Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a anuntat luni ca a demarat procedurile pentru a emite obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP si Reuters.
Acest anunt vine la doar 48 de ore dupa ce agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB".
Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in 2035, a declarat un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat ca a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut. Emisiunea ar urma sa fie lansata in viitorul apropiat, in functie de conditiile de pe piata.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus al dobanzilor existente in prezent pe piete financiare, precum si e imbunatatirea ratingului sau suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autoritatile de la Atena intentioneaza sa imprumute intre patru si opt miliarde de euro de pe pietele financiare.
Dupa un deceniu de criza si mai multe planuri de asistenta internationala, economia Greciei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar tara a revenit pe pietele financiare in luna ianuarie 2019 printr-o emisiune... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:32
Premierul Alexis Tsipras a remaniat vineri seara executivul elen, in vederea accelerarii implementarii reformelor cerute de creditorii internationali. De asemenea, prim-ministrul grec incearca sa creasca in sondaje in ciuda reformelor extrem de nepopulare, care au starnit numeroase proteste.
Tsipras a sugerat ca va implementa reformele fiscale cerute de creditorii internationali de la UE si FMI. In acest sens, Euclid Tsakalotos si-a pastrat pozitia la conducerea Ministerului de Finante. Tsakalotos este un negociator cheie al Atenei in relatie cu creditorii internationali din UE si FMI.
Premierul l-a numit pe Dimitri Liakos la conducerea ministerului responsabil cu implementarea programului de reforme cerute de creditorii internationali. Anterior, Liakos a condus biroul economic ...citeste mai departe despre "Grecia vrea o noua intelegere cu UE si FMI: Tsipras si-a remaniat Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 23:21
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Ministrii de finante din zona euro au decis sa amane deblocarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Atenei sustinand ca oficialii eleni nu au pus in aplicare toate reformele negociate cu creditorii.
Guvernul Greciei a prezentat recent un raport privind parcurgerea pasilor in implementare a 50 de reforme solicitate de creditorii din zona euro, dar noua legislatie privind executarea silita a debitorilor ramane inca o problema pusa in discutie, anunta revista Market Watch.
Unele puncte fierbinti din programul de reforme pe care Grecia s-a angajat sa il realizeze, cum ar fi supra-impozitarea invatamantului privat sau consolidarea sistemului bancar din tara, au fost bifate cu succes.
Insa, alte cateva chestiuni stringente fac ca oficialii europeni sa priveasca cu neincredere spre Atena. "Nu avem inca un acord pentru eliberarea transei de 2 miliarde de euro", a precizat unul dintre ministrii europeni de Finante.
Grecia are termen pana miercuri, 11 noiembrie, sa ajunga la o intelegere pe tema intarzierii reformelor cu grupul de creditori europeni si cu reprezentantii FMI pentru a primi suma necesara platii salariilor si a unor dotorii scadente pe piata interna.
O noua sedinta a ministrilor din Eurogrup se va organiza vineri pentru a analiza ultimele evolutii din cadrul procesului de negociere dintre creditori si guvernul de la Atena. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:02
Scopul declarat al fostului premier grec Alexis Tsipras a fost sa salveze tara de la si mai multa austeritate si sa schimbe fundamental relatia acesteia cu conducerea UE de la Bruxelles.
In cele din urma, liderul Syriza a facut din Grecia parte a unui al treilea acord de imprumut pentru aceasta tara, ceea ce implica si mai multi ani de austeritate si de reforma, potrivit Euronews, care reda un interviu cu acesta.
Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat
Acum, insa, Tsipras cere grecilor sa ii incredinteze din nou mandatul de premier, in cadrul unor alegeri despre care sustine ca ii vor intari pozitia politica.
"Scopul nostru a fost sa obtinem un acord, nu o iesire din zona euro sau dezmembrarea zonei euro. Acum, pentru prima oara, ramane dechisa posibilitatea restructurarii datoriei pentru Grecia", a mai declarat fostul premier elen.
