Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, a declarat sambata ca oferta trimisa de catre Guvernul Alexis Tsipras si sustinuta de Parlamentul elen constituie "o buna baza de negociere".
"Institutiile, toate, am spus ca acest plan poate constitui o buna baza de negociere", a afirmat Moscovici, la sosirea la reuniunea extraordinara a ministrilor Economiei si Finantelor din zona euro (Eurogrup), ce se desfasoara sambata, la Bruxelles, si are ca tema criza elena.
Comisarul european a adaugat ca "astazi este o zi importanta pentru zona euro, si, asa cum Comisia Europeana a anuntat inca de la inceput, obiectivul este mentinerea integritatii zonei euro, mentinerea Greciei in aceasta zona" si, de aceea, considera ca aceasta zi inseamna ca "a venit momentul adevarului".
Intalnire cruciala pentru Grecia, la Bruxelles - orele decisive pentru Europa
In ceea ce priveste planul de reforme pe care Guvernul premierului elen, Alexis Tsipras, l-a trimis ...citeste mai departe despre "Intalnire cruciala pentru viitorul Greciei. Oferta lui Tsipras, "o buna baza de negociere"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 16:50
Oficialii din zona euro sunt deranjati de tactica de negociere a Greciei si spun ca tara se comporta precum un "sofer de taxi" si cere tot mai multi bani, in loc sa detalieze planurile de reforma.
Acuzatiile au fost aduse dupa ultima runda de negocieri privind planul de salvare al Greciei, scrie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citat de Business Insider.
Mai multi oficiali din zona euro s-au declarat "dezamagiti" de lipsa de planuri de reforma economica si "socati" de lipsa de progres dovedita de guvernarea Syriza.
Ministerul elen de Finante a reactionat imediat dupa publicarea articolului din presa germana, explicand ca cititorii ...citeste mai departe despre "Oficialii din zona euro acuza Grecia ca se comporta ca un "sofer de taxi"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:44
Gestul obscen facut de ministrul Yanis Varoufakis la adresa Germaniei s-a dovedit a fi doar un trucaj realizat de o televiziune germana, dar a avut rolul de a arata cat de inflamabila este realatia tensionata dintre Grecia si restul Europei.
"Intr-adevar, o astfel de agitatie nici n-ar fi fost de imaginat inainte de criza financiara din 2008, care a dezvaluit fisurile existente in uniunea monetara europeana si a intors tarile una impotriva alteia", reflecta Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.
Indusi in eroare
"La inceputul lui 2010, in momentul in care guvernul Greciei nu a mai putut achita imprumuturile datorate bancilor grecesti, franceze si germane, am militat impotriva incercarii de a contracta un urias imprumut din partea Europei pentru acoperirea acelor datorii", isi aminteste actualul ministru de Finante al Greciei.
Varoufakis sustine ca a avut 3 motive pentru care s-a opus noului imprumut, primul fiind reprezentat de transferul pierderilor private inregistrate de bancile grecesti in sarcina cetatenilor acestei tari.
"Cati dintre platitorii de taxe europeni care au sustinut aceasta masura stiu ca, de fapt, 90% din suma imprumutata, 240 de miliarde de euro, au ajuns la institutiile financiare, nu in bugetul statului sau la populatia din Grecia?", se intreaba oficialul elen.
In al doilea rand, Varoufakis crede ca era evident ca, atata timp cat Grecia se dovedea incapabila sa-si plateasca... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 17:30
Creditorii internationali au aprobat, marti, lista cu reforme elaborata de Guvernul grec, ceea ce inseamna ca s-a facut un pas inainte pentru ca Atena sa obtina extinderea cu patru luni a actualului program de asistenta financiara, care expira la finalul lunii.
Insa politicienii eleni dau dovada de o atitudine inadecvata fata de partenerii lor, considera europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.
Politicianul a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre culisele negocierilor care au avut loc intre Grecia si creditorii sai internationali.
Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro
El a participat, marti, la o intrevedere cu seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, unde s-a discutat situatia in care se afla statul elen.
Care a fost principala tema de discutie cu seful Eurogroup?
Discutia a fost in principal despre necesitatea si importanta reformelor structurale pentru ca ...citeste mai departe despre "Culisele negocierilor dintre Grecia si creditorii internationali: E inadecvat ce fac politicienii eleni Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 07:14
Atena si troica creditorilor sai internationali UE-BCE-FMI au reluat, luni dimineata, in capitala elena, dificilele lor negocieri in vederea finalizarii noilor masuri de austeritate si a deblocarii unei noi transe de imprumut pentru Grecia.
Negocierile dintre reprezentantii troicii internationale si ministrul elen de finante Yannis Stournaras "au fost reluate la ora locala 09:00, dar nu se stie cand se vor incheia", a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Finante de la Atena.
Potrivit acestui responsabil, guvernul grec nu a exclus ca aceste discutii sa continue pe aproape tot parcursul acestei saptamani si chiar dupa prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru 2014.
Reprezentantii troicii vor purta negocieri si cu ministrul muncii, Yannis Vroutsis, asupra proiectului legii privind reforma in domeniul securitatii sociale, care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, dupa cum a mai indicat acelasi oficial elen.
Lansat la inceputul lunii septembrie acest an, auditul trimestrial al troicii (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International) asupra finantelor si reformelor in Grecia, a fost intrerupt la sfarsitul aceleiasi luni.
A fost reluat la inceputul lunii noiembrie, dar a fost din nou suspendat saptamana trecuta in timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles. In cadrul acestei reuniuni, zona euro a solicitat cu insistenta Atenei, care negociaza deblocarea unei transe de... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 14:39
Premierul grec, Antonis Samaras, a cerut prelungirea perioadei in care sa fie aplicate reformele structurale in tara sa. Antonis Samaras a precizat ca iesirea Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".
Declaratia premierului grec a fost facuta in cadrul unui interviu care va aparea miercuri in cotidianul german Bild, relateaza AFP.
"Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a afirmat el in timp ce urmeaza sa mearga la Paris si Berlin la sfarsitul saptamanii.
Amintind eforturile deja depuse de Grecia si situatia dificila cu care se confrunta aceasta, seful Guvernului grec afirma "ca face totul pentru a mentine tara pe linia de plutire in timp ce vor fi puse in aplicare reformele".
"Ca lucrurile sa fie clare: nu cerem mai multi bani, noi ne respectam angajamentele si vrem sa ne indeplinim obiectivele", a adaugat el.
"Dar trebuie sa relansam economia deoarece acest lucru ne permite reducerea deficitelor", a adaugat el.
"Daca lasam Grecia sa cada acum, incertitudinea pentru celelalte tari si vulnerabilitatea lor vor creste", a apreciat el.
Samaras considera de altfel ca o iesire a Greciei din zona euro ar fi "o catastrofa".
"Acest lucru inseamna cel putin cinci ani de recesiune suplimentari si ar permite cresterea somajului la peste 40 la suta".
Potrivit lui, ar fi, prin urmare, "un cosmar pentru Grecia: un... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:35