Grecia va incerca sa obtina 3,5 miliarde de euro, aproxiativ 4 miliarde dolari, in 2016 din vanzarea activelor de stat, inclusiv cele ale celor mai mari doua porturi din tara.
"Un numar mare de privatizari va fi finalizat foarte rapid, in urmatoarele sase luni", a declarat Stergios Pitsiorlas, presedintele Agentiei de Privatizare din Grecia (Hellenic Republic Asset Development Fund - HRADF), arata Bloomberg.
Veniturile din vanzarile de active vor fi utilizate pentru a rambursa o parte din creditele pentru salvarea Greciei.
Stergios Pitsiorlas a precizat ca urmeaza sa fie vandut un pachet de 67% din porturile Pireu si Salonic, lucru care s-a aflat si in programul electoral al partidului Syriza, dar si lucru convenit in acordul cu creditorii internationali.
De asemenea, grecii urmeaza sa vanda si 66% din Desfa, transportatorul si distribuitorul de gaze naturale din Grecia, catre ...citeste mai departe despre "Ce face Grecia ca sa scoata 3,5 miliarde de euro: Isi vinde porturile si gazele" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 12:38
Grecia a vandut cladirea ambasadei din Marea Britanie pentru 23,3 milioane de lire sterline (27,4 milioane de euro), in cadrul unui proces de vanzare de pe urma caruia statul vrea sa obtina fonduri pentru reducerea indatorarii tarii.
Statul viza un pret minim de 22 de milioane de lire sterline pentru sediul ambasadei din Londra.
Alte trei proprietati, din Nicosia, Belgrad si Bruxelles, au generat alte 13,54 milioane de euro, a anunta autoritatea pentru privatizare, citata de cotidianul elen Kathimerini.
"Intr-o perioada dificila, alegerile noastre s-au dovedit justificate, ceea ce este incurajator pentru viitor. Suntem foarte multumiti de rezultat", a declarat seful fondului de privatizare, Yiannis Emiris.
Doua proprietati care nu au primit oferte vor fi scoase din nou la vanzare in doua saptamani.
Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate pentru a primi doua pachete de imprumuturi externe de la zona euro si FMI, insumand 240 de miliarde de euro.
Conditiile impuse de creditorii externi includ si privatizari masive, pentru eficientizarea economiei si reducerea indatorarii tarii. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:08
Guvernul grec vrea sa vanda mai multe cladiri si resedinte diplomatice din Europa, aflate in orase precum Londra, Bruxelles sau Belgrad. Masura este inclusa in programul de privatizari prin care incearca sa convinga creditorii externi sa continue finantarea statului.
Pe lista de vanzari de active intocmita de agentia pentru privatizari de la Atena au fost incluse proprietati imobiliare restrictionate anterior, precum resedinta consulului elen dintr-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere londoneze si cladiri de birouri in Bruxelles si Belgrad, au afirmat sursele citate.
Mai mult, un fost palat regal din apropierea Atenei ar putea fi vandut sau concesionat.
Grecia a promis creditorilor externi ca va atrage pana in 2020 fonduri de 50 miliarde euro din privatizari, jumatate din plan vizand vanzarea de proprietati imobiliare.
Fondul elen de privatizare a anuntat saptamana trecuta ca va accelera vanzarea activelor statului, in timp ce o misiune de inspectori din partea Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene evalueaza progresul inregistrat de guvern in privinta tintelor din acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.
Ce active scoate la vanzare statul elen
Printre obiectivele scoase la vanzare de statul grec se numara resedinta londoneza a consulului elen, o vila ridicata in urma cu 115 ani, in stil victorian, cu o suprafata de 947 metri patrati, situata in zona Holland Park din Kensington & Chelsea.
Preturile de vanzare din cartierele... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 13:56
Grecia va adopta o lege care introduce 77 de amendamente menite sa clarifice obstacolele legale care intarzie planul de privatizare, a anuntat ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a intalnit cu premierul Antonis Samaras si cu sefii coalitiei de guvernare din Grecia pentru a discuta situatia celor zece active de stat care sunt pregatite pentru a fi scoase la vanzare. Ministrul de Finante nu a precizat numele acestor active.
"Am fost informati de premier ca a numit un secretar general al guvernului pentru a redacta legea ce va include 77 de amendamente legislative care vor usura procesul de privatizare", a declarat ministrul elen de finante.
Costas Mitropoulos, fostul sef al Fondului de privatizare din Grecia, a demisionat luna trecuta din functie.
