Ministrii de finante din zona euro au decis sa amane deblocarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Atenei sustinand ca oficialii eleni nu au pus in aplicare toate reformele negociate cu creditorii.
Guvernul Greciei a prezentat recent un raport privind parcurgerea pasilor in implementare a 50 de reforme solicitate de creditorii din zona euro, dar noua legislatie privind executarea silita a debitorilor ramane inca o problema pusa in discutie, anunta revista Market Watch.
Unele puncte fierbinti din programul de reforme pe care Grecia s-a angajat sa il realizeze, cum ar fi supra-impozitarea invatamantului privat sau consolidarea sistemului bancar din tara, au fost bifate cu succes.
Insa, alte cateva chestiuni stringente fac ca oficialii europeni sa priveasca cu neincredere spre Atena. "Nu avem inca un acord pentru eliberarea transei de 2 miliarde de euro", a precizat unul dintre ministrii europeni de Finante.
Grecia are termen pana miercuri, 11 noiembrie, sa ajunga la o intelegere pe tema intarzierii reformelor cu grupul de creditori europeni si cu reprezentantii FMI pentru a primi suma necesara platii salariilor si a unor dotorii scadente pe piata interna.
O noua sedinta a ministrilor din Eurogrup se va organiza vineri pentru a analiza ultimele evolutii din cadrul procesului de negociere dintre creditori si guvernul de la Atena. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:02
Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro intr-o prima transa din noul imprumut, in august, pentru a-si sustine bancile si a rambursa la termen o rata catre Banca Centrala Europana (BCE), scrie un ziar proguvernamental in editia de duminica, citat de Reuters in pagina electronica.
Atena negociaza, in prezent, cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) sa obtina un ajutor in valoare de pana la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 incoace.
Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extrema stanga), scrie ca autoritatile se asteapta sa incheie negocierile cu creditorii pana la jumatatea lui august.
Prima transa, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosita pentru recapitalizarea initiala cu zece miliarde de euro a bancilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenta in valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi dati pe obligatiuni grecesti detinute de catre BCE ...citeste mai departe despre "Grecii au nevoie doar in august de 24 de miliarde de euro ca sa nu inchida bancile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 16:04
Grecia a confirmat, miercuri, ca va cere extinderea programului de finantare care expira la finalul acestei luni, in contextul in care negocierile din ultimele saptamani nu au ajuns la niciun rezultat.
"Suntem pregatiti sa depunem o cerere in acest sens, maine (joi - n,red.) dimineata", a declarat purtatorul de cuvant al guvernul grec, Gabriel Sakellaridis.
Pe de alta parte, un document al ministrului de Finante elen, Yanis Varoufakis - ce a fost pe masa negocierilor cu creditorii internationali - a aparut in presa si arata ca Atena vrea sa renunte la unele masuri de austeritate care au venit la pachet cu programul initial, informeaza The Guardian.
"Sa asteptam formularea cererii oficiale (pentru extinderea programului - n.red.) ", a insistat Gabriel Sakellaridis.
Grecia a primit un ultimatum de la UE (Video)
Decizia vine dupa ce Grecia a primit termen pana vineri sa ceara o prelungire a actualului plan de salvare, ...citeste mai departe despre "Cedeaza Grecia? Anuntul de ultima ora facut de Atena" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:54
Grecia va incheia acordul de asistenta financiara cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) in 2014 si nu va mai avea nevoie de un nou imprumut, a declarat premierul elen Antonis Samaras.
"In 2014, Grecia va intra din nou pe pietele financiare si va incepe sa redevina o tara normala. In noul an, datoria Greciei va fi declarata in mod oficial viabila, ceea ce inseamna ca nu va mai fi nevoie de noi imprumuturi sau de noi acorduri de asistenta financiara", a spus premierul luni, la postul national de televiziune, noteaza Telegraph.
Grecia a primit primul imprumut din partea UE, FMI si a ...citeste mai departe despre "Premierul elen: Grecia va redeveni o tara normala in 2014. Fara imprumut de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 23:04
Grecia a inceput, duminica, o noua runda de discutii cu reprezentantii UE, BCE si FMI, pentru a obtine luna aceasta acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara acordat Atenei, in valoare de 2,8 miliarde de euro, transmit AP si Xinhua.
De asemenea creditorii internationali ai Greciei vor analizat saptamana aceasta cu oficialitatile elene posibilitatea unor concedieri in sectorul public, surse anonime afirmand ca ar fi vorba de concedierea a 150.000 de angajati pana in 2015.
Duminica, reprezentantii UE, BCE si FMI au avut discutii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finante al Greciei privind reducerile de personal in sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie.
Trei oficiali la Ministerul de Finante al Greciei au declarat, sub protectia anonimatului, ca reprezentantii creditorilor internationali insista ca sunt necesare concedieri in sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient.
