Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.
Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in martie 2018 pana la 1,4%, de la 1,1% in luna precedenta, in timp ce rata somajului in zona euro a scazut la 8,5% in februarie 2018, de la nivelul de 8,6% inregistrat cu o luna inainte, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in luna martie, cele mai semnificative majorari de preturi s-au consemnat la alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 2,2%, dupa un avans de 1% in luna februarie, urmate de preturile la energie, cu o crestere anuala de 2,0%, dupa un avans de 2,1% in luna februarie, si preturile la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,5%, informeaza AFP.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a ramas neschimbata la 1%, semn ca presiunile inflationiste sunt tinute sub control.
In pofida cresterii din luna martie, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al BCE, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a scazut usor in luna februarie, pana la 8,5%, acesta fiind cel mai redus nivel al somajului inregistrat de zona euro dupa luna decembrie 2008. Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de informatii financiare Factset.
In ceea ce priveste Uniunea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:00
Guvernul german "se pregateste concret" pentru posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro in cazul preluarii puterii de catre stanga radicala, luand in considerare chiar o panica bancara in aceasta tara, afirma miercuri cotidianul Bild, fara a-si preciza sursele.
"Daca trebuie sa fie o iesire a Greciei din zona euro, expertii Guvernului (german) se tem de o avalansa de clienti catre bancile elene pentru a-si securiza bunurile in euro, consecinta putand fi un crash bancar", afirma Bild, cotidianul cel mai citit din Europa, potrivit Mediafax.
In aceasta eventualitate, "uniunea bancara europeana - traducere: contribuabilii europeni - ar trebui probabil sa intervina cu miliarde", afirma publicatia.
"Bild a aflat ca Guvernul lucreaza la mai multe scenarii in cazul victoriei aliantei de stanga Syriza in Grecia" la alegerile legislative din 25 ianuarie, afirma cotidianul. Printre ipotezele luate in calcul "daca procesul reformelor si economiilor ar urma sa fie intrerupt la Atena, este aceea ca restul de zece miliarde de euro sa nu mai poata fi platiti", scrie Bild.
Discutiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au intensificat dupa ce saptamanalul german Der Spiegel a afirmat la acest sfarsit de saptamana ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul victoriei stangii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie si daca acest partid pune la indoiala politica de austeritate impusa de Uniunea... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:36
Grecii si companiile elene risca sa nu mai aiba acces la anumite bunuri importate, dupa ce Euler Hermes, cel mai mare asigurator de credit comercial, a anuntat ca nu mai acopera livrarile de bunuri catre Grecia, din cauza riscurilor ca tara sa iasa din zona euro, iar companiile sa intre in default.
Euler Hermes, unitate a gigantului german Allianz, a luat decizia in urma cresterii semnificative a riscurilor asociate exportului catre Grecia, se arata intr-un comunicat transmis de compania de asigurare.
Totusi, scenariul de baza al Euler Hermes este ca Grecia va ramane in zona euro, a precizat compania.
"Vom acoperi livrarile aflate in derulare, cat si tranzactiile comerciale interne", a declarat pentru Bloomberg purtatorul de cuvant al Euler Hermes, Bettina Sattler, precizand ca nu vor fi acoperite viitoarele contracte de export catre Grecia.
Lipsa politelor de asigurare pentru plata exporturilor, care garanteaza achitarea facturilor catre companiile exporatoare in cazul default-ului unui importator, creste posibilitatea ca grecii si firmele elene sa nu mai aiba acces la anumite bunuri si marfuri.
Asiguratorii isi iau mana de pe comertul elen
Compania austriaca OeKB Versicherung a anuntat marti ca renunta la asigurarea noilor contracte de export catre Grecia, iar grupul francez Coface a afirmat ca acopera doar "cele mai sanatoase companii elene".
Grecii ies din nou la vot pe 17 iunie, dupa ce alegerile din 6 mai nu au rezultat in stabilirea unei... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 15:11
Economistii sunt convinsi ca euro va supravietui ca o moneda, fara a-si pierde vreun membru, nici macar statul elen. Din cei 22 de economisti intervievati de CNN Money, 17 au prezis ca moneda euro va supravietui chiar daca Grecia va intra in incapacitate de plata pana la sfarsitul anului viitor.
