Seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a respins informatiile publicate de Wikileaks, potrivit carora creditorul international ar fi vrut sa impinga Grecia catre incapacitate de plata pentru a forta luarea unei decizii la Atena.
"Este o absurditate", a mentionat Lagarde, transmite BBC.
"FMI conduce negocierile cu buna-credinta si nu prin amenintari. Nu vrem sa comunicam prin documente aparute pe surse", a continuat seful FMI.
Lagarde i-a adresat o scrisoare pe aceasta tema premierului elen, Alexis Tsipras, care a cerut, in weekend, explicatii Fondului Monetar International in legatura cu informatiile publicate de Wikileaks in legatura cu negocierile pentru salvarea Greciei.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
In prezent, discutiile intre creditori si oficialii de la Atena sunt in impas, in special din cauza ...citeste mai departe despre "Vor creditorii sa impinga Grecia in prapastie? Ce spune sefa FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:03
Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Grecia a aruncat intreaga Europa intr-un taram necunoscut, odata cu respingerea prin vot popular a ofertei facute de creditorii internationali. Toata lumea se intreaba care va fi urmatoarea miscare, pe masura ce apele in care se scalda liderii de la Atena si Bruxelles au devenit brusc foarte tulburi.
Luni, consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene se intruneste pentru a analiza continuarea progamului de urgenta pentru sistemul bancar elen, in timp ce situatia economica a zonei euro si efectele politice ale votului din Grecia fac obiectul summit-ului UE de marti, arata revista Market Watch.
Fir retezat
Intrunirea economistilor de la BCE va fi de fapt cea care va decide si soarta Greciei pe termen scurt. Consiliul de Guvernare al institutiei se intruneste pentru a analiza data la care va intrerupe programul de asistenta financiara ELA alocat bancilor elene, singura sursa de lichiditati a Greciei in acest moment.
"S-a discutat destul de mult despre data la care programul ELA va fi intrerupt de catre BCE. De fapt este ziua in care Grecia va parasi zona euro", explica Michala Marcussen, economist sef al Societe Generale.
In vreme ce liderii guvernului de la Atena sustin ca vor face eforturi pentru a pastra tara in zona euro, in ciuda crizei financiare si a incapacitatii de plata inregistrate catre FMI, analistii Barclays sustin ca odata retezat firul dintre BCE si bancile elene, iesirea din zona euro devine un simplu calcul matematic.
"Criza... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 11:51
2Oficialii din guvernul elen sustin ca au in buzunar un "Plan B" in cazul in care reprezentantii statelor din zona euro resping ultima propunere facuta de premierul Alexis Tsipras, a anuntat ministrul grec al Energiei, Panagiotis Lafazanis, intr-un interviu acordat postului Rusia 24 TV.
"Lipsa de resurse financiare acordate de Uniunea Europeana nu inseamna sfarsitul lumii. Avem alte surse la care vom apela", a mentionat Lafazanis, fara a da alte amanunte, relateaza agentia Novinite.
Lafazanis s-a aratat increzator ca tara sa va iesi victorioasa din aceasta incercare.
"Oficial, noi nu cerem ajutorul nimanui, chiar daca nu exista ajutoare care sa nu ne fie necesare in acest moment. Indeosebi un ajutor din partea Rusiei s-ar putea dovedi util", a mai spus ministrul grec.
Oficialii de la Moscova au declarat ca urmaresc indeaproape evolutia evenimentelor din Grecia.
In ciuda a doua intalniri intre premirul elen Alexis Tsipras si presedintele Vladimir Putin, Grecia nu a solicitat pana acum ajutor financiar din partea Rusiei.
O singura varianta de credit a fost inaintata Atenei de catre Gazprom, pentru sustinerea proiectului pentru gazoductul Turkish Stream care ar urma sa faca jonctiunea cu UE la granita dintre Turcia si Grecia.
Proiectul este insa blocat, ca urmare a lipsei unui acord semnat intre Moscova si Ankara.
Declaratiile lui Lafazanis vin pe fondul neindeplinirii obligatiilor financiare catre FMI, creditorii Greciei analizand miercuri o propunere... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 12:05
Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa oficiali guvernamentali in frunte cu premierul Tsipras deja au anuntat ca aceasta plata nu va fi facuta.
Elenii solicitasera ultima transa din planul de urgenta pentru a-si achita datoria. Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE. Daca Grecia nu cedeaza in fata Comisiei Europene, care conditioneaza eliberarea ultimei transe din planul de salvare de noi masuri de austeritate, va intra in faliment.
La Atena aproape 20.000 de protestatari s-au strans in fata Parlamentului elen, in Piata Syntagma, pentru a demonstra fata de masurile de austeritate si a-si arata sustinerea pentru guvern, asa cum le-a cerut premierul Alexis Tsipras.
