Uniunea bancara si coeziunea sociala sunt "teme foarte importante" pentru Grecia, care a preluat de la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii Europene (UE), a anuntat marti ministrul grec de Finante, citat de AFP.
"Uniunea bancara, coordonarea politicilor cu dimensiune sociala si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii sunt subiecte foarte importante pe care Grecia le va promova in perioada detinerii presedintiei UE", a declarat Yannis Stournaras in cadrul unei conferinte de presa.
Enumerand prioritatile Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante ai UE), pe care o va prezida timp de sase luni, Stournaras s-a angajat sa promoveze "stabilitatea financiara", "transparenta", si "armonizarea diferitelor reglementari" ale tarilor membre.
"Mijloacele privind asigurarea stabilitatii marilor banci vor fi dezbatute probabil in cadrul Ecofin, pe 1 aprilie, la Atena", subliniaza ministrul. In cursul acestei reuniuni, ministrii de Finante ai UE vor discuta, de asemenea, pe tema "finantarii IMM-urilor", care vizeaza Grecia in mod particular, a adaugat el.
Intrebat in legatura cu climatul european, in special in Germania, mai putin favorabil fata de Grecia, evocat in ultimele zile de presa greaca, Stournaras a dat asigurari ca "relatiile si cooperarea cu Berlinul sunt perfecte".
Miercuri, o ceremonie oficiala de inaugurare a presedintiei grece este programata la Atena in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
O uniune bancara poate fi necesara, deoarece ar putea contribui la intarirea sistemului bancar european, considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu. In opinia sa, un sistem european mai puternic ar fi benefic pentru Romania.
Viziunea BNR coincide cu cea a institutiilor europene. In cursul diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sustinut un discurs de sustinere a uniunii bancare, in fata Parlamentului European.
"Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national. BCE are datoria de a readuce integritatea politicilor monetare. Ea poate decide ce actiuni trebuie intreprinse si in ce conditii, dar toti actorii trebuie sa respecte independenta BCE", a declarat Jose Manuel Barroso.
Mai exact, Uniunea Europeana va prezenta, miercuri, proiectul prin care propune ca Banca Centrala Europeana sa devina, incepand cu 2014, autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro.
"Proiectul mi se pare bun, dar ramane de vazut daca va avea sanse sa fie adoptat", a spus Adrian Vasilescu.
Conform propunerii, BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului, scrie Mediafax.
De asemenea, BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:38
Trei dintre cele mai mari banci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit. O uniune bancara in Grecia este sustinuta si in prezent de autoritatile din aceasta tara.
NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank sunt toate prezente in Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar EFG detine Bancpost. Dintre marile banci elene nu a participat Alpha Bank, de asemenea activa pe piata romaneasca, potrivit unor surse citate de cotidianul Kathimerini.
Managerii celor trei banci au discutat, inaintea alegerilor parlamentare anticipate din 6 mai, posibilitatea unei fuziuni care ar fi creat o institutie de credit de mari dimensiuni, care ar rezista dificultatilor unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Contactele pe aceasta tema s-au oprit cu scurt timp inaintea zilei alegerilor, potrivit surselor citate.
Stadiul in care s-au aflat discutiile celor trei banci nu este cunoscut, dar se pare ca partile implicate nu au avut intalniri pe aceasta tema.
Contactele au incetat pentru evaluarea situatiei politice si nu au mai fost reluate. Grecia a fost nevoita sa organizeze alegeri anticipate din nou, in iunie.
Ulterior, peisajul bancar elen a inceput sa inregistreze schimbari, precum preluarea activelor viabile ale ATEbank de catre Piraeus.
Oficialii greci sustin o uniune bancara in Grecia
Un oficial important oficial din sectorul bancar elen a declarat, insa, recent... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 18:03
Curtea Constitutionala a Germaniei decide asupra legalitatii Mecanismului European de Stabilitate, iar ministrii de finante europeni se intalnesc pentru discutii pe tema problemelor financiare din Spania si Grecia. Sunt doua dintre evenimentele care contureaza o saptamana cu miza majora pentru viitorul zonei euro.
Tot in aceasta saptamana, Comisia Europeana detaliaza planurile pentru uniunea bancara, iar Olanda este in pragul unor alegeri generale, care ar putea schimba polii de putere in cadrul Uniunii Europene, scrie Reuters.
Salvarea Europei, in mainile Germaniei
In ultimele doua luni, toata Europa a asteptat incordata decizia Curtii Constitutionale a Germaniei, privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului de disciplina fiscala.
Expertii intervievati de agentia de presa Reuters sunt de parere ca judecatorii vor decide, miercuri, ca aceste propuneri nu incalca Constitutia Germaniei, desi se asteapta ca Berlinul sa impuna conditii severe pentru statele care ar putea intra in viitor, in incapacitate de plata.
