Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat luni planuri de majorare a salariului minim lunar cu aproximativ 11%, prima astfel de crestere in aproape un deceniu, transmite Reuters.
"Va cer, dupa un deceniu de reduceri salariale, sa faceti inca un pas istoric", a afirmat Tsipras, solicitand Guvernului de la Atena sa aprobe propunerea ministrului Muncii de majorare a salariului minim lunar la 650 de euro, de la 586 euro in prezent.
De asemenea, premierul Greciei a propus ca salariul minim lunar pentru tinerii sub 25 de ani sa fie desfiintat.
Planul trebuie aprobat de Parlament in urmatoarele zile si ar putea intra in vigoare luna viitoare, asa cum spera Guvernul de la Atena.
Majorarea vine in urma consultarilor intre reprezentantii Executivului, ai sindicatelor si ai angajatorilor din Grecia.
In 2012, cand Grecia a intrat in recesiune, autoritatile de la Atena au redus salariul minim lunar cu 22%, la 586 de euro. Anul acesta, Grecia ar urma sa inregistreze un avans al economiei de 2,5%, iar rata somajului ar urma sa scada la 18,2%, de la 19,6% in 2018.
In noiembrie, Comisia Europeana a aprobat primul buget al Greciei dupa incheierea programului de asistenta financiara si a cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele si sa ramana vigilente.
Executivul comunitar a precizat ca a adoptat primul raport privind Grecia in contextul dispozitivului de supraveghere consolidata care a fost instituit dupa incheierea programului de sprijin pentru... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 10:53
Marinarii greci au pus marti capat grevei care a afectat activitatea ferry-boat-urilor, dupa ce au ajuns la un compromis cu companiile de shipping, informeaza DPA.
Un purtator de cuvant de la principalul sindicat al marinarilor greci, Federatia Navala Panelena (PNO), a declarat pentru postul public de radio ca marinarii vor relua imediat lucrul dupa ce operatorii de ferry-boat-uri au fost de acord cu o majorare salariala de 2%, care se va aplica insa retroactiv de la 1 ianuarie 2018. In urma acestui acord, activitatea ferry-boat-urilor va fi reluata imediat ce va fi posibil in loc de miercuri, ora 6.00, cand era programata sa se incheie greva.
Initial, Federatia Navala Panelena (PNO) a solicitat o majorare salariala de 5% si incepand de luni a oprit la chei toate ferry-boat-urile, subliniind ca timp de opt ani marinarii nu au primit niciun euro in plus la salariu. In replica, operatorii ferry-boat-uri le-au oferit o majorare de un procent, avertizand ca greva va afecta pana la 300.000 de pasageri care si-au rezervat o calatorie spre si dinspre insulele care constituie unele dintre cele mai populare destinatii turistice ale Greciei, precum Mykonos, Santorini sau Creta.
Aceasta este prima greva declansata dupa ce in data de 20 august 2018 Grecia a pus punct in mod oficial celor trei programe de asistenta financiara convenite cu UE si FMI dupa 2010. Odata cu terminarea acestor programe, care au fost insotite de masuri stricte de austeritate, premierul grec Alexis... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 15:50
Salariile in Uniunea Europeana (UE) trebuia sa fie de patru ori mai mari, in ultimii 16 ani, daca ar fi reflectat pe deplin cresterea productivitatii, in timp ce salariile romanilor ar fi trebuit sa fie cu 25% mai mari in 2016, tinand cont de cresterea productivitatii, sustin reprezentantii CNS Cartel Alfa, intr-un comunicat de presa in care se face referire la un raport intocmit de Institutul Sindical European (ETUI) si Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES).
"Noile calcule ale Institutului Sindical European (ETUI) si Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) arata ca majorarile salariale in Uniunea Europeana, in ultimii 16 ani, ar fi fost de patru ori mai mari daca ar fi reflectat pe deplin cresterea productivitatii. In teoria economica standard, cresterile salariale ar trebui sa urmeze cresterea productivitatii. Insa, in Europa, productivitatea a crescut mult mai mult decat salariile", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit calculelor, din 2000 si pana in 2016, productivitatea a urcat de trei ori fata de cresterea salariilor in Germania si Croatia si de doua ori mai mult decat cresterea salariala din Polonia si Belgia.
