Parlamentul de la Atena a adoptat joi o lege care le permite grecilor din strainatate sa voteze la alegerile generale, o premiera pentru aceasta tara a carei diaspora numara aproximativ cinci milioane de persoane, potrivit unei surse din legislativ, relateaza AFP.
Marea majoritate a deputatilor, de la partidul conservator Noua Democratie, aflat la putere, si pana la principalul partid al opozitiei de stanga, Syriza, si formatiunea de centru-stanga Kinal, adica 288 din totalul de 300 de alesi, au votat in noaptea de miercuri spre joi in favoarea acestei legi, potrivit aceleiasi surse.
Chestiunea votului expatriatilor greci este de mult timp in dezbatere in Grecia, care a cunoscut de la sfarsitul secolului al XIX-lea numeroase valuri de emigratie.
In ultimul deceniu, sute de mii de persoane, in special tineri, au parasit tara din cauza crizei datoriilor (2010-2018) care a dus la cresterea exponentiala a somajului in Grecia, tara de 11 milioane de locuitori.
Conform noii legi, expatriatii vor putea vota de acum in ambasadele sau consulatele Greciei din strainatate.
Printre conditiile cerute figureaza o sedere in Grecia pentru o durata minima de doi ani in cursul ultimilor 35 de ani si actualizarea declaratiei fiscale, conform unui articol de lege. Acest articol nu a primit decat 200 de voturi din 300, unii deputatii de dreapta exprimandu-se impotriva.
Legea a fost adoptata datorita unei revizuiri a Constitutiei elene de catre parlament.
Insa, in timp ce... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 21:02
Comisia Europeana pentru perioada 2019 - 2024 a fost aleasa miercuri, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 461 de voturi "pentru", 157 "impotriva" si 89 de "abtineri".
Din totalul de 751 de europarlamentari, la votul de miercuri au participat 707.
Cei 26 de comisari desemnati au fost prezentati de Ursula von der Leyen in fata plenului. Noua Comisie Europeana este alcatuita din 15 barbati si 11 femei:
Frans Timmermans - Olanda - Pactul ecologic european - vicepresedinte executivMargrethe Vestager - Danemarca - O Europa pregatita pentru era digitala - vicepresedinte executivValdis Dombrovskis - Letonia - O economie in serviciul cetatenilorJosep Borrell - Spania - O Europa mai puternica pe plan international - Inalt reprezentant/vicepresedinteMaros Sefcovic - Slovacia - Relatii interinstitutionale si prospectiva - vicepresedinte Věra Jourova - Cehia - Valori si transparenta - vicepresedinteDubravka Suica - Croatia - Democratie si demografie - vicepresedinteMargaritis Schinas - Grecia - Promovarea modului de viata european - vicepresedinteJohannes Hahn - Austria - Buget si administratiePhil Hogan - Irlanda - ComertMariya Gabriel - Bulgaria - Inovare si tineretNicolas Schmit - Luxemburg - Locuri de munca si drepturi socialePaolo Gentiloni - Italia - EconomieJanusz Wojciechowski - Polonia - AgriculturaElisa Ferreira - Portugalia - Coeziune si reformeOliver Varhelyi - Ungaria - Vecinatate si extindereStella Kyriakides - Cipru - SanatateDidier Reynders -... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:08
Guvernul olandez al prim-ministrului Mark Rutte (foto) este de asteptat sa se confrunte cu o motiune de cenzura din partea rivalului eurosceptic si de extrema-dreapta Geert Wilders, cand Parlamentul va dezbate ultimul program de ajutor pentru Grecia miercuri.
In timpul campaniei sale electorale din 2012, Rutte a promis "niciun cent mai mult pentru Grecia", un sentiment aprobat de Wilders, de partidul liberal al lui Rutte si majoritatea alegatorilor olandezi, informeaza Reuters.
Wilders a declarat ca, daca guvernul olandez este de acord sa contribuie din nou pentru Grecia, el va depune o motiune de cenzura.
Dar pachetul actual de salvare a fost negociat de ministrul de Finante al lui Rutte, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul laburist in cadrul coalitiei centriste. Motiunea nu este de asteptat sa obtina suficient sprijin pentru a trece in ...citeste mai departe despre "Vot crucial pentru salvarea Greciei si in Parlamentul Olandei: Guvernul atacat cu motiune de cenzura" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 08:22
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Parlamentarii greci au aprobat cu o larga majoritate, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ample si tensionate dezbateri, acordul de salvare semnat de premierul elen la Bruxelles cu creditorii internationali.
Au fost 229 voturi pentru si 64 impotriva. Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, s-a bucurat de sprijinul Opozitiei, nu insa si de cel al propriului partid.
Dintre cei 64 de parlamentari care au votat NU, 39 apartin Syriza. Printre ei s-a aflat si fostul ministru de Finante grec, Yanis Varoufakis, dar si actuali ministri. Este o lovitura grea primita de premier din partea propriei formatiuni.
Planul de reforme convenit luni, dupa cel mai lung summit din istoria Eurogrupului, presupune masuri ample in domeniul taxarii, pensiilor, legilor si alte asemenea decizii, care au fost anterior respinse de publicul grec, intr-un referendum convocat de Guvernul lui Tsipras.
Proteste soldate cu incidente
Nu au lipsit nici protestele. Miercuri seara, in timpul dezbaterilor din Parlamentul grec, mii de oameni s-au adunat pe strazile din Atena, dar si din alte orase mari ale Greciei, pentru a protesta fata de masurile dure de austeritate din acordul cu creditorii.
Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene impotriva unor tineri care au aruncat cu sticle incendiare si pietre.
