Peste 20,16 milioane de turisti au vizitat Grecia in primele noua luni din 2015, mai multi cu 8,6% comparativ cu perioada similara din 2014, o veste buna pentru economia tarii, arata datele publicate de Banca Centrala a Greciei (BoG).
Numarul sosirilor din Europa, care reprezinta majoritatea vizitatorilor straini in Grecia (88,4%), a inregistrat un avans de 7,9% in perioada ianuarie - septembrie 2015.
Din statele europene, avansuri semnificative s-au inregistrat in randul turistilor din Bulgaria (56,8%), Germania (17,8%), Marea Britanie (17,5%), Italia (26,1%), Romania (2,6%) si Polonia (27,1%), in timp ce numarul turistilor din Rusia si Serbia a scazut cu 62,1% si, respectiv, 26,5%.
Din afara Europei, cresteri importante ale numarului de vizitatori straini au fost din ...citeste mai departe despre "Sectorul infloritor care salveaza economia Greciei de la prabusire - Crestere importanta in 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 20:22
Timp de sase luni, negocierile duse intre eleni si creditorii tarii s-au axat pe problema sustenabilitatii sistemului de pensii din Grecia. Acum, noul acord incheiat de premierul Alexis Tsipras si creditorii din zona euro pune iarasi accent pe chestiunea pensiilor din Grecia.
Pentru germani si ceilalti creditori europeni, sistemul de pensii din Grecia este o adevarata harababura birocratica care are prea putin de a face cu anii de munca si sumele cotizate la fondul de pensii, arata revista International Business Times.
Sisteme diferite
Din perspectiva Europei de vest, grecii care depasesc varsta de 55 de ani sunt brusc coplesiti de o serie de beneficii acordate cu larghete de guvernul de la Atena.
Din punctul de vedere al oficialilor eleni, pensiile din Grecia se substituie, in aceste vremuri, unor programe sociale anti-saracie tinand pe linia de plutirii famlii intregi cu cel putin un somer in componenta.
Fiecare tabara are argumentele sale. Pana la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, pensionarii din Grecia beneficiau de venituri care depaseau valoarea medie inregistrata pe zona euro.
Acum, dupa 5 ani de austeritate, pensile din Grecia au fost ajustate cu 27%, coborand sub media din eurozona.
Chiar si fara multe detalii trecute in noul acord, este clar ca reformarea sistemului de pensii din Grecia inseamna noi taieri din veniturile varstnicilor eleni in scopul de a asigura stabilitatea fiscala.
Plasa de siguranta
In cazul in care Tsipras... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 10:43
Europa ar putea creste vertiginos in ochii investitorilor odata ce se va termina drama prin care trece Grecia, a explicat un analist de pe Wall Street, care gestioneaza active de peste un trilion de dolari din toata lumea.
"Fundamentele sunt chiar solide in multe locuri din Europa, insa situatia prin care trece statul elen distrage atentia investitorilor", a transmis Sheila Patel, director executiv la International Goldman Sachs Asset Management (GSAM), pentru CNBC.
Firma gestioneaza active in valoare de 1,2 trilioane de dolari la nivel global.
"Se observa deja o imbunatatire la tarile de la periferie, cum ar fi Spania si Italia, insa atunci cand te uiti la ce se intampla in Grecia, cum poti sa ii convingi sa faca pasul final? Parerea mea este ca investitorii inca se afla la stadiul de expectativa: doar unul din cinci baga bani in Batranul Continent", a mai spus Sheila Patel.
Din februarie, liderii de la Atena, pe de-o parte, zona euro, Banca Centrala Europeana si Fondul ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 06:59
Noul presedinte al Greciei, Prokopis Pavlopoulos, si-a luat vineri angajamentul sa lupte impotriva saraciei si a somajului, pentru Grecia, dar si "pentru Europa insasi".
"Trebuie sa contribuim cu totii la lupta impotriva flagelului saraciei si somajului", a declarat Prokopis Pavlopoulos, profesor de drept public in varsta de 64 de ani si fost ministru conservator, la scurt timp dupa ceremonia de investire.
