Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
Presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a declarat joi "optimist" cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord care sa permita incheierea programului de asistenta cu Grecia, inclusiv a unui pachet de masuri care sa reduca datoria Greciei, cel mai spinos punct de negocieri intre statele din zona euro.
"Sunt increzator ca vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabila si vor permite Greciei sa aiba acces pe piata prin propriile mijloace", a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuala a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), transmite EFE.
Acest consiliu, compus din ministrii Economiei si Finantelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES inainte de ora 15:00 (13:00 GMT), cand va incepe reuniunea Eurogrupului dedicata Greciei.
Datoria publica a Greciei, tara care a beneficiat de trei programe de asistenta in ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atat autoritatile de la Atena cat si institutiile creditoare considera ca este necesara o restructurare pentru a o face sustenabila in viitor, o initiativa la care se opune insa Germania.
Cu toate acestea, analistii se asteapta ca ministrii de Finante din zona euro sa ajunga la un acord asupra unui pachet de masuri care include o prelungire a maturitatii creditelor cu o perioada de maximum 15 ani. De asemenea, ar putea include si posibilitatea ca Atenei sa ii fie returnate dobanzile generate de creditele acordate... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:14
Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.
Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.
S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".
Bani noi pentru datorii vechi
Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.
In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.
Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
Grecia si creditorii sai trec printr-un impas in ceea ce priveste negocierile legate de programul de asistenta financiara.
Mediatorul intre cele doua parti este presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arata Bloomberg.
Premierul elen Alexis Tsipras a trimis o delegatie la Bruxelles cu un nou set de propuneri, care ar trebui sa puna capat diferentelor de opinie pe teme importante precum pensii, taxe si tinta de surplus bugetar.
Discutiile din acest weekend reprezinta ultimul efort al lui Juncker in a gasi o solutie la problema elenilor, arata un oficial de la Bruxelles, care nu a dorit sa-i fie mentionat numele.
Mai mult, abia dupa ce se vor face progrese cu seful CE in scena vor intra Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si statele din zona euro.
Juncker spera ca sa se ajunga la un compromis pana luni, mai arata Bloomberg.
In sfarsit cedeaza in fata Europei? Grecia, gata de un "compromis dificil"
Cedeaza Atena?
Premierul grec Alexis ...citeste mai departe despre "Weekend decisiv pentru Grecia: Ultimul efort de la Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 13:45
Discursul presedintelui Truman in fata Congresului american, tinut in 1947, a pecetluit pentru Grecia rolul de aliat strategic al Occidentului la frontiera sud-estica.
"Daca vom esua sa ajutam Grecia in acest ceas de cumpana, efectul se va resimti rapid atat in Occident, cat si in est. Trebuie sa actionam ferm imediat", spunea acesta.
Dupa 68 de ani, liderii politici din vest sunt in nou chemati sa decida soarta acestei tari, punand in balanta atuurile geostrategice ale elenilor si mormanul de datorii acumulat de acestia, arata Bloomberg.
Criza politica
"Potentialul geopolitic al Greciei a fost folosit ca o promisiune, dar cel mai adesea a jucat rol de amenintare.
Intotdeauna a existat teama ca ceva catastrofal se va petrece daca Grecia ar fi lasata sa-si urmeze calea sau daca ar deveni un stat de mana a doua uitat in curtea din spate a Europei", explica Eirini Karamouzi, lector de istorie contemporana la Universitatea Sheffield.
Miza ultimelor decenii a reprezentat-o pozitia geostrategica detinuta de tara in flancul sud-estic al blocului NATO.
In acest moment, convulsiile sangeroase declansate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, tendintele expansioniste ale Rusiei si avalansa de imigranti care inunda tarmurile Europei fac din nou din Grecia o piesa de baza in strategia occidentalilor.
Amenintarea reprezentata de Grecia a incetat sa mai fie una pur economica. In vreme ce premierul Tsipras si creditorii tarii se contreaza pe un procent sau doua... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 17:22
Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii internationali daca acestia renunta la anumite conditii, intre care taierea pensiilor, a declarat premierul Alexis Tsipras, in timp ce Franta si Germania cer un acord rapid pentru a elimina riscul iesirii statului elen din zona euro.
Tsipras a spus, continuand tonul conciliant adoptat in ultimele zile de autoritatile de la Atena, ca partile implicate in discutii pot gasi un compromis referitor la principalele elemente ale unui acord, intre care marimea excedentului bugetului primar.
El nu a aratat insa nicio disponibilitate de a accepta solicitarile creditorilor pentru reducerea pensiilor sau a altor cheltuieli sociale.
"Cred ca suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului bugetar primar pentru urmatorii cativa ani. Este nevoie de o atitudine pozitiva privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau impunerea unor masuri recesioniste", a declarat Tsipras intr-un interviu aparut marti in publicatia italiana ...citeste mai departe despre "Grecia tine cu dintii: Nu vrem taierea pensiilor!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 14:51
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri, catalogand planul institutiilor financiare internationale drept "un moment prost pentru Europa", informeaza BBC News online.
"Strangularea unei tari este o problema de ordin moral, care intra in contradictie cu principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Scopul acordului trebuie sa fie gasirea unei solutii, nu umilirea unui popor", a spus Tsipras.
"Negocierile sunt intr-o etapa cruciala, dar propunerile creditorilor nu sunt realiste. Planul creditorilor este un moment prost pentru Europa, un truc specific negocierilor ineficiente", a adaugat premierul de extrema-stanga.
Guvernul Greciei ar putea decide convocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a depasi impasul negocierilor cu creditorii internationali, afirma vineri un oficial guvernamental elen citat de Reuters. "Creditorii vor sa ne impuna masuri dure. Daca ...citeste mai departe despre "Tsipras catre creditorii internationali: Propunerile nu sunt realiste, nu umiliti Grecia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 14:25
Grecia nu mai are resurse financiare pentru a trage de timp in jocul negocierilor cu creditorii internationali, asa ca rezultatul discutiilor programate pentru saptamana aceasta va fi definitoriu pentru soarta tarii in cadrul uniunii monetare europene.
Pe canalele oficiale, atat premierul grec Alexis Tsipras, cat si ministrii de finante din zona euro dau asigurari ca se cauta in continuare solutii pentru iesirea din impas, dar vocile analistilor economici adopta un ton mult mai sumbru, dupa cum arata ziarul The Independent.
Momente cruciale
Negocierile vor fi reluate inca de la inceputul saptamanii, dar cum guvernul de la Atena da semne ca a ajuns la fundul sacului, plata transei de 750 milioane de dolari catre FMI, prgramata pentru marti este pusa la indoiala.
"In cursul acestei saptamani se va atinge un punct critic in care plata datoriilor chiar nu va mai fi posibila", crede Ranko Berich, analist al Monex Europa.
O intrare in incapacitate de plata a tarii ar fi urmata de refuzul Bancii Centrale Europene de a accepta obligatiuni grecesti ca garantii pentru imprumuturile de urgenta acordate bancilor elene.
Acasta masura ar prabusi intreg sistemul bancar din Grecia, impunand un control al retragerilor de capital si, in final, iesirea tarii din zona euro.
"Grecia nici macar nu se apropie de respectara termenilor unei noi interventii financiare, crescand posibilitatea unei iesiri fortate din zona euro", considera Azad Zangana, reprezentantul Schroders.... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 15:17