Grecia iese de sub bagheta creditorilor sai, la opt ani dupa ce criza datoriilor a transformat economia tarii si a schimbat vietile oamenilor. Totodata, o mare parte din greselile facute atunci de eleni se intalnesc si in cazul Romaniei de azi.
Mai 2010, la orizont se zareste deja primul pachet de asistenta financiara stabilit de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Grecia. Primul din cele trei. La acea vreme, creditorii au ajuns la concluzia ca "radacina" crizei o reprezinta indisciplina fiscala si economica. Adica masurile populiste, atitudinea nejustificata de "punga larga" a statului si cheltuirea fara cap a banilor publici, printre altele.
Citeste si: Grecia are acum o a doua sansa, pe care nu are voie s-o rateze
UE are o clauza de "fara bailout", adica o anulare a datoriilor acumulate de un stat membru. In cazul Greciei a fost facuta o oarecare exceptie, adica i s-au acordat niste imprumuturi, in niste conditii avantajoase, iar la schimb i s-a cerut implementarea unor reforme intr-o gama larga de domenii, de la administratie la justitie.
Adica nu doar masuri de austeritate, ci si schimbari in structura de functionare a statului. Bloomberg noteaza ca acestea au fost necesare pentru a readuce Grecia pe linia de plutire.
Primul test major pentru aceasta tara, dupa 8 ani de schimbari, este marti. 21 august 2018 marcheaza revenirea Greciei pe pietele financiare internationale, adica va vedea daca va putea obtine bani cu... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 08:52
Comisia Europeana a salutat luni incheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia si totodata si-a exprimat speranta ca acesta este inceputul unei noi ere pentru tara cu cea mai mare povara a datoriilor din zona euro si Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Grecia a beneficiat de asistenta financiara din partea partenerilor sai europeni incepand din 2010. Autoritatile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeana a semnat, in numele MES, un Memorandum de intelegere pentru un program de sprijin pe trei ani.
"Incheierea programului de sprijin pentru stabilitate este o veste buna, atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro. Pentru Grecia si poporul sau, ea marcheaza inceputul unui nou capitol dupa opt ani deosebit de dificili. Pentru zona euro, ea trage o linie simbolica la finalul unei crize existentiale. Reformele cuprinzatoare pe care le-a implementat Grecia au pus baza unei redresari sustenabile. Europa va continua sa fie alaturi de Grecia", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.
In cadrul acestui program de sprijin pentru stabilitate au fost acordate Greciei imprumuturi totale de 61,9 miliarde euro, pe baza implementarii unui pachet de reforme cuprinzator si fara precedent. Grecia a luat masuri pentru a asigura sustenabilitatea fiscala, aducand soldul... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 14:19
Masura de control al capitalului, impusa de saptamana aceasta pentru eleni, a lovit dur in afacerile derulate in Grecia. Cei mai norocosi, intreprinzatorii din turism, au invatat insa destul de repede cum sa fenteze restrictiile.
In Tesalonic, oras care a ramas fara o urma de bani cash in bancomate inca din primele zile ale saptamanii, patronii accepta orice valuta straina pe care o pot transforma rapid in euro sau dolari peste granite, in Bulgaria. Leva este preferata, relateaza reporterii EUobserver.
Merge si valuta vecinilor
Intre greci si bulgari nu a existat de-a lungul anilor o prietenie prea stransa. Ceva mai dezavantajati de contextul istoric, bulgarii au fost priviti de-a lungul timpului cu superioritate de catre eleni.
Chiar si in timp de criza, grecii s-au dovedit a avea mai multi bani, decat vecinii lor de la nord. Acum lucrurile par sa fie in avantajul bulgarilor, turcilor sau romanilor care vin in concediu cu bani gheata dupa ei.
Nici nu mai conteaza daca sunt euro sau nu, atata vreme cat pot fi schimbati in moneda europeana peste granite, in bancile din Bulgaria.
"Nu mai era niciun bancomat cu bani in Tesalonic de unde sa poti retrage macar 5 euro. Am luat masa la un local din centru si l-am intrebat pe patron daca accepta plata in leva.
Spre uimirea mea a acceptat", povesteste Rumen Galabinov, un om de afaceri bulgar, prins in concediu in Grecia de noile restrictiile impuse de guvernul de la Atena.
"Mi-a spus ca s-a decis sa accepte... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:24
Grecia a facut progresesi a parcurs un drum lung pentru redresarea finantelor publice, dar provocarea majora este revenirea la crestere economica, potrivit Fondului Monetar International, transmite AFP.
