Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Parlamentul grec a adoptat, marti seara, noi masuri de austeritate, cerute de creditorii tarii.
Acestea se refera mai ales la transferul catre Agentia de privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii, noteaza AFP.
Votul legii care include aceste masuri deschide calea deblocarii a 2,8 miliarde de euro din imprumutul pentru Grecia, o transa amanata din iunie din cauza negocierilor dintre Atena si creditori.
Peste 500 de persoane, potrivit politiei, au manifestat marti seara in fata Parlamentului la apelul sindicatelor din compania nationala a apei (EYDAP) si al unor mici formatiuni politice de stanga care acuza "spolierea" acestor societati.
Citeste si "Copilul crizei" asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa
Noua lege ...citeste mai departe despre "Noi masuri de austeritate in Grecia: Oamenii au protestat in fata Parlamentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 09:43
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Autoritatile din Grecia vor relua saptamana viitoare negocierile cu creditorii tarii, intrerupte cu o luna inainte de alegeri, obiectivul discutiilor fiind finalizarea cu succes si la timp a primei evaluari a reformelor.
Discutiile se vor concentra pe bugetul anului 2016, cele doua parti pornind de pe pozitii diferite, in conditiile in care creditorii considera ca este nevoie de noi masuri fiscale, transmite Kathimerini.
Cele mai dificile probleme vor fi insa reformele majore, in domeniul sistemului de asigurari sociale, recapitalizarea bancilor si reforme structurale care vor afecta mari parti ale economiei si societatii.
Oficiali guvernamentali au declarat ca expertii tehnici ai creditorilor vor sosi la Atena saptamana viitoare pentru a analiza datele fiscale.
In privinta tintelor fiscale, oficialii guvernamentali sustin ca acestea pot fi indeplinite, in timp ce creditorii sunt ingrijorati ca masurile aprobate de Parlament nu sunt aplicate corect ...citeste mai departe despre "Grecia reia negocierile cu creditorii. Se anunta discutii dificile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 12:57
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a dat asigurari miercuri ca are "speranta" ca tarile din zona euro vor accepta relaxarea datoriei Greciei "intr-un fel sau altul" asa cum cere institutia din subordinea sa.
"Am un pic de speranta, pentru ca in cursul ultimelor ore a aparut un zgomot de fond favorabil restructurarii datoriei", a declarat Christine Lagarde, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat canalului CNN International.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Intr-un raport dat publicitatii marti, Fondul Monetar International a apreciat datoria Atenei ca "total neviabila" si a atras atentia ca nu mai poate participa la salvarea Greciei daca europenii nu intreprind vaste si profunde masuri de relaxare a datoriei.
FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie
Preacordul incheiat luni intre Grecia si creditorii sai asupra unui posibil plan de ajutorare de 86 de miliarde euro se limiteaza sa mentioneze ...citeste mai departe despre "Seful FMI e optimist: Am speranta ca Europa va accepta relaxarea datoriei Greciei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 01:15
Guvernul grec a aprobat, joi seara, pachetul de masuri care urmeaza sa fie prezentat creditorilor internationali.
Jurnalistii de la The Guardian citeaza surse oficiale care spun ce masuri propuse de guvernul de la Atena ar urma sa fie votate vineri in Parlament.
Alexis Tsipras are termen pana la miezul acestei nopti pentru a prezenta creditorilor internationali planul de salvare si pentru a preveni o iesire a elenilor din zona euro.
Ironia este ca Alexis Tsipras ar putea fi premierul care isi pune semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate impuse vreodata Greciei, remarca jurnalistii britanici.
Observatorii internationali spun ca masurile sunt atat de dure, incat poporul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.
Sute de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului elen si cer ca Grecia sa ramana in zona euro.
Numaratoarea inversa pentru Grecia: Vine Tsipras cu un plan pana la miezul noptii?
Noul ministru de la Finante, Euclid Tsakalotos, urmeaza sa fie ...citeste mai departe despre "Planul pentru salvarea Greciei, adoptat de Guvernul Tsipras - Masuri dure de austeritate, e nevoie de ajutor umanitar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 21:03
Grecia a trimis, luni, o noua serie propuneri creditorilor internationali, astfel ca exista din ce in ce mai multe sperante ca cele doua parti vor ajunge la un acord.
Miscarea facuta de eleni vine la timp pentru summit-ul organizat de urgenta la Bruxelles oentru a discuta situatia critica in care se afla statul elen, remarca Business Insider.
Presa nu a avut acces la continutul listei cu propuneri. Pana acum, punctele fierbinti au fost austeritatea in domeniu fiscal, schimbari pe piata munci, dar si taieri si reforme in sistemul de pensii.
Incercari disperate de a salva Grecia: Tsipras vine cu idei noi pe ultima suta de metri
Orice indiciu ca Grecia a clipit prima si a cedat macar in ceea ce priveste una din aceste teme reprezinta o veste buna pentru creditori, dar i-ar putea provoca probleme premierului Alexis Tsipras acasa, potrivit sursei ...citeste mai departe despre "O raza de speranta pentru Grecia, pe ultima suta de metri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 16:00
Antonis Samaras, liderul partidului grec Noua Democratie, castigator al alegerilor legislative de duminica, a reafirmat luni ca va respecta intelegerile incheiate cu Uniunea Europeana, dar va incerca sa renegocieze masurile de austeritate deja acceptate de tara sa in schimbul ajutorului financiar international.
"Ieri am spus ca Grecia isi va respecta angajamentul. In acelasi timp dorim renegocierea planului de salvare", a declarat liderul conservatorilor greci, desemnat luni de presedintele Carolos Papoulias sa inceapa negocierile pentru formarea noului guvern.
In alta ordine de idei, el a afirmat ca este "necesara" formarea unui guvern de "salvare nationala care sa includa un numar cat mai mare de partide".
Noua Democratie a obtinut 29,7% din voturi la alegerile de duminica si va avea 129 din cele 300 de locuri ale Parlamentului grec, ceea ce inseamna ca are nevoie de sprijinul unei alte formatiuni pentru a forma o majoritate, aliatul sau cel mai probail fiind formatiunea social-democrata PASOK, care dispune de 33 de locuri in Parlament.
Desi a refuzat orice participare la guvernare, liderul formatiunii radicale de stanga Syriza, Alexis Tsipras, clasata pe locul doi la alegeri, a declarat ca, in cazul renegocierii memorandumului privind masurile de austeritate, "va fi in contact permanent" cu Samaras. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:12