), care avut loc la Frankfurt.
"Mesajul Consiliului este ca legatura dintre problema datoriilor si banci reprezinta cea mai serioasa amenintare asupra stabilitatii financiare a Uniunii Europene", a mai spus presedintele BCE.
Trichet, care prezideaza ESRB, a facut aceste remarci in contextul intalnirii liderilor europeni, de la Bruxelles, care vor discuta modalitatile de a impiedica falimentul Greciei, precum si conditiile pentru acordarea unui al doilea ajutor financiar acestei tari.
Uniunea Europeana incearca sa evite repetarea crizei financiare care a urmat prabusirii, in 2008, a bancii americane Lehman Brothers, determinand guvernele europene sa aloce mai mult de 5.000 de miliarde de dolari pentru a sustine sistemul bancar. mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 13:13
"Grecia trebuie sa iasa din euro si sa-si reintroduca drahma la un pret devalorizat in raport cu euro, ceea ce va avea un efect foarte important. Ar putea sa reprezinte pentru una-doua banci europene un nou Lehman Brothers. Cel mai pesimist scenariu ar fi caderea bancilor mari europene cu cea mai mare expunere fata de datoria suverana a statului grec", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Datoria statelor periferice din zona euro ar putea declansa un noua serie de crize, avertizeaza fostul premier britanic, Gordon Brown.
Multe state europene se confrunta cu o problema majora de sustenabilitate a finantelor publice, in special pe partea de datorie publica.
In opinia economistului sef de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, atat tarile din Europa cat si SUA, care are o datorie publica de aproximativ 90% din PIB, se confrunta cu mari probleme.
SUA risca sa atinga limita de datorie publica. In cazul in care nu se va aproba o crestere a limitei, SUA nu va putea sa-si plateasca datoria.
De asemenea, profesorul de economie Bogdan Glavan spune ca in urma crizei financiare din 2008, sectorul privat a fost salvat pentru ca mare parte din datoriile lui au fost preluate de catre stat.
In opinia acestuia, s-a reusit o amanare a deznodamantului.
"Ne-am salvat dintr-o criza punand bazele alteia. Vedem ca o serie de sisteme publice, precum cel de pensii, sunt nesustenabile, nu numai in tarile emergente ci si in cele occidentale. Avem tari cu datorii mari care nu au cum sa si le... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 19:13
Criza bugetara a Greciei, care aproape a scapat de sub control situatia finantelor publice, reprezinta primul test major pentru zona euro de la aparitia acesteia in 1999, odata cu lansarea monedei unice, expertii subliniind ca discrepantele dintre nordul si sudul zonei sunt mai mari ca niciodata. Unii analisti sustin ca situatia era inevitabila inca din momentul in care Grecia a fost admisa in zona euro, in urma cu noua ani.Altii sunt de parere ca o astfel de criza avea oricum sa cuprinda, mai devreme sau mai tarziu, o uniune monetara atat de inegala ca zona euro. Daca nu Grecia, o alta tara mai slaba din uniune ar fi fost cauza dezechilibrelor.
Posibil de evitat sau nu, problemele au aparut. Potrivit The Economist, Grecia trebuie sa treaca printr-o cura bugetara majora, iar tarile Uniunii Europene, sau Fondul Monetar International (FMI), ar putea ajunge in situatia de a acorda un pachet de salvare "umilitor".
Unii analisti vorbesc chiar despre o destramare iminenta a zonei euro.
Problemele unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia au fost cauzate "de ani de dobanzi mult prea mici, ce au dus la supraincalzire si la accelerarea inflatiei", a subliniat Albert Edwards, economist in cadrul Societe Generale, citat de Bloomberg.
Chiar daca guvernele ar reusi sa reduca deficitele bugetare, "lipsa competitivitatii din zona euro are nevoie de ani de deflatie" si "orice ajutor acordat Greciei nu face decat sa amane destramarea inevitabila a zonei euro", considera el.
Anul... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:31