Incepand cu 3 august, Ziare.com imi ofera posibilitatea de a comunica, de doua ori pe saptamana, cu cititorii extrem de avizati ai acestui site.
Cred, cu tarie, ca astazi evolutiile in relatiile internationale ne privesc si ne afecteaza pe fiecare in parte, deci este firesc sa fim bine informati, sa intelegem ce se intampla cu noi si in jurul nostru.
Romania si romanii in lume nu mai reprezinta o simpla paradigma de imagine care se rezolva cu sarmale si invitati din tara la zilele nationale.
Astazi amenintarile de tot felul izbucnesc in jurul Romaniei, iar pentru milioanele de romani care traiesc in strainatate imaginea lor si a tarii lor a devenit un factor de securitate personala.
Ma voi stradui sa explic momentele in care ne aflam, dezvoltarile in domeniul securitatii, atitudini, reactii, planuri si greseli la nivel global sau regional care, in opinia mea, au semnificatie si pentru noi romanii.
Ma bazez pe publicul perceptiv si atent al Ziare.com.
Va rog sa-mi ...citeste mai departe despre "Si totusi Europa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 11:00
Atena si troica creditorilor sai internationali UE-BCE-FMI au reluat, luni dimineata, in capitala elena, dificilele lor negocieri in vederea finalizarii noilor masuri de austeritate si a deblocarii unei noi transe de imprumut pentru Grecia.
Negocierile dintre reprezentantii troicii internationale si ministrul elen de finante Yannis Stournaras "au fost reluate la ora locala 09:00, dar nu se stie cand se vor incheia", a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Finante de la Atena.
Potrivit acestui responsabil, guvernul grec nu a exclus ca aceste discutii sa continue pe aproape tot parcursul acestei saptamani si chiar dupa prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru 2014.
Reprezentantii troicii vor purta negocieri si cu ministrul muncii, Yannis Vroutsis, asupra proiectului legii privind reforma in domeniul securitatii sociale, care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, dupa cum a mai indicat acelasi oficial elen.
Lansat la inceputul lunii septembrie acest an, auditul trimestrial al troicii (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International) asupra finantelor si reformelor in Grecia, a fost intrerupt la sfarsitul aceleiasi luni.
A fost reluat la inceputul lunii noiembrie, dar a fost din nou suspendat saptamana trecuta in timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles. In cadrul acestei reuniuni, zona euro a solicitat cu insistenta Atenei, care negociaza deblocarea unei transe de... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 14:39
Sefa Fondului Monetar International a declarat ca mizeaza pe angajamentele Europei pentru a ajuta Grecia sa-si indeplineasca obiectivele de reducere masiva a datoriei in cadrul unui program international de salvare.
Christine Lagarde a afirmat joi ca Grecia trebuie acum sa ia masuri decisive pentru privatizarea intreprinderilor de stat si imbunatatirea colectarii impozitelor, printre alte reforme, informeaza Associated Press.
FMI a notat, in evaluarea sa trimestriala a Greciei din aceasta saptamana, ca programul de salvare ar putea sa nu-si atinga tinta asupra nevoilor Greciei cu 4,4 miliarde de euro /5,84 miliarde dolari/ anul viitor si 6,5 miliarde de euro /8,63 miliarde dolari/ in 2015, statul elen putand avea nevoie de si mai multi bani.
FMI a descris acest deficit asteptat ca un "test al sprijinului european" si a spus ca ministrii de finante din cele 17 tari ce folosesc moneda euro au inceput deja sa discute despre eliminarea lacunelor. mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 10:00
Germania vrea comasarea a trei transe de ajutor pentru Grecia intr-o singura plata de peste 44 de miliarde de euro, potrivit unor surse de la Berlin citate marti de publicatia Bild, relateaza portalul elen Capital.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a refuzat sa comenteze, afirmand ca nu a fost luata inca o decizie referitoare la viitoarele transe de imprumut destinate statului elen.