In afara progreselor realizate de Grecia pentru depasirea problemelor si eforturile de redresare a economiei, FMI noteaza necesitatea de continuare a reformelor structurale si de restabilire a increderii, care sa sustina cresterea, prin investitii.
"Revenirea la crestere este o conditie prealabila pentru reusita Greciei", se arata intr-un raport al FMI, realizat dupa misiunea FMI si a reprezentantilor Uniunii Europene din luna aprilie.
La incheierea misiunii, creditorii Greciei, respectiv UE si FMI, au furnizat o transa de imprumut de 2,8 miliarde de euro, care era blocata din martie.
In cazul in care Grecia va obtine un excedent primar al bugetului de stat, care exclude serviciul datoriei de stat, Grecia poate solicita o reducere suplimentara a datoriilor, dupa doua operatiuni de acest tip efectuate deja in 2012.
Cele doua operatiuni au redus datoria tarii la 156,9% din PIB, dar aceasta urmeaza sa urce anul viitor la 190% din PIB, conform estimarilor.
Guvernul elen s-a declarat hotarat sa obtina cu orice pret un excedent bugetar primar in acest an, pentru a putea solicita creditorilor internationali o noua restructurare a datoriei.
FMI s-a declarat deja in favoarea unei restructurarii datoriei, dar Germania, unde in acest an vor avea loc alegeri... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 08:23
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Liderii partidelor politice din Grecia nu au reusit sa cada de acord, vineri, asupra noului plan de austeritate al premierului socialist Georgios Papandreou, care incearca sa convinga FMI-ul sa continue acordarea urmatoarelor transe din imprumutul contractat anul trecut.Liderul conservator Antonis Samaras a respins noile propuneri de austeritate ale guvernului, spunand ca ar "zdrobi economia Greciei si ar distruge societatea elena".
Oficialii Uniunii Europene indemnasera clasa politica de la Atena sa ajunga la consens in privinta noului pachet de masuri de austeritate, care include alte reduceri bugetare, in valoare de 6 miliarde de euro, si un plan de accelerare a vanzarii unor proprietati ale statului, in valoare de 50 de miliarde de euro.
Reducerile salariale si cresterea taxelor pe care guvernul Papandreou le-a impus in urma imprumutului de anul trecut au generat ample miscari greviste si proteste de strada, ceea ce complica sansele obtinerii unui compromis in privinta noului plan.
Presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a avertizat ca FMI ar putea sa inceteze acordarea urmatoarelor transe din imprumut, intrucat Grecia nu ofera suficiente garantii in privinta solvabilitatii sale pentru anul viitor.
Guvernul lui Papandreou a inceput joi un program de privatizari, dar Juncker a spus ca acest plan trebuie sa fie mai ambitios. Atena asteapta ca la 29 iunie sa-i fie acordata o noua transa din imprumut, in valoare de 12 miliarde de euro, dintre... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 23:55
Comisia Europeana a aprobat luni obiectivele stabilite in cadrul planului prezentat de guvernul grec pentru rezolvarea crizei bugetare, insa a avertizat ca acestea presupun o serie de riscuri, relateaza Les Echos, preluat de NewsIn.
Planul de redresare prezentat de Grecia este ambitios si prezinta numeroase riscuri, insa este realizabil, motiv pentru care Comisia Europeana il sprijina in totalitate, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.
"Le-am transmis autoritatilor din Grecia ca programul de stabilitate are obiective ambitioase si ca sustinem din plin aceste tinte", a mai spus Almunia.
"In opinia noastra, realizarea acestor obiective in urmatorii trei ani, inainte de finalul lui 2012, este absolut necesara. Obiectivele sunt realizabile, insa nu sunt lipsite de riscuri", a completat el.
Comisia urmeaza sa publice miercuri analiza planului financiar prezentat de Grecia in urma cu circa doua saptamani, ce prevede reducerea deficitului bugetar de la 12,7% din PIB in 2009 la 2,8% in 2012.
Almunia a precizat ca guvernul grec este constient de riscurile pe care le prezinta acest plan.
"Nu vom accepta nicio abatere de la indeplinirea acestor obiective. In caz de abateri, provocate de aparitia unor riscuri, vom cere masuri de corectie", a subliniat el.
Obiectivele bugetare stabilite de Grecia sunt "ambitioase, iar atingerea lor este absolut necesara", a explicat Amelia Torres, purtatoare du cuvant a Comisiei Europene, adaugand ca Bruxelles-ul a... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 16:21