Tsipras a mai facut un apel si luni seara catre cetateni, rugandu-i sa voteze in numar cat mai mare "NU" la referendumul de pe 5 iulie, cand vor fi consultati daca Grecia ar ...citeste mai departe despre "Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 00:17
Vestile din Grecia sunt tot mai sumbre. In timp ce elenii au intrat in ultimele ore dinainte de momentul in care fie vor plati transa catre FMI, fie vor intra in incapacitate de plata, noi masuri de control de capital sunt luate.
Postul de televiziune grec Mega TV citeaza surse care sustin ca retragerile din bancomate ar putea fi limitate la 20 de euro/zi, informeaza The Telegraph.
Pragul de luni a fost de 60 de euro/zi si a creat panica printre cetateni, care s-au asezat la cozi imense in fata bancomatelor, ba chiar si a bancilor, desi toate unitatile erau inchise.
Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum - LIVE
Mai mult, Publicatia Kathermini transmite ca tribunalele vor fi inchise in Grecia incepand de maine si pana pe 8 iulie.
Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa oficiali guvernamentali in frunte cu ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Retragerile ar putea fi limitate la 20 de euro/zi si tribunalele inchise" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 00:07
Agresivitatea de care a dat dovada guvernul grec Syriza in negocierile cu creditorii internationali nu este pe placul partenerilor europeni. Cerbicia Greciei ar putea fi insa combatuta cu ajutorul expertilor FMI.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Hans Werner-Sinn, presedintele Institutului pentru Cercetare Economica IFO din Germania, a cerut FMI sa adopte un ton cat mai dur in negocierile cu Atena si sa nu lase aceasta sarcina doar in grija oficialilor europeni.
"FMI ne-ar usura misiunea"
"Ati vazut ce replici au folosit grecii in negocierile purtate in timp de criza. Au tulburat starea de spirit in Europa si se poate spune ca au fost foarte agresivi.
Ar fi mult mai simplu pentru oficialii europeni daca FMI ni se alatura pentru a contracara aceasta atitudine, decat sa lase totul in sarcina noastra", sustine Werner-Sinn.
Grecia are de platit o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI pana la sfarsitul acestei luni si alte 6,5 miliarde de euro in iulie si august pentru obligatiunile de stat detinute de Banca Centrala Europeana.
Orice intarziere la plata poate duce la declararea incapacitatii de plata a tarii si o iesire dezordonata a Greciei din zona euro.
In prezent, Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde euro din programul de ajutor financiar initiat in urma cu 5 ani.
Runda de negocieri derulata miercuri, 24 iunie, intre oficialii eleni si reprezentantii statelor din... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:33
Mai e putin timp pana cand Grecia va fi nevoita sa isi achite o parte din datorii, asa ca exista unele voci care considera ca un default in afara sau in interiorul zonei euro ar fi cea mai buna solutie.
nsa, oricat de mediocru ar fi programul de asistenta financiara pentru eleni, o intelegere de orice fel e mai buna decat intrarea in faliment.
Profesorul Nicholas Economides, care preda economie la NYU Stern School of Business, arata ca noul guvern de la Atena a ratat sansa de a incheia un acord cu creditorii internationali, care ar fi putut fi mai bun decat cel stabilit de conducerea anterioara.
In editorialul publicat de CNBC, el sustine ca oportunitatea a trecut din doua motive: partidul de extrema stanga Syriza, care a castigat alegerile, nu avea pregatit un program care sa poata fi implementat imediat, iar liderii sai au preferat sa arunce cu sageti prin presa decat sa negocieze cu creditorii.
Mai mult, pe parcursul celor patru luni de negocieri, zona euro, Banca ...citeste mai departe despre "Grecia are doua optiuni: Una dintre ele e haosul total" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 07:45
Pana la intalnirea de primavara a reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, negocierile cu Grecia pareau sa decurga prost.
Dupa evenimentele de la Washington, de saptamana trecuta, relatia dintre guvernul elen si creditorii internationali pare sa mearga si mai prost.
Show-ul este de asteptat sa continue in acelasi fel, din moment ce guvernul de la Atena incearca sa negocieze reluarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.
Pentru aceasta, elenii au nevoie de obtinerea unor credite-punte, care sa-i ajute sa depaseasca criza financiara din vara.
Insa, scenariul pare de-a dreptul imposibil, in conditiile in care ministrii de finante din intreaga zona euro sunt cuprinsi de perplexitate in fata planurilor concepute de oficialii atenieni, arata o analiza Financial Times.
Grexit, dilema continua
Intrebarea daca Grecia va parasi sau nu uniunea monetara europeana ramane deocamdata fara raspuns. Ceva mai sigura pare insa varianta falimentului.
Deja vocile unor oficiali europeni au lansat ideea unui faliment grecesc in interiorul zonei euro. Complexitatea problemei ramane la fel de dureroasa, dar ar putea fi sansa de a evita un dezastru total pricinuit de iesirea Greciei din zona euro.
Catre cine si cand ar trebui sa declare Grecia falimentul ramane principala chestiune pusa in balanta in acest caz.
Declararea falimentului intern si neplata salariilor si pensiilor ar fi o misiune sinucigasa pentru guvernul Syriza.
In... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 13:58