Ministerul de Finante al Greciei a decis ca un nou pachet de masuri de austeritate, in valoare de peste 11,5 miliarde de euro, va fi supus spre aprobare coalitiei de guvernare si creditorilor internationali, a declarat miercuri o sursa guvernamentala.
La o intalnire care a avut loc marti seara intre premierul Antonis Samaras si ministrul de finante Yannis Stournaras s-au stabilit economii de aproximativ 15 milioane de euro. Inca doua miliarde de euro ar urma sa vina din venituri suplimentare din taxe.
Ulterior, Samaras va prezenta propunerile partenerilor de coalitie, la o intalnire care ar urma sa aiba loc joi. Suma trebuie aprobata si de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene (UE) si Bancii Centrale Europene (BCE). Sefii misiunii troicii in Grecia sunt asteptati duminica la Atena.
Adoptarea noilor masuri de austeritate reprezinta conditia impusa de creditorii internationali in schimbul acordarii transei de 31,5 miliarde de euro, necesara pentru plata salariilor si recapitalizarea bancilor elene.
Daca va obtine un raport pozitiv din partea creditorilor internationali, premierul elen Antonis Samaras intentioneaza sa ceara un ragaz suplimentar de doi ani pentru a indeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internationali in schimbul planului de ajutor in valoare de 130 miliarde de euro acordat in luna martie.
Grecii sunt in greva generala miercuri, pentru a protesta impotriva noului plan de... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:57
Creditorii Greciei au respins planul de austeritate de 12 miliarde de euro (15,34 miliarde de dolari) pregatit de guvernul elen, au precizat, oficiali din cadrul guvernului, dupa negocieri care au durat mai bine de o luna.
Asa numita "Troica" formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au efectuat o vizita in Grecia pentru a finaliza raportul privind progresul pe care tara il face in a atinge obiectivele stabilite in ultimul plan de salvare, potrivit CNBC.
Reprezentantii institutiilor europene, care au purtat, duminica, o serie de discutii cu ministrul grec de Finante, ar fi trebuit sa aprobe planul de a taia aproximativ 11,7 miliarde de euro de la bugetul de stat in urmatorii doi ani.
"Troica nu a acceptat toate masurile, dar avem solutii alternative", a precizat liderul socialist Evangelos Venizelos, unul din membrii coalitiei aflate la guvernare in Grecia.
Ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras a declarat ca au fost respinse "doar cateva dintre masurile propuse".
Desi oficialii Greciei au refuzat sa spuna care sunt masurile contestate, o sursa apropiata discutiilor a precizat planul s-ar fi impotmolit in propunerea de a economisi 2 miliarde de euro prin reducerea cheltuililor in sectorul public.
"A fost o intalnire buna", a afirmat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.
Atat oficialii straini, cat si reprezentantii ministerului elen al Finantelor, au subliniat ca... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 11:58
Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat planul de salvare a Greciei care prevede un ajutor public de 130 miliarde de euro si stergerea a 70% din datoria catre creditorii privati, desi se negociase initial o reducere de doar 50%.
Noul acord era necesar pentru evitarea falimentului insa va fi insuficient pentru redresarea economica. Asadar, potrivit analistilor, urmatorii pasi vor fi respectarea masurilor de austeritate asumate, o inasprire a controlului din partea organismelor europene, dar si posibile noi transe de imprumut.
"Nu e nici un succes, nici un esec. Este garantia ca vor mai primi ceva inapoi, nu vor pierde tot. Este raul cel mai mic fiind in avantajul tuturor, cu piederile de rigoare", este de parere analistul economic Mircea Cosea.
Majorarea participatiei creditorilor privati era de asteptat si din aceasta cauza, nu va avea un impact considerabil asupra lor, mai ales ca bancile beneficiaza de imprumutul de 500 miliarde de euro, acordat de Banca Centrala Europeana.
"Se discuta de cateva luni ca se va ajunge la aceasta taiere de 70% a Greciei la creditorii privati. Era clar ca trebuia facut un dublu compromis.