Cartea pe care Grecia mizeaza totul: Problemele noastre sunt problemele Europei
Rata somajului din Grecia, dupa sase ani de recesiune, este in continuare de peste 26%, iar nivelul saraciei atinge 23,1%, potrivit statisticilor oficiale.
"Lupta dusa de Grecia nu are in vedere numai poporul sau, ea este si pentru Europa insasi", a afirmat seful statului elen. "Din nefericire, criza a obligat Europa sa faca pasi inapoi in ultimii ani", a adaugat el.
Noul presedinte proeuropean a fost ales in februarie cu o larga majoritate a deputatilor, pentru un mandat de cinci ani. El a ...citeste mai departe despre "Noul presedinte grec are planuri mari: Vrea sa lupte impotriva crizei si pentru Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Martie 2015, ora 08:58
Grecia a devenit din nou punctul fierbinte al Batranului Continent, insa economistul Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel, sustine ca acesta nu trebuie sa fie cel mai important motiv de ingrijorare pentru UE.
El considera ca exista nereguli importante din punct de vedere structural in tot blocul comunitar.
"Problema nu este Grecia, ci insasi Europa", scrie Joseph Stiglitz intr-un articol publicat de Project Syndicate.
El considera ca UE trebuie sa isi schimbe strategia, anume sa reformeze zona euro si sa renunte la politicile de austeritate.
In caz contrar, economistul avertizeaza ca o revolta a populatiei este inevitabila. "Aceasta nebunie economica nu poate continua la nesfarsit", mai sustine acesta.
"Europa nu are nevoie doar de reforme structurale in interiorul statelor membre, ci de o reformare a zonei euro in sine, precum si de o inversare a politicilor de austeritate, care nu au ajutat statele membre sa aiba parte de o crestere economica", a continuat ...citeste mai departe despre "Laureat cu Nobel: Nu Grecia e adevarata problema, ci Europa insasi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 08:30
Grecia "a platit destul pentru greselile sale", iar acum intervine rolul decisiv al Europei, care trebuie sa ajute tarile din sudul continentului sa faca fata crizei, a afirmat marti presedintele grec Carolos Papoulias.
"Suferim o flagelare necrutatoare, cred ca am platit suficient pentru greselile noastre", a declarat Papoulias dupa intalnirea cu presedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, aflat in vizita la Atena.
"Trebuie ca Europa, a carei coeziune este testata acum (...), sa-si joace rolul istoric" si "sa ajute nu numai Grecia, ci si Spania, Portugalia si Italia pentru a depasi criza economica astfel incat sa garanteze supravietuirea Uniunii Europene", a adaugat presedintele grec, ale carui atributii sunt pur onorifice.
Aceste declaratii survin intr-o perioada in care Grecia este constransa de creditorii sai, troica alcatuita din UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, sa adopte noi masuri de austeritate, pentru a economisi 11,5 miliarde de euro in anii 2013 si 2014, dupa trei ani de austeritate si in contextul unei recesiuni tot mai grave.
Creditorii Greciei au respins planul de austeritate de 12 miliarde de euro (15,34 miliarde de dolari) pregatit de guvernul elen, au precizat, luni, oficiali din cadrul guvernului, dupa negocieri care au durat mai bine de o luna. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:23
Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro este un subiect vechi, care revine insa in centrul discutiei internationale pe masura ce se apropie ziua in care trebuie sa dea inapoi banii imprumutati de la FMI si Uniunea Europeana.
La inceput, exitul Greciei din zona euro era vazut ca un lucru extrem de negativ de experti, dar acum opinia oficialilor europeni s-a schimbat. Insusi ministrul Economiei din Germania a afirmat intr-un interviu ca "Grexitul" si-a pierdut demult din "oroare".
Aceasta declaratie a oficialului german pare sa aiba insa un puternic iz politic si electoral, potrivit analistului economic Mircea Cosea.