De asemenea, in Austria, productivitatea a crescut cu 65% mai mult decat salariile, cu 60% in Spania si 30% in Olanda.
In acelasi timp, in Ungaria, Romania, Portugalia si Grecia salariile reale au scazut, in ultimii 16 ani, in timp ce productivitatea a crescut. De altfel, CNS Cartel Alfa considera ca, in 2016, salariile romanilor... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:14
Planul de reforme pentru Grecia convenit dupa un summit maraton la Bruxelles a trecut in noaptea de miercuri spre joi testul parlamentului elen. Pentru greci, insa, greul nu a trecut si urmeaza mai multi ani in care se vor confrunta cu dificultati economice.
Acordul dintre Atena si creditorii internationali presupune reforme ample in domeniul taxarii, pensiilor ori al legilor, desi Syriza a ajuns la putere promitandu-le grecilor ca nu vor trece prin "umilirea si durerea" austeritatii.
Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat
Grecia a traversat deja ani de probleme economice, dupa recesiunea globala. Jurnalistii de la BBC prezinta intr-un material amplu modul in care a facut fata Grecia crizei si cum au fost afectati elenii de rand.
Analistii au cazut de acord ca Grecia trece acum printr-o criza similara cu "Marea Depresiune" care a lovit Statele Unite ale Americii secolul trecut.
Potrivit cifrelor furnizate de guvernul elen, ...citeste mai departe despre "Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 10:28
Guvernul Greciei pune presiune pe fondurile de asigurari sociale, pentru a plati imediat pensiile si salariile functionarilor publici.
Suma necesara pentru platile de luna aceasta se ridica la cateva sute de milioane de euro, iar creditorii internationali sunt curiosi daca vor mai ramane bani in vistieria Greciei si pentru plata datoriilor.
Retragerea de capital din depozitele bancilor din Grecia, petrecuta in perioada 26 ianuarie-28 februarie, a fost urmata de o scadere drastica a veniturilor fiscale in bugetul tarii, fapt ce ridica semne de intrebare asupra capacitatii guvernului elen de a efectua pe 20 martie plata transei de 1,2 miliarde euro catre FMI, constata reporterii Financial Times.
Deficit de 1,5 miliarde
Ministrul de Finante Yanis Varoufakis da asigurari ca a gasit resursele necesare pentru a-si indeplini obligatiile de moment catre creditori, dar in acelasi timp anunta ca platile catre furnizorii de servicii si returnarile de TVA ar putea fi blocate in aceasta perioada, din cauza lipsei de lichiditati.
Surse din interiorul guvernului sustin insa ca situatia este mult mai grea.
Deficitul inregistrat la capitolul plati salariale si pensii se ridica la aproape 1,5 miliarde de euro, bani pe care oficialii de la Atena nu stiu de unde sa-i colecteze.
"Oamenilor le vine greu sa creada ca in inima Europei se petrec lucruri de acest gen... pana la urma vorbim de Grecia, nu de Venezuela", spune Miranda Xafa, directorul unei firme de consultanta din... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:30
Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara un program de austeritate care permite astfel acces la al doilea pachet de salvare pregatit de UE si FMI, reusind sa evite intrarea intr-un default dezorganizat
Duminica seara Atena a fost marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate, luate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar si pentru stergerea datoriei suportata de creditorii sai privati.
Planul de austeritate al Greciei a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 (luni, 01.00, ora Romaniei).
"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.
Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.
Prin acest program vor fi taiate salarii, pensii si se va reduce numarul de locuri de munca in acest an, realizandu-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Grecia va primi 130 de miliarde de euro din partea UE si FMI, reusind astfel sa obtina banii necesari pentru plata unor obligatiuni a caror scadenta va fi la 20 martie.
Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Cine a votat impotriva planului a fost dat afara
Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:53
Guvernul elen pregateste un act legislativ care va incorpora in salarii doar jumatate din primele de Paste si Craciun, salariile al 13-lea si al 14-lea, situatie echivalenta cu pierderea celui de-al 14-lea salariu.
Cele doua salarii suplimentare, stabilite prin contracte colective de munca, au fost eliminate deja din sistemul public la presiunea creditorilor externi, UE si FMI, insa se aplica in continuare sectorului privat si companiilor de stat din domeniul infrastructurii, conform Mediafax.
Executivul va suspenda si obligatia companiilor de a majora salariile angajatilor cu 2,6% din iulie, conform contractelor colective de munca convenite intre angajatori si sindicate.
Guvernul intentioneaza sa introduca aceasta masura fara a o trece prin Parlament pentru a evita nevoia unui acord cu sindicatele si angajatorii.
Renuntarea la salariile suplimentare a fost ceruta de UE si FMI inclusiv printr-o scrisoare transmisa in aceasta saptamana Ministerului Muncii.
In decembrie anul trecut, ministrul Muncii, Yiorgos Koutroumanis, a declarat ca cele doua salarii nu sunt negociabile, in pofida presiunilor externe. mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:54
Guvernul elen vrea sa reduca salariile a 100.000 de angajati publici, circa 15% din totalul fortei de munca a statului, cu pana la 40%, pentru a economisi un miliard de euro, potrivit planurilor discutate de executiv cu reprezentanti ai UE, FMI si Bancii Centrale Europene, scrie Kathimerini. Proiectul, care elimina diferentele de salarizare dintre ministere si o serie de bonusuri, va conduce la reducerea salariilor a 14,5% din angajatii publici cu 25-40%, au declarat surse pentru publicatia elena.
Planul autoritatilor prevede un salariu brut de baza de 780 de euro pentru angajatii publici, acesta urmand sa se aplice noilor angajati cu educatie de nivel mediu.
Salariul maxim, pentru cei cu studii superioare si vechime la locul de munca, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri mai mici vor fi pastrate.
Majoritatea angajatilor publici, 546.000 sau 78% din total, nu vor inregistra o schimbare majora a salariului, in timp ce pentru 7,2%, sau 52.000, remuneratia va creste usor.
Majorarea se datoreaza cresterii salariului minim in sectorul public de la 711 euro in prezent la 780 de euro.
Guvernul a calculat ca schimbarea structurii de plata va conduce la o reducere cu 20% a chletuielilor pentru salariile angajatilor. Grecia ar putea economisi astfel 200 de milioane de euro in acest an si un miliard de euro anul urmator. mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 15:43
Comisia Europeana va solicita saptamana viitoare Greciei sa ia noi masuri pana in 15 mai, intre care si reducerea salariilor din sectorul bugetar, pentru a imbunatati situatia finantelor publice, a relatat sambata cotidianul grec Ta Nea, citat de Les Echos si preluat de NewsIn.Recomasndarile executivului european ar urma sa fie facute publice miercuri.
Potrivit Ta Nea, care citeaza un proiect de document, CE va solicita autoritatilor de la Atena sa reduca salariile functionarilor publici si sa plafoneze pensiile.
Guvernul lui George Papandreou s-a angajat sa reduca deficitul bugetar al Greciei la 8,7% din produsul intern brut (PIB), de las 12,7% in 2009, pentru ca in 2012 sa se ajunga sub plafonul de 3% din PIB fixat pentru statele din UE.
Premierul grec spera sa obtina acordul Bruxelles-ului pentru planul sau de austeritate prezentat luna aceasta si sa puna, astfel, capat speculatiilor privind un eventual plan european de salvare a Greciei.
Planul guvernului elen prevede, intre altele, reducerea ajutoarelor sociale si a alocatiilor.
CE ar mai intentiona sa ceara guvernului elen sa creeze un mecanism de plata anticipata a impozitelor in cazul anumitor lucratori si sa taxeze suplimentar produsele de lux, a mai scris Ta Nea. mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 15:02