Grecia a convenit impreuna cu creditorii sai asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, marti, iar cateva detalii raman de clarificat inainte de aprobarea textului.
In cazul in care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei tari care lupta sa-si vindece economia si sa-si plateasca uriasa datorie publica, relateaza AP.
In ce consta acordul
Acordul presupune un pachet de imprumuturi, pe o perioada de trei ani, in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-si rambursa datoriile si a evita un default care ar scoate-o in afara zonei euro, a carei membra este, alaturi de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE).
In schimb, Atena se angajeaza sa implementeze o serie de masuri bugetare, inclusiv taierea unor cheltuieli, asa cum a fost nevoita sa procedeze si pentru a obtine cele doua imprumuturi anterioare.
Care sunt termenii ...citeste mai departe despre "Ce implica al treilea plan de salvare a Greciei si de ce este important" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 16:16
Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.
Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze miercuri patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si aproba reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.
Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marti ca nu crede in planul de salvare propus, dar ...citeste mai departe despre "FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:36
Premierul elen, Alexis Tsipras, se va confrunta cu o zi dificila in Parlament, miercuri, cand incearca sa isi convinga membrii propriului partid sa voteze pentru cel mai nou plan de salvare din partea liderilor zonei euro.
Tsipras a recunoscut ca nu crede in acordul pe care totusi este dispus sa il implementeze, scrie ITV.
Premierul dispune de 149 de voturi in Parlament, insa in partidul sau de stanga, Syriza, s-au auzit vocile a aproximativ 30 de rebeli care nu sunt de acord cu planul si nu il vor vota.
Acordul de salvare il aduce pe premierul Greciei in fata unei revolte - Urmeaza doua zile cruciale la Atena (Video)
In aceste condii, este posibil ca premierul ...citeste mai departe despre "Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 07:57
Grecia a solicitat, marti, un nou program de salvare, de doi ani, de la Mecanismul European de Salvare (ESM). Acest mecanism financiar este fondul de urgenta al UE, destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate.
Surpinzatoarea miscare a Greciei a readus in atentie ESM, fondul comun de salvare al statelor din zona euro, garantat de cele 19 state membre, scrie The Telegraph.
Principala sarcina a ESM este sa ajute statele membre care "trec prin sau sunt amenintate de dificultati de finantare". Este un fond permanent instituit sa inlocuiasca un fond anterior, creat ca reactie la criza financiara globala.
Miscare de ultim moment la Atena: Grecia cere un nou program de salvare pe doi ani
Cea mai recenta cerere de salvare adresata ESM a fost emisa de Cipru, in 2013. Tara a primit un fond de salvare de 9 miliarde de euro si un alt miliard de la FMI. In schimb, Cipru a semnat un acord de reformare a sistemului bancar si a economiei.
Grecia, numaratoarea inversa - ...citeste mai departe despre "Grecia solicita un nou plan de salvare. Care sunt tarile care ar plati?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 19:22
Grecia a solicitat, marti, un nou program de salvare, de doi ani, de la Mecanismul European de Salvare (ESM). Acest mecanism financiar este fondul de urgenta al UE, destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate.
Daca Grecia primeste un raspuns favorabil din partea mecanismului european, atunci si-ar acoperi nevoie de finantare si si-ar restructura si datoriile, scrie Street Insider.
Grecia, numaratoarea inversa - LIVE
Grecia si-ar continua negocierile catre un "acord viabil" in interiorul zonei euro, arata publicatia, care citeaza un e-mail al guvernului elen.
Tara se afla intr-un impas, marti, pentru ca trebuie sa achite, ...citeste mai departe despre "Miscare de ultim moment la Atena: Grecia cere un nou program de salvare pe doi ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:35
Sunt reunite "toate elementele" pentru un acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata, este de parere ministrul francez al economiei, Francois Baroin.
"Avem toate elementele pentru un acord. Voi pleda in acest sens ca ministru de finante in aceasta seara", a afirmat Baroin, la postul de radio Europe 1, referindu-se la reuniunea omologilor sai din zona euro.
"Doresc sa putem tine cont unii si ceilalti, membri ai Eurogrup, de tot ceea ce s-a facut de mai multe saptamani, chiar de mai multe luni, din partea Guvernului grec si a formatiunilor politice ale coalitiei de guvernare de la Atena", a subliniat ministrul francez.
Acesta si-a argumentat pozitia prin "doua motive" - angajamentele politice luate de parlamentul si Guvernul de la Atena pentru reforme structurale si posibilitatea ca tara sa ajunga "in faliment" la 20 martie, cand ajung la scadenta datorii de 14,5 miliarde de euro.
