Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, ar vrea sa scape cat mai repede de reprezentantii FMI implicati in verificarea masurilor de reforma implementate de Atena, care-i sufla in ceafa.
Seful guvernului elen sustine ca FMI nu joaca un rol constructiv in solutionarea crizei financiare din Grecia si cere reprezentantilor institutiei sa decida daca mai vor sa se implice sau nu in derularea celui de-al treilea program bailout derulat cu fondurile Mecanismului European de Stabilitate, anunta publicatia Ekathimerini.
Joc dublu
Premierul elen sustine ca reprezentantii FMI au ajuns sa aiba pretentii nerealiste atat de la guvernul de la Atena, caruia ii recomanda reforme tot mai dure, cat si de la creditorii europeni ai tarii, carora le cere stergerea datoriilor grecesti, lucru inacceptabil pentru ei.
"Aceasta este o pozitie care numai constructiva nu poate fi in acest proces. Fondul trebuie sa decida daca doreste realizarea unui compromis si ramanerea in acest program. Daca nu doreste acest compromis, ar trebui sa o spuna public", a declarat Alexis Tsipras, intr-un interviu acordat unei televiziuni din Grecia.
Delegatia FMI a adoptat o pozitie dura in negocierile duse pe marginea noilor reforme incluse in al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei, desi institutia nu a semnat nici pana in prezent memorandumul incheiat intre Comisia Europeana si Grecia pentru noul imprumut de 80 de miliarde de euro.
Reprezentantii Fondului au fost cei care au insistat... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 15:03
Ultimul program de asistenta financiara dedicat Greciei pare sa nu aiba nimic de a face cu datoria tarii, fiind, mai degraba, un experiment capitalist atat de extrem incat niciun alt stat european nu risca sa-l aplice.
Cele 86 de miliarde de euro care vor fi alocate progamului sunt insotite de masuri de austeritate drastice, incat nesustenabilitatea datoriei si agravarea depresiunii economice sunt inevitabile.
Si, cu toate acestea, este pe punctul de a fi implementat, constata cotidianul The Independent.
De vanzare
Europa nu pare deloc confuza in privinta Greciei, in spatele declaratiilor liderilor sai stand un program de privatizare bine pus la punct.
Grecia este de vanzare, iar din acest punct de vedere antreprenorii, muncitorimea si fermierii din tara vor trebui maturati din calea corporatiilor straine.
In cadrul programului de privatizare, Grecia va trebui sa puna la dispozitia unui organism controlat de institutiile europene active insumand 50 de miliarde de euro care vor fi vandute pe rand.
Porturi, aeroporturi, sistemul de energie electrica, proprietati si terenuri vor fi vandute pentru a asigura returnarea datoriilor, dupa cum argumenteaza creditorii europeni.
O logica de bun simt dezvaluie totusi faptul ca o tara care isi vinde activele profitabile, risca mai degraba sa intre in incapacitate de plata, decat sa achite la timp imprumuturile.
Deloc surprinzator, cele mai profitabile afaceri detinute de statul elen sunt scoase la licitatii... mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 10:09
1Statele din zona euro nu-si mai pun problema daca datoria Greciei va fi restructurata, ci mai degraba care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a precizat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara si sunt pregatite sa acorde "solidaritate financiara" atat timp cat Atena adopta reforme, a explicat oficialul BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, transmite Reuters.
Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma
"Intr-adevar, problema nu este daca datoria Greciei va fi restructurata, ci cum sa realizam asta intr-un mod care sa ajute in mod real economia tarii", a explicat
Coeure.
Conform datelor Eurostat, la sfarsitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se inregistra in Grecia - 168,8% din PIB.
Grecia, campioana la reducerea datoriei: Cum ...citeste mai departe despre "UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:50
Timp de sase luni, negocierile duse intre eleni si creditorii tarii s-au axat pe problema sustenabilitatii sistemului de pensii din Grecia. Acum, noul acord incheiat de premierul Alexis Tsipras si creditorii din zona euro pune iarasi accent pe chestiunea pensiilor din Grecia.
Pentru germani si ceilalti creditori europeni, sistemul de pensii din Grecia este o adevarata harababura birocratica care are prea putin de a face cu anii de munca si sumele cotizate la fondul de pensii, arata revista International Business Times.
