Chinezii de la Cosco Group au depus o oferta angajata, miercuri, de 368,5 milioane de euro, pentru a cumpara cel mai mare port din Grecia.
Privatizarea a fost un element-cheie in planul elenilor convenit cu creditorii internationali, insa Atena a reusit sa vanda doar active in valoare de 3,5 miliarde de euro din 2010 pana in prezent din cauza birocratiei si a opozitiei politicienilor, aminteste Reuters.
Guvernul lui Alexis Tsipras a sistat toate privatizarile imediat dupa investire, in ianuarie 2015, insa procesul a fost reluat dupa intelegerea cu Fondul Monetar International si UE incheiata in vara anului trecut.
Conducerea agentiei elene care se ocupa de privatizari a avut o sedinta, miercuri, pentru a evalua oferta depusa de Cosco pentru preluarea a 67% din ...citeste mai departe despre "Grecia infloreste afacerile chinezilor: Cat costa o bucata de istorie a Eladei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 10:43
Grecia va incerca sa obtina 3,5 miliarde de euro, aproxiativ 4 miliarde dolari, in 2016 din vanzarea activelor de stat, inclusiv cele ale celor mai mari doua porturi din tara.
"Un numar mare de privatizari va fi finalizat foarte rapid, in urmatoarele sase luni", a declarat Stergios Pitsiorlas, presedintele Agentiei de Privatizare din Grecia (Hellenic Republic Asset Development Fund - HRADF), arata Bloomberg.
Veniturile din vanzarile de active vor fi utilizate pentru a rambursa o parte din creditele pentru salvarea Greciei.
Stergios Pitsiorlas a precizat ca urmeaza sa fie vandut un pachet de 67% din porturile Pireu si Salonic, lucru care s-a aflat si in programul electoral al partidului Syriza, dar si lucru convenit in acordul cu creditorii internationali.
De asemenea, grecii urmeaza sa vanda si 66% din Desfa, transportatorul si distribuitorul de gaze naturale din Grecia, catre ...citeste mai departe despre "Ce face Grecia ca sa scoata 3,5 miliarde de euro: Isi vinde porturile si gazele" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 12:38
Fondul pentru dezvoltarea activelor statului elen va scoate la vanzare peste 70 de hectare de plaja pe insula Elafonisos, despre care cotidianul britanic The Guardian a scris anul trecut ca ar avea cele mai frumoase plaje din Grecia.
Anuntul agentiei de stat ca intentioneaza sa vanda 71 de hectare din plajele Sarakiniko si Simos a declansat reactii de protest, scrie portalul elen GreekReporter.
Multi localnici si organizatii internationale se opun vanzarii, din cauza impactului pe care dezvoltarea acestora l-ar avea asupra mediului.
Zona se afla sub protectia programului european Natura 2000, din cauza speciilor locale de plante. Localnicii considera ca exploatarea insulei va distruge mediul natural.
Plaja Simos este una dintre cele mai frumoase din Marea Mediterana si a fost inclusa in top zece si la nivel global, potrivit Asociatiei Oamenilor de Stiinta Elafonisos.
Primarul municipalitatii de pe insula, Panagiotis Psaromatis, a trimis o scrisoare fondului pentru dezvoltarea activelor statului in care se opune vanzarii.
In 2013, cotidianul The Guardian a plasat Elafonisos prima pe o lista de zece regiuni din Grecia cu cele mai frumoase plaje din tara, in timp ce revista germana Geo-Saison a descris insula ca fiind "raiul pe pamant". mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 15:09
Grecia a vandut cladirea ambasadei din Marea Britanie pentru 23,3 milioane de lire sterline (27,4 milioane de euro), in cadrul unui proces de vanzare de pe urma caruia statul vrea sa obtina fonduri pentru reducerea indatorarii tarii.
Statul viza un pret minim de 22 de milioane de lire sterline pentru sediul ambasadei din Londra.
Alte trei proprietati, din Nicosia, Belgrad si Bruxelles, au generat alte 13,54 milioane de euro, a anunta autoritatea pentru privatizare, citata de cotidianul elen Kathimerini.
