Grecia a solicitat, marti, un nou program de salvare, de doi ani, de la Mecanismul European de Salvare (ESM). Acest mecanism financiar este fondul de urgenta al UE, destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate.
Daca Grecia primeste un raspuns favorabil din partea mecanismului european, atunci si-ar acoperi nevoie de finantare si si-ar restructura si datoriile, scrie Street Insider.
Grecia, numaratoarea inversa - LIVE
Grecia si-ar continua negocierile catre un "acord viabil" in interiorul zonei euro, arata publicatia, care citeaza un e-mail al guvernului elen.
Tara se afla intr-un impas, marti, pentru ca trebuie sa achite, ...citeste mai departe despre "Miscare de ultim moment la Atena: Grecia cere un nou program de salvare pe doi ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:35
Oficialii din zona euro sunt deranjati de tactica de negociere a Greciei si spun ca tara se comporta precum un "sofer de taxi" si cere tot mai multi bani, in loc sa detalieze planurile de reforma.
Acuzatiile au fost aduse dupa ultima runda de negocieri privind planul de salvare al Greciei, scrie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citat de Business Insider.
Mai multi oficiali din zona euro s-au declarat "dezamagiti" de lipsa de planuri de reforma economica si "socati" de lipsa de progres dovedita de guvernarea Syriza.
Ministerul elen de Finante a reactionat imediat dupa publicarea articolului din presa germana, explicand ca cititorii ...citeste mai departe despre "Oficialii din zona euro acuza Grecia ca se comporta ca un "sofer de taxi"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:44
Grecia este cu un pas mai aproape de a obtine extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, dupa ce lista de reforme propusa de Guvernul de la Atena a fost aprobata de zona euro. Totusi, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) au cateva critici la adresa ei.
Marti dupa amiaza, ministrii de Finante din uniunea monetara au dat unda verde documentului, numindu-l "suficient de cuprinzator pentru a fi un punct de pornire important", informeaza BBC News.
E oficial: Guvernul Greciei a facut un pas esential pentru viitorul tarii - Ce urmeaza
Totusi, ei au tinut sa precizeze ca au cerut autoritatilor elene sa dezvolte si sa extinda lista cu reforme, in baza programului actual, in colaborare cu institutiile europene, se arata intr-un comunicat de presa.
Grecia a ajuns, vineri, la un acord cu creditorii sai internationali legat de extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara. Ca parte a intelegerii, Guvernul de la Atena ...citeste mai departe despre "Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:10
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat ca Romania are un plan de rezerva in caz de soc economic in zona euro, insa a omis sa le si mentioneze.
Analistii economici sustin ce cele mai la indemana instrumente raman banii din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.
Rezultatele alegerilor parlamentare din Grecia sunt de natura sa ajute la stabilizarea si consolidarea zonei euro, situatie de care va beneficia si Romania, care nu va mai avea parte de socurile externe care au pus presiune pe curs in ultimile saptamani, a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si vicepremier.
Banii de imprumut, tampon la criza
Vicepremierul a adaugat ca Romania este pregatita si dispune de un plan de rezerva in situatia in care economia zona euro se va indrepta catre o noua perioada de criza.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca singura plasa de siguranta pentru Romania ramane rezerva pe care o avem la FMI si miliardul de euro din imprumutul preventiv cu Banca Mondiala.
El sustine ca singurele modalitati sunt reprezentate de creditarea dintr-o sursa externa, pentru ca pe piata interna nu exista bani, nici chiar fondul de urgenta al primului ministru nu poate fi inclus in calcule, pentru ca si el este la limita.
Cosea este ferm convins ca Romania nu va apela la rezerva strategica de aur de la Banca Nationala pentru atragerea de lichitidati, pentru ca aceasta are alta destinatie: stabilizarea cursului valutar. Rezerva... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 08:01
Rezultatul summit-ului UE de miercuri a provocat un masiv "raliu" pe piata bursiera. Cu toate acestea, exista inca sceptici care prevad o iesire furtunoasa a Greciei de pe scena european.
Economistul Ken Rogoff a precizat in cadrul unei conferinte ca liderii UE au cumparat doar timp si ca problemele inca exista. Acestea, in opinia sa, nu pot fi rezolvate prea usor, a declarat acesta pentru Business Insider.
"Situatia nu s-a schimbat prea mult. Liderii europeni au gasit o solutie, nu de salvare, ci de amanare. Acestia si-au dat seama cum pot cumpara cateva luni", a declarat acesta.
In opinia economistului, Grecia va parasi zona euro in urmatorii zece ani.
"Intrebarea cea mai importanta este daca toate statele de astazi se vor mai afla in zona euro. Raspunsul meu este cu siguranta nu", spune Ken Rogoff. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 21:38
Creditorii din Italia, Spania si Portugalia vor fi marii perdanti ai planului pentru salvarea zonei euro si vor suporta povara celor 100 de miliarde de euro, aproximativ 139 miliarde de dolari destinati recapitalizarii bancilor, in timp ce omologii lor din Marea Britanie, Germania si Franta ar putea evita strangerea de fonduri suplimentare.
Factorii de decizie politica din Europa incearca sa ajunga la un acord, inainte de summit-ul programat miercuri, la Bruxelles. Una dintre masurile vehiculate presupune obligarea bancilor sa isi majoreze capitalurile de risc, de la 1% din active, cat sunt in prezent, pana la 9%, anunta Bloomberg.