Noua criza in Grecia: Premierul Alexis ...citeste mai departe despre "Tsipras, despre drama Greciei - de ce este de acord cu al treilea acord cu UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 17:11
Grecia este pe cale sa finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenta financiara si ar putea primi pana pe 20 august un imprumut-cheie, afirma surse din cadrul Uniunii Europene.
Atena negociaza cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International un nou plan de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, arata surse citate de Reuters.
Grecia a rambursat 186 milioane de euro FMI
Cele doua parti ar trebui sa ajunga cel tarziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenta financiara, pentru a permite Guvernului de la Atena sa ramburseze Bancii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligatiuni care vor expira.
Oficiali europeni de rang inalt au confirmat ca se inregistreaza progrese in negocierile Atenei cu reprezentantii Grupului Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). Germania a atras atentia ca negocierile nu trebuie grabite.
Grecia are nevoie de o reducere a datoriei de ...citeste mai departe despre "Pas important pentru salvarea Greciei: Ar putea primi un imprumut cheie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 August 2015, ora 19:43
Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro intr-o prima transa din noul imprumut, in august, pentru a-si sustine bancile si a rambursa la termen o rata catre Banca Centrala Europana (BCE), scrie un ziar proguvernamental in editia de duminica, citat de Reuters in pagina electronica.
Atena negociaza, in prezent, cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) sa obtina un ajutor in valoare de pana la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 incoace.
Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extrema stanga), scrie ca autoritatile se asteapta sa incheie negocierile cu creditorii pana la jumatatea lui august.
Prima transa, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosita pentru recapitalizarea initiala cu zece miliarde de euro a bancilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenta in valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi dati pe obligatiuni grecesti detinute de catre BCE ...citeste mai departe despre "Grecii au nevoie doar in august de 24 de miliarde de euro ca sa nu inchida bancile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 16:04
Pentru a iesit din impas, Grecia are nevoie de un imprumut pe termen scurt, suma la care va contribui si Romania.
"Grecia are nevoie de un sprijin, iar Romania va fi parte din decizia luata la nivel european", a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update
Pentru a ajuta Grecia sa acopere necesarul de finantare pe termen scurt, ministrii de Finante din zona euro au aprobat, joi, o finantare-punte statul elen.
"Banii ar urma sa vina din Mecanismul European de Stabilizare Financiara, un fond la care contribuie toate statele Uniunii Europene, inclusiv Romania.
Sunt discutii ca Romania sa participe la un plan de salvare a Greciei. Si astazi au fost discutii. Cu siguranta vom sprijini acest proces. Nu este o suma pe care o da Romania, ci din bugetul UE, care ar putea suporta o prima taxa pe care Grecia o are de achitat", a declarat vineri Teodorovici.
Ce este ...citeste mai departe despre "Grecia primeste un imprumut pe termen scurt. Inclusiv Romania va contribui" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 16:18
Comisia Europeana a propus acordarea unui imprumut de pana la 7 miliarde de euro pe trei luni pentru a mentine tara pe linia de plutire, potrivit unui document publicat pe website-ul institutiei.
Banii ar urma sa vina de la Mecanismul European de Stabilizare Financiara (EFSM) si imprumutul va fi rambursat din noul acord de salvare al Greciei, acordat din Mecanismul European de Stabilitate (ESM) si care nu va fi gata mai devreme de cateva saptamani, scrie Reuters.
Transa unica de 7 miliarde de euro va fi pusa la dispozitia tarii numai daca adopta un prim set de reforme economice pana miercuri noaptea. Apoi e nevoie de un vot in cadrul UE pentru acordarea imprumutului.
Zi cruciala pentru Grecia: Planul de reforme, in Parlament - se anunta proteste violente LIVE
Propunerea de a folosi bani din Mecanismul de Stabilizare Financiara este controversata, deoarece Marea Britanie si Cehia se opun acestei solutii pentru Grecia.
Spre deosebire de Mecanismul ...citeste mai departe despre "Solutie pentru salvarea Greciei - imprumuturi peste imprumuturi ca tara sa nu se scufunde" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 13:49