Grecia a aruncat intreaga Europa intr-un taram necunoscut, odata cu respingerea prin vot popular a ofertei facute de creditorii internationali. Toata lumea se intreaba care va fi urmatoarea miscare, pe masura ce apele in care se scalda liderii de la Atena si Bruxelles au devenit brusc foarte tulburi.
Luni, consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene se intruneste pentru a analiza continuarea progamului de urgenta pentru sistemul bancar elen, in timp ce situatia economica a zonei euro si efectele politice ale votului din Grecia fac obiectul summit-ului UE de marti, arata revista Market Watch.
Fir retezat
Intrunirea economistilor de la BCE va fi de fapt cea care va decide si soarta Greciei pe termen scurt. Consiliul de Guvernare al institutiei se intruneste pentru a analiza data la care va intrerupe programul de asistenta financiara ELA alocat bancilor elene, singura sursa de lichiditati a Greciei in acest moment.
"S-a discutat destul de mult despre data la care programul ELA va fi intrerupt de catre BCE. De fapt este ziua in care Grecia va parasi zona euro", explica Michala Marcussen, economist sef al Societe Generale.
In vreme ce liderii guvernului de la Atena sustin ca vor face eforturi pentru a pastra tara in zona euro, in ciuda crizei financiare si a incapacitatii de plata inregistrate catre FMI, analistii Barclays sustin ca odata retezat firul dintre BCE si bancile elene, iesirea din zona euro devine un simplu calcul matematic.
"Criza... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 11:51
2Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a declarat ca o uniune monetara care nu poate garanta functionarea bancilor reprezinta "o negare" a principiilor acesteia si a reiterat propunerea sa ca BCE sa plateasca banii datorati de Grecia FMI.
Intr-un interviu acordat BBC, Varoufakis a calificat drept "oribil" faptul ca s-a vorbit despre posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa decida ca nu mai acorda imprumuturi de urgenta bancilor elene.
In urma acestor zvonuri, BCE a anuntat duminica ca va mentine la nivelul stabilit vineri imprumuturile de urgenta pentru Grecia.
Grecii spera ca Merkel ii va salva: Ea detine cheia si speram ca o va folosi
Potrivit ministrului grec, Europa a esuat in datoria sa de a proteja uniunea monetara, a carei functionare, a spus el "este garantata de banca centrala".
"Acesta este un moment sumbru pentru Europa. Grecia a avut multe ore sumbre", a afirmat Varoufakis, cu doua zile inainte de expirarea termenului pana la care Grecia trebuie... citeste mai departe despre "Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 18:27
1Sute de oameni s-au adunat, sambata dimineata, in fata sediilor bancilor din Grecia si au golit ATM-urile dupa ce prim-ministrul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta dupa sedinta Eurogrupului, prevazuta sambata dupa-amiaza.
Doi reprezentanti din conducerea executiva a unei banci au declarat ca aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul tarii au ramas fara numerar sambata dimineata si este posibil ca anumite banci sa nu poata deschide luni fara o injectie suplimentara de lichiditati din partea Bancii Greciei.
Referendum in Grecia, pe tema propunerilor creditorilor internationali
Un purtator de cuvant al bancii centrale a declarat ca se fac eforturi pentru a furniza bani in ...citeste mai departe despre "Haos in Grecia dupa ce Tsipras a anuntat convocarea Referendumului: Bancile cer ajutor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 15:52
Pana la intalnirea de primavara a reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, negocierile cu Grecia pareau sa decurga prost.
Dupa evenimentele de la Washington, de saptamana trecuta, relatia dintre guvernul elen si creditorii internationali pare sa mearga si mai prost.
Show-ul este de asteptat sa continue in acelasi fel, din moment ce guvernul de la Atena incearca sa negocieze reluarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.
Pentru aceasta, elenii au nevoie de obtinerea unor credite-punte, care sa-i ajute sa depaseasca criza financiara din vara.
