Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a anuntat luni ca a demarat procedurile pentru a emite obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP si Reuters.
Acest anunt vine la doar 48 de ore dupa ce agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB".
Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in 2035, a declarat un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat ca a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut. Emisiunea ar urma sa fie lansata in viitorul apropiat, in functie de conditiile de pe piata.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus al dobanzilor existente in prezent pe piete financiare, precum si e imbunatatirea ratingului sau suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autoritatile de la Atena intentioneaza sa imprumute intre patru si opt miliarde de euro de pe pietele financiare.
Dupa un deceniu de criza si mai multe planuri de asistenta internationala, economia Greciei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar tara a revenit pe pietele financiare in luna ianuarie 2019 printr-o emisiune... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:32
Germania, care a avut o atitudine intransigenta fata de Grecia, a obtinut profituri in valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro in contextul crizei economico-financiare elene, releva un studiu.
Suma reprezinta bani pe care Germania i-a obtinut prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale, in contextul in care investitorii cautau active pe care sa le achizitioneze in zone sigure din punct de vedere financiar.
"Germania a beneficiat in mod clar de pe urma crizei, in contextul in care profiturile vor depasi oricum costurile, chiar si daca Grecia va fi in incapacitatea de a-si achita datoriile", explica Institutul pentru Studii Economice din Leibniz in studiul citat de AFP.
"De fiecare data cand pietele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situatia Greciei, Germania reducea dobanzile la obligatiunile guvernamentale; atunci cand vestile erau mai bune, dobanzile obligatiunilor cresteau", explica analistii Institutului pentru Studii Economice din ...citeste mai departe despre "Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:32
Investitorii greci si cei straini care detin obligatiuni elene au oferit suma de 30 de miliarde de euro in cadrul programului de rascumparare de obligatiuni lansat de guvernul grec, operatiune importanta in contextul eforturile liderilor din zona euro si ale FMI de a aduce datoria Atenei la un nivel sustenabil.
"Programul de rascumparare a decurs bine in general. Suma oferita de investitori s-a incadrat in tintele estimate", a declarat un oficial al guvernului de la Atena pentru Reuters.
Suma de 30 de miliarde de euro reprezinta aproximativ jumatate din datoria de 63 de miliarde de euro detinuta de investitorii privati inclusi in acest program.
Cititi mai multe despre Grecia: Investitorii au oferit 30 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 13:20
Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record.
Euro a coborat aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotatiile actiunilor au scazut la nivel mondial, dupa ce partidul socialist elen PASOK a refuzat sa participe la un guvern de uniune nationala, marind probabilitatea unui faliment al Greciei si a iesirii din zona euro.
Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat la un minim record de 1,432%.
Impasul politic din Grecia, datoriile neperformante din portofoliile bancilor spaniole si noi semne de recesiune in zona euro au amplificat temerile investitorilor ca regiunea se afunda in criza.
Costul asigurarii pentru default-ul datoriilor spaniole a urcat la un maxim record, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,33%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro.
La un nivel de seste 6%, costul imprumuturilor Spaniei poate sa se indrepte rapid spre un nivel nesustenabil, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei si Portugaliei, sporind asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reia un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale.
Iesirea Greciei din zona euro va afecta Spania si Italia
"Exista un risc real ca la un moment dat Grecia sa iasa din zona euro,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 19:45
Ministerul de Finante din Grecia a propus ca statul sa plateasca sumele datorate detinatorilor de obligatiuni care au refuzat sa participe la restructurarea datoriei, au declarat doi inalti oficiali din guvernul de la Atena.
Grecia are pe 15 mai scadente obligatiuni in valoare de 450 de milioane de euro, care nu au fost incluse in procesul de restruturare. Autoritatile elene, dupa negocieri cu creditorii privati cu obligatiuni emise de guvernul de la Atena, au sters circa 100 de miliarde de euro din datoria tarii. Investitori cu obligatiuni in valoare de cateva miliarde de euro, aflate sub incidenta legii altor state decat Grecia, au refuzat, insa, sa participe.
Potrivit unor surse, propunerea de plata a fost transmisa biroului premierului Lucas Papademos, care inaintea unei decizii urma sa se consulte cu seful statului si cu liderii partidelor politice.
"Propunerea Ministerului de Finante este ca obligatiunile sa fie rascumparate. Guvernul interimar va trebui sa ia aceasta decizie, cu aprobarea liderilor partidelor", a declarat o sursa guvernamentala.