Printre bancile vizate de aceasta masura se numara UniCredit SpA, cea mai mare banca din Italia, Banco Comercial Portuges SA, numarul 2 din punct de vedere al marimii din Portugalia si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, a doua ca marime din Spania.
Creditorii ar putea determina o crestere a valorii obligatiunilor, permitandu-le sa mai diminueze din costul datoriei suverane.
Italia, Spania si Portugalia, tari care se confrunta cu note de plata consistente pentru a-si consolida bancile, s-au declarat sceptice in privinta acceptarii planului, pentru ca se tem ca vor avea o expunere pe Grecia mai mare decat statele german si francez.
Bancile din Franta au o expunere pe Grecia de peste 51 miliarde dolari, in timp ce bancile din Germania au o expunere pe bancile din statul elen de aproximativ 33,5 miliarde dolari, la sfarsitul lunii iunie,... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 11:02
Franta si Germania sunt la un pas sa semneze un plan de salvare pentru zona euro, in valoare de 2 miliarde de euro (aproximativ 2,76 miliarde de dolari), acord ce va determina o apreciere a monedei unice europene si o crestere a actiunilor de la Bursa din New York.
Informatia a fost publicata de ziarul britanic The Guardian, care citeaza diplomati din Uniunea Europeana, precizeaza The Guardian.
Diplomatii sustin ca planul pe care urmeaza sa il aprobe oficialii germani si francezi prevede cresterea capacitatii Fondului european de stabilitate financiara (FESF) la suma record de 2.000 de miliarde de euro, fata de 440 milioane cat este in prezent.
Franta si Germania au convenit sa recapitalizeze pana la 70 de banci europene, conform The Guardian.
De asemenea, atat Berlinul, cat si Parisul au convenit ca sectorul privat sa se implice mai mult in planurile de salvare care vizeaza Grecia.
Bancile europene cu expunere mare pe datoria suverana au intampinat dificultati in operatiunile de finantare, alimentand si mai mult temerile guvernelor, ingrijorate ca vor trebui sa recapitalizeze institutiile bancare.
Planul ar urma sa fie ratificat la summit-ul Uniunii Europene, din Bruxelles, programat pentru duminica.
Articolul publicat, marti, de ziarul britanic a influentat deja pietele bursiere, care au inregistrat cresteri.
Pana acum, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 15:10
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a schitat, miercuri, un plan pentru a pune capat crizei datoriilor in zona euro, care cuprinde cinci domenii de actiune si prin care bancilor care sunt salvate de la faliment li se cere sa nu mai acorde dividende, informeaza NewsIn.Barroso a spus ca bancile trebuie sa puna deoparte mai multi bani pentru a se pazi de viitoare pierderi.
De asemenea, bancile sprijinite prin fondul de salvare al zonei euro - Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESA) - trebuie sa inceteze sa mai plateasca dividende sau sa mai acorde bonusuri, a cerut Barroso.Presedintele Comisiei Europene a indicat cinci directii de actiune destinate sa sparga "cercul vicios" format de indoielile privind sustenabilitatea datoriilor suverane, stabilitatea sistemului bancar si perspectivele de crestere ale Uniunii Europene.Astfel, este nevoie de actiune decisiva in privinta Greciei, astfel incat toate indoielile in legatura cu sustenabilitatea economica a tarii sa fie indepartate, a aratat Barroso. Aceasta include eliberarea ultimei transe din imprumutul international acordat Greciei.Comisia spune ca trebuie implementate masurile asupra carora s-a cazut de acord in iulie, adica sporirea fondului de salvare pana la 440 de miliarde de euro si accelerarea lansarii succesorului sau permanent, Mecanismul de Stabilitate Europeana.Este nevoie de actiune coordonata pentru consolidarea bancilor Europei. Bancile ar trebuie sa procedeze la o recapitalizare... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 20:10
Europa pregateste o suplimentare a arsenalului Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, fondul de salvare al zonei euro, in contextul temerilor privind raspunsul lent la criza datoriilor, care ameninta recuperarea economiei mondiale, insa politicienii nu se pun de acord asupra masurilor, potrivit Mediafax.Multe din optiunile de a suplimenta fondul de 440 de miliarde de euro se confrunta cu probleme, de exemplu opozitia unor tari precum Germania, care se teme de o reeditare a politicilor economice dezastruoase din anii '20, potrivit Reuters.Intre timp, oficialii zonei euro au incercat, luni, sa minimalizeze informatiile referitoare la aparitia unor noi planuri de injumatatire a datoriilor Greciei si de recapitalizare a bancilor europene, afirmand ca nu se discuta o astfel de varianta.Calcule aproximative sugereaza ca fondul de salvare, care se imprumuta de pe pietele financiare sustinut de garantii din partea statelor zonei euro, ar putea face fata unui pachet de salvare a Spaniei, dar nu ar avea destula "munitie" daca ar avea nevoie de ajutor Italia.Fondul este deja angajat sa asigure imprumuturi de urgenta de 17,7 miliarde de euro Irlandei si de 26 de miliarde de euro Portugaliei.In plus, acesta preia si restul contributiei Europei la pachetul financiar initial pentru Grecia, care va avea nevoie probabil de inca 25 de miliarde de euro, respectiv urmeaza sa contribuie cu doua treimi dintr-un al doilea pachet, de 109 miliarde de euro, pentru statul elen.Impreuna,... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 18:43