De obicei, atunci cand o tara se confrunta cu o criza a datoriilor suverane, aceasta isi poate devaloriza moneda proprie pentru a-si face bunurile mai atractive pe pietele de export si totodata isi poate face povara datoriilor mai mica.
Insa, euro a impiedicat Grecia si alte economii europene cu probleme, cum ar fi Portugalia, Irlanda, Italia si Spania sa-si devalorizeze moneda.
Acesta este unul din motivele pentru care tarile europene mai bogate, cum ar fi Germania si Franta fac tot posibilul sa evite un default al statului elen.
Speculatiile privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei au dus la temeri potrivit carora zona euro se va dezbina.
Economistii internationali au atras atentia asupra fapului ca eventualele consecinte ale parasirii zonei euro de catre Grecia ar fi mult prea dezastruoase pentru a fi luate in considerare.
"Beneficiile parasirii zonei euro nu sunt suficient de puternice pentru ca o tara sa paraseasca regiunea", a precizat Price Russel, economist senior la Ameriprise Financial.
In cazul in care un astfel de exit s-ar intampla in regiune, consumatorii greci si intreprinderile elene ar trebui sa-si transfere banii la alte banci europene pentru a-i... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 12:12
Grupul membrilor G20 a promis ca vor elabora un plan pentru a combate riscurile crescute care ameninta Europa, grav afectata de criza datoriilor suverane.Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din tarile bogate si cele emergente din G20 s-au angajat la "un raspuns ferm si coordonat la nivel international pentru a aborda provocarile cu care se confrunta economia globala" si au promis, la Washington, o solutie la actuala criza.
In plus, reprezentantii celor mai puternice 20 de economii din lume au anuntat ca vor continua sa sustina cresterea economica, inclusiv prin intermediul bancilor lor centrale.
„Declaratiile verbale, fara nicio actiune concreta nu sunt convingatoare”, a tinut sa sublinieze Joe Lau, un economist din cadrul Societe Generale.
Acesta a mai adaugat ca invesitorii asteapta, acum, un pachet de masuri viabile si credibile din partea factorilor de decizie politica.
In plus, crede Joe Lau, avand in vedere gradul ridicat de nervozitate pe piete si incertitudinea cu care se confrunta in fiecare zi, asteptarea investitorilor este perfect justificata.
Reprezentantii zonei euro au promis, in declaratia G20, ca vor creste flexibilitatea mecanismului european de stabilitate financiara si „maximizarea impactului sau”, pana la intalnirea urmatoare, programata pentru perioada 14-15 octombrie.
Functionarii G20 au identificat, printre amenintarile la adresa cresterii economice, „fragilitatea sistemului financiar” si... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:07
Romania a inregistrat in decembrie 2010 cel de-al patrulea avans al comenzilor industriale noi fata de aceeasi luna a anului precedent, de 42,3%, in timp ce, fata de luna precedenta, s-a consemnat o crestere de 6,1%, a anuntat miercuri Eurostat. La nivelul blocului comunitar, comenzile industriale noi au crescut cu 18,5%, in zona euro consemnandu-se aceeasi crestere.
Cele mai mari cresteri din decembrie ale comenzilor noi in industrie fata de luna similara din 2009 s-au consemnat in Estonia (114,8%), Lituania (50,1%) si Finlanda (46,3).
Scaderi s-au consemnat in Grecia (-6,5%) si Danemarca (-0.9%).
Comenzile noi pentru bunuri intermediare au crescut in decembrie 2010 fata de decembrie 2009 cu 24,8% in statele UE si cu 26,5% in zona euro, iar cele pentru bunurile de capital cu 18,3% in statele UE si cu 16,9% in zona euro.
Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata au crescut cu 3,5% in UE si cu 2,2% in zona euro, in timp ce produsele de uz curent au crescut cu 3,6% in UE si cu 6,7% in zona euro.
In comparatie cu luna precedenta, comenzile industriale noi au crescut in decembrie cu 6,1% in Romania, in conditiile in care comenzile industriale noi de pe ansamblul blocului comunitar au avansat cu 2,5%, iar cele din zona euro cu 2,1%.
Cele mai mari cresteri fata de noiembrie 2010 s-au inregistrat in Estonia (26,4%), Olanda (9,7%) si Italia (9,1%), scaderi majore consemnandu-se in Ungaria (-18,5%), Irlanda (-12,4%) si Bulgaria (-6%).
Comenzile noi pentru bunuri... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:47