Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, determinand banca centrala sa creasca lichiditatile de urgenta puse la dispozitia institutiilor financiare. Populatia e ingrijorata ca blocajul discutiilor cu creditorii internationali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a impins economia in pragul colapsului.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a acceptat solicitarea Bancii Greciei de majorare a plafonului lichiditatilor de urgenta destinate bancilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.
"Cresterea reflecta evolutia situatiei lichiditatilor din bancile elene, tinand cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anuntat Banca Greciei.
In acest an, retragerile de fonduri din bancile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoana apropiata situatiei. Evolutia reflecta deficitul de bani pentru plata taxelor si transferul de fonduri la banci straine, a spus persoana.
Este pentru prima oara dupa septembrie 2015, data la care Banca Greciei a inceput sa publice date referitoare la plafonul lichiditatilor de urgenta (ELA), cand a fost necesara o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oara cand banca centrala a omis in comunicatul sau o referire la "stabilizarea" si "imbunatatirea" fluxului depozitelor.
Negocierile dintre reprezentantii creditorilor si ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii imprumuturilor de urgenta, nu au ajuns la un rezultat,... mai mult
Joi, 23 Martie 2017, ora 20:14
Guvernul in exercitiu al Greciei, condus de premierul demisionar Alexis Tsipras, a explicat luni ca infrastructura tarii este insuficienta pentru a face fata celei mai grave crize a refugiatilor de dupa al II-lea Razboi Mondial.
Pe fondul crizei economice acute, Grecia se confrunta cu un aflux de zeci de mii de imigranti, majoritatea sirieni care fug de razboiul civil.
Agentiile umanitare internationale au criticat reactia slaba a Greciei.
Guvernul de la Atena a anuntat ca, in primele sapte luni ale anului 2015, in Grecia au venit 160.000 de imigranti, de trei ori mai multi decat in 2014.
Masuri drastice in Bulgaria, de teama imigrantilor: Militari la granita cu ...citeste mai departe despre "De ce nu ii primeste Grecia pe imigranti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 21:10
Rezultatul referendumului din Grecia nu trebuie sa fie o surpriza pentru nimeni, cu atat mai putin pentru oficialii europeni, considera analistul George Friedman.
Trei motive principale sunt identificate de strategul american ca fiind la baza votului negativ rezultat in urma referendumului de duminica din Grecia.
In primul rand, partidul Syriza si Alexis Tsipras au ajuns la guvernare pentru ca au inteles starea de spirit a grecilor.
In al doilea rand, oprobriul manifestat de liderii europeni fata de Tsipras i-a conferit acestuia o aura de erou popular in Grecia.
In al treilea rand, liderii UE i-au fortat pe eleni sa adopte o pozitie din care nu mai aveau nimic de pierdut, arata Friedman intr-o analiza publicata de Stratfor.
Fara simtul penibilului
Grecii au fost pusi sa aleaga intre doua rele: o devastare economica imediata, dar cu sanse de redresare pe termen mediu sau o strangulare financiara graduala, intinsa pe termen lung si fara posibilitate de scapare.
Chiar si pastrand o linie dura fata de guvernul de la Atena, expertii FMI au fost nevoiti sa admita ca Grecia nu-si poate plati datoriile si nu va scapa de acest cosmar economic decat in cazul unei restructurari substantiale a datoriei.
Solutia Fondului include stergerea partiala datoriilor facute de eleni si un plan pe mai multe decenii care sa asigure stabilitatea tarii.
Expertii FMI au precizat clar ca politicile de austeritate nu au decat rolul de anula orice sanse de redresare economica... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 17:38
1