"Cred ca in momentul de fata nu se mai pune problema iesirii Greciei din zona euro, cred ca cel putin pana la inceputul toamnei, in septembrie - octombrie, problemele Greciei nu sunt atat de presante incat sa ridice probleme la nivelul UE. Din acest punct de vedere este un respiro pentru cancelariile occidentale, mai ales a Germaniei, care a avut probleme din punctul de vedere al acceptului pe care populatia il are fata de platile pe care Germania le-a facut in ultima perioada pentru Spania", spune acesta.
La randul sau, analistul Ionel Blanculescu considera ca ministrul german a facut declaratia amintita mai sus pe baza opiniei exprimata recent de oficialii FMI care sunt aproape convinsi ca Grecia nu va putea respecta conditiile puse, ceea ce va declansa o intrerupere a finantarii.
In plus, cursul valutar este afectat de declaratia... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 08:01
Dupa mai multe zile de tensiuni, apele se linistesc, partial, pe frontul din Europa. Grecia are un nou premier iar Italia voteaza masurile de austeritate. Optimismul se reflecta in bursele din intreaga lume. Totusi, criza este departe de final.
Odata cu numirea unui premier interimar in Grecia si imprumutului pe care a reusit sa il faca Italia, la o rata mai mica decat cea estimata de investitori, traderii din America si Asia si-au recapatat optimismul. Europenii erau indecisi vineri dimineata, dar dadeau semnale pozitive.
Lucas Papademos va depune juramantul vineri la pranz si va prelua comanda unui cabinet intermiar care va trebui sa conduca Grecia prin momente foarte dificile. Atena trebuie sa implementeze cat mai repede masurile de austeritate, pentru a primi banii din transele convenite cu liderii europeni. Papademos este un economist de incredere, fost presedinte al Bancii Nationale din Grecia si fost vice-presedinte al Bancii Centrale Europene.
De aici inainte, toti ochii vor fi indreptati spre Italia care, prin datoria de 120% din PIB pe care o are, le da fiori investitorilor. Rata de imprumut atinsese joi un procent record de aproape 7,5%, mult peste pragul sustenabilitatii, dar trezoreria a reusit sa se imprumute la o rata mai mica de 7%.
Totodata, vin din ce in ce mai multe semnale ca Mario Monti, economist si fost comisar european, va conduce un nou guvern, in locul lui Berlusconi. Acesta ar putea fi instalat in functie pana duminica.
Astazi,... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:15
Problemele bugetare ale statelor din zona euro vor afecta cresterea economica din SUA , apreciaza vicepresedintele Rezervei Federale (Fed), Donald Kohn, informeaza Mediafax. "Europa reprezinta un risc. Problemele din Europa vor afecta cresterea economica din SUA in acest an si urmatorul ", a afirmat Kohn intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal.
Pe de alta parte, oficialul Fed considera ca statele europene vor reusi sa depaseasca dificultatile.
"Autoritatile sunt determinate sa stabilizeze situatia. Au luat multe masuri in aceasta privinta. Prin implementarea acestor masuri - masurile bugetare din Grecia, Spania sau Portugalia si mecanismul financiar destinat asigurarii accesului la credit al tarilor periferice - lucrurile vor deveni mai stabile", a adaugat el.
Referitor la criza financiara, el apreciaza ca autoritatile nu au reusit sa previna aceste turbulente din cauza lipsei de determinare si a intarzierii cu care au reactionat organismele de supraveghere financiara.
"Am sesizat mai multe probleme in dezvoltare, insa comunitatea de supraveghere financiara nu a intervenit indeajuns de puternic sau de rapid. Au avut loc modificari enorme in economia mondiala. Reglementarea sistemului financiar nu s-a adaptat schimbarilor aparute, in acest context, in sectorul financiar. Sistemul de control si de reglementare nu sunt suficient de adaptate", a spus el.
Kohn lucreaza din 1970 in cadrul Fed, insa s-ar putea retrage pe 23 iunie. mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 10:47