Grecia a inregistrat doua trimestre consecutive de crestere a Produsului Intern Brut, pentru prima data dupa 2014, punand astfel capat recesiunii.
Oficiul de statistica din Grecia (Elstat) a informat ca in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent PIB a crescut cu 0,5%, dupa un avans de 0,2% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Tehnic, doua trimestre consecutive de crestere a PIB reprezinta incheierea recesiunii.
"Economia greaca nu a cunoscut un ritm de crestere comparabil dupa primul trimestru din 2008", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului grec Dimitris Tzanakopoulos.
Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016, atat Guvernul de la Atena cat si Comisia Europeana mizeaza in continuare pe un recul al PIB-ului Greciei de 0,3%, urmand ca abia in 2017 Grecia sa inregistreze o crestere anuala de 2,7%.
Exceptand un scurt ragaz in 2014, economia Greciei s-a contractat constant ...citeste mai departe despre "Grecia a iesit din recesiune pentru prima data in ultimii doi ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 20:24
Grecia se afla cu un pas mai aproape de al treilea pachet de salvare, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca problemele elenilor vor disparea ca prin minune.
Nick Kounis, care conduce divizia de macroeconomie si piete financiare din cadrul firmei ABN Amro, sustine ca progresele sunt semnificative, insa Atena nu a scapat de toate obstacolele. Ba din contra.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
El a identificat cinci potentiale pericole pentru Grecia, in analiza sa.
E vorba de intrarea intr-o recesiune adanca, austeritate cat cuprinde, lipsa unei rezolvari pentru datoria uriasa a statului elen, gaura de finantare din programul de salvare si problemele legate de implementarea masurilor negociate cu creditorii.
Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe
1. Recesiune adanca: Datele economice arata ca tara se indreapta catre prapastie, avand in vedere ca estimarile arata o contractie a produsului intern brut de 3% pentru ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: 5 pericole care pandesc dupa colt" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 07:35
Grecia va fi aruncata intr-o recesiune crunta daca va intra in incapacitate de plata, pe fondul datoriilor, iar acest lucru va dauna economiilor est-europene, a avertizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), intr-un raport publicat joi.
Institutia sustine ca scenariul de baza este ca se va ajunge pana la urma la un acord intre statul elen si creditorii sai, arata Guardian.
Acest lucru va conduce la recapatarea increderii in economia greaca si la stabilizarea situatiei, astfel ca se paveaza drumul catre restabilirea unei cresteri modeste, in a doua parte a anului, scotand Grecia din recesiune.
Avertisment BERD: Nu se vede redresarea economica. Pregati-va pentru socurile din Ucraina, Rusia si Grecia!
Mai mult, e posibil ca ...citeste mai departe despre "Grecia va ajunge sub puterea lui Hades? Efecte negative in lant daca nu-si achita datoriile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 17:00
Economia Greciei a iesit din recesiune dupa sase ani, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent, consemnand doua trimestre consecutive de crestere, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Elen de Statistica.
Totodata, Institutul Elen de Statistica a revizuit estimarea pentru PIB-ul din trimestrul al doilea, de la o scadere de 0,2% la un avans de 0,4%, in urma adoptarii noii metodologii europene de calcul, relateaza MarketWatch.
De asemenea, datele neajustate sezonier arata ca economia elena a avansat cu 1,7% in trimestrul al treilea din acest an prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Turismul, motorul cresterii economice a Greciei
Cresterea economica se datoreaza rezultatelor inregistrate de turismul elen in acest an, imbunatatirii increderii in economia Greciei si stabilitatii cheltuielilor consumatorilor, potrivit economistilor consultati de MarketWatch.
Tot vineri, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a prezentat datele ajustate sezonier privind evolutia economiilor nationale din UE. In ceea ce priveste Grecia, PIB-ul a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea si cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior.
Prin comparatie cu trimestrul al treilea din 2013, economia elena a crescut cu 1,4% in perioada iulie-septembrie.
Atat autoritatile din Grecia, cat si institutii internationale precum Comisia Europeana, Banca Centrala... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 16:10
La zece ani de la gazduirea Jocurilor Olimpice de vara, Grecia este intr-o situatie economica disperata, infrastructura construita pentru acest eveniment ajungand intr-o stare deplorabila.
S-a spus ca o mare parte din vina pentru recesiunea severa prin care trec elenii ar avea-o efortul financiar urias depus de aceasta tara pentru gazduirea Olimpiadei, scrie gizmodo.com.
