Ministrii de Finante din zona euro au aprobat a sasea transa de ajutor financiar pentru Grecia, in valoare de 8 miliarde de euro, parte a unui pachet de ajutor financiar extern convenit anul trecut de statul elen cu UE si FMI.
Banii vor fi transferati Greciei in prima jumatate a lunii noiembrie, dupa aprobarea prealabila de catre board-ul FMI, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Fara aceasta transa, Grecia se confrunta cu posibilitatea de a intra in incetare de plati pana la sfarsitul acestui an.
Pentru a asigura sustenabilitatea datoriei Greciei, ministrii europeni vor finaliza un al doilea program de ajustare economica, cu o combinatie adecvata de finantare si implicare a sectorului privat.
Statele din zona euro contribuie cu 5,8 miliard de euro la transa de 8 miliarde. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 12:29
"Grecia trebuie sa iasa din euro si sa-si reintroduca drahma la un pret devalorizat in raport cu euro, ceea ce va avea un efect foarte important. Ar putea sa reprezinte pentru una-doua banci europene un nou Lehman Brothers. Cel mai pesimist scenariu ar fi caderea bancilor mari europene cu cea mai mare expunere fata de datoria suverana a statului grec", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Datoria statelor periferice din zona euro ar putea declansa un noua serie de crize, avertizeaza fostul premier britanic, Gordon Brown.
Multe state europene se confrunta cu o problema majora de sustenabilitate a finantelor publice, in special pe partea de datorie publica.
In opinia economistului sef de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, atat tarile din Europa cat si SUA, care are o datorie publica de aproximativ 90% din PIB, se confrunta cu mari probleme.
SUA risca sa atinga limita de datorie publica. In cazul in care nu se va aproba o crestere a limitei, SUA nu va putea sa-si plateasca datoria.
De asemenea, profesorul de economie Bogdan Glavan spune ca in urma crizei financiare din 2008, sectorul privat a fost salvat pentru ca mare parte din datoriile lui au fost preluate de catre stat.
In opinia acestuia, s-a reusit o amanare a deznodamantului.
"Ne-am salvat dintr-o criza punand bazele alteia. Vedem ca o serie de sisteme publice, precum cel de pensii, sunt nesustenabile, nu numai in tarile emergente ci si in cele occidentale. Avem tari cu datorii mari care nu au cum sa si le... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 19:13