Pe de o parte, creditorii privati trebuie sa mai scada din datorie, iar Grecia trebuie sa implementeze mai bine programul de austeritate, pentru ca de fiecare data si-a propus masuri de austeritate, dar nu le-a dus pana la capat", a declarat analistul economic Constantin Rudnitchi.
Cu toate acestea, in cadrul noului acord, Grecia... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:10
Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara un program de austeritate care permite astfel acces la al doilea pachet de salvare pregatit de UE si FMI, reusind sa evite intrarea intr-un default dezorganizat
Duminica seara Atena a fost marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate, luate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar si pentru stergerea datoriei suportata de creditorii sai privati.
Planul de austeritate al Greciei a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 (luni, 01.00, ora Romaniei).
"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.
Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.
Prin acest program vor fi taiate salarii, pensii si se va reduce numarul de locuri de munca in acest an, realizandu-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Grecia va primi 130 de miliarde de euro din partea UE si FMI, reusind astfel sa obtina banii necesari pentru plata unor obligatiuni a caror scadenta va fi la 20 martie.
Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Cine a votat impotriva planului a fost dat afara
Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:53
Militanti ai frontului comunist sindical grec Pame au desfasurat sambata dimineata pe Acropole doua banderole imense care denuntau "dictatura monopolului" Uniunii Europene fata de Grecia, care trebuie sa adopte la acest sfarsit de saptamana un nou plan de austeritate.
"Jos dictatura monopolului UE", proclamau in limbile greaca si engleza banderolele desfasurate pe zidul de piatra exterior al stancii, la poalele Partenonului, relateaza Mediafax.
Banderolele au ramas acolo aproximativ o ora, inainte ca militantii Pame sa le retraga.
Obisnuit cu operatiuni mediatice, Pame a mai desfasurat de trei ori banderole pe Acropole, ultima data in iunie, inainte de votarea unei precedente cure de austeritate.
Opozitia fata de Guvernul socialist si sindicatele s-au mobilizat din nou saptamana aceasta, inaintea prezentarii in Parlament, duminica, a noului plan de rigoare impus de UE si FMI.
O greva de 48 de ore a inceput vineri in toata tara, insotita de manifestatii care vor continua sambata si duminica.
Aproape 3.500 de persoane au manifestat sambata la Atena si 4.000 la Salonic, la apelul sindicatelor, potrivit politiei. Multe persoane nu au putut insa veni la proteste deoarece metroul, troleibuzele si autobuzele nu functioneaza, din cauza grevei generale. mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 17:30
Guvernul grec a aprobat planul de austeritate cerut de UE si FMI in vederea deblocarii unui nou ajutor care sa permita Atenei sa evite un default in martie.
Cabinetul a aprobat, in noaptea de vineri spre sambata, in unanimitate masurile de austeritate, care urmeaza sa fie supuse duminica votului Parlamentului, conform Mediafax.
In cursul zilei de vineri, prim-ministrul Greciei, Lucas Papademos, declara ca falimentul tarii sale "nu este o optiune" si avertiza in legatura cu producerea unui "haos economic" in lipsa unui acord cu privire la datoria tarii, in contextul in care tara se afla intr-un "moment de responsabilitate istorica".
"Nu putem permite falimentul tarii. Noul program de salvare este necesar pentru desavarsirea eforturilor care au inceput acum doi ani pentru restabilirea competitivitatii economiei elene si asanarea financiara", a spus premierul grec.
"Un faliment necontrolat ar arunca tara intr-o aventura dezastruoasa" si ar crea "conditiile unui haos economic si ale unei explozii sociale'", a declarat seful guvernului grec de coalitie. mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 09:30
Angajatii greci au inceput, vineri, o greva generala de 48 de ore impotriva noului plan de austeritate cerut de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Capitala Atena este paralizata de incetarea lucrului in transportul in comun si in serviciile publice, in timp ce mii de manifestanti se indreptau spre piata centrala Syntagma, relateaza AFP.
