Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de parere ca Grecia a ajuns sa vada in sfarsit luminita de a capatul tunelului austeritatii.
"A fost dur, dar a fost necesar", a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informeaza Hurriyet Daily News.
"Grecia fost prinsa intr-o furtuna economica si financiara de proportii incredibile. Astazi, lucrurile stau, probabil, mai bine", a comentat Moscovici, facand referire la somajul in scadere si ratingul mai bun obtinut de economia elena in ultimele luni.
"A trebuit sa asiguram un mediu care sa dea incredere investitorilor si am facut acest lucru. A fost o masura prea dura? Probabil. A fost si necesara? Bineinteles", a tinut Pierre Moscovici sa mentioneze la Radio France International, cu doar o zi inainte de intalnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.
Pentru greci este al saptelea an de austeritate severa, dupa ce criza datoriilor a dus tara in prag de colaps la inceputul anului 2010.
Cu toate asigurarile date de oficialul european, somajul nu a inregistrat decat o scadere a ratei de 1,9%, ramanand in continuare la un ingrijorator nivel de 21,7%.
Economia da totusi semne de dezmortire, treecand de la o crestere de 0%, in 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul in curs.
In cele din urma, pana si forul de conducere al FMI a acceptat sa acorde un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piata de obligatiuni,... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:41
1Ministrii de finante din zona euro au decis sa amane deblocarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Atenei sustinand ca oficialii eleni nu au pus in aplicare toate reformele negociate cu creditorii.
Guvernul Greciei a prezentat recent un raport privind parcurgerea pasilor in implementare a 50 de reforme solicitate de creditorii din zona euro, dar noua legislatie privind executarea silita a debitorilor ramane inca o problema pusa in discutie, anunta revista Market Watch.
Unele puncte fierbinti din programul de reforme pe care Grecia s-a angajat sa il realizeze, cum ar fi supra-impozitarea invatamantului privat sau consolidarea sistemului bancar din tara, au fost bifate cu succes.
Insa, alte cateva chestiuni stringente fac ca oficialii europeni sa priveasca cu neincredere spre Atena. "Nu avem inca un acord pentru eliberarea transei de 2 miliarde de euro", a precizat unul dintre ministrii europeni de Finante.
Grecia are termen pana miercuri, 11 noiembrie, sa ajunga la o intelegere pe tema intarzierii reformelor cu grupul de creditori europeni si cu reprezentantii FMI pentru a primi suma necesara platii salariilor si a unor dotorii scadente pe piata interna.
O noua sedinta a ministrilor din Eurogrup se va organiza vineri pentru a analiza ultimele evolutii din cadrul procesului de negociere dintre creditori si guvernul de la Atena. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:02
Grecia si creditorii sai, care negociaza al treilea plan de salvare, in valoare de cateva zeci de miliarde de euro, au convenit luni ca reforma pensiilor sa vizeze doar persoanele care au iesit la pensie incepand de la sfarsitul lunii iunie, potrivit unor oficiali eleni.
Atunci cand creditorii au acceptat, in iulie, sa negocieze un acord de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro care sa permita Greciei sa revina pe linia de plutire si sa ramana in zona euro, Guvernul grec s-a angajat sa puna in aplicare reforme de amploare pana la sfarsitul lui octombrie.
Creditorii - FMI, BCE, UE si Mecanismul European de Stabilitate (MES) - reclama, de exemplu, abandonarea regimului de prepensionare si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani.
Plan de ajutorare
Cele doua parti urmeaza sa se puna de acord asupra unui plan de ajutorare pana la 20 august, daca Grecia vrea sa fie in masura sa ramburseze 35 miliarde de euro BCE, scadente la aceasta data.
"S-a ...citeste mai departe despre "Grecia capituleaza? Acord cu creditorii intr-o problema sensibila: pensiile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 12:36
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Guvernatorul uneia dintre cele mai mari regiuni din Grecia, Attica, acuza liderii europeni de favoritism, considerand ca Grecia nu are de ce sa fie amenintata cu excluderea, atat timp cat Bruxellesul tine in Uniune tari precum Romania si Bulgaria.
"Nu poti pastra Romania si Bulgaria in UE si sa te angajezi in negocieri de aderare cu Turcia, in timp ce fortezi Grecia sa paraseasca familia europeana", a declarat Rena Dourou, guvernator al Atticai din partea Syriza, citata de agentia Sputnik.
Aere de olimpieni
Din punctul de vedere al guvernatorului din Attica, toate negocierile se vor dovedi fara solutie, daca planul liderilor europeni tinteste doar sa excluda Grecia din UE.
"In acest caz nu va aparea nicio solutie, asa cum nu va exista nici daca ni se cere sa reducem nivelul pensiilor la plafonul intalnit in Croatia sau alte tari din Balcani" a explicat Douru.