Insa, scenariul pare de-a dreptul imposibil, in conditiile in care ministrii de finante din intreaga zona euro sunt cuprinsi de perplexitate in fata planurilor concepute de oficialii atenieni, arata o analiza Financial Times.
Grexit, dilema continua
Intrebarea daca Grecia va parasi sau nu uniunea monetara europeana ramane deocamdata fara raspuns. Ceva mai sigura pare insa varianta falimentului.
Deja vocile unor oficiali europeni au lansat ideea unui faliment grecesc in interiorul zonei euro. Complexitatea problemei ramane la fel de dureroasa, dar ar putea fi sansa de a evita un dezastru total pricinuit de iesirea Greciei din zona euro.
Catre cine si cand ar trebui sa declare Grecia falimentul ramane principala chestiune pusa in balanta in acest caz.
Declararea falimentului intern si neplata salariilor si pensiilor ar fi o misiune sinucigasa pentru guvernul Syriza.
In... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 13:58
Ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti, Georgios Poukamissas, a declarat ca institutiile financiare grecesti din Romania au primit sprijin eficient din partea bancilor mama.
Grecia a urmarit inca de la inceputul crizei financiare situatia din Romania, mai ales din perspectiva bancilor elene prezente aici, dupa cum a declarat ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti, Georgios Poukamissas, intr-un interviu acordat Agerpres.
"In Romania sunt prezente multe banci grecesti si am analizat cum criza din Grecia ar fi putut sa le afecteze situatia si situatia economica din Romania, in general", a declarat acesta.
"Situatia bancilor a fost cu succes abordata. Bancile grecesti din Romania au primit un sprijin eficient din partea bancilor mama. Au avut probleme, nu le-a fost asa usor sa continue acordarea creditelor si lichiditatea cetatenilor romani a fost scazuta, dar pana la urma bancile grecesti au jucat o defensiva buna", a mai spus Poukamissas. mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:55
Sufocantele probleme ale datoriilor guvernamentale si drasticele programe de interventie vor avea un efect pozitiv asupra dolarului american. Moneda americanaa va avea de castigat, in timp ce efectul asupra preturilor bunurilor, in general, va fi devastator, a avertizat guru-ul in investitii Marc Faber.Turbulentele de pe pietele financiare vor duce la o perioada lunga de volatilitate pe burse - atat cresteri, cat si scaderi - pe masura ce economiile incetinesc, a mai declarat autorul cartii "Gloom Boom and Doom" intr-un interviu acordat CNBC.
Declaratia legata de dolar se bazeaza pe notiunea ca investitorii vor vedea in dolar o moneda sigura, chiar daca guvernele incearca sa injecteze lichiditati pe piata pentru a salva sistemul financiar bolnav.
"In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana si guvernul european vor inunda piata cu lichiditati pentru a se salva de la faliment, lichiditatile globale devin din ce in ce mai reduse", spune Faber. "Oricand se intampla acest lucru, efectul asupra preturilor marfurilor este negativ. Insa efectul asupra dolarului va fi unul pozititv, asa cum s-a intamplat si in 2008".
Dolarul a castigat teren, in ultima vreme, fata de principalele valute, crescand cu o medie de 5% de la finalul lui august.
Moneda americana a crescut cu aproape 7% fata de euro in aceeasi perioada, pe fondul incarcarilor repetate ale liderilor europeni de a gasi o solutie la criza datoriilor din Grecia.
Insa, un dolar ce se mentine puternic timp de cativa ani la... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 13:01
Membrul Bancii Centrale Europene Erkki Liikanen a avertizat, luni, in legatura cu nevoia urgenta de recapitalizare a bancilor. Acesta este singurul antidot impotriva crizei datoriilor europene, cea mai grava situatie de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.Comentariile acestuia au venit imediat dupa ce liderii Germaniei si Frantei au promis ca vor face publice, pana la finalul lunii, noi masuri de rezolvare a crizei datoriilor zonei euro. Europa suporta, in acest moment, o presiune internationala enorma, cerandu-i-se sa faca pasi radicali pentru a se evita o catastrofa globala.