Citeste mai departe despre "Zi cruciala pentru Grecia: In Guvernul Tsipras cad primele capete LIVE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 12:00
Parlamentarii germani au aprobat, vineri, extinderea cu 4 luni a programului de asistenta financiara acordat Greciei.
Au fost 542 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si 13 abtineri, informeaza The Guardian.
"Noi, germanii, trebuie sa facem tot posibilul sa tinem Europa unita", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, in cadrul dezbaterilor.
Parlamentarii nemti au organizat acest vot deoarece planul de asistenta financiara pentru Grecia contine si fonduri provenite din banii contribuabililor germani.
La Atena, premierul Alexis Tsipras a convocat o reuniune de urgenta a Cabinetului sau, pentru a discuta despre dificultatile economice pe care tara le are in fata.
Zona euro a aprobat extinderea
Grecia a ajuns, saptamana trecuta, la un acord cu creditorii sai internationali... citeste mai departe despre "Germania ii arunca Greciei un colac de salvare: Vot covarsitor dat de parlamentarii nemti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:00
Deputatii greci au adoptat in cursul noptii de miercuri spre joi, cu o mica majoritate, noul plan multianual de austeritate cerut de creditorii internationali ai Greciei - UE si FMI - in schimbul reluarii ajutorului financiar acordat Atenei, potrivit unei numaratori a voturilor realizate de AFP.
Peste 150 de deputati ai partidului conservator (Noua Democratie) si socialist (PASOK) ce sustin executivul au fost de acord cu aceste masuri care prevad realizarea unor economii de 18 miliarde euro pana in 2016, in pofida contestarii acestora in cursul zilei de peste 70.000 de manifestanti adunati in fata cladirii Parlamentului.
Masurile de austeritate prevad reduceri bugetare masive si cresterea taxelor si impozitelor. In plus, guvernul condus de premierul Samaras doreste sa introduca reglementari mai permisive pentru companii cu privire la angajarea si concedierea personalului.
Greva generala cuprinde Grecia
Populatia Greciei a demarat un nou val amplu de proteste, in asteptarea rezultatului votului de miercuri din parlament.
Cele mai importante federatii sindicale, atat din sectorul de stat, cat si din cel privat, sunt in greva si au organizat marsuri de protest in centrul Atenei.
Transportul este unul din sectoarele cele mai afectate de greva, dar tramvaiele, metrourile si trenurile din Atena sunt asteptate sa-si reinceapa activitatea dupa ora 13.00.
Transporturile feroviare din suburbii, autobuzele, taxiurile si feriboturile vor continua greva pana la... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:33
Guvernul Greciei prezinta, luni, in Parlament pachetul de masuri de austeritate in valoare de 13,5 miliarde de euro, crucial pentru deblocarea urmatoarei transe de 31,5 miliarde de euro din ajutorul oferit de FMI si UE.
Masurile de austeritate prevad reduceri bugetare masive si cresterea taxelor si impozitelor. In plus, guvernul condus de premierul Samaras doreste sa introduca reglementari mai permisive pentru companii cu privire la angajarea si concedierea personalului, scrie Reuters.
In replica, populatia Greciei a demarat un nou val amplu de proteste, in asteptarea rezultatului votului de miercuri din parlament.
Cele mai importante federatii sindicale, atat din sectorul de stat, cat si din cel privat, vor fi in greva marti si miercuri, urmand sa organizeze marsuri de protest in centrul Atenei.
Protestele au inceput insa de luni, cu manifestatii ale jurnalistilor si greva lucratorilor din serviciile de transport ale Atenei, atat metroul cat si transporturile feroviare fiind oprite in capitala elena.
Mai mult, la Atena au aparut si zvonuri privind demisia unui ministru care nu doreste sa sustina pachetul de austeritate, scrie The Guardian.
Ministrul Justitiei, Antonis Roupakiotis, ar putea fi obligat sa plece din guvern in cazul in care nu va contrasemna propunerea legislativa privind taierile bugetare si cresterea impozitelor. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 16:17
Parlamentul elen a aprobat, joi, noul proiect de lege asupra unor noi masuri de austeritate, in urma caruia FMI si UE vor debloca cea de-a sasea transa din pachetul de salvare a Greciei. Din cei 295 de deputati prezenti in Parlament, 154 au votat in favoarea acestui proiect de lege, la votul pe articole.
Votul final pentru proiectul de lege este prevazut pentru joi seara. Proiectul de lege, contestat de zeci de mii de cetateni eleni, prevede somaj tehnic pentru mii de functionari, reduceri salariale in sectorul public, cresterea impozitelor, inghetarea conventiilor colective in intreprinderi, insa este conditia esentiala ca statul elen sa aiba mai multa credibilitatea in fata liderilor europeni la summit-ul de duminica.
Ministrul grec de finante, Evangelos Venizelos, a avertizat parlamentarii ca trebuie sa puna in aplicare masurile de asuteritate suplimentare pentru a scoate Grecia dintr-un "punct mort", chiar daca acest lucru ar putea duce la tulburari sociale, potrivit Bloomberg.
Urgenta a fost subliniata de ultimul raport al evaluatorilor europeni, care au recomandat cat mai curand posibil plata urmatoarei transe de bani din pachetul de salvare a Greciei, imediat dupa ce Guvernul elen se va angaja sa puna in practica noile masuri.
"Trebuie sa spunem adevarul grecilor. Nu exista miracole. Tara nu va fi salvata printr-o minune. Minunea va fi rezultatul unei munci asidue", a declarat ministrul grec de Finante.
Potrivit politiei din Atena, 50.000 de protestatari si... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 17:15