Reprezentanta stangii extreme considera ca amenintarea cu excluderea Greciei din zona euro, proferata de cativa politicieni europeni, printre care si Angela Merkel, nu va face decat sa extinda fenomenul de balcanizare pana in bazinul mediteranean.
"Nu avem nevoie de o noua zona balcanica. Daca o tara din zona euro va parasi uniunea monetara va fi dezastru pentru toata lumea", sustine Dourou.
"Nu avem institutii!"
Rena Dourou sustine ca actualul guvern se confrunta cu o serie de dificultati in a initia o parte din reformele gandite de Atena sau chiar de catre creditorii tarii.
"Pare usor sa... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 12:43
25Ministrii de Finante din zona euro vor ca Grecia sa implementeze masuri mai dure de austeritate decat cele prezentate de premierului elen Alexis Tsipras, potrivit unui document care contine concluziile partiale ale negocierilor intense de sambata ale eurogrupului.
Potrivit draft-ului obtinut de Reuters, oficialii europeni vor ca Atena sa implementeze masuri mai dure de reformare a sistemului economic, inainte ca noi discutii in vederea acordarii unui al treilea ajutor financiar sa inceapa.
Ultimele ore pentru Grecia - LIVE
Documentul nu reprezinta un acord final, ci, mai degraba, un punct de plecare pentru reuniunea de duminica a ministrilor de Finante, le-au dezvaluit surse oficiale jurnalistilor acreditati la Bruxelles.
Aceleasi surse au adaugat ca Grecia va trebui sa se conformeze, daca vrea sa acceseze planul de salvare pe trei ani, pentru care a aplicat la Mecanismul pentru Stabilitate Europeana (MSE).
Printre solicitarile eurogrupului se numara si cerinta ca Grecia... citeste mai departe despre "Suspans pentru Grecia: Eurogrupul puna conditii mai dure pentru salvarea elenilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 16:25
Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei continua la Bruxelles, sambata noaptea, iar vestile nu par deloc bune pentru eleni.
Acum o ora, pe surse se vehicula ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Jurnalistii acreditati de la Bruxelles scriu pe Twitter, citand surse oficiale, ca ideea unui Grexit temporar a fost agreata de cancelarul german Angela Merkel.
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Numarul celor care spun "Nu" Greciei, la o saptamana dupa referendumul in care grecii au spus "Nu" Europei, ar fi insa mult mai mare. Presa finlandeza scrie ca si Finlanda respinge planul de reforme al lui Tsipras si sustine iesirea Greciei din eurozona.
FIN and GER say no to #Greece (in swedish) #yle ...citeste mai departe despre "Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 23:10
Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, a declarat sambata ca oferta trimisa de catre Guvernul Alexis Tsipras si sustinuta de Parlamentul elen constituie "o buna baza de negociere".
"Institutiile, toate, am spus ca acest plan poate constitui o buna baza de negociere", a afirmat Moscovici, la sosirea la reuniunea extraordinara a ministrilor Economiei si Finantelor din zona euro (Eurogrup), ce se desfasoara sambata, la Bruxelles, si are ca tema criza elena.
Comisarul european a adaugat ca "astazi este o zi importanta pentru zona euro, si, asa cum Comisia Europeana a anuntat inca de la inceput, obiectivul este mentinerea integritatii zonei euro, mentinerea Greciei in aceasta zona" si, de aceea, considera ca aceasta zi inseamna ca "a venit momentul adevarului".
Intalnire cruciala pentru Grecia, la Bruxelles - orele decisive pentru Europa
In ceea ce priveste planul de reforme pe care Guvernul premierului elen, Alexis Tsipras, l-a trimis ...citeste mai departe despre "Intalnire cruciala pentru viitorul Greciei. Oferta lui Tsipras, "o buna baza de negociere"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 16:50
Ministrii de Finante din zona euro au avertizat Grecia, vineri, ca guvernul sau de stanga nu va mai primi ajutor financiar pana cand nu convine un plan complet de reforme economice, pe masura ce Atena este tot mai aproape de faliment.
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a avut discutii cu omologii sai din zona euro, care au spus ca simt ca discutiile "nu duc nicaieri", in timp ce unul dintre ministri a spus ca poate este momentul ca guvernele sa se pregateasca pentru planul B al unei incapacitati de plata a Greciei, scrie Reuters.
Iesirea Greciei din zona euro nu ar fi chiar asa de rea - oficial BCE
Olandezul Jeroen Dijsselbloem, care a condus intalnirea din capitala letona Riga, a respins propunerea lui Varoufakis de primire anticipata a unor bani, dupa reforme partiale.
"Este ...citeste mai departe despre "Ultim avertisment al zonei euro pentru Grecia: Reforme rapide sau adio bani!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 22:45