Parlamentul grec a adoptat, marti seara, noi masuri de austeritate, cerute de creditorii tarii.
Acestea se refera mai ales la transferul catre Agentia de privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii, noteaza AFP.
Votul legii care include aceste masuri deschide calea deblocarii a 2,8 miliarde de euro din imprumutul pentru Grecia, o transa amanata din iunie din cauza negocierilor dintre Atena si creditori.
Peste 500 de persoane, potrivit politiei, au manifestat marti seara in fata Parlamentului la apelul sindicatelor din compania nationala a apei (EYDAP) si al unor mici formatiuni politice de stanga care acuza "spolierea" acestor societati.
Citeste si "Copilul crizei" asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa
Noua lege ...citeste mai departe despre "Noi masuri de austeritate in Grecia: Oamenii au protestat in fata Parlamentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 09:43
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.
Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.
"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.
The Greek parliament vote is another step in the needed direction. We still have a long way to go #eurozone #Greece #ECB #IMF- Peter Kazimir (@KazimirPeter) 23 iulie 2015
"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, ...citeste mai departe despre "Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55
Parlamentul Greciei a aprobat, vineri noapte, pachetul de reforme economice inaintat de Guvernul condus de Alexis Tsipras in scopul obtinerii unui nou program de finantare.
In urma votului, Tsipras, care a intampinat opozitia unor parlamentari provenind chiar din propriul sau partid, in semn de protest fata de masurile de austeritate propuse, a declarat ca are "un mandat puternic" pentru a finaliza negocierile cu creditorii Greciei, informeaza BBC.
Tsipras a obtinut in Parlament 251 de voturi in favoarea masurilor propuse, 32 de voturi impotriva si opt abtineri. Au fost absenti de la sedinta noua parlamentari, printre care si ministrul demisionar al Finantelor, Yanis Varoufakis.
Grecia fierbe, Yanis Varoufakis a plecat in vacanta
"Prioritatea este acum sa avem un rezultat pozitiv in urma negocierilor", a declarat Tsipras in urma votului din Parlament.
Propunerile urmeaza sa fie analizate de ministrii de Finante din zona euro. Conform unor surse, Comisia Europeana, Banca ...citeste mai departe despre "Parlamentul Greciei a votat austeritatea lui Tsipras - masurile sunt chiar mai dure decat cereau creditorii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 08:25
Uniunea Europeana traieste astazi drama greceasca. Indiferent care va fi rezolvarea crizei Greciei, viitorul a fost deja modelat de referendumul care a avut loc duminica.
Fie ca vom asista la o iesire a Greciei din zona euro, fie ca vom asista la un nou acord intre Guvernul Tsipras si liderii UE, lucrurile nu vor mai fi la fel de acum nici pentru greci, nici pentru restul europenilor.
Exista si posibilitatea, nu stiu si cat de probabila, evident, ca nimic sa nu se schimbe nici dupa acest moment, iar lucrurile sa continue in mare in aceiasi termeni in care au decurs si pana acum - cu FMI, BCE si UE reluand finantarea Atenei, desi e greu de spus ceva despre masurile pe care grecii vor fi dispusi sa le accepte la negocierile care vor fi in zilele ce urmeaza.
Rezultatul referendumului obliga si Guvernul Tsipras sa respinga masuri care vor pastra ideea austeritatii, cu atat mai mult cu cat votul de duminica a fost in primul rand impotriva acestei idei. Liderii europeni au facut un ...citeste mai departe despre "Cum schimba Grecia viitorul Europei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 06:41
In ciuda acordului incheiat luna trecuta, situatia financiara a Greciei este inca disperata, tara ramanand rapid fara bani.
Grecia ataca BCE: Ne tine cu funia in jurul gatului. Riscam sa ne intoarcem la thrillerGrecia nu scapa de austeritate decat afara din zona euro
In incercarea de a gasi noi si noi resurse financiare, se doreste chiar implementarea unor masuri radicale, cum ar fi angajarea cetatenilor si chiar a turistilor in postura de spioni, pentru a vedea cine nu se achita de obligatia de a plati taxele, informeaza New York Times.
Cum economia Greciei da semne ca tara ar putea sa se intoarca la recesiune, mai ales in contextul in care tara trebuie sa inapoieze Fondului Monetar ...citeste mai departe despre "Grecia, masuri disperate: turistii devin spioni" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Martie 2015, ora 11:26
Grecia era din nou paralizata miercuri din cauza unei greve generale de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate impuse de troica creditorilor internationali ai statului elen, aflata actualmente la Atena pentru a examina starea finantelor tarii, transmite France Presse.
A patra greva generala de la inceputul anului, aceasta mobilizare a sindicatelor din mediul privat (GSEE) si cel public (Adedy) a afectat mai ales, in timpul diminetii, legaturile maritime dintre Grecia continentala si insulele acesteia, in conditiile in care majoritatea marinarilor diferitelor companii din sector au aderat la miscare.
Sistari ale activitatii pe durata a trei ore la inceputul si la sfarsitul zilei erau prevazute pentru retelele de autobuze si troleibuze din capitale, in timp ce la Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic grecesc, situat in centrul vechi al capitalei, accesul turistilor urma sa fie suspendat timp de doua ore, la sfarsitul diminetii.
In context, ambuteiaje enorme s-au format in timpul diminetii la Atena, pe fondul functionarii partiale a transporturilor publice. Centrul orasului a fost inchis circulatiei la sfarsitul diminetii din cauza actiunilor de protest programate de cei de la GSEE, Adedy si sindicatul Pame, apropiat de Partidul Comunist.
Insa o vreme mai degraba ploioasa suscita incertitudine cu privire la frecventarea manifestatiilor. Pe de alta parte, metroul Atenei, dupa cum este cazul de regula in zilele de greva, functiona in mod normal pentru... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:31
Barack Obama a pledat joi pentru o politica de crestere in Grecia, afirmand, in fata primului ministru Antonis Samaras, ca austeritatea nu poate fi singura strategie pentru a iesi din criza.
Atat presedintele american cat si Samaras, care s-au intalnit in Biroul Oval dupa-amiaza, au recunoscut importanta reformelor fundamentale in Grecia, supusa unui plan de restructurare drastica in incercarea de a reduce o datorie ce a ajuns la 176% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an, noteaza AFP.
"Am incredere in primul ministru Samaras ca va continua aceste reforme structurale", a declarat Obama jurnalistilor.
"Noi suntem de asemenea de acord ca in fata unor dificultati cum sunt cele ale Greciei, nu putem considera ca austeritatea este o strategie", a adaugat el, in timp ce PIB-ul Greciei a scazut cu un sfert in cinci ani sub efectul crizei.
"Este de asemenea important sa se concentreze pe cresterea economica si locurile de munca, pentru ca istoria a demonstrat ca tarile cu crestere si un nivel ridicat al ocuparii fortei de munca... sunt in masura sa-si reduca mai usor datoria decat tarile unde oamenii nu mai au speranta", a adaugat presedintele american.
La randul sau, Samaras, in timp ce a promis sa faca "tot ce este necesar" pentru a reforma structurile de tara sa, a vorbit despre importanta de "a insista pe crestere si crearea de noi locuri de munca, in special pentru tineri", in randul carora, a reamintit el, rata somajului depaseste 60%.
"Trecem... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 09:08