Grecia intentioneaza sa vanda participatii majoritare la patru porturi, ca parte a planului convenit cu creditorii sai dupa incheierea in 2018 a celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, arata un document al Agentiei pentru Privatizare din Grecia (HRADF), consultat de Reuters.
In acest an, statul elen vrea sa obtina din privatizari venituri de 2,4 miliarde de euro.
Vor fi vandute participatii majoritare la porturile Alexandropolis, Igoumenitsa, Heraklion si Volos, a anuntat HRADF pe site-ul sau.
In 2016, grupul chinez COSCO a cumparat o participatie de 51% la portul Pireu, cel mai mare din Grecia. Un consortiu condus de o firma germana a achizitionat de asemenea 67% din portul Salonic, in 2018.
Guvernul de la Atena a promis ca va accelera privatizarile, o conditie cheie inclusa in programul convenit de Grecia cu creditorii sai, in ideea de a atrage investitii si a stimula cresterea economica, intr-o tara care incepe sa isi revina dupa mai multi ani de criza.
Actuala criza provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) nu a afectat pana acum programul de privatizare, a declarat pentru Reuters un oficial elen.
Saptamana trecuta, premierul Kyriakos Mitsotakis anuntase ca Guvernul va injecta zece miliarde de euro pentru a sprijini economia afectata de epidemie.
Banca Centrala a Greciei a inrautatit prognoza de crestere a economiei in acest an de la 2,4% la 0%, din cauza efectelor negative ale pandemiei.
Marti, numarul deceselor din Grecia... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 12:02
Noul procuror general al Bulgariei a ordonat miercuri revizuirea intregului proces de privatizare care a urmat caderii comunismului, informeaza presa locala.
Biroul procurorului general Ivan Ghesev a precizat ca acesta a incredintat ancheta Agentiei Nationale de Securitate (DANS).
Dupa 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu coruptia, din cauza suspiciunilor privind neregulile.
Agentia bulgara pentru privatizare a inregistrat pana la sfarsitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemneaza ziarul 24 Ceasa.
In momentul respectiv, fusesera privatizate 66% din proprietatile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix fata de moneda unica europeana, 1 euro = 1,95583 leva - n. red.).
Au fost incheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania si alte tari.
Decizia lui Ghesev a fost salutata atat de guvernul conservator de la Sofia, cat si de Partidul Socialist si partidul DPS al etnicilor turci, aflate in opozitie.
"Continuam sa punem intrebari despre faptul ca statul a fost jefuit in mod barbar", a declarat Krasimir Velcev, vicepresedintele partidului de guvernamant GERB.
Noul procuror general, care si-a preluat functia in decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizarii dupa mai multe perchezitii si alte... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 22:48
Grecia vrea sa ii atraga pe strainii bogati prin introducerea unui impozit unic de 100.000 de euro pentru persoanele dispuse sa isi mute rezidenta in Grecia, transmite Bloomberg.
Guvernul de la Atena, care de la instalare, in luna iulie, cauta modalitati pentru a stimula cresterea economica, ar urma sa anunte joi noul proiect pentru cei care vor putea beneficia de statutul de non-domiciled (non-dom), adica cei care vor putea pretinde ca traiesc in Grecia chiar daca au domiciliul in alta tara.
Programul non-dom face parte dintr-o reforma mai ampla a sistemului de taxe ce include reducerea nivelului de impozitare pentru companii si gospodarii si o taxa unica de 15% pentru optiunile pe actiuni (stock options).
Guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis mizeaza pe o crestere economica de 2,8% in 2020, un nivel considerat optimist de creditorii internationali si alte institutii. In acest sens, Guvernul de la Atena a deblocat proiectul Hellinikon, care prevede transformarea unui aeroport dezafectat intr-un proiect imobiliar, si a acordat grupului minier Eldorado Gold Corp permisiunea de a investi intr-o mina de aur din nordul Greciei. De asemenea, autoritatile intentioneaza sa accelereze programul de privatizari.