De asemenea, inspectorii UE, BCE si FMI vor sa analizeze progresele inregistrate in procesul de privatizare, de colectare a taxelor si de recapitalizare a bancilor.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii UE, BCE si FMI: "Climatul a fost extrem de pozitiv, creditorii recunoscand eforturile facute in ultimele luni".
"Nu mai putem face concedieri", a mai afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internationali de reducere a... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 11:44
Grecia "a platit destul pentru greselile sale", iar acum intervine rolul decisiv al Europei, care trebuie sa ajute tarile din sudul continentului sa faca fata crizei, a afirmat marti presedintele grec Carolos Papoulias.
"Suferim o flagelare necrutatoare, cred ca am platit suficient pentru greselile noastre", a declarat Papoulias dupa intalnirea cu presedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, aflat in vizita la Atena.
"Trebuie ca Europa, a carei coeziune este testata acum (...), sa-si joace rolul istoric" si "sa ajute nu numai Grecia, ci si Spania, Portugalia si Italia pentru a depasi criza economica astfel incat sa garanteze supravietuirea Uniunii Europene", a adaugat presedintele grec, ale carui atributii sunt pur onorifice.
Aceste declaratii survin intr-o perioada in care Grecia este constransa de creditorii sai, troica alcatuita din UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, sa adopte noi masuri de austeritate, pentru a economisi 11,5 miliarde de euro in anii 2013 si 2014, dupa trei ani de austeritate si in contextul unei recesiuni tot mai grave.
Creditorii Greciei au respins planul de austeritate de 12 miliarde de euro (15,34 miliarde de dolari) pregatit de guvernul elen, au precizat, luni, oficiali din cadrul guvernului, dupa negocieri care au durat mai bine de o luna. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:23
Seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a avertizat ca suveranitatea statului elen va fi mult limitata, in schimbul alocarii imprumutului de la Uniunea Europeana, anunta Mediafax.Intr-un interviu acordat revistei germane Focus, Juncker a afirmat ca echipe de experti din intreaga Europa se vor indrepta spre Atena, pentru a se ocupa de privatizari, care ar urma sa aduca bugetului de stat 50 de miliarde de euro.
Juncker a comparat criza actuala cu care se confrunta Grecia cu cea a agentiei Treuhand, folosita de Germania pentru a vinde 14.000 de companii din fosta Germanie de Est, intre 1990 si 1994 - agentia nu a generat profit, nu a evitat pierderile masive de locuri de munca si a sfarsit cu un deficit.
Interviul lui Juncker a fost dat publicitatii la numai cateva ore dupa ce ministrii de finante din Zona euro au deblocat ultima transa din imprumutul alocat Greciei.
Ei urmeaza sa puna la punct un al doilea pachet de salvare, care sa ajute Atena pana in 2014. mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 10:57
Ce se va intampla cu Grecia? Aceasta este intrebarea pe care Michael Cembalest, directorul pe investitii de la JPMorgan o primeste tot mai des, in ultimul timp.Raspunsul pe care l-a dat clientilor, in aceasta saptamana, face referire la faimosul model psihologic al lui Elizabeth Kubler-Ross, care descrie etapele prin care un om trece atunci cand cineva apropiat moare - negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Oficialii europeni sunt cam la mijlocul ciclului si continua sa caute alternative care nu fac, insa, decat sa prelungeasca agonia. "Ultimul acord pentru Grecia, bazat pe propunerile facute de Franta, este un alt capitol din etapa 'negocierii': mentine iluzia ca datoriile Greciei pot fi platite, insa nu fac nimic pentru a stimula economia sau pentru a detensiona situatia sociala din tara", le-a scris Cembalest clientilor sai, potrivit Forbes. Strategia cu "sa tragem de timp si sa speram ca se rezolva" nu functioneaza, s-a demonstrat si in cazul Mexicului. Cembalest a participat in rezolvarea crizei datoriilor suverane ale Mexicului din ani '80, deci poate ghici usor ce spera si ce gandesc acum oficialii UE. Cand restructurarea va veni intr-un final, va fi dupa multe incercari de a o evita, timp in care multi bani vor fi aruncati pe apa sambetei.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 23:19
Primele imprumuturi de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) vor veni la timp pentru a permite Greciei sa ramburseze datoriile de noua miliarde de euro scadente in luna mai, a declarat o sursa din guvernul elen, citata de AFP, transmite Mediafax."Avem nevoie de noua miliarde de euro pana pe 19 mai. Imprumuturile vor veni la timp. Totul a fost pregatit tinand cont de aceasta data", a afirmat sursa.
Autoritatile de la Atena au prezentat duminica un pachet de masuri de austeritate fara precedent, vizand reducerea deficitului bugetar la 3% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel cerut de Uniune.
Grecia a avut anul trecut un deficit de 14% din PIB.
Masurile au fost stabilite cu reprezentatii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International, in schimbul permiterii accesului la un mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro.
Proiectul legii pentru implementarea planului de revigorare a finantelor publice va fi prezentat curand parlamentului elen si va fi aprobat miercuri sau joi, a precizat sursa. mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 12:47