Guvernul elen pregateste noi taieri de salarii si pensii din sectorul public, precum si concedierea catorva mii de bugetari, in cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi sa acorde urmatoarea transa din programul de finantare.
Detaliile planului nu sunt inca oficiale, insa surse guvernamentale elene au afirmat ca printre noile masuri se va numara o taiere "larga" a prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si reduceri salariale si concedieri in sectorul public, potrivit Wall Street Journal.
Premierul Antonis Samaras trebuie sa prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa deblocheze urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit in prima parte a acestui an in prelungirea acordului de 110 miliarde euro incheiat in 2010.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Transa a fost programata initial pentru luna iunie, dar turbulentele politice de la Atena au determinat amanari.
Samaras se va intalni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro, care va efectua o vizita de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel, dupa care se va intalni la... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:22
Grecia ar putea fi obligata sa reduca salariile si pensiile cu 25%, dupa ce o delegatie formata din reprezentanti ai FMI, UE si Bancii Centrale Europene aflata la Atena a cerut autoritatilor schimbari radicale, in schimbul pentru unui nou pachet de finantare destinat statului elen.
Reprezentantii celor trei institutii, denumite si "troica", care supravegheaza respectarea de catre Grecia a angajamentelor de reforma asumate in schimbul imprumuturilor externe, au transmis ministrilor Finantelor si Muncii ca piata muncii trebuie reformata radical, iar salariile si pensiile taiate cu un sfert, potrivit agentiei Athens News.
Cererea a fost transmisa oficialilor eleni la o intalnire joi seara intre inspectori, condusi de reprezentantul FMI Poul Thomson, si ministrii Finantelor, Evangelos Venizelos, si Muncii, Yiorgos Koutroumanis.
Premierul Greciei, Lucas Papademos, si liderii partidelor din coalitia de guvernare vor fi informati asupra rezultatului intalnirii, inaintea unei decizii finale a guvernului.
Inspectorii FMI, UE si BCE negociaza in Grecia noi reforme economice, in cadrul pachetelor de imprumuturi externe aprobate de creditorii externi pentru statul elen. Primul pachet de finantare, de 110 miliarde de euro, a fost aprobat in 2010, pentru a ajuta Grecia sa evite intrarea in faliment. Un al doilea pachet financiar, de 130 miliarde de euro, ar trebui sa intre in vigoare anul acesta, odata cu incheierea primului.
Statele zonei euro si FMI, care asigura... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 16:43
Grecia a refuzat sa realizeze reducerile salariale cerute de Comisia Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) in cadrul discutiilor de la Atena, a anuntat miercuri ministrul grec al muncii, Andreas Loverdos, citat de Les Echos, informeaza NewsIn."In principal, discutiile cu FMI si cu UE se refera la politica salariala. Ne-au cerut suprimarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu, ceea ce noi nu am acceptat", a declarat Loverdos.Ministrul a facut aceste declaratii in urma unei intalniri cu presedintele Uniunii grecesti a industriilor (SEV).Intr-o prima etapa a masurilor de austeritate adoptate in martie, guvernul grec a suprimat o serie de prime si a renuntat aproape definitiv la plata celui de-al 14-lea salariu pentru angajatii din sectorul public.
Cel de-al 14-lea salariu este acordat sub forma unor prime, acordate de Paste si pentru vacanta de vara. mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 18:21
Premierul grec George Papandreou a anuntat reduceri bugetare suplimentare de circa 4,8 miliarde euro, in contextul in care incearca sa convinga investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.In contextul in care tara se confrunta cu presiuni din partea Uniunii Europene si a investitorilor, pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE, masurile includ majorarea accizelor la alcool si tutun, pentru a obtine venituri suplimentare de 2,4 miliarde euro.
Guvernul va reduce, de asemenea, cu 30% primele de sarbatori acordate salariatilor din sectorul public, masura amenintata de sindicate cu noi proteste.
Grecia se angajeaza la masuri si mai drastice de austeritate, cu doua zile inainte de intrunirea dintre Papandreou si cancelarul german Angela Merkel, iar eforturile ar putea ajuta cancerarul sa justifice acordarea unor ajutoare pentru Grecia in fata contribuabililor germani si aliatilor politici, care considera ca Grecia nu ar trebui sa fie ajutata, dupa ani de excese.
Masurile anuntate miercuri echivaleaza cu circa 2 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB), aproximativ jumatate din reducerea promisa de Grecia pentru acest an.
Masurile includ majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 21% si majorarea accizelor la alcool si tutun pentru a doua oara in acest an.
"Avem nevoie de sustinerea partenerilor nostri.
Pentru a obtine acest ajutor, trebuie sa convingem cetatenii acestor tari,... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:21