"Intr-o perioada dificila, alegerile noastre s-au dovedit justificate, ceea ce este incurajator pentru viitor. Suntem foarte multumiti de rezultat", a declarat seful fondului de privatizare, Yiannis Emiris.
Doua proprietati care nu au primit oferte vor fi scoase din nou la vanzare in doua saptamani.
Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate pentru a primi doua pachete de imprumuturi externe de la zona euro si FMI, insumand 240 de miliarde de euro.
Conditiile impuse de creditorii externi includ si privatizari masive, pentru eficientizarea economiei si reducerea indatorarii tarii. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:08
Guvernul grec vrea sa vanda mai multe cladiri si resedinte diplomatice din Europa, aflate in orase precum Londra, Bruxelles sau Belgrad. Masura este inclusa in programul de privatizari prin care incearca sa convinga creditorii externi sa continue finantarea statului.
Pe lista de vanzari de active intocmita de agentia pentru privatizari de la Atena au fost incluse proprietati imobiliare restrictionate anterior, precum resedinta consulului elen dintr-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere londoneze si cladiri de birouri in Bruxelles si Belgrad, au afirmat sursele citate.
Mai mult, un fost palat regal din apropierea Atenei ar putea fi vandut sau concesionat.
Grecia a promis creditorilor externi ca va atrage pana in 2020 fonduri de 50 miliarde euro din privatizari, jumatate din plan vizand vanzarea de proprietati imobiliare.
Fondul elen de privatizare a anuntat saptamana trecuta ca va accelera vanzarea activelor statului, in timp ce o misiune de inspectori din partea Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene evalueaza progresul inregistrat de guvern in privinta tintelor din acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.
Ce active scoate la vanzare statul elen
Printre obiectivele scoase la vanzare de statul grec se numara resedinta londoneza a consulului elen, o vila ridicata in urma cu 115 ani, in stil victorian, cu o suprafata de 947 metri patrati, situata in zona Holland Park din Kensington & Chelsea.
Preturile de vanzare din cartierele... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 13:56
Grecia va reduce din datoria publica prin concesionarea unui numar de 40 de insule nelocuite pentru o perioada de pana la 50 de ani.
"Am identificat insule cu teren bun, care sunt situate in apropiere de continent si au infrastructura dezvoltata, iar instrainarea lor nu ar periclita siguranta nationala. In momentul de fata, legislatia nu ne permite sa le vindem si nici nu dorim acest lucru", a declarat Andreas Taprantzis, director in cadrul Fondului de Dezvoltare al Greciei, citat de Bloomberg.
Fondul are sarcina de a strange 50 miliarde de euro din activele statului pana in 2020, pentru a indeplini conditiile impuse de institutiile europene pentru acordarea ajutorului de 240 miliarde de euro. Pana acum insa, Grecia a reusit sa obtina numai 1,8 miliarde euro din privatizari.
Lista alcatuita include insule cu suprafete de la 500 mii de metri patrati la trei milioane metri patrati, care pot fi dezvoltate in statiuni turistice premium sau de lux. Fondul a avut in vedere 562 dintre cele 6000 de insule si ostroave detinute de Grecia.
Agentia de privatizare va evalua interesul investitorilor pentru proprietati in Grecia prin reluarea unei licitatii pentru dezvoltarea unui teren de golf pe insula Rodos, a spus Taprantzis.
Institutia a ales sase grupuri si consortii care vor participa la cea de-a doua runda a licitatiei pentru dezvoltarea unui teren de 1,85 milioane metri patrati pe insula. Proiectul include un teren de golf cu 18 gauri, iar castigatorul ar trebui... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 13:03
Grupul elen OTE, care detine Romtelecom si Cosmote, se asteapta sa obtina circa un miliard de euro in urmatoarele luni din vanzarea diviziilor Globul din Bulgaria si Hellas Sat din Grecia.
OTE anticipeaza ca divizia de telefonie mobila Globul va aduce fonduri de aproximativ 800 miliarde de euro, iar operatiunile de transmisie prin satelit Hellas Sat inca 150 de milioane de euro.
