Fara indoiala, tanarul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, are o agenda ambitioasa, mai ales in ceea ce priveste economia. Iar piata mizeaza mult pe el, investitorii fiind de-a dreptul entuziasmati ca el si nu altul se afla la Palatul Elysee.
Dar pe ce se bazeaza ei? Are Macron cu adevarat sanse sa-si puna in practica masurile anuntate in campanie, mai cu seama ca, inaintea sa, trei presedinti au incercat si au esuat sa implementeze tipul de reforme propuse de Macron?
Conform Forbes, Macron este omul reformei, al unei piete libere, ceea ce-l deosebeste de predecesorii sai. Si nu doar ca a "nimerit" intr-un moment bun, are si avantajul de a fi un politician abil, comenteaza publicatia, optimista ca presedintele francez va reusi ce si-a propus.
Economia Frantei este muribunda de zeci de ani, arata Forbes. Iar aceasta economie slaba a fost tocmai scena care a permis urcarea lui Macron si a noului sau partid, cumva similar cu alegerea lui Trump in SUA. Le Pen, oponenta sa de la alegerile prezidentiale, nu a facut decat sa il ajute pe ultima suta de metri, mai arata sursa.
Din 1990, numai Grecia si Italia au inregistrat o crestere mai mica a PIB-ului pe cap de locuitor decat Franta.
Guvernul francez este prea mare, comenteaza sursa, iar costurile sale sunt direct proportionale, fiind cele mai mari din tarile dezvoltate. Iata punctele de plecare, realitatea.
Dar ce vrea sa faca Macron, care sunt promisiunile sale?
In primul rand, vrea sa reduca impozitul... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 18:57
Cursul de schimb urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim, iar pietele sunt nervoase si in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, a apreciat, joi, consultantul financiar Ionel Blanculescu.
"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a precizat Blanculescu.
El a adaugat ca, in urma unei analize economice realizate recent cu privire la modul in care pietele regionale functioneaza in zona cursului de schimb, au fost observate deprecieri atat ale zlotului polonez, cat si ale forintului din Ungaria.
"Chiar daca aceste deprecieri au fost mai mici, inseamna ca, totusi, pe fond de criza europeana, de criza regionala generata de situatia Greciei, si nu numai, se suprapune... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:18
Companiile europene cu operatiuni in Grecia se pregatesc pentru revolte ale populatiei si iesirea tarii din zona euro, retailerul britanic de aparatura electrica Dixons cumparand in ultimele saptamani obloane pentru protejarea celor aproape 100 de magazine detinute in acest stat.
"Planul ar putea sa para alarmist, dar este bine sa fii pregatit", a declarat directorul general al Dixons, Sebastian James, iar punctul sau de vedere este sustinut de alti sefi de companii europene.
Pe masura ce criza financiara din Grecia se inrautateste, companiile de pregatesc pentru orice, de la tulburari sociale pana la o dezintegrare completa a sistemului financiar.
Aceste pregatiri includ retragerea de lichiditati din Grecia in fiecare seara, reducerea datoriilor, renuntarea la clientii rau platnici si pregatirea pentru trecerea la drahma, daca tara va fi nevoita sa renunte la euro.
"Majoritatea companiilor se pregatesc pentru un exit al Greciei si analizeaza problemele legate de lichiditati, situatia financiara si valuta", a declarat Roger Bayly, partener la firma de consultanta KPMG.
Dixons este al doilea mare retailer de aparatura electrica din Europa si detine in Grecia lantul de magazine Kotsovolos, care inregistreaza pierderi. Kotsovolos are o cota de piata de 25% si comercializeaza iPad-uri, laptopuri, precum si masini de spalat, televizoare si aparate de aer conditionat.
Compania a pregatit planuri de urgenta pentru inchiderea pe termen scurt a magazinelor, pentru a... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 09:16
Oamenii de afaceri romani se numara printre cei mai optimisti din Europa in privinta asteptarilor pentru anul 2012, in conditiile in care cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine mediul de afaceri la nivel european este incertitudinea.
Sentimentul de incertitudine este legat fara echivoc de criza datoriilor din zona euro, potrivit rezultatelor unui studiu calitativ privind asteptarile mediului de afaceri, realizat de Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie din UE (EuroChambres). Studiul a luat in considerare 6 indicatori: increderea mediului de afaceri, cifra de afaceri, comertul intern, exporturile, investitiile si locurile de munca.
Increderea in mediul de afaceri
Oamenii de afaceri sunt ceva mai neincrazatori in mediul de afaceri. Doar un sfert dintre respondenti asteapta o imbunatatire a situatiei, majoritatea considerand ca mediul de afaceri nu se va imbunatati in acest an.
Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Romania, alaturi de cei din Bulgaria si Croatia sunt mult mai increzatori decat anul trecut. Si germanii capata curaj de la an la an, in timp ce francezii, alaturi de greci si austrieci sunt cei mai pesimisti in legatura cu evolutia mediului de afaceri in 2012.
Cifra de afaceri
Chiar daca sperantele in privinta cifrei de afaceri sunt ceva mai mici decat anul trecut, balanta ramane una pozitiva. Asadar, oamenii de afaceri din Uniunea Europeana asteapta o usoara crestere a acesteia in 2012.
In ciuda trendului general,... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:00
Desi criza a impanzit intreaga Europa, mai toate statele au facut eforturi pentru a se intoarce la crestere economica. Toate, in afara de Romania, care merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE. "In momentul de fata, purtam steagul UE doar simbolic", explica Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, care vorbeste intr-un interviu acordat Bloombiz.ro despre solutiile de redresare economica.Romania isi continua caderea in clasamentul competitivitatii economice, conform unui studiu recent al Forumului Economic Mondial. Bulgaria este peste Romania. Masurile de stimulare a mediului de afaceri nu au aparut…
Daca in perioada 1996-2008, Romania a evoluat in aceeasi directie si in acelasi sens ca si celelalte state din zona euroatlantica, in momentul de fata, statul nostru a intors sensul.
Romania merge intr-un sens contrar trendului evolutiv general al statelor membre ale UE, lucru care ar trebui sa depaseasca simplele ingrijorari si lamentari si sa trezeasca atentia din tuturor oamenilor responsabili din Romania.
Criteriile care stau la baza acordarii unui rank in topul competitivitatii globale sunt date de un indice care grupeaza 12 principii, organizate in trei categorii. Exista, in primul rand, criterii de baza - institutiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sistemul de sanatate si educatia primara- , apoi apar unii catalizatori ai eficientei - educatia inalta si trainingul, eficienta... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:41
Criza datoriilor suverane din Europa se extinde asupra companiilor europene, ridicand costul de finantare al acestora, China continua sa manipuleze pietele internationale prin reducerea cantitatii de metale rare exportate, profitand astfel de pozitia sa de cvasi-monopol iar Franta acorda asistenta atomica civila Indiei, furnizand-i acesteia tehnologia atomica necesara.Costul relativ al imprumuturilor pe care le pot accesa companiile europene a crescut peste cele la care companiile americane pot accesa imprumuturi, marind astfel ingrijorarile cu privire la extinderea crizei creditelor in zona euro.Titlurile de credit emise de catre companiile europene se tranzactionau, istoric, la niveluri aflate sub cele ale companiilor americane.
Insa de la finalului lunii noiembrie, companiile europene au inceput sa plateasca o prima mai mare pentru aceste imprumuturi, ceea ce inseamna ca riscul aferent acestor companii a crescut, conform analizelor Bank of America, citat de Financial Times.Datele sugereaza ca firmele europene incep sa plateasca pretul crizei care agita economiile europene si in special tari precum Grecia, Irlanda si Spania.
Simultan cu o imbunatatire a mediului de afaceri din Statele Unite."Creditul european va continua sa aiba de suferit fata de cel din piata americana in lunile urmatoare. Problemele care tin de periferie nu vor disparea in noul an", a declarat Teo Lasarte, analist pe probleme de credit la Bank of America.Diferentele sunt si mai... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 14:03
Indicele increderii mediului de afaceri din Germania a inregistrat o crestere neasteptata in iunie, atingand maximul ultimilor doi ani, dupa ce deprecierea euro si refacerea economica au determinat o crestere a exporturilor, informeaza Bloomberg, citat de NewsIn.Indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de Institutul Ifo din Munchen, pe baza unui esantion de 7.000 de manageri, a inregistrat o crestere de la 101,5 puncte in luna mai la 101,8 puncte in iunie.
Valoarea atinsa in luna iunie este cea mai mare inregistrata de indice din mai 2008 pana in prezent.Rezultatele publicate de institutul german au venit ca o surpriza, avand in vedere ca analistii se asteptau in medie la un declin de 101,2 puncte, conform unui studiu realizat de Bloomberg pe 38 de economisti.Guvernele statelor din zona euro sunt nevoite sa adopte masuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile publice, dupa ce Grecia a fost foarte aproape de a intra in incapacitate de plata, ceea ce a alimentat temerile investitorilor cu privire la deficitele bugetare scapate de sub control.In timp ce politicile fiscale aspre ar putea afecta cresterea economica, criza a dus si la deprecierea euro, care a pierdut 13% in fata monedei americane de la inceputul lui 2010, ceea ce a facilitat cresterea exporturilor din Germania catre tarile din afara zonei euro."Ne aflam intr-o perioada de crestere economica foarte puternica", a declarat Joerg Kraemer, economist sef in cadrul Commerzbank din Frankfurt.... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 15:13