Liderii politici greci au ajuns la un acord privind reducerile "de austeritate" de 11,5 miliarde de euro solicitate in schimbul salvarii tarii.
Acordul dintre liderii politici greci deschide calea catre un acord cu creditorii straini, in interval de o luna, potrivit responsabililor de la Atena, relateaza miercuri Reuters.
"Propunerea premierului, Antonis Samaras, a fost acceptata de liderii politici", a declarat ministrul de finante Yannis Stournaras in fata presei, dupa o reuniune de circa trei ore.
Liderul socialist Evangelos Venizelos, care afirmase ca Grecia trebuie sa ceara timp suplimentar pentru a atinge obiectivele cerute, a renuntat deocamdata la aceasta solicitare.
Samaras le-a spus partenerilor sai politici ca Grecia nu are alta optiune decat sa accepte acum masurile respective, putand sa le renegocieze mai tarziu, au indicat apropiati ai premierului.
Marti, un purtator de cuvant al guvernului elen a afirmat ca in luna august va fi facut un anunt privind reducerea cheltuielilor in 2013 si 2014 cu aproximativ 11,5 miliarde de euro, masura ceruta de UE si FMI in schimbul acordarii urmatoarei transe din imprumut.
Reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) se afla la Atena pentru a se asigura ca masurile de reducere a deficitului sunt in grafic. Fara urmatoarele transe de bani din imprumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata in septembrie. Ultima transa ar fi trebuit sa... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 13:20
Pe masura ce zona euro se pregateste tot mai mult pentru o iesire a Greciei, factorii de decizie europeni inca nu au pus la punct un scut de protectie care sa opreasca un posibil efect de domino, care ar arunca zona intr-o criza si mai profunda.
Banca Centrala Europeana (ECB) incearca din rasputeri sa tina zona euro departe de bancile cu probleme, insa, pana la aceasta ora blocul comunitar inca nu a pus la punct masurile necesare pentru stoparea neicrederii in sistemul bancar.
Fondul de rezerva, o posibila solutie
Saptamana trecuta, liderii europeni au adus in discutie o serie de masuri menite sa vina in sprijinul institutiilor bancare, masuri care, in viziunea Bancii Centrale Europene, ar trebui sa cuprinda o rezolutie privind infiintarea unui fond de rezerva, care sa preia probleme precum restructurarile masive sau chiar falimentul multor banci.
O asemenea masura ar veni in complementarea creditului pe trei ani, in valoare de 1.000 de miliarde de euro, acordat de ECB lunile trecute bancilor din zona euro. Decizia a ajutat sistemul bancar european sa se miste ceva mai bine, mai ales in tarile in care increderea in banca este foarte redusa, iar imprumuturile interbancare sunt privite cu reticenta.
Mai mult, in momentul de fata are loc un val de retrageri puternice ale deponentilor. Acestia se tem ca guvernele nu au puterea necesara pentru a putea sustine bancile, dar si de faptul ca, tara lor va iesi din zona euro, iar economiile vor fi transformate intr-o... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:46
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.
In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.
Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.
Este posibila o noua reducere a dobanzii
"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.
"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.
Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
Presedintele american Barack Obama a salutat marti "etapele pozitive" parcurse de liderii UE in fata crizei din zona euro, in timpul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney.
"Europenii au luat masuri importante pentru a raspunde crizei", a declarat Jay Carney, dupa adoptarea unui nou plan de salvare pentru Grecia. In cadrul conferintei de presa cotidiene, purtatorul de cuvant a estimat totusi ca "trebuie luate masuri suplimentare" pentru rezolvarea acestei crize.
"Presedintele (Obama) i-a multumit cancelarului pentru rolul sau de lider si a salutat acordul de noaptea trecuta privind un nou plan de salvare a Grecia care sa ajute la reducerea datoriei sale la un nivel viabil", a mai spus Jay Carney.
Oficialul american a precizat ca cei doi lideri "sunt de acord asupra faptului ca pactul fiscal european prevazut, actiunile recente ale Bancii Centrale Europene, precum si reformele din Spania si Italia, au constituit etape pozitive in lupta impotriva crizei din zona euro". mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 21:21
Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara un program de austeritate care permite astfel acces la al doilea pachet de salvare pregatit de UE si FMI, reusind sa evite intrarea intr-un default dezorganizat
Duminica seara Atena a fost marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate, luate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar si pentru stergerea datoriei suportata de creditorii sai privati.
Planul de austeritate al Greciei a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 (luni, 01.00, ora Romaniei).
"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.
Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.
Prin acest program vor fi taiate salarii, pensii si se va reduce numarul de locuri de munca in acest an, realizandu-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Grecia va primi 130 de miliarde de euro din partea UE si FMI, reusind astfel sa obtina banii necesari pentru plata unor obligatiuni a caror scadenta va fi la 20 martie.
Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Cine a votat impotriva planului a fost dat afara
Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:53
Politicienii din Grecia vor incerca din nou miercuri sa se puna de acord in privinta masurilor de austeritate si reformelor cerute de institutiile financiare internationale in schimbul unui nou acord de ajutor extern, in timp ce liderii din zona euro par tot mai nemultumiti de intarzierile Atenei.
Guvernele din zona euro si ministrii cabinetului condus de Lucas Papademos au dat mai multe termene limita partidelor din Parlamentul elen, care au trecut insa fara ca liderii politici de la Atena sa-si ia angajamente ferme ca vor implementa masurile cerute de FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana indiferent de rezultatul alegerilor din aprilie.
Fara garantii ca politicienii din Grecia vor aplica masurile, partenerii din zona euro au indicat ca nu vor semna un nou acord de finantare externa, care sa ajute statul elen sa evite falimentul si sa se finanteze in conditii acceptabile timp de inca doi ani.
Liderii celor trei partide politice din coalitia ce sustine in parlamentul elen guvernul politic condus de tehnocratul Lucas Papademos au amanat cu o zi "discutiile de criza" anuntate pentru marti, care ar fi trebuit sa continue pana la un acord ferm, transmite Reuters.
Papademos, care a fost investit in luna noiembrie cu mandatul de a obtine un nou pachet de ajutor extern, de 130 miliarde euro, de la FMI si Comisia Europeana, incearca sa-i convinga pe liderii celor trei partide sa accepte masurile de austeritate si reforma economica pentru a evita... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:05
Grecia este obligata sa ratifice in Parlament "inainte de sfarsitul lui 2011" planul de reducere a datoriei, incheiat la sfarsitul lui octombrie la Bruxelles de liderii zonei euro, iar partenerii sai "nu vor astepta" mai mult, a declarat sambata un purtator de cuvant al Guvernului.
"Potrivit calendarului non-negociabil al deciziei Consiliului European, noul acord de imprumut trebuie sa fie aprobat printr-un vot in Parlament inainte de sfarsitul lui 2011, partenerii nostri europeni nu ne vor astepta (...), nu putem pierde nici o zi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ilias Mossialos.
Acesta a justificat astfel insistenta premierului Giorgios Papandreou de a forma un Guvern de coalitie de tranzitie, in loc sa accepte alegerile anticipate pentru a scoate tara din criza.
Pana atunci, Executivul va trebui de asemenea sa prezinte "inainte de 20 noiembrie" proiectul de buget pentru 2012, in vederea unui vot in Parlament "inainte de 22 decembrie", a adaugat el, potrivit unui comunicat. mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 09:40
In ciuda faptului ca se confrunta cu o continuare a crizei financiare, statele din zona euro nu au reusit sa cada de acord cu privire la solutiile radicale pe care ar trebui sa le ia, iar tergiversarea nu face decat sa adanceasca dezechlibrele dintre tari, atat economice cat si conceptuale.Printre problemele la care nu se pot pune de acord se numara si cresterea fondului de urgenta pentru tarile cu probleme. Desi acest subiect a fost discutat la o reuniune a ministrilor de Finante ai uniunii monetare, in prezenta directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, ministrii au inca retinerile lor. Mizand pe faptul ca situatia s-a mai calmat oarecum, oficialii par sa traga de timp, in conditiile in care tari precum Portugalia, Belgia si Spania au economii extem de fragile, scrie Le Monde.Fata in fata cu temeri de contagiune a crizei din Grecia si Irlanda si in timp ce un pachet de ajutor de 85 miliarde de euro pentru Irlanda este in curs de pregatire, ministrii de Finante au in vedere mai multe optiuni radicale, insa par ca nu sunt gata sa le puna in aplicare.
Citeste stirea completa pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 11:43
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa amane din nou retragerea masurilor de urgenta destinate sprijinirii sistemului financiar european in conditiile in care planurile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu tempereaza criza datoriilor suverane.Investitorii ocolesc obligatiunile Spaniei si Portugaliei, temandu-se ca aceste state vor urma Greciei si Irlandei si vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce ingreuneaza planul BCE de a retrage masurile prin care asigura lichiditati bancilor, potrivit Bloomberg.
BCE va decide saptamana viitoare ce va face in privinta masurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analisti apreciaza ca improbabila ideea ca institutia financiara internationala va reveni la politica de a acorda prin licitatii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, masura considerata ca urmatorul pas in strategia sa.
"Ar trebui sa ne pregatim pentru posibilitatea ca BCE sa realizeze ca nu este momentul potrivit si sa evite sa ia masuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.
Cresterea randamentelor obligatiunilor elene, irlandeze, portugheze si spaniole poate reflecta lipsa de incredere a investitorilor ca liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar si dupa ce acestia au convenit sa salveze Irlanda.
In prezent, BCE asigura bancilor, prin imprumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o saptamana la trei luni, la dobanda de 1%.
La... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:24