Grecia pune din nou pe jar intreaga Europa, avand in vedere ca negocierile pentru deblocarea unei noi linii de finantare au ajuns intr-un punct mort.
Liderii de la Atena doreau sa ajunga la o intelgere preliminara cu creditorii internationali pana joi, cand ar fi trebuit sa aiba loc un summit extraordinar cu toti ministrii de Finante din zona euro.
Insa diferentele de opinii dintre cele doua parti au fost atat de mari incat discutiile care au avut loc marti seara au durat doar o jumatate de ora si nu s-a ajuns la un numitor comun, transmite The Greek Reporter.
Drept urmare, summitul de joi a fost anulat.
Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate
Pe de o parte, Fondul Monetar International (FMI) sustise teme ca planul de reforme al grecilor nu e suficient pentru a se ajunge la surplusul bugetar dorit pentru anul 2018, de 3,5% din PIB. In consecinta, cere masuri suplimentare care sa fie implementate in cazul in care se observa ca Grecia nu va ...citeste mai departe despre ""Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile cruciale legate de soarta Greciei au esuat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:16
Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, dupa ce a convocat referendumul in care le cere elenilor sa se pronunte cu privire la acordul creditorilor externi, care conditioneaza ajutorul financiar pentru Grecia de mai multe reforme si masuri de austeritate.
Daca liderii UE au anuntat ca un rezultat negativ al referendumului ar putea echivala cu iesirea Greciei din zona euro, guvernul de la Atena insista ca asa ar primi o "mana buna" cu care sa se intoarca la masa negocierilor pentru a obtine un acord "sustenabil". Iar Tsipras pare sa prinda aripi pe masura ce apar informatii care ii sustin discursul. Reuters a dezvaluit ca lideri europeni ar fi incercat sa blocheze publicarea raportului FMI care arata ca datoria elena trebuie restructurata.
Mai mult, liderii europeni par sa nu mai fie uniti in problema greceasca. Seful Consiliului European Donald Tusk a spus ca s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu ideea ca o tara membra a ...citeste mai departe despre "Grecia, pregatita pentru un asediu financiar - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 23:49
Impasul negocierilor dintre guvernul elen si creditorii tarii incepe sa le dea fiori si oficialiilor europeni.
Impunerea controlului capitalului in Grecia ar putea fi adoptata in cazul in care intalnirea de joi a ministrilor de Finante din zona euro nu va aduce o intelgere semnata intre cele doua parti.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a mentionat, marti, 16 iunie, ca Bruxellesul ia in calcul adoptarea unor masuri de siguranta in fata implicatiilor unor scenarii mai putin favorabile ale crizei financiare elene, arata publicatia EUObserver.
Sprijin pentru banci
Una din aceste masuri ar putea fi controlul capitalului pentru a impiedica retragerile masive de bani din banci, lucru care ar putea duce la prabusirea rapida a sistemului financiar al Greciei.
Ultimele date prelucrate de Banca Centrala Europeana arata ca, numai in primele patru luni ale acestui an, din bancile elene au fost retrasi 1,5 miliarde de euro.
Nivelul lichiditatilor din depozitele bancare din Grecia a scazut cu 15 procente de la sfarsitul anului trecut, conform aceleiasi analize.
Trendul s-ar putea accelera pe masura ce tensiunile politice dintre Atena si Bruxelles se intetesc, iar amenintarea falimentului Greciei devine foarte reala.
Masura a mai fost aplicata, in 2011, in Cipru dupa ce doua dintre cele mai mari banci ale tarii au dat faliment.
Retragerile de la ATM-uri si ghisee au fost plafonate, acelasi lucru intamplandu-se si cu sumele de bani pe care... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:26
Discursul presedintelui Truman in fata Congresului american, tinut in 1947, a pecetluit pentru Grecia rolul de aliat strategic al Occidentului la frontiera sud-estica.
"Daca vom esua sa ajutam Grecia in acest ceas de cumpana, efectul se va resimti rapid atat in Occident, cat si in est. Trebuie sa actionam ferm imediat", spunea acesta.
Dupa 68 de ani, liderii politici din vest sunt in nou chemati sa decida soarta acestei tari, punand in balanta atuurile geostrategice ale elenilor si mormanul de datorii acumulat de acestia, arata Bloomberg.
Criza politica
"Potentialul geopolitic al Greciei a fost folosit ca o promisiune, dar cel mai adesea a jucat rol de amenintare.