"Bancile au nevoie de o capitalizare suficienta. Iar soarta statelor este dependenta de cea a bancilor", a declarat Liikanen, citat de CNBC.
Acesta a avertizat ca, daca nu va fi gestionata ca atare, criza datoriilor suverane poate declansa o noua criza a creditelor.
"Daca nu vom inchide acest cerc, vom asista la o noua criza a creditelor. Iar problema va afecta toate statele si regiunile dezvoltate - Europa, SUA, Japonia", a declarat acesta.
Capitalizarea bancara este in primul rand responsabilitatea actionarilor institutiilor financiare, insa este nevoie si de interventia statelor in sensul ca cele mai problematice banci vor avea nevoie de restructurare, a mai spus Liikanen, care este, de asemenea, guvernatorul bancii centrale finlandeze.
Bancile europene se confrunta in acest moment cu dificultati in accesarea de credite de pe piata.
"Imprumuturile pe termen lung sunt cele mai... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 11:37
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa sprijine bancile europene, la cateva ore dupa ce guvernele din Franta si Belgia au anuntat ca vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, conform Mediafax.Dexia, creditor franco-belgian specializat in credite catre primarii si autoritati locale, a devenit marti prima banca din zona euro care a necesitat interventie guvernamentala pentru a evita falimentul in urma crizei datoriilor de stat din zona euro.
"Toata lumea a fost de acord ca principalul motiv de ingrijorare ar fi evenimentele ingrijoratoare de pe pietele financiare, care ar putea escalada intr-o criza bancara", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, intr-o conferinta de presa sustinuta la incheierea reuniunii de la Luxembourg a ministrilor Finantelor din zona euro.
Probabilitatea tot mai ridicata a intrarii Greciei in faliment in urmatoarele luni a alimentat temerile privind o criza bancara in Europa, care ar agrava conditiile economice internationale si ar afecta serios sistemul financiar global.
Comisarul european pentru Economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat marti pentru Financial Times ca ministrii Finantelor, care au respins pana acum orice recapitalizare concertata a bancilor, s-ar putea razgandi deoarece situatia impune masuri urgente.
"Exista o perceptie tot mai mult impartasita ca este nevoie de o abordare concertata, coordonata in Europa, multe dintre elemente fiind... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:29
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, considera ca liderii UE nu fac eforturi suficiente pentru introducerea unor masuri de management si rezolvare a viitoarelor crize financiare, fiind necesara o autoritate europeana de interventie pentru banci, transmite Bloomberg."UE face eforturi in domeniul reglementarilor trans-frontaliere si de supraveghere, dar nu in aceeasi masura si in cazul managementului crizelor si rezolvarea acestora", a aratat Strauss-Kahn intr-un discurs sustinut vineri la Bruxelles.
Solutiile actuale s-au dovedit nepotrivite, iar UE ar trebui sa analizeze crearea unei autoritati care sa rezolve problema falimentului unei banci care poate avea impact asupra mai multor tari, a spus seful FMI. Obiectivul unui astfel de sistem trebuie sa fie eficienta costului, minimizarea contagiunii, a daunelor colaterale asupra economiei, a pierderilor deponentilor si a costurilor bugetare, a aratat el.
"Pentru a fi solid, un astfel de sistem are nevoie de acces la finantare si de un mecanism de sustinere de la buget", a adaugat Strauss-Kahn.
Liderii UE trebui sa ajunga la timp la un compromis referitor la propunerile de imbunatatire a reglementarii si supravegherii, astfel incat sa previna declansarea unor crize.
Strauss-Kahn nu a facut vreo referire la Grecia, cu exceptia faptului ca bancile elene sunt partial afectate de criza bugetara din tara. mai mult
Sambata, 20 Martie 2010, ora 00:11