CFR Calatori se afla intr-o continua dezvoltare si modernizare, investind numai anul acesta 60 de milioane de euro in infrastructura, vagoane si locomotive pentru a oferi o calatorie cu trenul cat mai placuta. In acest sens, sunt incurajati turistii sa aleaga ca si mijloc de transport trenul, in locul masinii personale.
Ce aduce nou? Calatorii pe distante lungi beneficiaza de vagoane care au in dotare sisteme de climatizare, care ajuta foarte mult pe timpul caniculei, prize la fiecare rand de scaune, pentru a putea folosi laptopul si alte device-uri pe toata durata calatoriei.
Un alt beneficiu este serviciul de WI-Fi gratuit, fara a mai fi nevoit sa recurgi la datele mobile; toate acestea se pot intampla la o viteza de deplasare de 140 km/h.
Pentru ca suntem inca in programul de vara, care se prelungeste atat in luna septembrie, reamintim programul special pe care CFR l-a implementat inca din 2018, si anume, calatoriile cu trenul pana la mare in Grecia.
Programul a inregistrat un adevarat succes inca de la inceput, o mare parte a turistilor preferand acest timp de transport in detrimentul autocarului sau al autoturismului personal.
Principalele avantaje ale calatoriei cu trenul
● Pretul pe care un calator este nevoit sa il plateasca pentru o cursa pana in Salonic, Grecia, incepe de la 44 de euro la clasa a 2-a, iar cursa dureaza aproximativ 17 ore.
● Biletele de tren se pot achizitiona online, puteti verifica Mersul Trenurilor la zi pe site-urile... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 22:33
Ministerul de Externe a transmis, vineri, avertizari de calatorie pentru Grecia si Italia.
In privinta Greciei, MAE anunta ca vor fi temperaturi caniculare pe intreg teritoriul tarii. Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena: +30 210 6728879 si +30 210 6744544, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Grecia +30 6978996222 si cel al Consulatului General al Romaniei la Salonic +306906479076.
Greva a operatorilor statiilor de taxare de pe autostrazi, in Italia
De asemenea, MAE informeaza cetatenii romani ca, duminica si luni, mai multe organizatii sindicale din domeniul transporturilor din Italia au anuntat o greva a operatorilor statiilor de taxare de pe autostrazi.
Greva va avea loc, duminica, de la 10:00 la 14:00 si de la 18:00 la ora 02:00, luni.
Astfel, arata sursa citata, "avand in vedere circulatia intensa preconizata in aceste zile, sunt posibile cozi si limitari ale circulatiei rutiere la nivelul retelei de autostrazi".
Pe durata grevei, statiile de taxare pentru plata in numerar ar putea fi inchise; se vor mentine deschise statiile automate, pentru plata cu cardul, respectiv prin sistemul... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 11:23
Grecia, a sasea cea mai vizitata destinatie turistica din Uniunea Europeana, ar putea duce sectorul turismului la un nou nivel daca aloca mai multe resurse iar statul elimina barierele care blocheaza intrarea de noi capitaluri, sustine presedintele Greek Tourism Confederation (SETE), Yiannis Retsos, transmite Bloomberg.
"Chiar daca aproape 30 de milioane de turisti in perioada mai-septembrie este un numar urias, cifra ar putea ajunge la 40 de milioane daca sezonul turistic ar fi extins la noua luni. Pariul actual este sa imbunatatim produsul turistic si sa avem valoare adaugata care sa atraga nu neaparat mai multi turisti dar mai bogati astfel incat sa avem mai multe venituri", a declarat Retsos.
Turismul este cea mai importanta industrie din Grecia, in conditiile in care sosirile au crescut cu 10% in 2017 pana la 27,2 milioane iar veniturile generate au trecut de 14,5 miliarde euro, potrivit Bancii Centrale a Greciei. In total, calatoriile si turismul au contribuit cu 32,8 miliarde euro la economia Greciei in 2016, fiind responsabile pentru 18,6% din PIB-ul Greciei in acel an, potrivit World Travel & Tourism Council, organism care se asteapta ca cifra sa creasca la 23,8% din PIB in 2027.