Noul guvern din Grecia a anuntat reluarea privatizarilor, pentru a stimula cresterea economiei, dar a admis ca intarzierile au fost cauzate de repetarea alegerilor din acest an.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a promis in primul sau discurs de la preluarea functiei, in iulie, ca va implementa reformele si programul de privatizare, pentru ca Grecia sa-si recastige credibilitatea in fata creditorilor internationali.
Din cauza intarzierii cauzate de repetarea alegerilor, Grecia nu va indeplini obiectivul de a obtine din privatizari suma de 3,2 miliarde de euro in acest an, iar privatizarea unor companii, cum ar fi DEPA - firma care gestioneaza... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:08
Transelectrica va fi listata luna aceasta pe bursa, aceasta fiind prima dintr-un lung sir de vanzari ce vor fi facute in 2012.
In urma angajamentului realizat intre statul roman si Fondul Monetar International (FMI), in 2012 vor fi listate sase companii de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunea are loc intr-un moment prost, dupa parerea specialistilor, intreaga piata de capital europeana fiind inghetata din cauza lipsei de interes si lichiditati a investitorilor.
"Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec", a declarat Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarilor, pentru Business24.
Pe de alta parte, analistul economic Aurelian Dochia considera ca listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni este un lucru benefic pentru companiile respective.
"Le creste vizibilitatea pe piata si exercita o presiune pentru imbunatatirea performantei companiilor respective", spune analistul.
Calendarul listarilor
Prima companie care va iesi pe BVB este Transelectrica, listarea unui pachet de 15% fiind programata pentru aceasta luna. Statul detine 74% din actiunile principalului operator de transport de energie electrica din Romania, iar compania are un capital social de 733 milioane de lei.
In 2011,... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 18:05
Guvernul elen a anuntat luni ca intentioneaza sa vanda participatiile detinute in companiile controlate de stat si sa formeze un fond suveran de investitii, pentru a stopa criticile privind intarzierea masurilor de crestere a veniturilor si reducere a cheltuielilor, relateaza Financial Times, citat de NewsIn."Cabinetul si-a reafirmat hotararea de a continua programul de consolidare fiscala", a declarat ministrul de Finante, George Papaconstantinou.
Potrivit acestuia, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 10,5% din PIB, la 7,5% din PIB, pana la sfarsitul anului.
Guvernul isi va vinde imediat participatiile la companiile OTE Telekom, Postbank, porturile Atena si Salonic, precum si la compania de furnizare a apei din Salonic, in cadrul programului "ambitios" de privatizare, a anuntat ministrul elen de Finante.
Executivul nu a dat insa nici o indicatie in privinta preturilor pentru aceste active ori a calendarului vanzarilor.
Potrivit lui Papaconstantinou, masurile detaliate pentru reducerea deficitului bugetar la 1% din PIB pana in 2015 vor fi anuntate saptamana viitoare, dupa ce "troica" formata din reprezentantii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International isi va incheia evaluarea asupra politicilor economice ale Greciei. mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 13:19
Grecia este aproape de incheierea unui acord cu UE si FMI pentru un imprumut suplimentar de 50-60 miliarde euro pentru acoperirea deficitului de finantare din urmatorii doi ani, angajandu-se in schimb la privatizari "curajoase", scriu miercuri ziarele elene, preluate de Reuters, citat de Mediafax.Grecia, cu o datorie publica de circa 143% din PIB (328,5 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, se confrunta cu costuri de imprumut prohibitive si nu va reusi sa revina pe pietele financiare anul viitor, asa cum prevede acordul incheiat cu un an in urma cu institutiile financiare internationale pentru un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro.
Astfel, tara va avea nevoie de un "plan B" pentru a acoperi datoriile ajunse la maturitate in 2012.
Oficialitatile de la Atena au dezmintit marti zvonurile ca negociaza un nou acord de finantare externa, de 60 miliarde euro, cu UE si FMI.
Costurile de imprumut ale statului elen au facut un nou salt, din cauza temerilor ca guvernul ar putea fi nevoti sa restructureze datoria fara o noua runda de sprijin de la UE.
Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, a declarat ca nu s-a ajuns la o decizie privind cuantumul sau forma unui eventual nou imprumut catre Grecia, dar ca restructurarea datoriilor iese din discutie.
"Grecia urmeaza sa semneze un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCE) pentru a-si asigura finantarea cu circa 60 miliarde euro, pe langa cele 110 miliarde euro care sunt deja platite in transe", potrivit... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 11:45