Potrivit Bild, suma cumulata ar trebui sa includa transa de 31 de miliarde de euro, restanta din trimestrul al doilea, pe care Grecia spera sa o primeasca in curand pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, precum si transele de 5 miliarde de euro si 8,3 miliarde de euro care ar trebuit platite in trimestrele trei si patru.
Ministrii de Finante din zona euro au acordat luni Greciei inca doi ani pentru reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB, pana in 2016, si s-au angajat sa acopere necesarul de finantare rezultat, insa Germania a negat ca este luata in calcul o extindere a programului financiar pentru statul elen.
Grecia va avea timp pana in 2016 sa coboare deficitul bugetar la 2%, potrivit Eurogroup, fata de termenul anterior 2014. O decizie privind modul in care va fi acoperit necesarul suplimentar de finantare, de pana la 32,6 miliarde de euro, va fi luata saptamana urmatoare si nu este clar, inca, daca FMI va continua sa contribuie, potrivit Bloomberg.
Creditorii internationali ai Greciei au amanat pentru saptamana urmatoare o decizie... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:32
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) vor ca Grecia sa taie si mai mult din cheltuieli si sa implementeze o serie de masuri de austeritate deja agreate, inainte de a cadea de acord asupra unui nou pachet de salvare.
In ultima saptamana, discutiile dintre Atena si creditorii privati legate de datoria Greciei au captat atentia intregii Europe, conform mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 16:02
Chiar daca s-a gasit o solutie in problema "Grecia", integritatea Uniunii Europene este in continuare foarte fragila. Daca pana anul acesta, intrarea un UE era tanjita de toti "saracii" continentului, acum oamenii de rand ies in strada pentru a cere iesirea de sub jugul Euro. Vezi cele mai importante momente din viata UE.Pentru a intelege cum s-a ajuns situatia critica din prezent, in atat de putin timp de la aparitia UE, este foarte important sa stim cele mai importante momente din istoria acestui "Imperiu".
1951: Apare Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului
Ministrul francez de Externe Robert Schuman a propus integrerea Comunitatilor Carbunelui si Otelului din Vestul Europei.
Integrarea s-a facut prin semnarea tratatului de la Paris din 1951.
Drept urmare, Franta, Germania de Vest, Italia si statele Benelux (Belgia, Luxemburg si Olanda) au fost primele membre.
1957: Apare "Piata Unica"
Inca un pas facut spre integrarea Europei. Au fost infiintate Comunitatea Economica Europeana si Comisia Europeana pentru Energie Atomica.
Cele doua organisme erau formate din aceleasi sase state care au semnat tratatul de la Paris si constituie "Piata Unica" Europeana.
1963: Marea Britanie este respinsa
Charles De Gaulle a respins cererea Marii Britanii de a intra in Comunitatea Economica Europeana, din cauza legaturilor stranse dintre Anglia si Statele Unite.
Cu alte cuvinte, Frantei ii era teama ca va pierde din puterea de influenta asupra lumii.
De Gaulle s-a referit la... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 14:23
Cu cat amana mai mult falimentul Greciei, cu atat risca Europa sa incalce unul dintre cele mai vechi tabu-uri. Vezi care este acesta."Autoritatile europene devin principalii detinatori de obligatiuni suverane elene, chiar daca se opun propunerii presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru o "consolidare majora" a legaturilor fiscale in spatiul comunitar.
In aceste conditii, obiectiile politicienilor europeni de impartire a suveranitatii sunt subminate de propriile eforturi de salvare a euro, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
"Cu cat este evitata restructurarea datoriilor elene, cu atat mai mult obligatiile financiare ale Greciei sunt impartite si apare o uniune fiscala de facto", a declarat David Mackie, economist sef la JPMorgan Chase in Londra.
Daca BCE va avea succes in incercarea de a preveni restructurarea, in viitorul apropiat, a datoriilor Greciei, regiunea va merge spre destinatia dorita de Trichet, crede Mackie.