Insa, Retsos apreciaza ca pentru a creste sosirile de turisti la 36 de milioane iar veniturile la 20 de miliarde de euro pana in 2021, Grecia trebuie sa investeasca aproximativ sase miliarde euro pe an.
"Chiar daca este o cifra mare, exista investitori straini interesati", a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 14:58
Ministrul elen al Turismului, Elena Kountoura, a apreciat ca 2017 reprezinta un an important pentru sectorul turismului din Grecia deoarece numarul estimat al vizitatorilor ar urma sa ajunga la nivelul record de 30 de milioane, inclusiv turistii veniti cu vasele de croaziera, transmite site-ul greekreporter.com.
"Pentru al patrulea an consecutiv, ne asteptam la o crestere semnificativa a numarului de turisti, de aproximativ 7%, comparativ cu 26 de milioane in 2015 si 28 de milioane in 2016", a declarat Kountoura, estimand si un avans important al veniturilor din turism.
Grecia inregistreaza cresteri de peste 10% la numarul de turisti "din aproape fiecare tara europeana", inclusiv Germania, Franta si statele nordice, in timp ce se constata "un avans semnificativ de pe pietele dinamice, cum ar fi SUA, Canada, Rusia, Orientul Mijlociu si China", a explicat ministrul Turismului.
Acesta a adaugat ca in 2017 au fost introduse peste 150 de noi rute de zbor iar din 2018 vor fi adaugate alte zboruri, inclusiv din Marea Britanie si Irlanda.
Intre timp, continua sa creasca numarul turistilor veniti cu vasele de croaziera, datele pe 2016 aratand peste trei milioane de astfel de vizitatori, pe fondul problemelor din Turcia.
Vor continua proiectele majore de infrastructura, inclusiv modernizarea a 14 aeroporturi regionale, si investitiile strategice din portul Pireu, un hub important pentru turismul de croaziera, a declarat Elena Kountoura.
Grecia se bazeaza pe... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:56
Grecia are o puternica expertiza in accesarea fondurilor europene, dupa ce a atras aproape 90% din banii pe care ii avea disponibili pentru infrastructura, si poate ajuta Romania la acest capitol, a declarat, marti, ambasadorul grec la Bucuresti, Vassilis Papadopoulos, in cadrul conferintei "Investment and funding oportunities in Romania", organizat de Camera Bilaterala de Comert Romano-Elena si de Ambasada Greciei la Bucuresti.
"Expertii greci in accesarea de fonduri UE pot ajuta Romania in elaborarea dosarelor, avand toata experienta necesara in toate mecanismele europene. Absorbtia de fonduri europene, in special in sectorul infrastructurii, este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 90%, in timp ce, in Romania, precum stiti, este inca o mare problema", a spus Papadopoulos.
El a subliniat pasii uriasi facuti de economia Romaniei in ultimii ani.
"Romania si-a redus considerabil dezechilibrele economice din 2008 incoace si a realizat una dintre cele mai mari cresteri de Produs Intern Brut din Uniunea Europeana, anul trecut, iar in 2017 a avut cea mai mare crestere dintre tarile europene. Multi indicatori, precum inflatia, datoria publica si somajul, reflecta o tara disciplinata economic, cu asteptari optimiste", a sustinut diplomatul elen.
Papadopoulos a enumerat cateva domenii care trezesc interesul investitorilor pentru Romania, precum sectorul industrial, industria automobilistica, aeronautica, petroliera, sectorul energetic, cel chimic, cel de tehnologie... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:35
Guvernul in exercitiu al Greciei, condus de premierul demisionar Alexis Tsipras, a explicat luni ca infrastructura tarii este insuficienta pentru a face fata celei mai grave crize a refugiatilor de dupa al II-lea Razboi Mondial.
