Grecia va incerca sa obtina 3,5 miliarde de euro, aproxiativ 4 miliarde dolari, in 2016 din vanzarea activelor de stat, inclusiv cele ale celor mai mari doua porturi din tara.
"Un numar mare de privatizari va fi finalizat foarte rapid, in urmatoarele sase luni", a declarat Stergios Pitsiorlas, presedintele Agentiei de Privatizare din Grecia (Hellenic Republic Asset Development Fund - HRADF), arata Bloomberg.
Veniturile din vanzarile de active vor fi utilizate pentru a rambursa o parte din creditele pentru salvarea Greciei.
Stergios Pitsiorlas a precizat ca urmeaza sa fie vandut un pachet de 67% din porturile Pireu si Salonic, lucru care s-a aflat si in programul electoral al partidului Syriza, dar si lucru convenit in acordul cu creditorii internationali.
De asemenea, grecii urmeaza sa vanda si 66% din Desfa, transportatorul si distribuitorul de gaze naturale din Grecia, catre ...citeste mai departe despre "Ce face Grecia ca sa scoata 3,5 miliarde de euro: Isi vinde porturile si gazele" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 12:38
Cetatenii grecii sunt, in medie, cu 40% mai saraci in prezent decat erau in 2008, arata datele statistice publicate marti, care scot in evidenta impactul recesiunii si masurilor de austeritate, transmite Reuters.
Oficiul de statistica din Grecia (ELSTAT) a informat marti ca in perioada cuprinsa intre al doilea trimestru din 2008 si al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scazut cu 29,5%. Daca se ia in calcul si inflatia cumulata in aceeasi perioada declinul veniturilor se apropie de 40%.
Reducerile de cheltuieli si majorarile de taxe, adoptate de autoritatile de la Atena pentru a indeplini cererile creditorilor internationali, cumulate cu o rata record a somajului de aproape 28% au condus la erodarea consumului domestic, care in Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din randul celor 17 state membre ale zonei euro.
Potrivit datelor ELSTAT, compensatia totala acordata muncitorilor a scazut cu 34% in perioada care a trecut dupa cel de-al doilea trimestru din 2009. In aceeasi perioada, Guvernul de la Atena a taiat beneficiile sociale cu 26%. ELSTAT a mai informat ca gradul de economisire al gospodariilor a scazut cu 8,7% in al doilea trimestru din 2013 fata de o scadere de 6,7% in urma cu un an, o noua dovada ca gospodariile grecesti sufera de pe urma masurilor de austeritate.
Pe baza estimarilor UE/FMI, economia Greciei ar urma sa se contracte cu 4% in acest an urmand sa-si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 15:55
Grecia a inregistrat pentru a doua luna consecutiv excedent de cont curent in august, in valoare de 1,6 miliarde de euro.
Incasarile din turism au crescut in august cu 2,9%, comparativ cu perioada similara din 2011, ajungand la 2,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, in primele opt luni din 2012, incasarile din turism au scazut cu 3,4%, la 7,46 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2011, a anuntat Banca Centrala a Greciei, transmite site-ul ekathimerini.com.
Datele publicate de Autoritatea elena pentru statistica (Elstat) arata o imbunatatire a veniturilor colectate de stat si o reducere a cheltuielilor: la sfarsitul trimestrului doi veniturile bugetare s-au ridicat la 21 miliarde de euro, fata de 20,5 miliarde de euro in acelasi trimestru din 2011, in timp ce cheltuielile au scazut de la 27,7 miliarde de euro in 2011 la 25,2 miliarde de euro anul acesta.
In primul semestru din 2012 deficitul a scazut la 2,8 miliarde de euro, de la 4 miliarde de euro in perioada similara din 2011.
Datele revizuite ale Elstat arata ca deficitul bugetar in 2011 a fost de 9,4% din PIB, dupa ce initial se anuntase ca deficitul a fost de 9,1% din PIB. Datoria publica a Greciei a ajuns la 170,6% din PIB.
In septembrie, Banca Greciei anunta ca "in iulie 2012, balanta contului curent a aratat, pentru prima data din mai 2010, un excedent, care a ajuns la 642 milioane de euro, fata de un deficit de 880 milioane de euro in iulie 2011".
In prezent, Banca Centrala a... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:16
Grecii incep sa ceara sacrificii si din partea Bisericii Ortodoxe a tarii, dupa numeroase scandaluri financiare si de coruptie in randul reprezentantilor Bisericii.
Grecii au avut resentimente de mai mult timp pentru ca puternica institutie a Bisericii Ortodoxe a platit foarte putine taxe si a primit subventii consistente, atat din partea Greciei, cat si a Uniunii Europene.
Costurile de personal se ridicau anual la 230 de milioane de euro, platite din banii contribuabilor, iar guvernul a inceput sa taie cheltuielile si in acest sector doar in ultimele luni, scrie Der Spiegel.
Biserica beneficiaza de numeroase facilitati fiscale inca in vigoare. Nu plateste taxe pentru proprietatile care nu sunt inchiriate, si doar din 2010 statul a inceput sa perceapa impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare ale institutiei. Anterior acestui an, Biserica a obtinut profituri considerabile, fara sa plateasca nimic catre stat.
Biserica Ortodoxa a Greciei se presupune a fi pe locul doi la detinerea de proprietati imobiliare din tara, desi nu se cunoaste exact cat teren detine. Expertii estimeaza ca proprietatile acesteia depasesc 130.000 de hectare de padure si teren arabil, precum si diverse proprietati imobiliare in fiecare oras mare al Greciei.
Parlamentarul de stanga, Grigorios Psarianos, considera ca adevarata problema este reprezentata de lipsa de separare clara dintre Biserica si Stat.
"In nici o alta tara europeana acestea doua (n.r. institutii) nu sunt... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:41
Cresterea taxelor in Grecia, decisa de autoritatile de la Atena pentru reducerea celui mai mare deficit bugetar din UE, ar putea genera venituri sub asteptarile guvernului elen, potrivit unui document de lucru al UE, citat de Bloomberg.O astfel de evolutie ar obstructiona eforturile premierului George Papandreou de a reduce deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in 2010, la 8,7%, precizeaza Mediafax.
Parlamentul elen a aprobat, saptamana trecuta, un pachet de masuri care presupun majorarea unor taxe si reduceri de cheltuieli pentru a convinge investitorii si UE ca statul doreste sa restranga deficitul fiscal.
Masurile de austeritate, care au ca scop economisirea a 4,8 miliarde de euro, "par a fi suficiente pentru a atinge obicetivele pentru 2010", dar persista riscurile ca majorarea TVA si a accizelor la combustibil sa genereze venituri mai mici decat prognozeaza guvernul, potrivit sursei citate.
Documentul va fi discutat saptamana viitoare, la Bruxelles, la o reuniune a ministrilor Finanatelor din UE.
Guvernul de la Atena estimeaza ca majorarea TVA de la 19% la 21% va genera venituri suplimentare de 1,3 miliarde de euro in 2010, in timp ce contributia cresterii accizelor la benzina si motorina este calculata la 450 de milioane de euro.
mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 09:55