Fondurile obtinute vor asigura o parte din lichiditatea necesara operatorului telecom pentru refinantarea datoriei in anii urmatori, scrie Euro2day.
Divizia Globul a fost scoasa la vanzare in iunie, iar OTE a afirmat la momentul respectiv ca analizeaza inclusiv vanzarea retailerului de electronice Germanos Telecom Bulgaria.
Globul este al doilea mare furnizor de servicii wireless din Bulgaria, cu 4,3 milioane de abonati la sfarsitul anului trecut, in urma M-Tel, divizie a Telekom Austria.
OTE a contractat un imprumut de 445 milioane de euro si o linie de finantare de 312 milioane de euro, potrivit site-ului companiei, citat de Bloomberg.
De asemenea, OTE a accesat integral o linie de finantare de 900 de milioane de euro si are scadente in 2013 obligatiuni in valoare de 1,24 miliarde de euro.
Directorul financiar al Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges, a declarat, in mai, ca refinantarea datoriei OTE este asigurata pana in 2013. Deutsche Telekom este cel mai mare actionar al OTE, cu o participatie de 40%.
La sfarsitul lunii mai, Moody's a retrogradat joi ratingul... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 19:13
Numarul de insule ce pot fi cumparate ar putea creste in viitor, dupa ce Grecia a anuntat ca are in vedere scoaterea la vanzare a insulelor sale nelocuite. Persoanele interesate de tranzactiile cu insule pot participa deja la o licitatie in care este scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei.
Organizatia Nationala de Turism din Grecia anunta ca exista 6.000 de insule de dimensiuni diverse in arhipelagul grecesc. Din acestea, numai 227 sunt locuite, astfel ca restul pot fi scoase la vanzare.
Pretul de vanzare pentru o astfel de insula este situat in jurul a cateva milioane de euro, potrivit thejournal.ie
In prezent, a fost scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei, anunta thejournal.ie, citand site-ul privateislandsonline.com. Este vorba de o insula cu o suprafata de 170 de acri, cu doua porturi naturale, doua plaje naturale si paduri, situata in Marea Ionica.
Documentatia necesara si autoritatiile de constructie sunt disponibile pentru cumparatori, mentionandu-se ca acestia pot realiza constructii pe o suprafata de 185.000 de metri patrati. In plus, exista si alimentare cu apa pe aceasta insula.
Autoritatile din Grecia sunt constiente de perspectivele economice oferite de vanzare de insule
Grecia ar putea obtine bani de pe urma insulelor nelocuite, a declarat premierul grec Antonis Samaras, cat timp aceasta masura nu pune in pericol securitatea nationala.
Premierul grec este de parere ca investitiile reprezinta cheia revigorarii economiei... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:39
Grecia va adopta o lege care introduce 77 de amendamente menite sa clarifice obstacolele legale care intarzie planul de privatizare, a anuntat ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a intalnit cu premierul Antonis Samaras si cu sefii coalitiei de guvernare din Grecia pentru a discuta situatia celor zece active de stat care sunt pregatite pentru a fi scoase la vanzare. Ministrul de Finante nu a precizat numele acestor active.
"Am fost informati de premier ca a numit un secretar general al guvernului pentru a redacta legea ce va include 77 de amendamente legislative care vor usura procesul de privatizare", a declarat ministrul elen de finante.
Costas Mitropoulos, fostul sef al Fondului de privatizare din Grecia, a demisionat luna trecuta din functie.
Noul guvern din Grecia a anuntat reluarea privatizarilor, pentru a stimula cresterea economiei, dar a admis ca intarzierile au fost cauzate de repetarea alegerilor din acest an.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a promis in primul sau discurs de la preluarea functiei, in iulie, ca va implementa reformele si programul de privatizare, pentru ca Grecia sa-si recastige credibilitatea in fata creditorilor internationali.
Din cauza intarzierii cauzate de repetarea alegerilor, Grecia nu va indeplini obiectivul de a obtine din privatizari suma de 3,2 miliarde de euro in acest an, iar privatizarea unor companii, cum ar fi DEPA - firma care gestioneaza... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:08