Pe fondul crizei economice acute, Grecia se confrunta cu un aflux de zeci de mii de imigranti, majoritatea sirieni care fug de razboiul civil.
Agentiile umanitare internationale au criticat reactia slaba a Greciei.
Guvernul de la Atena a anuntat ca, in primele sapte luni ale anului 2015, in Grecia au venit 160.000 de imigranti, de trei ori mai multi decat in 2014.
Masuri drastice in Bulgaria, de teama imigrantilor: Militari la granita cu ...citeste mai departe despre "De ce nu ii primeste Grecia pe imigranti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 21:10
Nesfarsita poveste a datoriilor inregistrate de eleni este tragica din mai multe motive, unul dintre acestea fiind si ca relatia Atenei cu creditorii internationali este o reminiscenta a programelor de ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare.
Intr-adevar, succesiunea programelor de asistenta financiara imbratiseaza aceeasi patologie care de decenii domina agenda de dezvoltare, cu consecinte politice pe care nici pietele financiare si nici poporul grec nu par sa le fi deslusit, opineaza scriitoarea Dambisa Moyo, intr-un editorial Project Syndicate.
Consecinte nebanuite
La fel ca in alte programe de ajutor financiar, echivalentul a sute de miliarde de dolari au fost transferate din cadrul economiilor mai bogate in cea a unei tari mai sarace cu consecinte negative, chiar daca neintentionate.
Programul de salvare a Greciei a reusit sa ridice gradul de indatorare al tarii de la 130% din PIB, cat atinsese in perioda crizei globale din anul 2009, la peste 170%, iar in urmatorii doi ani, dupa cum reflecta statistica FMI, poate sa atinga 200% din PIB-ul tarii.
Vartejul datoriilor in care pare sa fi intrat Grecia limiteaza din start sansele de crestere economica si inrautateste perspectiva de pe piata muncii din aceasta tara.
Ca si alte state beneficiare a acestor programe, Grecia pare sa fi devenit semi-dependenta de relatia cu creditorii sai, care ii asigura asistenta sub forma unei reduceri a datoriei prin acordarea de imprumuturi subventionate si perioade de... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 15:57
Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.
In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.
Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.
Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.
O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.
"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
Un vot de respingere a propunerii creditorilor din partea grecilor ar pune tara intr-o pozitie asemanatoare din punct de vedere economic cu cea care a destramat in 1991 fosta Uniune Sovietica, este de parere istoricul Leonid Bershidsky.
Chiar daca nicio tara nefericita nu seamana cu alta si niciun economist nu este de acord cu altul in privinta situatiei economice a Greciei de acum si a URSS din 1991, rezultatul final al celor doua crize va fi asemanator, opineaza Bershidsky intr-un editorial Bloomberg.
Politici de stanga
Efectele celor doua crize economice plasate la 20 de ani distanta una de cealalta par sa rezide in doctrina politica a fortelor de guvernamant.
In ambele cazuri, guvernarea s-a aflat in mana unor partide de stanga, incapabile sa asigure platile sociale, sa dezvolte locuri de munca si sa mentina accesul la resursele financiare de pe pietele externe.
La fel ca si Grecia, URSS, in anii dinaintea prabusirii - si Rusia, imediat dupa -, nu a avut acces la creditorii de pe piata internationala.
Imaginati-va o tara a carei economie cade rapid si este incapabila sa se imprumute pe pietele internationale. Acesta a fost cazul economiei sovietice in 1990, cand a inregistrat o contractie de 5 procente.
Uniunea Sovietica a incercat sa dea de capat problemei introducand in piata o masa monetara suplimentara pentru mentinerea standardelor de viata. In acelasi timp, guvernul lui Mihail Gorbaciov incerca sa impuna un control al preturilor.
Piata... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 14:11
1