Insa principala provocare penrtu Grecia este atragerea de investitii care sa creeze locuri de munca, avand in vedere ca investitiile de capital fix se situau la 20,6% din PIB inainte de criza datoriilor iar estimarile Guvernului pentru 2020 arata ca... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 10:25
Grecia a demarat miercuri o procedura de licitatie internationala pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni la compania de rafinare Hellenic Petroleum, in conformitate cu acordul convenit cu creditorii internationali.
Agentia de privatizare din Grecia (HRDAF) a precizat ca va vinde un pachet de 50,1% din actiunile Hellenic Petroleum, iar partile interesate (care trebuie sa aiba o experienta de cel putin trei ani in industria de petrol si gaze) trebuie sa isi exprime interesul pana la data de 18 mai.
Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a HRDAF, procedura de licitatie se va desfasura in doua faze: una de preselectie si una de depunere a ofertelor angajante. HRDAF a precizat ca tranzactia va fi doar in numerar, transmite Reuters.
Hellenic Petroleum este cea mai mare companie de rafinare petroliera din Grecia si a treia din Europa cu o valoare de piata de 2,6 miliarde euro.
La inceputul acestei luni, actionarii principali - HRADF si Paneuropean Oil and Industrial Holding (Latsis Group) - au cazut de acord sa vanda un pachet de cel putin 50,1% din actiunile Hellenic Petroleum.
Pachetul de actiuni pe care fiecare dintre cei doi actionari principali il va vinde va fi decis la o data ulterioara, atunci cand investitorii de pe lista scurta vor fi invitati sa depuna oferte angajante.
Paneuropean Oil and Industrial Holding detine 45,5% din actiunile Hellenic Petroleum, iar statul grec detine o participatie de 35,5%.
Grecia a strans... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:22
Consortiul format din compania germana Fraport si Slentel, o divizie a grupului elen Copelouzos, va finaliza in curand preluarea in concesiune pe cel putin 40 de ani a 14 aeroporturi din Grecia, dupa ce aprobarea celui de-al treilea pachet de ajutor financiar pentru Atena a deblocat privatizarile.
Odata cu aprobarea pachetului financiar pentru Grecia, privatizarile de active ale statului sunt asteptate sa fie reluate. In acest context, Fraport si Slentel vor incheia in curand concesionarea a 14 aeroporturi regionale, scrie cotidianul elen Kathimerini, preluat de portalul GreekReporter.
Cele 14 aeroporturi se afla in Aktion, Chania, Corfu, Kavala, Kefalonia, Kos, Mytilene, Mykonos, Rodos, Samos, Santorini, Skiathos, Salonic si Zakynthos, cele mai multe dintre acestea fiind destinatii turistice cunoscute.
Acordul dintre consortiu si statul elen a fost semnat in noiembrie anul trecut, insa nu a fost finalizat pana in prezent.
Grecia primeste 86 de miliarde de euro: Cand vine... citeste mai departe despre "Un consortiu germano-grec preia in concesiune 14 aeroporturi din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 August 2015, ora 20:34
Agentia elena pentru privatizari a stabilit joi datele-limita ale licitatiilor pentru principalele doua porturi din tara si operatorul feroviar TRAINOSE, pe care Grecia a acceptat sa le privatizeze in cadrul noului plan de ajutorare convenit cu creditorii internationali.
Pentru portul Pireu, data-limita de depunere a ofertelor este octombrie, pentru Trainose - luna decembrie, iar pentru portul Salonic luna februarie 2016, relateaza Reuters.
Grecia urmeaza sa procedeze rapid la o serie de privatizari ale porturilor si retelelor feroviare, dar si a aeroporturilor de la nivel regional si operatorului pentru energie electrica, potrivit unui protocol de acord stabilit impreuna cu creditorii sai.
Criza din Grecia: Parlamentul a votat programul de ...citeste mai departe despre "Grecia. start la privatizari: Doua porturi si un operator feroviar, in prima linie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 15:43
Grecia va adopta o lege care introduce 77 de amendamente menite sa clarifice obstacolele legale care intarzie planul de privatizare, a anuntat ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a intalnit cu premierul Antonis Samaras si cu sefii coalitiei de guvernare din Grecia pentru a discuta situatia celor zece active de stat care sunt pregatite pentru a fi scoase la vanzare. Ministrul de Finante nu a precizat numele acestor active.