Parlamentul de la Atena a aprobat miercuri un nou plan de austeritate, creand conditiile pentru obtinerea unui al doilea program international de finantare in decurs de doi ani, care va majora contributia contribuabililor europeni la salvarea celui mai indatorat stat din UE.
Pentru investitori, cresterea subventionarii risca sa afecteze obligatiunile germane, considerate de referinta in zona euro.
Rezultatul controversei ar putea determina daca euro va evolua sau va esua din cauza temerilor ca cei 17 membri sunt prea... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 16:49
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, sustine ca votul de incredere acordat de Parlamentul elen noului guvern reprezinta "o veste buna pentru Grecia si pentru Uniunea Europeana in ansamblu" si apreciaza ca a indepartat "un element de incertitudine dintr-o situatie deja foarte dificila", conform NewsIn.El a precizat, intr-un comunicat, ca votul din Grecia a indepartat "un element de incertitudine dintr-o situatie deja foarte dificila".
Insa el a subliniat ca premierul Giorgios Papandreou trebuie in continuare sa obtina sustinerea Parlamentului pentru reducerile de cheltuieli si reformele fiscale pe care le-au cerut UE si FMI, in schimbul deblocarii banilor de care are nevoie Grecia pentru a evita falimentul."Aprobarea acestor masuri, saptamana viitoare, nu numai ca va permite deblocarea rapida a urmatoarei transe din asistenta financiara pentru Grecia; va marca si un pas mare pe drumul Greciei catre finante publice sustenabile si reluarea cresterii economice", a explicat Barroso.In weekend, ministrii de finante din zona euro au decis sa isi amane decizia privind acordarea imprumutul destinat Atenei, pana cand tara va implementa noi reduceri de cheluieli si programe de privatizare.Grecia are nevoie de acesti bani - ultima transa din pachetul de salvare UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro - in iulie, pentru a putea face platile catre creditorii sai.
Daca Parlamentul aproba masurile, ministrii de finante se vor reuni din nou in 3 iulie, iar fondurile ar urma sa fie... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 10:13
Romania a inregistrat anul trecut al treilea deficit bugetar din Uniunea Europeana (UE), de 5,5% din produsul intern brut (PIB), insa a inregistrat una dintre cele mai mici datorii guvernamentale, de 13,6% din PIB, potrivit datelor revizuite publicate joi de Eurostat, conform NewsIn.Anterior, deficitul bugetar al Romaniei de anul trecut, dupa standardul european ESA 95, era estimat la 5,4% din PIB.Cele mai mari deficite bugetare au fost inregistrate in Grecia, de 7,7% din PIB, si Irlanda, de 7,2% din PIB.
Pe locul al patrulea s-a clasat Marea Britanie, pentru care Eurostat a revizuit deficitul public in coborare, de la 5,5% din PIB in estimarea anterioara la 5% din PIB in prezent. Alte sapte state membre au raportat deficite bugetare mai mari de 3% in 2008, se mai arata in comunicatul biroului european de statistica.In schimb, opt state membre au avut anul trecut excedente bugetare, cele mai mari fiind in Finlanda (+4,5% din PIB), Danemarca (+3,4%), Luxemburg si Suedia (+2,5%). Bulgaria a avut al cincilea excedent bugetar, de 1,8% din PIB."Pe ansamblu, patru state membre au inregistrat in 2008 imbunatatiri ale balantei guvernamentale in PIB fata de 2007, in timp ce in 23 situatia s-a inrautatit", precizeaza biroul european de statistica.Deficitul bugetar al UE s-a adancit de la 0,8% din PIB in 2007 pana la 2,3% din PIB in 2008, in timp ce in zona euro deficitul bugetar s-a adancit de la 0,6% din PIB in 2007 la 2% din PIB in 2008.In schimb, Romania a inregistrat anul trecut... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:31