Grecia a lansat o licitatie pentru obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, profitand de ratele scazute ale dobanzilor si de recenta imbunatatire a creditului suveran, transmit AP si Reuters.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice de la Atena spera sa obtina pana la 2,5 miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari) in prima emisiune de bonduri cu scadenta dupa 2023, anul in care se incheie pachetul de masuri adoptat de creditorii internationali pentru a atenua povara datoriei Greciei.
Vineri, agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB", perspectiva atribuita fiind pozitiva.
"Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in februarie 2035", a declarat luni un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut.
Marti, randamentele obligatiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scazut la 1,175%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Anul trecut, obligatiunile elene au inregistrat cele mai bune performante din Europa, pe fondul redresarii economiei si a stabilitatii politice.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:35
Germania a atras o cerere puternica miercuri la o licitatie de obligatiuni si a imprumutat 4,56 miliarde de euro pe doi ani, chiar daca nu a oferit dobanda investitorilor, ca urmare a temerilor privind o posibila iesire a Greciei din zona euro.
Lipsa unui cupon nu a descurajat investitorii, ingrijorati ca un nou guvern in Grecia ar putea respinge termenii acordului de finantare externa, fortand iesirea tarii din uniunea monetara. Iesirea Greciei din zona euro ar putea creste presiunea si asupra altor state cu dificultati, potrivit CNBC.
Germania a vandut obligatiuni pe doi ani in valoare de 4,56 miliarde de euro, cu cupon zero si un randament de 0,07%.
Potrivit Bloomberg, este pentru prima data cand Germania, singura tara euro cu rating maxim "AAA" si perspectiva stabila, vinde obligatiuni pe doi ani fara cupon.
"A fost o licitatie cu cerere solida, ceea ce arata ca sunt investitori care considera ca exista valoare in obligatiunile germane la randament apropiat de zero", a declarat Peter Chatwell, analist la Credit Agricole.
Costurile extrem de reduse de imprumut ale Germaniei sunt in contrast cu cele ale unor tari europene puternic afectate de criza datoriilor.
De exemplu, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Spaniei si Italiei se situeaza la 4,12%, respectiv 3,58%. Franta a acceptat, saptamana trecuta, sa plateasca un randament de 0,74% investitorilor pentru titluri pe doi ani. mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:39
Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.
Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.
Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.
Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%
Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.
Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.
"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.
In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.
Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30