Masurile prevazute de noul plan de austeritate, printre care reducerea cu 22% a salariului minim in cadrul unei dereglementari generale pe piata muncii, desfiintarea in 2012 a 15.000 de posturi publice si taieri ale anumitor pensii, "vor fi mormantul societatii grecesti", sustin sindicatele, care denunta lipsa de legitimitate a guvernului pentru a le impune.
"Capitalistii trebuie sa plateasca criza", sustin sindicalistii.
Pentru contestatari, decisiva va fi ziua de duminica, atunci cand sunt chemati sa vina in numar cat mai mare in fata parlamentului, unde deputatii urmeaza sa aprobe in cursul noptii sau luni programul economic impus de creditorii internationali.
Statele din zona euro au avertizat, joi seara, ca asteapta acest vot inainte de a debloca o prima transa din cel de-al doilea imprumut, de 130 miliarde de euro, pentru evitarea intrarii Greciei in incetare de plati, la sfarsitul luni martie.
Guvernul condus de Lucas Papademos, sustinut in parlament de o majoritate teoretica de 252 de voturi din 300, urmeaza sa aprobe, vineri dupa-amiaza, textul exact ce va fi inaintat deputatilor. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 19:32
Liderii greci nu au resusit sa ajunga la o intelegere in privinta noului pachet de masuri de austeritate, necesare pentru evitarea falimentului.
Masurile de austeritate reprezinta conditia pe care Fondul Monetar International a impus-o pentru ca Grecia sa beneficieze de o noua transa de imprumut, in valoare de 130 milioane euro, iar planul ar fi trebuit prezentat astazi reprezentantilor FMI, potrivit Reuters.
Oficialii zonei euro au declarat ca pachetul trebuie adoptat de guvernul de la Atena si aprobat de UE, FMI si BCE pana la data de 15 februarie, asadar, este foarte importanta intocmirea documentelor la timp, pentru evitarea unui faliment dezastruos care ar putea pune in pericol relansarea economiei la nivel mondial.
Dupa o noapte de dezbatere cu liderii celor trei formatiuni politice din coalitia greaca si cu liderii UE si FMI, ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos, a declarat ca una dintre probleme nu a fost inca rezolvata, insa spera sa obtina totusi o decizie favorabila la Bruxelles.
Printre noile masuri de austeritate se numara scaderea salariului minim cu 20%, concedierea a 15.000 de bugetari din sectorul public si fuziunea tuturor fondurilor de pensii auxiliare. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 13:57
Europa poate ajuta Grecia sa nu intre in faliment, insa nu o pot ajuta sa prospere, considera analistii internationali. In opinia acestra singura sansa a statului elen de a se dezvolta din punct de vedere economic este dezvoltarea unui mic "Silicon Valley" in interiorul Greciei, potrivit Forbes.Prim ministrul grec, George Papandreou, a ajuns astazi la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii europeni sa salveze statul elen.
Grecia se lupta cu cea mai grava criza financiara, insa reprezentatii greci spera sa convinga UE sa le ofere un pachet de salvare care sa previna parbusirea economiei statului elen.
Grecia are nevoie de cea de-a doua transa pana la mijlocul lunii viitoare, in caz contrat intrand in incapacitate de plata.
Cu toate acestea, oficialii europeni avertizeaza ca statul elen nu va primi cei 12 miliarde de euro daca nu adopta alte masuri de austeritate.
Analistii internationali sunt de parere ca Europa poate salva de la "inec" Grecia, insa nu o poate ajuta sa prospere.
De aceea, ei considera ca solutia se afla chiar in Silicon Valley, pentru a avea oportunitatea de a propera.
In opinia expertilor in capitaluri de risc, Grecia se poate bucura de crestere economica doar in conditiile in care statul va dezvolta un mic "Silicon Valley" deoarece Grecia are un potential antreprenorial enorm.
Intr-un sondaj recent, Grecia este pozitionata pe locul 34 din 71 in ceea ce priveste potentialul de antreprenoriat si dezvoltare, in fata unor tari precum Uruguay si... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 22:56