Sisteme diferite
Din perspectiva Europei de vest, grecii care depasesc varsta de 55 de ani sunt brusc coplesiti de o serie de beneficii acordate cu larghete de guvernul de la Atena.
Din punctul de vedere al oficialilor eleni, pensiile din Grecia se substituie, in aceste vremuri, unor programe sociale anti-saracie tinand pe linia de plutirii famlii intregi cu cel putin un somer in componenta.
Fiecare tabara are argumentele sale. Pana la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, pensionarii din Grecia beneficiau de venituri care depaseau valoarea medie inregistrata pe zona euro.
Acum, dupa 5 ani de austeritate, pensile din Grecia au fost ajustate cu 27%, coborand sub media din eurozona.
Chiar si fara multe detalii trecute in noul acord, este clar ca reformarea sistemului de pensii din Grecia inseamna noi taieri din veniturile varstnicilor eleni in scopul de a asigura stabilitatea fiscala.
Plasa de siguranta
In cazul in care Tsipras... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 10:43
Grecia are in fata un weekend crucial, avand in vedere ca are nevoie de un nou program de salvare, iar liderii tuturor statelor membre UE se vor aduna, duminica, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza elena.
Ironie greceasca - reformele lui Tsipras, mai dure decat ale creditorilor. Planul, trimis la Bruxelles
Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE
Referendumul din 5 iulie a aratat ca populatia nu vrea noi masuri de austeritate, asa ca Guvernul de la Atena, condus de Alexis Tsipras, e nevoie sa puna pe masa un pachet de reforme care sa multumeasca pe toata lumea.
Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei
In aceste conditii, care va fi soarta Greciei? In zona euro sau in afara ei?
"Momentan, e prea devreme sa ma pronunt. Insa analistii de la Economist Intelligence Unit sustin ca exista o probabilitate de 60% ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. Procentul mi se pare putin cam mare, dar ce pot sa spun cu ...citeste mai departe despre "Analist Financial Times: Singura solutie pentru Grecia, pe care o stie si Germania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 07:50
Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.
"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.
ECB Noyer: Greece Debt To Eurosystem Cannot Be Restructured- Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 6 iulie 2015
The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.
Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.
"Grecia va merge inainte cu negocierile si va ...citeste mai departe despre "Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii internationali daca acestia renunta la anumite conditii, intre care taierea pensiilor, a declarat premierul Alexis Tsipras, in timp ce Franta si Germania cer un acord rapid pentru a elimina riscul iesirii statului elen din zona euro.
Tsipras a spus, continuand tonul conciliant adoptat in ultimele zile de autoritatile de la Atena, ca partile implicate in discutii pot gasi un compromis referitor la principalele elemente ale unui acord, intre care marimea excedentului bugetului primar.
El nu a aratat insa nicio disponibilitate de a accepta solicitarile creditorilor pentru reducerea pensiilor sau a altor cheltuieli sociale.
"Cred ca suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului bugetar primar pentru urmatorii cativa ani. Este nevoie de o atitudine pozitiva privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau impunerea unor masuri recesioniste", a declarat Tsipras intr-un interviu aparut marti in publicatia italiana ...citeste mai departe despre "Grecia tine cu dintii: Nu vrem taierea pensiilor!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 14:51
Ministrul grec de Finante, Yanis Varufakis, a declarat ca tara sa are nevoie de incurajarile Germaniei, si in special ale cancelarului Angela Merkel, cerandu-i acesteia sa rosteasca un discurs care sa dea "speranta" redresarii economice a Greciei si normalizarii relatiilor guvernului de la Atena cu partenerii europeni.
Intr-o postare aparuta duminica pe blogul sau personal, Varufakis i-a sugerat cancelarului german sa vina in Grecia la Atena, Salonic sau in orice alt oras doreste si sa faca un gest asemanator celui facut pe 6 septembrie 1946 la Stuttgart de secretarul de stat american James F. Byrnes, care a sustinut "un discurs al sperantei" pentru a da Germaniei devastate de razboi incredere ca poate sa-si reconstruiasca economia si sa revina la normalitate, transmite agentia EFE.
Ministrul grec de Finante a mentionat in continuare ca acel discurs a fost foarte important pentru Germania, care a beneficiat apoi de "Planul Marshall, de taierea datoriilor si de sosirea ...citeste mai departe despre "Grecii au tupeu: Ce i-au cerut Angelei Merkel sa faca pentru a le da sperante" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 22:24