Dupa o runda de negocieri maraton de 17 ore, creditorii Greciei din zona euro si delegatia elena prezenta la Bruxelles au cazut de acord in ceea ce priveste acordarea unui imprumut de urgenta pentru tara europeana aflata in prag de colaps financiar.
Acordul lasa o poarta deschisa si pentru derularea negocierilor in privinta lasarii celui de-al treilea program de asistenta financiara prin Mecanismul European de Stabilitate, dar pana atunci, greci vor fi nevoiti sa initieze o serie de reforme dure.
Intelegerea incheiata astazi la Bruxelles va trebui ratificata si de parlamentele tarilor din zona euro, cel mai mare pericol venind chiar de la Atena, arata The Guardian.
Merkel: Pericolul Grexit a disparut
In conferinta de presa sustinuta dupa semnarea intelegerii, cancelarul german Angela Merkel a marturisit ca nici Europa, nici Grecia nu mai au nevoie de un plan B in acest moment, pericolul Grexit fiind depasit.
Cu toate acestea, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord privind derularea celui de-al treilea program de asistenta financiara.
Deocamdata, Grecia urmeaza sa beneficieze deocamdata doar de un imprumut de urgenta menit sa asigure plata datoriilor inregistrate catre FMI si BCE.
Chiar si asa, banii vor fi pusi la dispozitia Atenei abia dupa ratificarea acordului in parlamentul elen si apoi in cele ale statelor membre din zona euro, a mentionat Merkel, lucru confirmat si de presedintele CE Jean Claude Junker.
Vot crucial
Cu alte cuvinte,... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 11:52
Sansele Greciei de a ramane in zona euro vor fi transate in cursul acestei saptamani, insa cele mai sumbre scenarii indica o rasturnare de situatie demna de Oscar: "Daca Merkel nu-i face pe plac, Tsipras isi ia jucariile si pleaca la Moscova", spun unii analisti.
Premierul Alexis Tsipras a luat deja drumul Berlinului, in incercarea de a obtine o ultima solutie de compromis din partea Angelei Merkel, in timp ce oficialii Bancii Centrale Europene vor decide in cursul acestei saptamani daca vor inaspri controlul impus asupra bancilor elene.
In cazul unui esec in negocierile cu Europa, Greciei pare sa nu-i mai ramana decat sansa unei intelegeri cu Moscova, lucru care ar adauga o dimensiune geostrategica in criza zonei euro, opineaza analistii revistei Market Watch.
Tsipras bate la portile Moscovei
Grecia pare deja decisa sa recurga la acesta solutie de avarie, prim-ministrul Tsipras devansand termenul intalnirii oficiale cu Vladimir Putin cu aproape o luna.
Tsipras a anuntat ca va merge la Moscova la inceputul lunii viitoare, in loc de luna mai, asa cum convenisera initial cei doi lideri.
Pusi in fata unei blocade ridicata de creditorii din zona euro si amenintati cu un noul val de masuri de austeritate, grecii cocheteaza tot mai evident cu ideea de a cere ajutor din partea Rusiei.
Economia Greciei poate parea infima comparativ cu restul zonei euro, dar pozitia sa geostrategica, la rascrucea Asiei, Europei si a Orientului Mijlociu, ramane unul din atuurile... mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 14:07
Fondul Monetar International si-a majorat cu peste 50% sumele imprumutate in 2011 statelor membre, printre care si Romania, potrivit datelor publicate miercuri de institutia financiara.
La 30 decembrie, sumele acordate de FMI statelor membre s-au ridicat la valoarea de 142,2 miliarde dolari. Calculata in unitati de cont ale FMI, drepturi speciale de tragere (DST), cresterea este de 53%, scrie AFP.
Totalul sumelor imprumutate de FMI este in continua crestere: de la mai putin de 15 miliarde dolari in 2007, s-a majorat cu 119% in 2008, 96% in 2009 si cu 43% in 2010.
In momentul de fata, FMI are incheiate acorduri de imprumut cu 52 de state membre, cu alte cuvinte peste un sfert dintre acestea. Insa patru membri ai Uniunii Europene - Grecia, Irlanda, Portugalia si Romania - acumuleaza 55% din creditele ce trebuie rambursate institutiei de la Washington.
Imprumutul acordat Greciei a devenit in 2011 cel mai mare platit vreodata de FMI, cu 20,3 miliarde de euro, depasind in DST suma primita de Brazilia in 2002-2003.
Cel mai mare imprumut aprobat de FMI ramane insa cel pentru Mexic, cu o linie de credit deschisa in aprilie 2009 in valoare actuala de 73 miliarde dolari. Aceasta tara nu s-a folosit pana in prezent de acordul in cauza si nici nu intentioneaza sa o faca.
Pe de alta parte, FMI si-a majorat in 2011 resursele de imprumut, pe baza intrarii in vigoare a "Noilor facilitati extinse de imprumut", o rezerva la care au contribuit 39 de state membre.... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:29