Intotdeauna a existat teama ca ceva catastrofal se va petrece daca Grecia ar fi lasata sa-si urmeze calea sau daca ar deveni un stat de mana a doua uitat in curtea din spate a Europei", explica Eirini Karamouzi, lector de istorie contemporana la Universitatea Sheffield.
Miza ultimelor decenii a reprezentat-o pozitia geostrategica detinuta de tara in flancul sud-estic al blocului NATO.
In acest moment, convulsiile sangeroase declansate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, tendintele expansioniste ale Rusiei si avalansa de imigranti care inunda tarmurile Europei fac din nou din Grecia o piesa de baza in strategia occidentalilor.
Amenintarea reprezentata de Grecia a incetat sa mai fie una pur economica. In vreme ce premierul Tsipras si creditorii tarii se contreaza pe un procent sau doua... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 17:22
Oficialii din zona euro sunt deranjati de tactica de negociere a Greciei si spun ca tara se comporta precum un "sofer de taxi" si cere tot mai multi bani, in loc sa detalieze planurile de reforma.
Acuzatiile au fost aduse dupa ultima runda de negocieri privind planul de salvare al Greciei, scrie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), citat de Business Insider.
Mai multi oficiali din zona euro s-au declarat "dezamagiti" de lipsa de planuri de reforma economica si "socati" de lipsa de progres dovedita de guvernarea Syriza.
Ministerul elen de Finante a reactionat imediat dupa publicarea articolului din presa germana, explicand ca cititorii ...citeste mai departe despre "Oficialii din zona euro acuza Grecia ca se comporta ca un "sofer de taxi"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:44
Grecia se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile catre finantatorii externi - acesta este un fapt cunoscut de mult, dar negat cu putere de oficialii UE. Mai mult, grecii nu mai vor masuri de austeritate, dar acest lucru inseamna ca altcineva sa le finanteze modul de trai din trecut, ceea ce este imposibil, chiar si pentru intreaga Europa la un loc.
Dar, pana la urma, de ce sunt interesati politicienii de soarta Greciei (cu exceptia nemtilor, care au inceput sa ceara tot mai deschis iesirea tarii din zona euro)? Este simplu, pentru ca sumele imense cu care au finantat Grecia vin de la bancile tarilor importante din Europa si nu numai, iar situatia de faliment ar insemna ca toate acele sume trebuie trecute la pierderi (in totalitate sau partial, in functie de negocierile ulterioare...). Iar o asemenea situatie ar duce la destabilizarea si mai puternica a sistemului financiar din Europa.
Desigur, intre momentul actual si cel al falimentului nu este nicio diferenta de fapt, adica nici acum (cand nu se accepta ideea falimentului) nici mai tarziu (cand falimentul va deveni realitate), banii respectivi nu exista in visteria Greciei pentru efectuarea platilor - dar contabil, cat timp falimentul nu se declara 'oficial', toata lumea este fericita... Este motivul pentru care se prelungeste fara sens agonia unei tari, care are dreptul macar sa 'moara decent'...
Pentru greci, indiferent pe cine vor vota in 17 iunie si care va fi decizia viitoare - ramanere in zona... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:02
Reducerea la jumatate a datoriilor Greciei catre investitorii privati, parte a unui plan european de a sustine statul aflat in pragul colapsului financiar, nu este suficienta pentru ca datoria tarii sa devina sustenabila, a declarat un consilier al ministrului german de Finante, Wolfgang Schaeuble.
Grecia a imprumutat de la investitori privati circa 200 de miliarde de euro, in timp ce datoriile totale ale statului se ridica la 350 miliarde de euro, conform Mediafax. O reducere cu 50% ar echivala cu stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria catre investitorii privati.
Bancile si fondurile de investitii negociaza cu guvernul de la Atena de mai multe saptamani reducerea datoriilor tarii, in urma carora indatorarea raportata la PIB ar urma sa coboare de la aproximtaiv 160% la 120% pana in 2020. Masura face parte dintr-un al doilea pachet de ajutor financiar extern de 130 miliarde de euro, dupa cel de 110 miliarde de euro din 2010.
Investitorii trebuie sa accepte voluntar stergerea a jumatate din datoria Greciei, urmand sa primeasca in schimb bani si noi obligatiuni. Discutiile treneaza insa din cauza neintelegerilor asupra costurilor.
Profesorul universitar Clemens Fuest, consilier al ministrului Schaeuble, a declarat publicatiei elene To Vima ca Grecia are nevoie de stergerea unei parti mai mari a datoriei pentru a putea plati.
"Rata de 50% a fost insotita de ideea ca va fi asociata unui program de consolidare economica pe termen lung, care sa coboare... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:41