"Am fost informati de premier ca a numit un secretar general al guvernului pentru a redacta legea ce va include 77 de amendamente legislative care vor usura procesul de privatizare", a declarat ministrul elen de finante.
Costas Mitropoulos, fostul sef al Fondului de privatizare din Grecia, a demisionat luna trecuta din functie.
Noul guvern din Grecia a anuntat reluarea privatizarilor, pentru a stimula cresterea economiei, dar a admis ca intarzierile au fost cauzate de repetarea alegerilor din acest an.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a promis in primul sau discurs de la preluarea functiei, in iulie, ca va implementa reformele si programul de privatizare, pentru ca Grecia sa-si recastige credibilitatea in fata creditorilor internationali.
Din cauza intarzierii cauzate de repetarea alegerilor, Grecia nu va indeplini obiectivul de a obtine din privatizari suma de 3,2 miliarde de euro in acest an, iar privatizarea unor companii, cum ar fi DEPA - firma care gestioneaza... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:08
"Grecia va evita default-ul si cu siguranta va ramane in zona euro. Timp de 1 an si jumatate m-am trezit in fiecare dimineata cu gandul la posibilul default al Greciei. Suntem inca aici si Europa e cu noi, iar euro ramane o moneda puternica", a declarat Stavros Lambrinidis, ministrul de Externe al Greciei.Aceasta declaratie vine dupa ce "troika" formata din Comisia Europeana, FMI si BCE au incheiat o conferinta in cursul zilei de ieri la care au discutat despre finantarea Greciei.
Reprezentantii autoritatilor internationale au convenit sa revina la Atena la inceputul saptamanii viitoare.
Ministrul grec de Externe a precizat ca planul de salvare se afla deja in vigoare, nu doar pentru perioada imediat urmatoare pana in 2014.
"Grecia nu este o tara saraca. Este o tara care a fost prost gestionata de cativa ani", a mai adaugat acesta.
In ciuda progreselor recente care s-au facut cu privire la discutiile despre datoriile elene, Lambrinidis a punctat trei probleme principale.
Ca parte a planului de salvare al UE/FMI pentru Grecia, politicianii greci au promis sa grabeasca planul de privatizare pentru a reduce datoria tarii.
Insa, Grecia ar fi putut sa puna in aplicare aceasta cerinta, in special in industria telecomunicatiilor mult mai rapid, a subliniat ministrul grec.
In plus, Grecia a suferit o recesiune mai mare decat era de asteptat, iar pietele au perceput ca Europa nu a vorbit intotdeauna "cu o singura voce".
"La un moment dat a parut ca sunt prea multi <<doctori... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 10:38
Parlamentul Greciei a aprobat planul de austeritate prezentat de Guvern, ceea ce inseamna ca statul elen va primi transa de 12 miliarde de euro de la FMI si UE pentru evitarea falimentului, anunta NewsIn.Planul de austeritate propus de guvernul elen a primit cele 151 voturi necesare.
Masurile prezentate Parlamentului prevad economii de 28,4 miliarde de euro si privatizari masive, ce urmeaza sa aduca la bugetul statului 50 de miliarde de euro pana in 2015.
Proiectul este contestat, insa, de sindicate, care au lansat marti o greva de 48 de ore, dupa luni in care veniturile au fost reduse si in care rata somajului a ajuns la peste 16%.
In urma aprobarii masurilor, Uniunea Europeana si FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din imprumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei.
De asemenea, oficialii europeni ar urma sa finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizeaza sa ajute Grecia sa isi plateasca datoriile pana la sfarsitul lui 2014.
Iata care sunt masurile de austeritate pe care parlamentul elen le-a aprobat:
- Guvernul elen va introduce o taxa de solidritate intre 1-5% din venitul personal pentru a strange 1,38 de miliarde de euro.
- Impozitele pe proprietati vor crestere si vor fi introduse taxe pe lux pentru iahturi, piscine si masini
- Firmele cu profit ridicat si persoanele care detin proprietatile de lux vor plati taxe speciale
- TVA-ul in cazul barurilor si al restaurantelor va creste de la 13%... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 16:15