Aprobarea celor doua planuri nu este in rezonanta cu politica sustinuta de Angela Merkel, care a contestat inclusiv decizia BCE de achizitie a obligatiunilor, in cazul statelor vulnerabile, anuntata saptamana trecuta.
Pe de alta parte, o respingere a Curtii Constitutionale ar arunca in haos pietele financiare ale celor 17 state din zona euro, deoarece planurile de salvare ale statelor cu probleme din sudul Europei si-ar... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:34
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Multi lideri europeni doresc crearea unei uniuni economice care sa sustina moneda unica.
Mai mult, Banca Centrala Europeana se abtine de la reducerea dobanzii cheie si organizarea unei a treia transe de imprumuturi pe trei ani tocmai in ideea de a impulsiona guvernele din zona sa ia masuri.
Marti, reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei au dorit sa respinga, din nou, ideea crearii unei uniuni bancare, atitudine care pare a fi raspunsul obisnuit al nemtilor in ultima perioada atunci cand e vorba de o mai mare implicare in rezolvarea crizei datoriilor suverane si o mai mare integrare.
Bundesbank a pus insa, de data aceasta o conditie. Ar fi de acord cu crearea uniunii bancare daca s-ar realiza, mai intai, o uniune bugetara cu reguli stricte pe baza carora statele nationale sa cedeze o parte din suveranitate, a spus vicepresedintele Sabine Lautenschlager.
"Ideea unei uniuni bancare este pentru mine o integrare a tarilor din zona euro mai puternica decat politica monetara comuna", a spus Sabine Lautenschlager in cadrul unui simpozion despre supervizarea bancara organizat de Bundesbak la Frankfurt.
Potrivit acesteia, increderea in "siguranta depozitelor bancare trebuie sa se intareasca, iar incredera participantilor in pietele din zona euro trebuie sa se recastige".
Astfel, uniunea bancara ar pune la un loc riscurile nationale ale sistemului bancar, slabind bancile puternice, dar stabilizand situatia in tarile cu sisteme bancare slabe sau cu probleme.... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:33
Germania respinge cu vehementa ideea infiintarii unei uniuni bancare europene considerand ca este o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii sale. Analistii economici sustin ca un astfel de proiect este sortit esecului, pentru ca nemtii nu vor sa plateasca datoriile generate de economiile aflate in dificultate.
Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei.
Supravegherea...supraveghetorului
O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.
Analistul Ilie Serbanescu sustine ca aceasta miscare are doua scopuri. Primul, este cel al preluarii de catre Germania a garantiilor celorlalte state. Al doilea scop, sustine analistul, este destabilizarea Germaniei.
El sustine ca sunt asociati, cu aceasta initiativa si reprezentanti din afara Uniunii Europene, in special Statele Unite ale Americii. "SUA si-a trimis emisar pentru ca acest lucru sa fie acceptat, prin emisiuni de bonduri,ori prin masuri precum recapitalizarea bancilor direct, nu prin intermediul statului.", sustine Ilie Serbanescu.
Analistul este de parere ca un mecanism comun de garantare a... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:01
Zona euro si-a reiterat luni seara sustinerea "de neclintit" fata de mentinerea Greciei in uniunea monetara, intr-un moment in care aceasta tara incearca sa gaseasca o solutie la criza politica ce ii influenteaza viitorul.
Þarile membre ale zonei euro au "intentia de neclintit sa pastreze Grecia" in randul lor, a declarat luni presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, criticand vehement "propaganda" acelora care sustin ipoteza ca Atena sa fie exclusa.
"Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro nu a fost subiect al dezbaterii, nimeni nu a pledat pentru acest lucru" in timpul serii, a insistat Juncker cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Finante ai celor 17 state membre, la Bruxelles.
"Suntem 17 tari membre coproprietare ale monedei noastre comune, nu imi imaginez nicio secunda ca Grecia va parasi zona euro, este absurd, este vorba doar de propaganda", a adaugat premierul luxemburghez.
"Nu imi place modul in care unii ameninta Grecia zi de zi, nu este o modalitate de a trata prieteni si cetateni ai Uniunii Europene", a mentionat acesta.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat recent ca Grecia ar trebui sa aleaga daca vrea sa ramana sau nu in "clubul" euro.
Ministrul german de Finante si candidat la conducerea Eurogrup, Wolfgang Schauble, a sustinut in momentul sosirii la Bruxelles, un discurs ferm, eliminand orice atenuare a planului de reforme cerut Atenei. "Nu vad ce am mai fi putut noi face in termenii negocierilor" cu... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 09:16