Ajutorul pentru Grecia cuprinde doi piloni: un nou plan de salvare de 130 miliarde de euro din partea creditorilor internationali publici (UE, FMI) si o stergere partiala a datoriei detinute privat, la nivelul a 100 miliarde de euro. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 12:27
Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni pentru a decide daca Grecia a depus suficiente eforturi pentru a primi un nou pachet de salvare, relateaza BBC News.
Atena are nevoie de 130 de miliarde de euro pentru a evita sa intre in incapacitate de plata la mijlocul lunii martie, cand trebuie sa achite o serie de datorii.
Duminica, premierul elen Lucas Papademos a plecat la Bruxelles, pentru a incerca sa incheie un acord.
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat ca Statele Unite incurajeaza FMI sa sustina pachetul de salvare, dar nu este clar cu cat va contribui Fondul.
Planul de salvare include si anularea a 100 de miliarde de euro datorii, in conditiile in care creditorii privati accepta reducerea cu 70% a ceea ce le datoreaza Atena.
Dupa cinci ani consecutivi de recesiune, Grecia are o datorie de peste 160% din PIB.
In octombrie, liderii din zona euro si FMI au cerut Atenei sa isi reduca datoria la cel mul 120% din PIB pana in 2020.
Runde succesive de masuri de austeritate nu au reusit sa readuca cresterea economica si au dus la ciocniri intre manifestanti si politie.
Masurile adoptate recent de Parlament prevad reduceri in valoare totala de 3,3 miliarde de euro ale salariilor si pensiilor, precum si ale cheltuielilor cu apararea si asistenta medicala.
Duminica, mii de persoane au protestat la Atena fata de noile masuri.
Unii ministri de finante din zona euro pun sub semnul intrebarii angajamentul Greciei,... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 09:14
"Grecia va evita default-ul si cu siguranta va ramane in zona euro. Timp de 1 an si jumatate m-am trezit in fiecare dimineata cu gandul la posibilul default al Greciei. Suntem inca aici si Europa e cu noi, iar euro ramane o moneda puternica", a declarat Stavros Lambrinidis, ministrul de Externe al Greciei.Aceasta declaratie vine dupa ce "troika" formata din Comisia Europeana, FMI si BCE au incheiat o conferinta in cursul zilei de ieri la care au discutat despre finantarea Greciei.
Reprezentantii autoritatilor internationale au convenit sa revina la Atena la inceputul saptamanii viitoare.
Ministrul grec de Externe a precizat ca planul de salvare se afla deja in vigoare, nu doar pentru perioada imediat urmatoare pana in 2014.
"Grecia nu este o tara saraca. Este o tara care a fost prost gestionata de cativa ani", a mai adaugat acesta.
In ciuda progreselor recente care s-au facut cu privire la discutiile despre datoriile elene, Lambrinidis a punctat trei probleme principale.
Ca parte a planului de salvare al UE/FMI pentru Grecia, politicianii greci au promis sa grabeasca planul de privatizare pentru a reduce datoria tarii.
Insa, Grecia ar fi putut sa puna in aplicare aceasta cerinta, in special in industria telecomunicatiilor mult mai rapid, a subliniat ministrul grec.
In plus, Grecia a suferit o recesiune mai mare decat era de asteptat, iar pietele au perceput ca Europa nu a vorbit intotdeauna "cu o singura voce".
"La un moment dat a parut ca sunt prea multi <<doctori... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 10:38
Grecia se va confrunta cu un default periculos inainte de luna martie a anului 2012, potrivit unui economist FMI, informeaza Business Insider.In opinia acestuia, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata chiar in cursul anului 2011, dupa actuala runda de negocieri intre autoritatile grecesti si autoritatile europene.
Aceasta declaratie, venind din partea unui oficial FMI, este destul de ingrijoratoare, avertizeaza analistii.
Grecia si-a ratat obiectivele stabilite cu cateva luni in urma, motiv pentru care delegatia FMI si-a suspendat vizita in statul elen.
FMI a anuntat ca deficitul bugetar al Greciei va fi mai mare decat era preconizat.
FMI se asteapta la noi masuri de austeritate din partea statului elen in timp ce guvernul grec spune ca orice pas ar face recesiunea se va adanci si mai mult, iar lucrurile se vor inrautati.
Grecia este prinsa in capcana datoriei.
“Ma astept la o intrare in incapacitate de plata a Greciei inainte de luna martie a anului 2012, default care ar putea veni odata cu noul program guvernamental de salvare a statului elen. Sansele celui de-al doilea program sunt slabe”, spune oficialul FMI.
Un default necontrolat ar putea avea un efect de domino extrem de grav - bancile, in special cele franceze, ar putea fi impinse spre faliment.
Un default al Greciei ar pune in pericol intreaga zona euro.
Mecanismul de salvare ar asigura un singur lucru: un domino al crizei.
Ultima oara cand planul de salvare grecesc a fost pus in aplicare... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 18:13