Din pacate, gloria acestei oganizari nu a folosit la nimic pentru tara in plan economic. Infrastructura ridicata atunci a ajuns in paragina.
Ierburile cresc peste tot, hotii furand tot ce au apucat. La Atena s-au cheltuit nu mai putin de 12 miliarde de dolari pentru a construi ceea ce era necesar pentru buna ...citeste mai departe despre "Fotografii uluitoare - complexul olimpic fantoma al Greciei (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 09:56
Economia Greciei va depasi in 2014 perioada cea mai dificila, dupa sase ani de recesiune, dar PIB-ul inca ar putea inregistra un declin usor in acest an, a estimat joi Fundatia pentru Cercetare Economica si Industriala (IOBE), transmite Reuters.
Noile previziuni ale IOBE sunt mai pesimiste decat cele anuntate de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, care se asteapta la o crestere de 0,6% in 2014.
"Desi, din punct de vedere al bilantului, s-a inregistrat o crestere a investitiilor si s-au implementat reforme structurale, aceste evolutii s-ar putea dovedi fragile la nivel fiscal si politic", se arata in raportul IOBE.
Institutia se asteapta ca rata somajului in Grecia sa scada la 26% in 2014, de la 27,3% estimat pentru 2013, datorita majorarii exporturilor si a investitiilor.
Luna trecuta, Banca Centrala a Greciei a estimat ca in 2014 economia va iesi din recesiunea de sase ani si va incepe sa se redreseze in 2014, in timp ce in 2013 declinul va fi de 4%, mai redus fata de prognoza initiala, de 4,6%.
In noiembrie, Guvernul a prezentat proiectul de buget, care indica o crestere a economiei de 0,6% in 2014, dupa un declin de 4% in 2013.
Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 16:57
Peste 44% dintre greci au avut anul trecut venituri sub pragul saraciei, potrivit estimarilor unui grup de analiza al Universitatii de Economie si Afaceri de la Atena, citat de cotidianul elen Kathimerini.
Pragul saraciei este de 60% din venitul mediu din 2009, ajustat la inflatie, sau pana la 665 de euro pe persoana, sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori in intretinere, informeaza Kathimerini.
Raportul Grupului de Analiza pentru Politici Publice sugereaza ca, in loc sa intareasca sprijinul pentru persoanele fara loc de munca - o metoda eficienta de stimulare a cererii de consum, statul a fost nevoit sa reduca acest ajutor.
De asemenea, statul nu a reusit sa impiedice colapsul structurilor sociale atat din cauza masurilor de austeritate adoptate in ultimii ani, cat si a lipsei unor strategii adecvate si a utilizarii ineficiente a resurselor, probleme care au afectat Grecia si inainte de declansarea crizei.
Grecia a inregistrat in 2013 al saselea an de recesiune. Bugetul pentru acest an, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere, cu un avans al PIB de 0,6%.
Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere in acest an, insa unii analisti au avertizat ca recesiunea va continua, insa cu o contractie a PIB mai redusa.
Guvernul de la Atena a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:16
Grecia a inregistrat in octombrie cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute.
Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962, potrivit Reuters, preluata de The Guardian.
Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.
In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena.
Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.
Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro.
Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:32
Economia Greciei nu se va redresa in 2013, ci se va confrunta cu inca un an de recesiune, se arata intr-o estimare realizata de banca americana Morgan Stanley.
Prognoza Morgan Stanley vine in contrast cu raportul prezentat in decembrie de Comisia Europeana, care indica imbunatatirea climatului economic, si cu asteptarile guvernului de la Atena privind redresarea economiei.
Morgan Stanley sustine nivelul de indatorare al Greciei ramane foarte ridicat, dar o noua implicare a sectorului oficial va depinde de calendarul alegerilor in Europa.
Morgan Stanley se asteapta ca presiunea austeritatii in Grecia sa scada anul acesta, iar declinul Produsului Intern Brut va fi de 4,5%, in linie cu estimarile Comisiei Europene si a guvernului elen.
In decembrie, Banca Centrala a Greciei a anuntat ca economia tarii s-ar putea redresa mai devreme decat se estimeaza daca reformele structurale si masurile financiare sunt implementate.
Potrivit planului fiscal pe termen mediu, guvernul de la Atena se asteapta la o contractie economica de 6,5% in 2012 urmata de o scadere de 4,5% in 2013. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:48