Dupa ce nicio forta politica nu a castigat, in alegerile de la sfarsitul saptamanii trecute, suficiente mandate parlamentare pentru a forma guvern, Grecia se confrunta cu perspectiva formarii unui executiv interimar pana la organizarea unor noi alegeri.
Papademos s-ar putea consulta duminica cu liderii partidelor parlamentare in privinta investitorilor privati cu obligatiuni ce nu au fost incluse in... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 17:46
Avocati din Germania reprezentand 110 detinatori de obligatiuni ale Greciei vor da in judecata statul elen si mai multe banci, in urma schimbului de obligatiuni care a redus datoriile statului grec cu peste 100 de miliarde de euro.
Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligatiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatura din Hamburg, care nu a mentionat bancile vizate de actiune.
In procesul care va fi intentat probabil la Washington, bancile vor fi acuzate ca nu au informat clientii in privinta riscurilor si li se va cere sa acorde compensatii.
Separat, avocatii vor sustine ca Grecia, prin programul schimbului de obligatiuni, a incalcat un tratat germano-elen care protejeaza investitorii din Germania de riscurile politice.
Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligatiuni nu vor putea cere compensatii, a precizat un avocat de la firma de avocatura Groepper Koepke.
Ministerul de Finante de la Atena a anuntat luni incheierea preschimbarii obligatiunilor in valoare de 177 de miliarde de euro detinute sub incidenta legii elene de investitori privati, marcand prima etapa a celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie.
Operatiunea de preschimbare a obligatiunilor vechi cu unele noi a inceput in aceasta dimineata si a vizat doar portofoliul de obligatiuni de 177 miliarde de euro.
Noile obligatiuni elene au debutat luni pe pietele financiare la un pret cu... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 10:03
Grecia a finalizat cu succes cea mai mare restructurare din istorie, dupa ce a ajuns la o intelegere cu creditorii privati, care deschide calea pentru acordarea fondurilor de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Pe de alta parte, aceasta intelegere reprezinta recunoasterea incapacitatii de plata pentru agentiile de rating. Astfel, Fitch a retrogradat vineri Grecia, la nivelul de default partial. O astfel de miscare era asteptata de vreme ce agentiile de rating Moody's si Standard&Poor's au aplicat deja masura.
Cu toate acestea, intelegerea pe care a facut-o Grecia este esentiala pentru obtinerea fonduri din partea troicii, necesare pentru salvarea de la un faliment iminent, potrivit The New York Times.
Clauza de actiune colectiva, activata de guvern
Ministrul de Finante grec a declarat ca 85,8% dintre creditorii privati, care detin obligatiuni grecesti in valoare de 177 miliarde euro au fost de acord cu schimbarea obligatiunilor pe care le detin, cu unele noi.
Rata partciparii este nesperat de ridicata, insa clauza de actiune colectiva a fost totusi activata vineri seara. Cu toate acestea, procentul ridicat va avantaja statul elen, in cazul in care unii investitori vor ataca decizia in instanta.
Dupa invocarea clauzei de actiune colectiva, dispozitie care ii va forta pe sceptici sa accepte oferta, rata de participare va ajunge la 95%, procent care se afla in targetul stabilit de troica pentru acordarea fondurilor de salvare.... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:29
Societe Generale, care detine BRD in Romania, Assicurazioni Generali SpA si UniCredit s-au alaturat bancilor care vor sterge o parte din datoriile Greciei.
In plus, toate cele sase mari banci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Postbank) au fost de acord sa participe la schimbul de obligatiuni, relateaza mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 18:31
Unele institutii financiare europene ar fi trebuit sa-si asume pierderi mai mari de pe urma obligatiunilor guvernamentale grecesti, se arata intr-o scrisoare adresata autoritatii de reglementare financiara europeana de catre Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB).IASB, organism care si-a propus sa-si impuna standardele financiare la nivel global, critica inconsistenta modului in care bancile si asiguratorii si-au restructurat partea din datoria suverana a Greciei, dupa cum relateaza Reuters.
In scrisoare privata adresata Autoritatii Europene pentru Obligatiuni si Piete nu se specifica nume de state sau banci.
Bancile europene care au pierdut, la inceputul lunii, peste 3 miliarde de euro de pe urma obligatiunilor grecesti au avut strategii diferite de a evalua datoria.
Odata cu publicarea rezultatelor financiare ale bancilor, au iesit la iveala asteptarile complet diferite pe care acestea le aveau de la participatiile in datoria Greciei.
Comisia Europeana a declarat, luni, ca nu este necesara recapitalizarea bancilor sub sau peste limita agreata in urma celui mai recent test de stres anual. mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 11:27